LifeSteps.gr

Γιατί αισθανόμαστε στην προπόνηση μας κούραση (2022)

προπόνηση

Male feet in sneakers running on the treadmill at the gym. Exercise concept.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικές φορές δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας σε μια φυσιολογική προπόνηση που κάνουμε με τον ένα η τον άλλο τρόπο για δεκαετίες συνεχόμενα με ελάχιστες εξαιρέσεις λόγω διακοπών, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών κακοκαιρίας ή κάποιας αναγκαστικής δουλειάς ή και για διακοπές το καλοκαίρι. Συνήθως κάνουμε άνετα την προπόνηση μας χωρίς να μας ενοχλεί κάτι ιδιαίτερα γιατί υπάρχουν και οι τραυματισμοί που κρατούν κάποια χρονικά διαστήματα ειδικά όταν μεγαλώνουμε λιγάκι.

Οι λόγοι λοιπόν που δεν βγαίνει μια σωστή προπόνηση ξεκινάνε από την συνεχή κούραση που μπορεί να αισθανόμαστε επειδή έχουμε κάψει τους μυς μας από τα συνεχή εξαντλητικά προγράμματα μέχρι την έλλειψη σωστής διατροφής που χρειάζεται ο οργανισμός για να αναρρώσει μετά από μια κοπιαστική μέρα. Με fast food η junk food δεν γίνεται να αναπληρώσουμε σωστά τις δυνάμεις μας με συνέπεια να σερνόμαστε στην επόμενη προπόνηση.

Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και ο ύπνος που πρέπει να είναι βαθύς για να αναπληρώσει την ενέργεια ο οργανισμός και να είναι έτοιμος για επιπλέον δράση. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντα που πολλοί ξεχνούν είναι και οι αποσπάσεις από το focus που πρέπει να δείχνουμε στο πρόγραμμα μας χαζεύοντας εδώ και εκεί τους άλλους που γυμνάζονται και αυτοί. Και καλά να το κάνουμε για motivation δηλαδή να παίρνουμε έμπνευση από άλλους αθλητές για να γινόμαστε καλύτεροι πάει σωστά αλλά να χαζεύουμε άλλα πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή αυτό επιβαρύνει την απόδοση μας.

Ακόμα και μικροπράγματα που μπορεί να συμβαίνουν και τους δίνουμε σημασία μας αποσπούν την προσοχή και χάνουμε δυνάμεις πολύτιμες που τις στερούμαστε από την δική μας προπόνηση. Άλλος πηγαίνει σε ένα στίβο για να περπατάει μην καταλαβαίνοντας ότι έτσι ενοχλεί τους κανονικούς αθλητές που πάνε να πιάσουν κάποιο συγκεκριμένο χρόνο και δεν πάνε απλώς για να πάρουν αέρα. Άλλος πάει να μιλήσει στο κινητό για μια ώρα περπατώντας στις γραμμές που τρέχουν οι δρομείς αντοχής και εμποδίζοντας τους να πιάσουν την απαραίτητη ταχύτητα για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τους επιτυχώς.

Όταν είσαι αθλητής πραγματικός και όχι του καλοκαιριού που πηγαίνει να ρίξει κανά κιλό για να βγει στην παραλία για να μην έχει κοιλιά τότε πρέπει να σέβεσαι τον κόπο του άλλου. Βέβαια τον σημαντικότερο ρόλο στο ότι μερικές φορές σερνόμαστε είναι η ψυχολογική κατάσταση που βρισκόμαστε εκείνη την μέρα και που μπορεί να μας χαλάσει τελείως το πρόγραμμα. Εκεί είναι καλύτερο να το αφήνουμε για μια μέρα για να μην επιβαρυνθούμε κι άλλο ψυχολογικά και έχουμε παρατεταμένη πτώση απόδοσης.

Με λίγα λόγια για να μην μακρυγορούμε τσεκάρουμε πρώτα πως κοιμηθήκαμε, τι φάγαμε και σε τι ψυχολογική κατάσταση βρισκόμαστε και μετά αποφασίζουμε αν θα πρέπει να πάμε για προπόνηση. Η άθληση γενικά είναι ένα πρώτης τάξης θεραπευτικό για ορισμένες παθήσεις κυρίως ψυχολογικές αλλά και ελαφρώς σωματικές αν γίνει σωστά όμως και με απόλυτο σεβασμό στους συναθλητές μας. Δεν μπορούμε όλοι να έχουμε ένα γήπεδο δικό μας για να προπονούμαστε, αναγκαστικά θα έρθουμε σε επαφή με διάφορα άτομα που έχουν τους ίδιους στόχους με εμάς.

Η κοινωνικοποίηση κάνει πάρα πολύ καλό σε πολλούς τύπους ψυχολογικών προβλημάτων και η προπόνηση μαζί με άλλα συμπάσχοντα άτομα μόνο καλό θα μας κάνει αν γίνεται σωστά όπως ανέφερα παραπάνω. Υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις στον κανόνα αλλά δεν αξίζει να αναφερθώ σε αυτές στο παρόν άρθρο που σκοπό έχει να σας δείξει τα ωφέλη της άθλησης και της συναναστροφής με άλλα άτομα που έχοντας τον ίδιο σκοπό σε καταλαβαίνουν καλύτερα από κάποιον που μπορεί και να χλευάζει έναν αθλητή επειδή ο ίδιος είναι σαπάκι που κάθεται και πίνει όλη μέρα σε ένα καφενείο, χαζεύοντας με ανοικτό στόμα τις μαγικές μπαλιές του Messi.

Ποτέ μην πείτε είναι αργά για άθληση, μπείτε στο πρόγραμμα και αισθανθείτε ότι ξανανιώνετε με την πρώτη φορά. Με την σωστή άθληση απελευθερώνονται και ορμόνες χρήσιμες για την ανάπτυξη μας συν το ότι διατηρούμαστε σε μια πολύ καλή φυσική κατάσταση και δεν αρρωσταίνουμε σχεδόν ποτέ ή το περνάμε στο πόδι.

Οι γνωστές και πολυαγαπημένες "ορμόνες της ευτυχίας" εν ονόματι ενδορφίνες είναι η ανταμοιβή του οργανισμού μας για μια πετυχημένη προπόνηση, φτιάχνοντας την διαθεσή μας την υπόλοιπη ημέρα. Καλές προπονήσεις εύχομαι και μην δίνεται σημασία στις προκλήσεις που μπορεί να σας τύχουν στο δρόμο σας, είναι λόγω ζήλιας τις περισσότερες φορές, εσείς να είστε προσυλωμένοι στο πρόγραμμα σας και θα πετύχετε τους στόχους σας εύκολα με λίγη προσπάθεια και επιμονή.

Exit mobile version