LifeSteps.gr

Cartel Tycoon game review (2022 release)

Cartel

Το Cartel Tycoon το έχω από τότε που βγήκε σε early access και ευχαριστώ την εταιρεία που μου το έστειλε να το παρουσιάσω. Τώρα που έχει κυκλοφορήσει κανονικά με τα όλα του μπορώ να το κάνω γιατί στην αρχή που το έπαιξα για 2.5 ώρες μου φάνηκε κάπως άδειο και δεν είχα πολλά πράγματα να κάνω. Βέβαια και τώρα μου λείπουν τα dlc του αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και θα προσπαθήσω να επικεντρωθώ στο κυρίως παιχνίδι μόνο σε αυτή την παρουσίαση.

Η δική μου κριτική εστιάζεται στην πρώιμη του έκδοση που του έλειπαν ακόμη και τα επίπεδα δυσκολίας που από ότι βλέπω τώρα έχουν προστεθεί κανονικότατα. Ούτε save δεν μπορούσα να κάνω όταν το πρωτόπαιξα αλλά κι αυτό βλέπω φτιάχτηκε τώρα με κάποιο από τα απαραίτητα updates. Ευτυχώς που οι προγραμματιστές του είναι πολύ ενεργοί και διόρθωσαν όλα τα προβλήματα που είχα στην early access.

Θυμάμαι είχα φτιάξει 3 επιχειρήσεις και δεν έβγαζαν καθόλου χρήμα οπότε έχανα συνέχεια. Δεν υπήρχαν τότε και πολλά-πολλά με αντίπαλες ομάδες γκάγκστερ και δεν είχα που να πάω στον χάρτη για να επεκταθώ. Για αυτό και το είχα παρατήσει αν θυμάμαι καλά μετά από λίγη ώρα γιατί δεν είχα τι να κάνω και έχανα συνέχεια. Χωρίς λεφτά σε τέτοιο παιχνίδι και όχι μόνο βέβαια είναι game over. Είχα φτιάξει κάτι φυτείες για να πουλάω πράγμα στον κόσμο αλλά δεν υπήρχαν αγοραστές και γενικά μόνο μια πόλη είχα δίπλα στην έπαυλη μου.

Το μόνο που είχα παρατηρήσει ήταν η έντονη παρουσία της αστυνομίας που δεν με άφηνε να κάνω σωστά τις βρωμοδουλειές μου και να πουλήσω την ντόπα στον κόσμο. Μου έκλεινε τις επιχειρήσεις με το παραμικρό και δεν είχα πολλά λεφτά να δωροδοκήσω τις αρχές για να κάνουν τα στραβά μάτια. Χρειαζόμουν μπόλικο βρώμικο χρήμα για να δίνω σε όλους τους διεφθαρμένους από αστυνομικούς μέχρι και πολιτικούς φυσικά που τα πιάνουν παντού και πάντα ακόμα και σε παιχνίδια.

Είδα ότι βγάλανε και το expansion με τους χαρακτήρες που θα προσλάβεις για να ελέγχουν την ομάδα μας όπως γινόταν και στο παλιό κλασικό Omerta, city of gangsters που το θεωρώ το καλύτερο στο είδος αυτό ακόμη μετά από τόσα χρόνια. Εκεί τους χαρακτήρες τους ξεκλείδωνες προχωρώντας στο παιχνίδι, εδώ πρέπει να αγοράσεις το dlc τους. Μάλιστα, καλά πάμε. Ενώ τα γραφικά και ο ήχος ήταν πολύ καλά για την έκδοση που έπαιξα τότε ήταν τόσα που λείπανε που ήταν αδύνατον να παίξει κανείς.

Επειδή όμως δεν θέλω να κριτικάρω άσχημα ένα παιχνίδι σε πρώιμη έκδοση θα του βάλω τον βαθμό που θα έπαιρνε τώρα φυσικά που κυκλοφόρησε η κανονική του έκδοση. Βέβαια αυτό με το expansion είναι ένα μεγάλο μείον αλλά δεν αναιρεί την εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο τίτλο σε μια κατηγορία και θεματολογία που δεν έχουμε πάνω από 5 καλά παιχνίδια. Οπότε κατορθώνει να περάσει στον τελικό που λέμε παρά τις μικρολεπτομέρειες που μπορεί να χαλάσουν κάποιους.

Θα του βάλω ένα 7/10 και θα πάω να το δοκιμάσω τώρα που είναι έτοιμο και λείπουν οι αρχικές ατέλειες. Χωρίς το dlc με τους επιπλέον χαρακτήρες αλλά και το soundtrack που πουλιέται ξεχωριστά. Αν μπορέσετε και βρείτε κάποιο demo του δοκιμάστε το και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Οι γνώμες πάντως των παικτών είναι μοιρασμένες και δεν έχουν άδικο οι περισσότεροι από ότι βλέπω.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 26 Ιουλίου του 2022 από την εταιρεία tinyBuild και είναι μια δημιουργία από την Moon Moose.

Είδος: Resource management / strategy

Η τιμή του στο steam αυτή την στιγμή είναι στα 22.84 ευρώ, το βασικό παιχνίδι με τα επιπλέον dlc του με την έκπτωση 20% που έχει. Το bundle με τα όλα του είναι πιο φτηνό από το παιχνίδι σκέτο, το κατάφεραν κι αυτό στο steam. Το κανονικό παιχνίδι μόνο του είναι στα 26.99 ευρώ. Έπρεπε να το έχουν στα 19.99, αν ήθελαν να πουλήσει έτσι χωρίς τα expansions, ίσως και φτηνότερο. 🙂 Και αυτό το κακό να πουλάνε ξεχωριστά τα soundtracks των παιχνιδιών δεν το έχω καταλάβει ακόμη.

Exit mobile version