LifeSteps.gr

Chained Echoes game review (2022 release)

Chained

Ένα μικρό και χαριτωμένο indie game μου έστειλαν για να το παρουσιάσω και είναι το Chained Echoes φτιαγμένο με μεράκι από ένα μόνο δημιουργό αλλά πολύ ταλαντούχο. Το παιχνίδι είναι σαν αυτά τα μικρά και κλασικά παιχνίδια που παίζαμε παλιότερα στην αγαπημένη μας κονσόλα την Super nes. Pixel graphics μεν αλλά με ιστορία και ιδιαίτερη φαντασία που σε κρατάνε παρά το ότι θυμίζουν πολύ τα παλιά και ετεροχρονισμένα παιχνίδια των 90'.

Έχουμε αρκετά καλά πράγματα σε αυτό το μικρό παιχνίδι. πρώτον είναι μεγάλο σε διάρκεια αποκλείεται να το τελειώσετε σε 5-10 ώρες. Δεύτερον έχει 16 bit γραφικά και ήχο που ακούγαμε στις αγαπημένες μας κονσόλες. Οι μάχες είναι γρήγορες και δεν είναι καθόλου random encounters αλλά βλέπουμε στον χάρτη που θα χτυπήσουμε και που θα αποφύγουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά αντικείμενα που μπορούμε να βρούμε μετά από μάχες η να τα φτιάξουμε εμείς με το crafting σύστημα του παιχνιδιού.

Επίσης έχουμε και ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα όπου ανεβάζουμε τις ικανότητες των χαρακτήρων μας για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα όπλα που θα τους εξοπλίσουμε. Επίσης φτιάχνουμε και το δικό μας αερόπλοιο που θα μας χρειαστεί στις μετακινήσεις μας. Το μόνο πρόβλημα που εντόπισα είναι τα σχετικά φτωχά για την εποχή πάντα γραφικά αλλά σίγουρα θα υπάρχου λάτρεις των κλασικών τίτλων Final Fantasy εκεί έξω που θα εκτιμήσουν την προσπάθεια του παιδιού να φτιάξει κάτι που αποτελεί φόρο τιμής σε κλασικές σειρές του παρελθόντος.

Η τιμή του αυτή την στιγμή δεν νομίζω ότι θα παραμείνει πολύ σε αυτό το επίπεδο, σίγουρα σε 2-3 μήνες θα παίσει και θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το αγοράσετε για να βοηθάμε και τέτοιες indie προσπάθειες από νέα παιδιά με μέλλον στην δημιουργία ωραίων και εθιστικών τίτλων. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο demo να το δοκιμάσετε για να ξέρετε αν είναι του γούστου σας αλλά από ότι βλέπετε και στα βιντεάκια του steam έτσι είναι και στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα ωραιοποιημένο όπως κάνουν σε άλλα που δείχνουν μόνο τα καλά τους στοιχεία και αφήνουν τα μέτρια απέξω.

Εγώ θα του βάλω μια καλή βαθμολογία γιατί το παιδί έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και αξίζει τα credits μας. Δε με ενοχλούν τα παρωχημένα γραφικά γιατί έχω παίξει τα παλιά κλασικά και ξέρω τι γινόταν τότε. Βέβαια οι καινούριοι users με τα πανάκριβα συστήματα ίσως το δουν λίγο στραβά το όλο θέμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό παιχνίδι για μερικές ξένοιαστες ώρες. Τώρα για 25 ευρώ που κοστίζει ενώ θα ήθελα να βοηθήσω μάλλον θα πρέπει να περιμένει κάποιο sale κανείς και να το πάρει κάτω από 20 ευρώ στα σίγουρα.

Όσοι μπορέσετε και το βρείτε κάπου για δοκιμή κάντε το και πείτε την άποψη σας από κάτω σαν feedback. Αυτό θα είναι πολύτιμο για τον δημιουργό του για να μπορέσει να παρέμβει και να διορθώσει τυχόν προβλήματα που πιθανόν να ανακαλύψετε παίζοντας το. Και πάντα να έχετε στα υπόψη ότι το καλό παιχνίδι δεν είναι πάντοτε και το ακριβότερο.

Μερικά μικρά indie games είναι πολύ καλύτερα και εθιστικά από μεγαλύτερους AAA τίτλους. Είναι και οι εταιρείες που παίζουν τον ρόλο τους με την άσχημη τιμολόγηση σε ορισμένους τίτλους που ενώ θα πουλούσαν πολύ αν ήταν προσιτά σε όλους βάζουν εκεί κάτι 60 και 70 ευρώ και ξενερώνουν τους υποψήφιους αγοραστές τους. Η τελική απόφαση φυσικά βαρύνει εμάς που τ αγοράζουμε αλλά η βιασύνη δεν κάνει ποτέ καλό σε τέτοια θέματα. Υπομονή και οι τιμές πέφτουν πολύ πιο γρήγορα ειδικά σε πιο μέτριους τίτλους που πιθανόν να μας γυάλισαν.

Ήθελα για παράδειγμα να πάρω το νέο Fifa μιας και μου αρέσουν τα ποδοσφαιράκια και έχω αρκετά στην λίστα μου από παλιά όπως και τα manager. Ξέρω ότι η Electronic Arts μας τα πρήζει γενικώς με τους νέους τίτλους της που ούτε τους στέλνει αλλά ούτε και ουσιαστικά αλλάζει από χρόνο σε χρόνο οπότε μια από τα ίδια και φέτος, αφήστε που η τιμολόγηση είναι για τους αφελείς που τα σκάνε χωρίς να δούνε διαφορές. Μόνο στις προσφορές αξίζει να τα αγοράσει κανείς και ευτυχώς βγαίνουν συχνά σε αυτές.

Βαθμολογία για τον παρόν τίτλο στο 7/10. Καλό το παιχνίδι αλλά θα μπορούσε να βγει και καλύτερο οπότε εσείς αποφασίζετε σε σχέση και με την τιμή του φυσικά.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 8 Δεκεμβρίου του 2022 από την εταιρεία Deck13 και είναι δημιουργία του Matthias Linda.

Είδος: Turn based / jrpg with pixel graphics

Η τιμή του στο steam αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 24.99 ευρώ χωρίς να έχει κάποια έκπτωση να τρέχει.

Exit mobile version