LifeSteps.gr

Milo and the Magpies game review (2021)

Milo and the Magpies title

Έχω αδυναμία στις γάτες και βιντεοπαιχνίδια με αυτές πρωταγωνίστριες, όπως για παράδειγμα το Milo and the Magpies, μπαίνουν εύκολα στο στόχαστρό μου. Δεν είναι απαραίτητο, οι δημιουργοί να δώσουν στους χαρακτήρες σούπερ ικανότητες, όπλα και ανθρωπόμορφες ιδιότητες! Αρκεί, ν’ αφήσουν τα πονηρά, περίεργα και ευέλικτα αιλουροειδή να κάνουν τις συνηθισμένες σκανδαλιές τους.

Ο Johan Scherft, ο καλλιτέχνης που αγαπά να ζωγραφίζει εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στους ιπτάμενους φίλους μας, και εμπνέεται γενικότερα από τη φύση, έγραψε την ιστορία, φιλοτέχνησε τα περιβάλλοντα και τους χαρακτήρες και δούλεψε πάνω στο animation. Πρόκειται για το παρθενικό παιχνίδι του, που είναι ένα Point and Click Adventure.

Ο καλλιτέχνης από την Ολλανδία έλαβε σημαντική βοήθεια στον προγραμματισμό από τον Jeroen Wimmers και ο Barthel Brussee έβαλε ένα χεράκι στο animation του τετράποδου πρωταγωνιστή. Ο Victor Butzelaar συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική και επιμελήθηκε το soundtrack του Milo and the Magpies. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που άκουσα το εύκολα αναγνωρίσιμο Gnossienne No.1 του Erik Satie σε παιχνίδι του είδους! Η προηγούμενη ήταν στο συγκλονιστικό If On A Winter's Night, Four Travelers από το στούντιο Dead Idle Games.

Ο Milo, ο γάτος μίας οικογένειας, συνηθίζει να κόβει βόλτες στη γειτονιά. Ενώ έκανε το ίδιο για ακόμη μία φορά, παίρνοντας τον αέρα του, αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι. Μερικές καρακάξες όμως του επιτίθενται, όποτε τον αντιληφθούν και τον εμποδίζουν, να προχωρήσει.

Οι καρακάξες δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημά του! Στα εννιά πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και όμορφα σχεδιασμένα levels, που είναι κυρίως κήποι και αυλές σπιτιών και αποτελούνται από μία και μόνο οθόνη το καθένα, ο Milo θα έρθει αντιμέτωπος με εχθρικούς ανθρώπους, θορυβώδη σκυλιά, ψηλομύτες γάτες, ακόμη και ένα μεγάλο ψάρι, που θα προσπαθήσει να τον κάνει μία μπουκιά. Λέτε να είναι γατόψαρο;

Σε κάθε level θα πρέπει να λύσετε μία σειρά από γρίφους, για να βοηθήσετε τον γάτο να περάσει απαρατήρητος από τους διώκτες του και να συνεχίσει στο επόμενο. Όπως έγραψα προηγουμένως, ο Milo είναι ένας συνηθισμένος γάτος και δεν έχει πάνω του σακίδιο, τσέπες, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμεύσει στην αποθήκευση αντικειμένων, επομένως δεν υπάρχει inventory στο παιχνίδι. Κάθε αντικείμενο, που θα μαζέψετε σε ένα level, θα το χρησιμοποιήσετε επιτόπου. Δεν λύνει εξάλλου ο γάτος τους γρίφους, αλλά εμείς επηρεάζουμε καταστάσεις με το μαγικό χεράκι μας!

Οι γρίφοι στο Milo and the Magpies είναι σε γενικές γραμμές βατοί. Αν γνωρίζετε μάλιστα πως λειτουργούν τα λατρεμένα αιλουροειδή, πολλοί θα σας φανούν παιχνιδάκι! Κάποιοι από αυτούς έχουν σχέση με αντικείμενα και την τοποθέτησή τους στα σωστά σημεία. Θα αλληλεπιδράσετε με μερικούς χαρακτήρες, ζώα ή αντικείμενα, για να προκαλέσετε τις αντιδράσεις τους και τα αποτελέσματα είναι συχνά κωμικά.

Σε μερικές περιπτώσεις, αν κλικάρετε σε σημεία ενδιαφέροντος, η κάμερα θα εστιάσει πάνω τους, για να διαβάσετε κάποιο στοιχείο ή να λύσετε μία σπαζοκεφαλιά. Έχετε τον νου σας και σε ξαφνικές παρουσίες ή περίεργα φαινόμενα, για να ανακαλύψετε από ένα μυστικό σε κάθε level, που θα σας χαρίσει και από ένα achievement!

Κλείνοντας, αγόρασα το Milo and the Magpies κατά τη διάρκεια των περσινών χειμερινών εκπτώσεων στο Steam και μου κόστισε κάτι λιγότερο από ένα ευρώ. Δε θα μετάνιωνα καθόλου, ακόμη και αν είχα πληρώσει το πόσο της αρχικής τιμής. Το παιχνίδι του Johan Scherft είναι έτσι κι αλλιώς πάμφθηνο μιας και κοστίζει 1,99 ευρώ!

Μπορεί να είναι σύντομη, μιας και διαρκεί πάνω κάτω μιάμιση ώρα, αλλά η γλυκιά και απλή ιστορία, ο χαριτωμένος ήρωας και οι κωμικές στιγμές, οι ευχάριστοι γρίφοι και βεβαίως τα πολύ όμορφα ζωγραφισμένα στο χέρι γραφικά συνθέτουν μία δημιουργία, που πιστεύω, ότι δε θα μετανιώσετε κι εσείς, αν την αποκτήσετε και ασχοληθείτε μαζί της. Πόσο μάλλον, αν αγαπάτε τα Adventures και τις γάτες!

Το Milo and the Magpies κυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 για PC και Mac από το Steam και το itch.io. Βγήκε τον Ιανουάριο του 2022 και για συσκευές με λειτουργικά συστήματα Android και iOS. Εκδότρια εταιρεία είναι η Second Maze των Robin Ras και Maarten Looise, ιδρυτών επίσης του ανεξάρτητου στούντιο Rusty Lake.

Exit mobile version