LifeSteps.gr

Sailing Era game review (2023 release)

Sailing Era

Έπαιξα λίγο το demo του Sailing Era για να ξέρω τι θα συναντήσω πριν το αγοράσω κανονικά και μπορώ να πω ότι δεν νομίζω να το έπαιρνα εκτός αν μου το έστελνε η εταιρεία του. Είναι κάτι από visual novel αναμεμιγμένο με στρατηγική σε στυλ Pirates του παλιού αλλά δίνει μεγάλη προσοχή στους χαρακτήρες και τις συνομιλίες παρά στην εξερεύνηση. Αφού για να σαλπάρουμε από το πρώτο λιμάνι κάναμε περίπου μισή ώρα βλέποντας τους χαρακτήρες να συνομιλούν και δεν ξέρω κατά πόσο θα το ανεχτούν κάποιοι φανς της στρατηγικής αυτό το πράγμα.

Εγώ στην αρχή περίμενα να παίξω μια visual novel σύμφωνα με αυτές τις φωτογραφίες που έβλεπα και τα σχόλια από άλλους παίκτες. Τελικά βγήκε διαφορετικό το αποτέλεσμα αυτή η μίξη ειδών αλλά τους άφησε όλους διχασμένους τελικά. Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει και το demo για να μην τραβάνε μερικοί τα μαλλιά τους όταν το δουν. Και έβγαζε κάτι κινέζικα στην αρχή γράμματα στα options, ευτυχώς γίνονται εύκολα αγγλικά. Κατά τα υπόλοιπα χόρτασα συζητήσεις των χαρακτήρων σε σημείο να βάλω τελικά άλλο παιχνίδι με περισσότερη δράση.

Από γραφικά και ήχο το παιχνίδι τα πηγαίνει πολύ καλά όπως γίνεται συνήθως σε όλες τις visual novels. Χαριτωμένοι χαρακτήρες που μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε και το ρομάντζο μας βέβαια. Για να είμαι ειλικρινής δεν θα το πρότεινα πριν το δοκιμάσετε να δείτε αν σας αρέσει γιατί αρκετά πράγματα που είδα δεν μου πολυάρεσαν. Πρώτον πολλές συνομιλίες για ένα παιχνίδι στρατηγικής που αν δεν τις διαβάζουμε και τις περνάμε στο έτσι δεν θα καταλάβουμε τίποτα από το σενάριο του.

Δεύτερον υπάρχουν πολλές επιλογές στο interface του παιχνιδιού που σε μπερδεύουν κάπως αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με σκληροπυρηνικά παιχνίδια στρατηγικής. Μπορούσε να είναι πιο απλό η να έχει κάποιο tutorial στην αρχή που να στα εξηγεί για να μην πελαγοδρομείς μετά. Τρίτον αυτή η προσπάθεια να μοιάσει στα παλιά κλασικά παιχνίδια τύπου Pirates, Patrician και Port Royale είναι μάλλον αποτυχημένη γιατί χίλιες φορές προτιμώ, εγώ τουλάχιστον, τα κλασικά από μια μοντέρνα κόπια τους.

Παρόλο που τα παιχνίδια που ασχολούνται με το sailing και την στρατηγική φυσικά μου αρέσουν ιδιαίτερα και τα έχω σχεδόν όλα από πολύ παλιά έως και σήμερα αυτό εδώ το νέο παιχνίδι δεν με ενθουσίασε. Έχει βέβαια βελτιωμένα γραφικά και ήχο αλλά επειδή δίνω μεγάλο βάρος στο gameplay θα του βάλω μόνο ένα 5/10 γιατί ούτε καν οι χαρακτήρες του με τραβήξανε.

Έχει μεν τις επιλογές για το πως θα το πάμε εμείς σύμφωνα με το θέλω μας αλλά κάπου μου φάνηκε ρηχό ως προς το περιεχόμενο και ψυχρό ως προς τις επιλογές του. Πολλά κουμπιά χωρίς ουσιαστικά να στα εξηγεί το παιχνίδι που μάλλον μπερδεύουν κάποιον που θα θέλει να ασχοληθεί παρά να τον βοηθάει να προχωρήσει. Απορώ με αυτούς που το παίξανε και βάζουν πολύ θετικά σχόλια στο steam. Δεν είδαν καν την μετάφραση που έχει και αυτή τα θεματάκια της αφού είναι σαν google translate μερικές φορές.

Επίσης οι χαρακτήρες όταν μιλάνε βγάζουν κάτι σαν αναστεναγμό, ίσως γιατί δεν υπήρχαν voice actors για το αγγλικό κείμενο που κουράζει αν το ακούς συνέχεια. Πάντως επειδή είναι μια indie προσπάθεια την βλέπω κάπως επιεικέστερα σε σχέση με ένα μεγάλο AAA τίτλο για παράδειγμα. Προτείνω να δοκιμαστεί και αν περάσει το τεστ που θα του έχετε θέσει τότε να το αγοράσετε. Είναι μάλλον μια περιπέτεια που απευθύνεται στο κοινό των χωρών προέλευσης του παρά στην δυτική αγορά. Θέλει και άλλο φτιάξιμο για να το αγκαλιάσει η αγορά μας.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 12 Ιανουαρίου του 2023 από την εταιρεία bilibili και είναι μια δημιουργία της GY Games.

Είδος: Adventure rpg / simulation

Η τιμή του στο steam είναι στα 22.05 με την έκπτωση 10% που έχουν οι καινούριοι τίτλοι. Το καλό είναι ότι υπάρχει και διαθέσιμο demo ώστε να το δοκιμάσετε πριν την αγορά του για να ξέρετε τι παίρνετε.

Exit mobile version