LifeSteps.gr

Beyond The Black - Beyond The Black (2023)

Beyond The Black

Γενικότερα, δεν είμαι και ο μεγαλύτερος οπαδός του λεγόμενου «συμφωνικού» metal στο οποίο ανήκουν οι Beyond The Black. Ο λόγος είναι ότι συχνά, ο ήχος τους μου ακούγεται παραφορτωμένος, ενώ ουκ ολίγες φορές, εκτιμώ ότι επικαλούνται τις συμφωνικές ορχήστρες (στουντιακές ή πραγματικές, δεν έχει σημασία) για να καλύψουν τις αδυναμίες του υλικού τους. Δεν είναι τυχαίο που αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δεκάδες μπάντες που ακούγονται ακριβώς το ίδιο, με αυτές που να είναι πραγματικά αξιόλογες, να μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Επειδή πιθανότατα με αυτά που γράφω, ο Rock Hero θα μου κόψει και την καλημέρα, ας περάσουμε στην παρουσίαση του νέου δίσκου των Γερμανών Beyond The Black.

Ομολογουμένως, δεν είχα ακούσει πολλά πράγματα από τους συγκεκριμένους, πέρα από την εντυπωσιακή τραγουδίστρια τους, Jennifer Haben, ωστόσο πρόκειται για μια μπάντα που έχει αρκετά μεγάλη απήχηση στη Γερμανία και στην Αυστρία. Το ομότιτλο άλμπουμ τους αποτελεί την πέμπτη τους δισκογραφική απόπειρα και, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, το γεγονός ότι δίνεται το όνομά της μπάντας ως τίτλος του δίσκου, αποτελεί και ένα είδος δήλωσης «αναγέννησης» ή «επιστροφής στις ρίζες». Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο άλμπουμ τους ήταν ολίγον τι αμφιλεγόμενο, καθώς το pop στοιχείο είχε εισβάλλει κατά πολύ στον ήχο τους, διχάζοντας ελαφρώς τους οπαδούς τους.

Στην περίπτωση του “Beyond the Black”, οι… Beyond the Black ακούγονται πιο κατασταλαγμένοι και πιο ξεκάθαροι ως προς αυτό που θέλουν να πετύχουν. Βαριές κιθάρες εναλλάσσονται με συμφωνικά ξεσπάσματα, χωρίς όμως υπερβολές και πάντα προς όφελος των συνθέσεων, οι οποίες είναι πιασάρικες, δυναμικές και “to-the-point”, που λένε και στο χωριό μου.

Οι ενορχηστρώσεις είναι εξαιρετικές, ενώ οι υπέροχες αρμονίες και η πανέμορφη μελωδική φωνή της Jennifer είναι πάντοτε στο προσκήνιο και όχι άδικα. Εξάλλου, ποιος μπορεί να κουραστεί κάποιος ακούγοντας τη να κελαηδάει, ιδίως όταν κάποιες στιγμές θυμίζει αρκετά τη Sharon Den Adel των Within Temptation; Από άποψη συνθέσεων, λοιπόν, όλα βαίνουν καλώς, με μερικά τραγούδια να είναι πραγματικά καταπληκτικά: το εναρκτήριο “Is There Anybody Out There?”, το “Reincarnation” ή το “Into The Light” είναι μερικά από αυτά, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο κλείσιμο του “I Remember Dying”, το οποίο είναι μια σύνθεση κορυφαίας έμπνευσης και ατμόσφαιρας.

Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι οι Beyond the Black δεν πρωτοτυπούν ιδιαίτερα και συχνά νοιώθεις ότι αυτό που παίζει, κάπου το έχεις ξανακούσει. Ωστόσο, ο δίσκος διαθέτει αρκετή ποιότητα και ικανοποιητικότατη ποικιλία (ως και κομμάτια έτοιμα για Eurovision έχει, όπως το “Dancing in the Dark”) που τον καθιστούν ένα πολύ ευχάριστο άκουσμα, στο οποίο αξίζει να του αφιερώσετε το χρόνο σας.

Label: Nuclear Blast
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13 Ιανουαρίου 2023

Βαθμός: 7/10

Playlist:
1. Is There Anybody Out There? (4:29)
2. Reincarnation (4:13)
3. Free Me (4:01)
4. Winter Is Coming (4:37)
5. Into The Light (4:12)
6. Wide Awake (4:10)
7. Dancing In The Dark (4:05)
8. Raise Your Head (4:18)
9. Not In Our Name (3:40)
10. I Remember Dying (4:15)
Total playtime: 42:04

Exit mobile version