LifeSteps.gr

Amken - Passive Aggression review (2022 release)

Amken

Το “Passive Aggression” των Amken είναι μια κυκλοφορία που είχε διαφύγει της προσοχής μου, όταν κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο. Όντας το δεύτερο δημιούργημα των Αθηναίων thrashers, το οποίο φτάνει στα αυτιά μας πέντε χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, κατόπιν πολλαπλών ακροάσεων, αποδεικνύεται ένας πραγματικά πολύ δυνατός δίσκος.


Κατ’ αρχάς, η εξέλιξη τους είναι εντυπωσιακή, απόρροια των δεκάδων live και περιοδειών που μεσολάβησαν μέχρι τώρα. Είτε μιλάμε για το εκτελεστικό κομμάτι είτε για το συνθετικό, όπου θαρρείς ότι πρόκειται για μια άλλη μπάντα, παρ’ όλο που ο βασικός πυρήνας των Βάνια και Γιάννη παραμένει ως έχει. Ο δίσκος διαρκεί κάτι λιγότερο από 35 λεπτά, ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι αυτή είναι η ιδανική διάρκεια για το είδος, καθώς δεν υπάρχει ούτε μια περιττή σύνθεση ή νότα καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Από την καταιγιστική έναρξη του “The Underdogs” μέχρι τον όλεθρο του “Somewhere Past the Burning Sun”, η ακρόαση του δίσκου δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Είναι άκρως απολαυστική και ειδικά προορισμένη για να χορτάσει την ακοή σου με κοφτερά riffs, εμπνευσμένα και πολύ εύστοχα leads, που ενίοτε θυμίζουν τους Sepultura της εποχής “Arise” και «σκισμένα» φωνητικά που δένουν άψογα με το καταστροφικό πέρασμα που αφήνουν πίσω τους τα μανιώδη ντραμς.

Αν και άκουσα αρκετούς αξιόλογους thrash δίσκους τη χρονιά που μας πέρασε, κανένας δεν διατήρησε τόσο πολύ το ενδιαφέρον μου όσο το “Passive Aggression”. Σίγουρα, μερικούς από τους λόγους που συνέβη αυτό είναι η “all killers, no fillers” τακτική που προαναφέραμε (σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, απέρριψαν πολύ υλικό μέχρι να καταλήξουν σε αυτό που ακούμε), η πεντακάθαρη παραγωγή του γνωστού μας Fotis Bernardo, αλλά και η καθ’ όλα επαγγελματική προσέγγιση που αντιμετωπίζει η μπάντα την μουσική της.

Νοιώθεις δηλαδή ότι τίποτε δεν έχει αφεθεί στην τύχη, τα πάντα είναι προϊόντα σοβαρής μελέτης, ενώ αναμφισβήτητα η έννοια «προχειρότητα» δε υφίσταται καν στο λεξιλόγιό τους. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Amken είναι φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα. Αν συνεχίσουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο και στον επόμενο δίσκο τους, δε θα αργήσει η στιγμή που θα ανήκουν και αυτοί στα μεγάλα ονόματα της ελληνικής και, γιατί όχι, της παγκόσμιας σκηνής.

Βαθμός: 8/10

Playlist:
1. The Underdogs
2. I Am The One
3. Dead Man's Land
4. The Li(f)e We Lead
5. Passive Aggression
6. Bliss
7. We Came From Nothing
8. Somewhere Past The Burning Sun
Total playtime: 34:37

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας είναι η εξής:

Vanias A. - Φωνητικά, Κιθάρα
Giannis K. - Φωνητικά, Κιθάρα
Harris Zampoukos - Ντραμς (2016-present)
Dionisis Kiamos - Μπάσο (2020-present)

Label: Massacre
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Αυγούστου 2022

Αν επιθυμείτε να αγοράσετε τον εν λόγω εξαιρετικό δίσκο μπορείτε να πάτε εδώ.

Exit mobile version