LifeSteps.gr

Firienholt - White Frost and Elder Blood review (2023 release)

Firienholt

Ίσως το καλύτερο φετινό cd έως τώρα τουλάχιστον που έχω ακούσει προέρχεται από τους Άγγλους Firienholt και το δημιούργημα τους με τίτλο White Frost and Elder Blood που κυκλοφόρησε μόλις προχτές αλλά είναι τόσο καλό που δεν θα το αφήσω να περάσει απαρατήρητο. Είναι και σε ένα είδος που δεν πολυακούω αλλά αυτό το cd με κράτησε αμέσως από το πρώτο άκουσμα παρόλο που δεν ήξερα τα παιδιά από το Leeds.

Παίζουν ένα ωραίο προς πολύ καλό epic metal με 'σκληρά' φωνητικά αλλά αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα πολλά synths που προσδίδουν μια αξεπέραστη ατμόσφαιρα που λίγα albums του είδους διαθέτουν. Μπορεί να έχουν κάποιες επιρροές από τους θρυλικούς Summoning αλλά πιστεύω είναι πολύ πιο μελωδικοί και εύπεπτοι για το απαιτητικό κοινό του extreme metal. Αν το θεωρήσουμε αυτό black metal γιατί έχω ακούσει και τρισχειρότερα cd που δεν καταλαβαίνεις τι λένε και χωρίς καμιά μελωδία απλώς μια ποζεριά χωρίς νόημα.

Εδώ τα παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μελωδικότατο cd που πιστεύω θα μπει στα καλύτερα για την χρονιά όταν κάνουμε την σούμα. Είναι αυτό που λέμε ότι το καλό πράγμα από την αρχή φαίνεται. Και αυτό είναι το δεύτερο cd από τους φίλους μας που δείχνουν να έχουν μεγάλο ταλέντο, εμπειρία και όρεξη για μεγάλα πράγματα. Για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα να βγει τόσο καλό το παρόν cd μετά από ένα σωρό αδιάφορα το λιγότερο που έχω ακούσει. Αυτό είναι μια όαση μπροστά τους.

Κάτι doom cd που άκουγα για να τα παρουσιάσω βγήκαν τόσο ερασιτεχνικά και κακοφτιαγμένα που τελικά δεν άξιζε ούτε καν η αναφορά σε αυτά. Σχεδόν πάντα έτσι γίνεται, τον Ιανουάριο βγαίνει όλη η σαβούρα και μετά στρώνουν τα πράγματα. Τον άλλο μήνα έχουμε καινούρια από Insomnium, Delain, Xandria και In Flames (να δούμε τι θα μας πούνε οι γερόλυκοι του melodeath) και ποιος ξέρει πόσα καλά ακόμη.

Κλείνοντας να πω ότι οι φίλοι μας με ικανοποίησαν απόλυτα και για αυτό και θα λάβουν ένα 9/10 για το δημιούργημα τους. Ευελπιστώ να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό με ακόμα καλύτερες συνθέσεις στο μέλλον αν αυτό είναι εφικτό. Πάντως η παραγωγή και η ηχογράφηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, επαγγελματική δουλειά έγινε από όλους και αξίζουν συγχαρητήρια. Έθεσαν τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον οι φίλοι μας.

Ακούστε τους αν έχετε την δυνατότητα και απολαύστε ωραία ατμοσφαιρική μουσική. Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν τα 'σκληρά' φωνητικά οι μελωδίες και η ατμόσφαιρα ξεχωρίζει αμέσως και θα σας κάνει να λατρέψετε την μουσική τους. Πολύ καλοφτιαγμένο το cd τους, μπράβο και πάλι. Είναι σαφώς καλύτερο από ορισμένα των Summoning που τα έχω όλα και τα ξέρω πολύ καλά από πρώτο χέρι.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκω πολλά βιογραφικά στοιχεία για τα παιδιά για να τα προσθέσω για μαι άψογη παρουσίαση τους αλλά ότι βρω θα το βάλω, κυρίως την μουσική τους που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Η εταιρεία τους εν τω μεταξύ έχει πολλές άγνωστες μπάντες με πιο γνωστή μου τους αγαπητούς Soliloquium που ήταν στις καλύτερες περσινές μπάντες στο death doom με prog στοιχεία. Οι υπόλοιπες βλέπω είναι κάτι παλτά noname, καινούριοι οι περισσότεροι. Τα πουλέν τους είναι αυτές οι δύο μπάντες από ότι φαίνεται.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Trails of Destiny 11:31

2.The Wolf and the Raven 09:32

3.Shadows of the Great Flame 10:07

4.Tedd Deireádh 14:28

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

The Wolf - vocals, keys
The Raven - guitars, programming
The Swallow - bass, vocals, keys

Music written, recorded, produced and mixed by Firienholt
Artwork and layout by Carl Ellis

Το cd κυκλοφόρησε στις 27 Ιανουαρίου του 2023 από την φινλανδική εταιρεία Naturmacht Productions.

Η συνολική του διάρκεια είναι περίπου 46 λεπτά σε τέσσερα μεγάλα τραγούδια.

Είδος: Epic black metal με μπόλικα πλήκτρα και ατμοσφαιρικό σε στυλ Summoning.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version