LifeSteps.gr

Αυτοπεποίθηση: Γιατί είναι σημαντική και tips ενίσχυσής της (2023)

Αυτοπεποίθηση

Θα έχεις ακούσει σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου τη φράση: «Το 90% μιας επιτυχημένης προσπάθειας είναι η αυτοπεποίθηση». Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο σημαντική ώστε κάποιες φορές να ξεπερνάει μέχρι και την γνώση; Αυτό θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο καθώς και διάφορες πρακτικές ενίσχυσής της.

Αρχικά, να αναφέρουμε πως η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως η ικανότητα να εμπιστευόμαστε τις δυνατότητές μας, την αξία μας, την κρίση μας και τη δύναμή μας. Φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι. Οι περισσότεροι άνθρωποι, παρότι είναι κάτοχοι όλων αυτών, η αδυναμία να εμπιστευτούν τον ίδιο τους τον εαυτό συχνά τους οδηγεί στην αποτυχία και σε αισθήματα κατωτερότητας.

Ο άνθρωπος που πιστεύει στον εαυτό του εκπέμπει την αύρα του νικητή. Διαχέει στον χώρο την ενέργεια της επιτυχίας και αυτή επιστρέφει πίσω σε αυτόν. Επιπλέον, όλοι οι γύρω του γίνονται αποδέκτες αυτής της ενέργειας και τον εμπιστεύονται επίσης ως ικανό ηγέτη.

Εκείνος που πιστεύει στις ικανότητές του εμπιστεύεται τον εαυτό του πριν τον «ρίξει» στη μάχη. Δεν κάνει δεύτερες σκέψεις. Μπαίνει στο ρινγκ και ξεκινάει να αγωνίζεται. Κάθε στιγμή χρησιμοποιεί κάποια από τις ικανότητές του για την επόμενη κίνηση και αυτές τον ακολουθούν ως το τέλος του αγώνα. Είναι μία πράξη αλληλεπίδρασης. Όταν αγαπάς και εμπιστεύεσαι την αξία του εαυτού σου αυτός σου επιστρέφει πάντοτε πίσω επιτυχίες.

Σίγουρα θα έχεις συναντήσει τέτοιους ανθρώπους και λογικά θα έχεις σιγοψιθυρίσει πως θα ήθελες και εσύ λίγη από τη δυναμικότητά τους και την πίστη στον εαυτό τους. Παρακάτω θα δεις αρκετές από τις πρακτικές για να ενισχύσεις και εσύ την αυτοπεποίθησή σου και να ξεκλειδώσεις νέες πίστες του εσωτερικού εαυτού σου.

  1. Η συνειδητοποίηση πως είμαστε όλοι ίσοι. Οφείλεις να καταλάβεις πως κανείς δεν είναι παιδί ενός κατώτερου Θεού, με λιγότερα δικαιώματα ή λιγότερες ευκαιρίες. Όλοι αξίζουμε τα ίδια. Μην παραμερίζεις τον εαυτό σου ή του αφαιρείς δικαιώματα που άλλοι έχουν.
  2. Μην σταματάς την προσπάθεια. Η συνεχής εξάσκηση σε οποιονδήποτε τομέα είναι αυτή που θα σου ενισχύσει την αντίστοιχη αυτοπεποίθηση. Δεν γίνεται να είσαι πρωταθλητής σε ένα άθλημα αν δεν έχεις προπονηθεί για χρόνια με σταθερό καθημερινό ρυθμό. Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά χωρίς αυτήν δεν πρόκειται να βάλεις τα θεμέλια ποτέ.
  3. Χτίσε γερά τείχη. Στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να εντοπίσουν τις αδυναμίες των άλλων προκειμένου να πατήσουν πάνω σε αυτές και να τις εκμεταλλευτούν. Προσπάθησε να μην τις εκφράζεις. Κράτα τις φοβίες και τις αδυναμίες για εσένα μέσα από τα τείχη σου και προσπάθησε καθημερινά να τις ξεπεράσεις και να τις αντιστρέψεις.
  4. Ως συνέχεια της παραπάνω πρακτικής σου προτείνω να εφαρμόσεις το γνωστό «fake it, till you make it». Είναι κάποιες δράσεις, εργασίες, υποχρεώσεις που μας φαίνονται βουνό και μας γεμίζουν άγχος και στρες. Για να ανταπεξέλθεις με αυτοπεποίθηση απλά απομυθοποίησέ τες. Σκέψου ολιστικά τη ζωή και θα δεις πως τα πάντα είναι μικρά και πρόσκαιρα γεγονότα που συμπληρώνουν το τεράστιο παζλ της μικρής ζωής μας.
  5. Εκτός από τις καταστάσεις απομυθοποίησε και ανθρώπους. Όπως είπαμε και παραπάνω είμαστε όλοι ίσοι. Και έτσι να τους αντιμετωπίζεις. Κανείς δεν είναι καλύτερος από εσένα και δεν πρέπει κανέναν να αντιμετωπίζεις ως καλύτερο σου ή μάλλον ακόμη χειρότερα να θέτεις τον εαυτό σου ως κατώτερο του. Ακόμη, μη συμβιβάζεσαι με ανθρώπους πιστεύοντας πως δεν σου αξίζουν τα καλύτερα. Τα αξίζεις γι’ αυτό διεκδίκησέ τα.
  6. Γίνε υποστηρικτής σου. Μην υποκύπτεις σε κάθε αντίλογο. Υποστήριξε τις απόψεις σου ακόμη και αν κάποιοι δεν συμφωνούν με αυτές. Άκου τον συνομιλητή σου αλλά μην αλλάζεις συνεχώς τη γνώμη σου για να ταιριάζεις πάντα και παντού. Μία σταθερή άποψη πολλές φορές χαίρει περισσότερης εκτίμησης.
  7. Μην λες πάντα ναι. Το όχι (εκφράζοντας το με όποιον τρόπο θέλεις και μπορείς) είναι σημαντικό δείγμα αυτοπεποίθησης. Σέβεσαι τις επιθυμίες σου και τις βάζεις πιο πάνω από τις επιθυμίες οποιουδήποτε άλλου έξω από εσένα. Αυτομάτως, κατ’ αυτόν τον τρόπο ανεβάζεις την αξία του εαυτού σου και την αυτοπεποίθησή σου.
  8. Πλήρης αποδοχή του εαυτού. Αποδέξου τον εαυτό σου ακριβώς όπως είναι σήμερα. Μην περιμένεις να αλλάξεις για να σε αγαπήσεις. Αγάπησε ότι θεωρείς πάνω σου ή μέσα σου ατέλεια γιατί αυτά είναι που σε κάνουν ξεχωριστό. Όλοι έχουν τέτοιες «ατέλειες». Απλά κάποιοι τις αποδέχονται και τις κάνουν προτέρημά τους.
  9. Κινήσου με αυτοπεποίθηση. Καλή η εσωτερική διεργασία αλλά πρέπει και να την δείξεις. Η στάση του σώματος, η κίνηση στον χώρο, ο τόνος της φωνής, η οπτική επαφή είναι σημαντικά δείγματα υψηλής ή χαμηλής αυτοπεποίθησης. Η άνεση στην κίνηση και στον λόγο αποκτάται με την εξάσκηση αρκεί να το υπενθυμίζεις κάθε φορά στον εαυτό σου.
  10. Τέλος, μη ξεχνάς να σου υπενθυμίζεις τα επιτεύγματά σου. Οτιδήποτε θεωρείς εσύ επίτευγμα. Είμαι σίγουρη πως αν κάτσεις και τα καταγράψεις μάλιστα θα είναι πιο πολλά από όσα πίστευες. Έχε τα στον νου σου κάθε φορά που πιστεύεις πως χάνεις την αξία σου.

Καταλήγοντας, να σου υπενθυμίσω πως η αυτοπεποίθηση δεν είναι σταθερή. Είναι σαν τα κύματα. Έρχεται με ορμή και ξαφνικά χάνεται. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας την επηρεάζουν στον μεγαλύτερο βαθμό. Αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν τρόπο ζωής που οι κινήσεις μας θα λειτουργούν ως επί το πλείστων με γνώμονα αυτήν ακόμα και τις στιγμές που δεν την έχουμε.

Exit mobile version