LifeSteps.gr

Air Raid - Fatal Encounter (2023 release)

Air Raid

Τη χρονιά που μας πέρασε, είχαμε τους Riot City και τους Sumerlands, για να σβήσουν τη δίψα μας για το παραδοσιακό metal. Φέτος είναι η σειρά των Σουηδών Air Raid για να κάνουν ποδαρικό, κυκλοφορώντας το τέταρτο δίσκο τους και, κατά μεγάλο ποσοστό, καλύτερό τους.

Στο “Fatal Encounter” οι πιονέροι του NWOTHM Air Raid βρίσκονται σε μεγάλη φόρμα και αν υπάρχει δικαιοσύνη εκεί έξω, οφείλει να τους μάθει πολύ περισσότερος κόσμος. Οκτώ συνθέσεις (+ένα νεοκλασικό ιντερλούδιο) δυναμίτες, με έξοχα παιξίματα, εντυπωσιακές κιθάρες που αντλούν έμπνευση τόσο από το Αμερικάνικο metal όσο και από εκείνο του Ανατέλλοντος Ηλίου (το τραγούδι “Pegasus Fantasy” είναι ερμηνευμένο στα Ιαπωνικά!) της περιόδου ’86-‘90, ενώ το νεοσυσταθέν rhythm section δημιουργεί ρυθμούς που δύσκολα σε αφήνουν αδιάφορο.

Ο δίσκος πραγματικά περιέχει τα πάντα και ανήκει στις (ευχάριστες) περιπτώσεις που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πιθανά καλύτερα κομμάτια, καθώς όλα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σημαντικός αρωγός στην απολαυστικότατη ακρόαση του δίσκου είναι η φωνή του Fredrik Werner, ο οποίος αποδεικνύεται λίρα εκατό για το συγκρότημα. Μεστή φωνή, με εθιστικό γρέτζο, χωρίς να καταφεύγει σε ακρότητες, με μια χροιά που θυμίζει παλιές καραβάνες του χώρου, όπως ο Jeff Scott Soto και ο Tony Martin ή σε στιγμές ακόμα και Blackie Lawless (στις καλές εποχές του).

Και μόνο που κατορθώνει και μπαίνει στην ίδια πρόταση με τα προαναφερθέντα μεγαθήρια, είναι τεράστιο κομπλιμέντο για τον Fredrik. Με κίνδυνο να έχω γράψει το μικρότερο review στην παρουσία μου στο Lifesteps.gr, θα κάνω μια τολμηρή δήλωση και θα ισχυριστώ ότι το “Fatal Encounter” έχει ήδη καπαρώσει μια θέση στα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς. Έστω και αν είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συμπεράσματα, μιας και βρισκόμαστε μόλις στα τέλη του Φλεβάρη. Ωστόσο, το ακούω συνεχώς με τόσο μεγάλη ευχαρίστηση που αναρωτιέμαι ποιος δίσκος παραδοσιακού metal θα καταφέρει να μου αλλάξει γνώμη. Λέτε να είναι οι συμπατριώτες τους Enforcer; Για να δούμε, ο καιρός γαρ εγγύς.

Βαθμός: 9/10

Playlist:
1 Thunderblood (4:55)
2 Lionheart (5:10)
3 In Solitude (4:22)
4 See the Light (3:13)
5 Sinfonia (1:13)
6 Edge of A Dream (5:09)
7 Let the Kingdom Burn (5:35)
8 One by One (3:56)
9 Pegasus Fantasy (3:51)
Total playtime: 37:28

Label: High Roller Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 24 Φεβρουαρίου 2023

Exit mobile version