LifeSteps.gr

ΠΑΟ: Πήγε για το θαύμα, έμεινε με την πίκρα (και τα πολλά ερωτηματικά της νέας σεζόν) (2023)

ΠΑΟ

Ο αθλητικογράφος μας Λέανδρος Δελαπόντες γράφει για την σπουδαία μάχη που έδωσε φέτος ο Παναθηναϊκός (ΠΑΟ) για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και εστιάζει στο τι έφταιξε και στα άγνωστα της νέας αγωνιστικής περιόδου, αρχής γενομένης από τα προκριματικά του Champions League.

Αφάνταστος - Αξιομνημόνευτος πρώτος γύρος
Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά το χαστούκι από την Σλάβια Πράγας στα προκριματικά του Conference League πραγματοποίησε έναν αδιανόητα καλό πρώτο γύρο αφήνοντας το φιλοθεάμον κοινό του ελληνικού ποδοσφαίρου άναυδο (όντας κάτι μη αναμενόμενο).

Ο Παναθηναϊκός σε αυτό το πρώτο μισό του πρωταθλήματος κατάφερε να συγκεντρώσει 37 βαθμούς ( 12 νίκες – 1 ισοπαλία – 0 ήττα) χάρη στη φοβερή αποτελεσματικότητά του, την απροσπέλαστη- συμπαγή άμυνα του και φυσικά τον ΕΞΩΓΗΙΝΟ Αϊτόρ (ο οποίος μέχρι ένα σημείο του Οκτώβρη είχε σε 9 ματς , 8 γκολ και 2 ασσίστ) που δυστυχώς έχασε ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου πρωταθλήματος λόγω της ρήξης χιαστού που υπέστη. Έτσι λοιπόν χωρίς πολλά-πολλά και χωρίς κανείς να το περιμένει, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς «κατσικώθηκε» στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα από την ΠΡΩΤΗ κιόλας αγωνιστική.

Ξέμεινε από δυνάμεις - αδυναμία βοήθειας πάγκου
Ο Παναθηναϊκός όμως στη συνέχεια δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει έναν αντίστοιχα καλό β΄ γύρο όπως στον α΄. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από τις πρώτες γκέλες με Ιωνικό -εκτός- (όπου δεν μπόρεσε να "κλειδώσει" το ματς έχοντας δημιουργήσει πολύ καλές-αξιόλογες προϋποθέσεις και αυτό είχε ως συνέπεια να μείνει στην ισοπαλία) και Όφη -εντός- (όπου παρουσιάστηκε άνευρος και το χειρότερο από όλα είναι ότι ισοφάρισε τον Όφη, ο οποίος είχε μείνει με 10 παίχτες από νωρίς στο 90+…).

Έπειτα η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχανε σιγά-σιγά έδαφος (είχε προηγηθεί ΚΑΙ ο αποκλεισμός από τον θεσμό του κυπέλλου από τον δικέφαλο του Βορρά) με αποτέλεσμα να την πλησιάζει ασφυκτικά η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, η οποία παρουσίαζε πολύ καλό αγωνιστικό προφίλ σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός ήταν εμφανώς εξαντλημένος λόγω του μικρού ρόστερ, που δεν ενισχύθηκε επαρκώς και ποιοτικώς αφενός μεν στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού και αφετέρου δε του Ιανουαρίου. Με τούτα και με εκείνα η ΑΕΚ βρέθηκε στο -2 από τον ΠΑΟ (μειώνοντας την διαφορά από το -8 που ήταν στο τέλος του α΄γύρου) πριν την έναρξη των play-off.

Εκεί τα πράγματα άρχιζαν να στενεύουν όταν ο Παναθηναϊκός γκέλαρε στο ματς με τον Βόλο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Βέβαια η ομάδα αναθάρρησε μετά τις νίκες απέναντι στον Άρη (εκτός) και Ολυμπιακό (εντός). Η συνέχεια όμως δεν ήταν η ίδια. Ο ΠΑΟ έχασε την ευκαιρία να κλειδώσει το πρωτάθλημα χάνοντας ουσιαστικά 3 “match point” στους αγώνες με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ (εντός) και Ολυμπιακό (εκτός- ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ). Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Παναθηναϊκός έχασε τον τίτλο και έτσι η ΑΕΚ αναδείχθηκε ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 2022-23!

Ανάγκη για ενίσχυση πριν τα προκριματικά και η νέα σεζόν
Ο Παναθηναϊκός κατά την προσωπική μου άποψη έχασε το πρωτάθλημα μόνος του και το γεγονός αυτό οφείλεται (σχεδόν) στο ολίγον μικρό έμψυχο δυναμικό. Αρχικά κύριο μέλημα του Παναθηναϊκού είναι να ξεχάσει για όσο γίνεται την έκβαση του πρωταθλήματος που τον πίκρανε και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση του ρόστερ. Το ρόστερ του Τριφυλλιού θα πρέπει να ενδυναμωθεί τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και μάλιστα γρήγορα.

Θα πρέπει να πάρει γρήγορα ποιοτικούς παίκτες για να προλάβουν την καλοκαιρινή προετοιμασία και να ενσωματωθούν - εγκλιματιστούν στην ομάδα ούτως ώστε να κατανοήσουν επαρκώς το πλάνο και τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την ομάδα. Η ιστορική ομάδα της Αθήνας μαθαίνοντας από τα λάθη της προηγούμενης καλοκαιρινής περιόδου, θέλει να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά σαλόνια, όπου γνώρισε ένδοξες στιγμές στο παρελθόν.

Τέλος έχοντας επιτύχει αυτόν το σκοπό ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να ξανά - διεκδικήσει το πρωτάθλημα και να το πάρει, έχοντας πλέον περισσότερες λύσεις στον πάγκο που θα μπορούν να προσφέρουν όσο και οι βασικοί του (όπου η βασική ενδεκάδα θα πρέπει να είναι πιο ποιοτική από την φετινή, κυρίως μεσοεπιθετικά).

Υ.Γ1:
Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να διατηρήσει τον βασικό του κορμό και να ενισχυθεί περισσότερο εκεί που ασθενεί και υποφέρει, δηλαδή στο κέντρο και στην επίθεση (και λίγο στην άμυνα). Θα χρειαστεί αρχικά να πάρει ένα βασικό δεξιοπόδαρο - γρήγορο στόπερ, βασικό δεξί μπακ, 8αρι, 10αρι, εξτρέμ και ένα φορ “killer” μέσα στο κουτί (που να τελειώνει τις φάσεις).

Υ.Γ2:
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού ήταν απολαυστικοί όλη την διάρκεια της σεζόν και αποτέλεσαν τον 12ο παίχτη της ομάδας. Χάρη στον «στρατηγό» Ιβάν οι οπαδοί του Τριφυλλιού επέστρεψαν στο γήπεδο (όντας απομακρυσμένοι από την ομάδα λόγω της αδυναμίας να φτιαχτεί με ανταγωνιστική ομάδα τα περασμένα χρόνια), για να βοηθήσουν τον ΠΑΟ να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα (αν και εν τέλει δεν το κατάφερε). Πλέον και οι ίδιοι αλλά και το team της ομάδας (παίχτες και προπονητής) είναι αποφασισμένοι να κάνουν αυτό που άφησαν ανολοκλήρωτο τη προηγούμενη σεζόν.

Συντάκτης: Λέανδρος Δελαπόντες

Exit mobile version