LifeSteps.gr

Στόχοι για το δεύτερο μισό του έτους (2023)

Στόχοι

Το έχετε πάθει και εσείς κάθε που μπαίνουμε στο καλοκαίρι να κάνετε μία ανασκόπηση των στόχων που θέσατε στην αρχή της χρονιάς; Καθώς διανύουμε το δεύτερο μισό του έτους δεν είναι λίγοι εκείνοι που τρέχουμε να δούμε τι έχουμε επιτύχει έως τώρα. Αν είσαι από αυτούς που έχουν κατακτήσει τους περισσότερους στόχους τους σε συγχαίρω. Αν, όμως, όχι τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Η αρχή του καλοκαιριού έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι βρισκόμαστε στη μέση άλλης μίας χρονιάς. Μιας χρονιάς που περιμέναμε πως και πως για να θέσουμε τους νέους στόχους μας, να αλλάξουμε συνήθειες, να γίνουμε καλύτεροι, να εξελιχθούμε. Και αν ακόμη όμως, δεν τα καταφέραμε; Αν κάναμε πάλι τα ίδια λάθη με πέρσι; Αν δεν προχωρήσαμε; Αν μείναμε στάσιμοι; Αν ακόμη δεν καταφέραμε να αλλάξουμε εκείνο το χαρακτηριστικό μας που λέγαμε πως θα αφήναμε πίσω;

Αν μη τι άλλο οι στόχοι που θέτουμε κάθε αρχή του νέου έτους μοιάζουν κάπως ουτοπικοί. Πιστεύουμε πως με έναν μαγικό τρόπο θα καταφέρουμε να αλλάξουμε ιδιοσυγκρασία μέσα σε μία ημέρα. Μακάρι κάτι τέτοιο να ήταν εφικτό. Θα είχαμε γλιτώσει πολύ χρόνο και κόπο. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι περισσότεροι στόχοι παραμένουν συχνά ανεκπλήρωτοι και μας υπενθυμίζουν κάθε στιγμή που τους κοιτάμε την ανικανότητά μας να φτάσουμε σε αυτούς.

Όμως, η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε ανίκανοι. Απλά δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε. Θέλουμε να φτάσουμε στην Ιθάκη απεγνωσμένα, παραλείποντας τη διαδρομή. Κάτι τέτοιο όμως, δεν είναι εφικτό. Και αυτό μας κάνει να απογοητευόμαστε. Γιατί κάποιες φορές αυτή η διαδρομή μοιάζει ατελείωτη. Και μπορεί να βγαίνει και σε αδιέξοδα κάποιες φορές. Και ίσως να αναγκαζόμαστε να γυρίσουμε πάλι πίσω και να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Η μέση λοιπόν, του έτους είναι μία καλή αφορμή για αναθεώρηση των στόχων μας. Να κάνουμε στόχους βασισμένους στη «διαδρομή» και όχι στην «Ιθάκη». Οι στόχοι μας θα πρέπει να αφορούν εμάς και όχι το πως θα μας δουν οι άλλοι. Να εξυπηρετούν εμάς, την ψυχική μας ευημερία, την πνευματική μας ανάπτυξη και τη σωματική μας υγεία. Αν οι στόχοι σου έμοιαζαν κάπως έτσι: «Να βρω μια εργασία, να βρω έναν σύντροφο, να ξεκινήσω μια νέα δραστηριότητα, να κάνω αποταμίευση» ξέχνα τους. Οι πραγματικοί σου στόχοι είναι οι παρακάτω.

Αν ο στόχος σου ήταν να βρεις μια εργασία τώρα βάλε ως στόχο να βρεις την εργασία που θα σε κάνει να νιώθεις όμορφα μέσα σε αυτή και τι κινήσεις μπορείς να κάνεις για να φτάσεις εκεί. Δημιούργησε ένα καλό προφίλ με ένα αξιοπρόσεκτο βιογραφικό. Κάνε πρόβες πως να συμπεριφερθείς σε ένα επαγγελματικό ραντεβού.

Αν ο αρχικός σου στόχος ήταν να βρεις έναν σύντροφο τώρα θέσε την ερώτηση: «Γιατί θέλω έναν σύντροφο;» «Ποιες ανάγκες μου θα μου καλύψει;» «Πως θέλω να είναι αυτός ο σύντροφος;» «Τι προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρεί;» «Είμαι έτοιμη/ος να επενδύσω σε μία σχέση;» Αφού κάνεις αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου γύρισε τον στόχο σε εσένα. Κάνε στόχο σου να βρεις τον εαυτό σου. Συχνά αναζητούμε έναν σύντροφο για να καλύψει τα κενά που έχουμε στη σχέση μας με τον εαυτό μας.

Αν ο στόχος σου ήταν να ξεκινήσεις μια νέα δραστηριότητα και ακόμη δεν το έκανες δεν είναι αργά. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες με τις οποίες μπορείς εύκολα και δημιουργικά να περάσεις τον χρόνο σου μακριά από οθόνες και social media. Κάνε εγγραφή σε κάποιο γυμναστήριο. Αυτή η δραστηριότητα θα αλλάξει την ψυχολογία σου αλλά και το σώμα σου. Πέρασε μία ώρα της ημέρας σου πηγαίνοντας για περπάτημα στη φύση. Φόρα τα ακουστικά σου με την αγαπημένη σου μουσική και η διαδρομή θα φαντάζει κάθε φορά η καλύτερη ώρα της ημέρας σου.

Μιας και διανύουμε το καλοκαίρι μπορείς να αφιερώνεις κάποια ώρα της ημέρας στη θάλασσα. Το κολύμπι αλλά και η ηλιοθεραπεία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ψυχική και σωματική ανάταση του ανθρώπου. Ξεκίνα μια νέα γλώσσα. Υπάρχουν ανέξοδες εφαρμογές οπου μπορείς πολύ εύκολα να έρθεις σε επαφή με μία νέα γλώσσα. Διάβασε βιβλία. Δημιούργησε τη δικιά σου βιβλιοθήκη με τα βιβλία της χρονιάς. Κράτα ημερολόγιο. Γράψε τι θα κάνεις ή τι έκανες μέσα στη μέρα σου. Μαγείρεψε νέα φαγητά και φτιάξε για εσένα ένα δείπνο.

Όλα αυτά ίσως μοιάζουν μικρά αλλά είναι οι πιο μεγάλοι στόχοι που μπορείς να θέσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς. Κάποια φαντάζουν αυτονόητα και εύκολα να γίνουν αλλά πίστεψέ με δεν είναι. Είναι οι βάσεις, είναι εκείνα να μικρά που πάντα λες θα κάνεις αλλά όλο τα παραμελείς.

Το δεύτερο μισό του έτους λοιπόν, ας πάρουμε μία βαθιά ανάσα, ας δώσουμε τον χρόνο στον εαυτό μας να ξεκουραστεί και ας του προσφέρουμε καθημερινά μικρές δόσεις ευτυχίας. Ας τον αποφορτίσουμε από τυχόν λάθη, ας τον αγκαλιάσουμε και ας τον αγαπήσουμε για αυτό ακριβώς που είναι.

Exit mobile version