LifeSteps.gr

Πως να γλιτώσεις την «κατάθλιψη» του Φθινοπώρου

Πως να γλιτώσεις την «κατάθλιψη» του Φθινοπώρου

Ακούω και διαβάζω αρκετά συχνά από πολλούς ανθρώπους να διάκεινται αρνητικά καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβριος. Όσο το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρχίζουν να βιώνουν μία μελαγχολία την οποία δύσκολα μπορούν να αποβάλλουν.

Αν και δεν ανήκω σε αυτό το γκρουπ των ανθρώπων που στεναχωριούνται καθώς φεύγει το καλοκαίρι, μπορώ να σου προτείνω κάποιες πρακτικές οι οποίες θα ελαφρύνουν κάπως το βαρύ συναίσθημα και ίσως σου δώσουν έναυσμα να υποδεχτείς το φθινόπωρο με μια άλλη ματιά.

Πρώτα από όλα, το καλοκαίρι δεν τελειώνει τον Αύγουστο. Πλέον οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες συνεχίζονται ακόμη και μέχρι τον Οκτώβριο,  ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προγραμματίζουν τότε τις «καλοκαιρινές» διακοπές τους. Δεν χρειάζεται επομένως 31 Αυγούστου να κλείσεις απότομα την πόρτα στο καλοκαίρι και να κατεβάσεις τα παλτό σου από την ντουλάπα. Η μετάβαση αργεί και έρχεται πιο φυσικά από όσο νομίζεις.

Γράψε νέους στόχους. Αν και συνήθως οι στόχοι θέτονται στην αρχή κάθε νέου έτους, για πολλούς ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που κάνουν μια νέα αρχή ορίζοντας τους στόχους τους. Αφήνοντας πίσω το καλοκαίρι και έχοντας ξεκουραστεί και γεμίσει μπαταρίες είμαστε έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα. Μπορείς να θέσεις και να καταγράψεις νέους στόχους που θέλεις να πραγματοποιήσεις μέχρι το τέλος του έτους ή σε έναν χρόνο από τώρα.

Φρόντισε τον εαυτό σου. Συνήθως το καλοκαίρι είναι η εποχή που χαλαρώνουμε από το πρόγραμμά μας, αφήνουμε τον εαυτό μας να «τεμπελιάσει», δεν τον ταΐζουμε σωστά και ίσως τον οδηγούμε σε μικρο-κραιπάλες με την δικαιολογία των διακοπών. Αυτό δεν είναι κακό αλλά μετά από κάθε διάλειμμα καλό θα ήταν να επαναφέρεις τον εαυτό σου σε πρόγραμμα.

Ξεκίνα διατροφή. Άρχισε να μαγειρεύεις αντί να τρως απ’ έξω. Όρισε κάποιες κενές ώρες της ημέρας και αφιέρωσέ τες στο να σου μαγειρεύεις. Γέμισε το ψυγείο σου με υγιεινά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά και μη ξεχνάς τις βιταμίνες σου. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο εκτός από την υγεία μας και στη διάθεσή μας.

Συνέχισε τα χόμπι σου. Μπορεί να μοιάζει βουνό το να επιστρέψεις ξανά στο γυμναστήριο ή να ξεκινήσεις πάλι την ορειβασία αλλά δε χρειάζεται να βιάζεσαι. Ένα βήμα τη φορά και πολύ σύντομα θα επιστρέψεις στο κανονικό σου πρόγραμμα. Το σώμα σου «θυμάται» και θα σε ανταμείψει που του προσφέρεις ξανά την άσκηση που χρειάζεται.

Ξεκίνα μία νέα σειρά ή ένα νέο βιβλίο. Αντί να αναπολείς τις ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές αξιοποίησε τον χρόνο σου στο σπίτι με μία νέα σειρά η οποία θα αποτελέσει μια καθημερινή σου συνήθεια. Ακόμα ξεκίνα την νέα σεζόν διαβάζοντας. Μία επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου σίγουρα θα σε ανταμείψει με ένα όμορφο βιβλίο βασισμένο στα γούστα σου.

Κάνε ξεκαθάρισμα. Σε όλα. Ίσως η πιο συχνή πρακτική του φθινοπώρου. Ήρθε η περίοδος που το σπίτι αρχίζει και γίνεται ένα μέρος ζεστό. Καθάρισε τον χώρο σου και αγόρασε όμορφα αρωματικά κεριά που θα συνοδεύουν τις βραδιές που θα περνάς στο σπίτι. Μία ανανέωση στα χρώματα και την διακόσμηση μπορεί κάλλιστα να αλλάξει την διάθεσή σου. Ακόμη θα πρότεινα ξεκαθάρισμα και στον εσωτερικό σου κόσμο. Ξεκαθάρισε ποιες σκέψεις θα έχεις, ποιους στόχους θέλεις πραγματικά να κυνηγήσεις, ποιους ανθρώπους αξίζεις στο πλάι σου.

Μπορεί η ανεμελιά του καλοκαιριού να είναι το ζητούμενο που περίμενες όλη τη χρονιά αλλά, μπορεί επίσης να αποτελέσει καύσιμο για ένα νέο ξεκίνημα. Η ρουτίνα είναι αυτή που σου δίνει δύναμη, εμπειρίες και εφόδια για να κατακτήσεις τους στόχους σου. Μην επιστρέφεις στη δουλειά κατσουφιασμένος αλλά έτοιμος. Μην κλείνεσαι σπίτι αρνούμενος να κάνεις το οτιδήποτε αλλά βρες την όρεξη για νέες συνήθειες. Όπως αναφέραμε παραπάνω υπάρχουν τρόποι να «εκμεταλλευτείς» σωστά τον χρόνο σου και να μην σε πάρει από κάτω. Δώσε χρόνο στην αλλαγή και να είσαι θετικά κινούμενος προς αυτήν.

Exit mobile version