LifeSteps.gr

Επαγγελματικός Λογαριασμός: Πώς Κάνω Online Την Επείγουσα Δήλωση

Επαγγελματικός Λογαριασμός: Πώς Κάνω Online Την Επείγουσα Δήλωση

Η Α.Α.Δ.Ε. ανακοίνωσε την καταληκτική ημερομηνία της δήλωσης ενός τραπεζικού λογαριασμού, η οποία αφορά όσους έχουν μια επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι ο λεγόμενος επαγγελματικός λογαριασμός που πρέπει να τον καταχωρήσουμε στο TAXISnet έως τις 12/12/2018. Στο άρθρο θα δούμε τα βήματα της κατεπείγουσας δήλωσης σε περίπτωση που μας διέφυγε, έτσι ώστε να γλυτώσουμε το πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Γιατί πρέπει να καταχωρηθεί άμεσα ο επαγγελματικός λογαριασμός

Σε περίπτωση που μας διαφύγει να δηλώσουμε εμπρόθεσμα τον επαγγελματικό λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε, θα μας επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Παρότι ήταν χαμηλότερο, στα 1.000 ευρώ, οι ειδοποιήσεις που έχουν σταλεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών το εμφανίζουν αυξημένο κατά 500 ευρώ.

Ποιοι είναι υπόχρεοι

Ο επαγγελματικός λογαριασμός είναι υποχρεωτικός σε όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν κάνει έναρξη εργασιών στην Εφορία. Αφορά όλους τους επιτηδευματίες που είναι αποδέκτες χρηματικών ποσών για την κύρια ή δευτερεύουσα επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Αυτά τα επαγγέλματα υποχρεούνται από τον νόμο να διατηρούν συσκευές POS και να αποδέχονται πληρωμή μέσω κάρτας από τους καταναλωτές. Με άλλα λόγια, αν έχουμε πελάτες που πλήρωσαν για κάποια υπηρεσία μας, ή κάποια πώληση προϊόντων.

Ως εκ τούτου, οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική, ή επαγγελματική μας δραστηριότητα.

Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο επαγγελματικός λογαριασμός πρέπει να δηλωθεί εμπρόθεσμα στο TAXISnet, ακόμη και αν δεν έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες για την απόκτηση ενός POS, ή δεν έχουμε ενεργή την επαγγελματική μας δραστηριότητα.

Παραθέτουμε σε εικόνες τις δραστηριότητες όπου απαιτείται ο επαγγελματικός λογαριασμός, όπως έχουν αναρτηθεί στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως.

Τα βήματα της δήλωσης

Όπως και με τη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού που αναλύσαμε στον οδηγό επιβίωσης για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, έτσι και με τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού, πρέπει αρχικά να επισκεφτούμε τη σελίδα της Α.Α.Δ.Ε.

Κατόπιν, να εισέλθουμε στην εφαρμογή, πατώντας στη σχετική ένδειξη που παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.

Στη συνέχεια, θα μας ανοίξει η σελίδα του TAXISnet. Αφού συμπληρώσουμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, κάνουμε κλικ στο ΟΚ.

Έπειτα, πατάμε στις εφαρμογές του TAXISnet, και μετά στην "Εφαρμογή Διαχείρισης Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών".

Καταχώρηση IBAN

Από εδώ και μετά, έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς. Η διαδικασία γίνεται μέσω του σχετικού πλήκτρου "Προσθήκη Επαγγελματικού Λογαριασμού".

Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πληκτρολογήσουμε το IBAN/Λογαριασμό που διατηρούμε στην τράπεζα και να επιλέξουμε την ομάδα δαπανών στην οποία εντάσσονται οι κινήσεις του λογαριασμού μας.

Οι ομάδες δαπανών είναι συνήθως οι γενικές δαπάνες. Ωστόσο, μπορεί να είναι κάποιες από τις ιατρικές δαπάνες, φαρμακευτικές δαπάνες, εμπορία οχημάτων, λειτουργία συνεργείων, και άλλα. Εξαρτάται από τις δραστηριότητες της επιχείρησής μας.

Έτσι, αφού συμπληρώσουμε αυτά τα δύο απαραίτητα πεδία, πατάμε στην σχετική ένδειξη της επιβεβαίωσης.

Μετά την επιβεβαίωση, θα πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία η ακόλουθη επεξεργασία:

Από εκεί και μετά, και εφόσον οι έλεγχοι είναι επιτυχείς, εμφανίζεται η ακόλουθη οθόνη επιβεβαίωσης:

Πατώντας την ένδειξη "Διόρθωση Στοιχείων", επιστρέφουμε στην προηγούμενη οθόνη, έτσι ώστε να διορθώσουμε κάποιο λάθος στα στοιχεία, ενώ με το πλήκτρο "Καταχώρηση" θα ολοκληρώσουμε τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού.

Εάν επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε έναν επαγγελματικό λογαριασμό, θα πρέπει πρώτα να εισάγουμε τον νέο λογαριασμό και στη συνέχεια να διαγράψουμε τον παλαιό. Η σειρά αυτή είναι υποχρεωτική εάν υπάρχει μόνο ένας ενεργός επαγγελματικός λογαριασμός.

Διαδικασία επιβεβαίωσης λογαριασμού

Οι λογαριασμοί που εισάγουμε σε μορφή IBAN αποστέλλονται καθημερινά στους αντίστοιχους εκδότες-τράπεζες, οι οποίοι ελέγχουν την ορθότητά τους. Για παράδειγμα, αν είναι υπαρκτός ο λογαριασμός και ανήκει πράγματι στο χρήστη που τον δηλώνει.

Εφόσον ένας επαγγελματικός λογαριασμός επιβεβαιωθεί από τον εκδότη, αλλάζει η κατάσταση του από «Προς επιβεβαίωση» σε «Επιβεβαιωμένος». Σε αντίθετη περίπτωση, θα εμφανιστεί η ένδειξη ότι έχει απορριφθεί.

Αυτό πρέπει να το προσέξουμε πολύ καλά, με συχνές επισκέψεις στο ιστορικό μεταβολών του TAXISnet. Απλά πατάμε στην "Εφαρμογή Διαχείρισης Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών", που είδαμε στην αρχή.

Σε περίπτωση απόρριψης πρέπει άμεσα, πριν τις 12/12/2018, να επικοινωνήσουμε με τον εκδότη του λογαριασμού, δηλαδή την τράπεζά μας, για να εξακριβώσει το λόγο της απόρριψης.

Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουμε με το διοικητικό πρόστιμο των 1.500 ευρώ που είδαμε στην αρχή.

Εσείς έχετε δηλώσει τον επαγγελματικό λογαριασμό?

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται. Σε μια τέτοια περίπτωση η Α.Α.Δ.Ε θα προχωρήσει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες με τη online δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version