LifeSteps.gr

Το Μέλλον: Πώς Θα Είναι Ο Κόσμος Μας Σε 50 Χρόνια?

Το Μέλλον: Πως Θα Είναι Ο Κόσμος Μας Σε 50 Χρόνια?

Ο κόσμος μας κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, όσο ποτέ άλλοτε. Κοιτώντας μόνο το smartphone που διαθέτουμε σήμερα, βλέπουμε πόσο μακριά έχει πάει η τεχνολογία την τελευταία δεκαετία και έτσι φανταζόμαστε πού μπορεί να φτάσει μερικά χρόνια αργότερα. Παρότι το μέλλον και η πρόβλεψή του είναι μια δύσκολη υπόθεση, ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις για το τι ενδέχεται να βιώσουμε τα επόμενα 50 χρόνια.

Το μέλλον και οι προβλέψεις του

Από τον αθλητισμό και την επιστήμη, έως την τέχνη και την πολιτική, ο κόσμος μας θα είναι πολύ διαφορετικός σε 50 χρόνια. Ανέκαθεν υπήρχαν προβλέψεις για το μέλλον του κόσμου, και πάντα κάποιες έπεφταν μέσα και κάποιες άλλες όχι.

Το 1920 η New York Times είχε ανακοινώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ένας πύραυλος δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αφήσει την ατμόσφαιρα της Γης. Το δημοφιλές περιοδικό Variety επέμενε το 1955 ότι το rock and roll ήταν απλώς μια μανία η οποία θα ξεφούσκωνε σύντομα.

Όμως, κάποιες άλλες φορές, οι προβλέψεις ήταν επιτυχείς, και αυτό οφείλεται στην σταδιακή εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και των δεδομένων της εποχής.

Το 1987, ο Roger Ebert προέβλεψε το Netflix, ενώ ο μηχανικός της Google, Ray Kurzweil, προέβλεψε με μεγάλη επιτυχία πολλές τεχνολογικές εξελίξεις.

Τεχνολογία

Φυσικά, αν ρωτούσαμε κάποιον απλό άνθρωπο στα τέλη της δεκαετίας του 60 για το πώς φαντάζεται πώς θα είναι ο κόσμος 50 χρόνια αργότερα, ενδεχομένως να μην περνούσε καν από το μυαλό του ότι θα έχουμε όλα αυτά τα τεχνολογικά καλούδια που βιώνουμε σήμερα.

Το ίντερνετ του μέλλοντος

Θεωρητικά, το ίντερνετ είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο, παρά την ιλιγγιώδη εξέλιξή του μέσα σε λίγα χρόνια. Άλλωστε, οι γρήγορες συνδέσεις που βιώνουμε σήμερα δεν αποτελούσαν καν επιλογή στο πρόσφατο παρελθόν.

Το διαδίκτυο αυτή τη στιγμή είναι ένα ανατροφοδοτούμενο φαινόμενο. Εξαπλώνεται ολοένα και πιο γρήγορα, όπως συνέβη και παλιότερα με το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, ή την τηλεόραση.

Αν σκεφτούμε ότι το ίντερνετ είναι μια τεράστια βάση δεδομένων την οποία έχουμε πλέον στο τσεπάκι μας, τότε δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να φανταστούμε το μέλλον του.

Όλα αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της εικονικής πραγματικότητας, θα μπορούν να δημιουργήσουν μια ταυτόχρονη συνύπαρξη του εικονικού και του πραγματικού κόσμου.

Ψηφιακή κοινωνία

Σύμφωνα με την Nicole Ellison, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στο εγγύς μέλλον οι χρήστες θα είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο, ώστε αναμένεται να δημιουργηθούν νέα έθνη από ανθρώπους που θα μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό μέσα σε 50 χρόνια να μιλάμε για την απόλυτη ψηφιακή κοινωνία. Αποτέλεσμα των "εικονικών εθνών" θα είναι να ελαττωθεί η επίδραση των παραδοσιακών κρατών στους πολίτες εντός των συνόρων τους.

H Nicole Ellison προβλέπει ότι αυτή η συνδεσιμότητα θα κάνει τον κόσμο πιο ευαίσθητο και θα έχουμε ένα πιο ανθρώπινο ίντερνετ. Σε αυτό συνηγορεί και η "Μάγκνα Κάρτα" που ετοιμάζεται να αφήσει παρακαταθήκη ο πατέρας του Παγκόσμιου Ιστού, Τιμ Μπέρνερς Λι, μέσω του ιδρύματός του.

Έτσι, οι άνθρωποι του ανεπτυγμένου κόσμου θα νοιάζονται πολύ περισσότερο για αυτούς του αναπτυσσόμενου. Για παράδειγμα, θα ενδιαφέρονται αν έχουν πρόσβαση σε φαγητό, περίθαλψη, πόσιμο νερό, και μόρφωση.

Επιπλέον, σε 50 χρόνια από σήμερα, η διδασκαλία θα είναι πιο εύκολη από ποτέ. Όπως προβλέπουν πολλοί ειδικοί, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να διδάσκουν σε ψηφιακά σχολεία, δίνοντας την όποια πληροφορία στους μαθητές τους άμεσα. Επιπλέον, θα είναι πιο εύκολο να παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα.

Το μέλλον του ίντερνετ δεν θα περιοριστεί μόνο στη Γη. Σύμφωνα με τον George Dvorsky του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Αναδυόμενων Τεχνολογιών, τρέχουν ήδη σχέδια για να υπάρχει ίντερνετ έως το 2030 στη Σελήνη και τον Άρη.

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η NASA έχει στα πλάνα της το διαπλανητικό ίντερνετ που θα ωφελήσει φυσικά τις επιστημονικές έρευνες. Έχουν γίνει ήδη δοκιμές από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου χειρίστηκαν online κάποια ρομπότ που βρισκόντουσαν στη Γη.

Κυβερνοασφάλεια

Καθώς η τεχνολογία προχωράει και οι περισσότερες δραστηριότητες και συναλλαγές πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο, η ασφάλεια του κυβερνοχώρου γίνεται ολοένα και περισσότερο προβληματική.

Σε 50 χρόνια, η προστασία δεδομένων θα είναι καθοριστική. Οι οργανισμοί θα πρέπει να θεσπίσουν ισχυρές πολιτικές για την επιβολή της ασφάλειας των δεδομένων των χρηστών.

Καθώς ο αριθμός των online χρηστών θα αυξηθεί και οι σύγχρονες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα ωριμάσουν, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θα είναι στο προσκήνιο όσο ποτέ άλλοτε.

Οι εγκληματικές δραστηριότητες όπως η πειρατεία, το ηλεκτρονικό ψάρεμα, και άλλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο θα κλιμακωθούν στον μέγιστο βαθμό.

Ηλεκτρονικό Έγκλημα: Τι Πρέπει Να Προσέχω Στη Διαδικτυακή Απάτη

Επιπλέον, οι επιτιθέμενοι θα αυξήσουν τη χρήση του AI για να εισβάλλουν στα συστήματα. Έτσι, θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι επιθέσεις που τροφοδοτούνται από τέτοιες περίπλοκες τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση.

Επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας προβλέπουν ότι ένας πληθυσμός με χαμηλή μόρφωση ενδέχεται να προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δράσουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Κατά συνέπεια, οι οργανισμοί θα αναγκαστούν να καταρτίσουν ισχυρότερες πολιτικές για την προστασία των χρηστών και να διασφαλίσουν την εφαρμογή των βέλτιστων μέτρων ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιδιωτικότητά μας.

Ανάπτυξη παιχνιδιών

Σύμφωνα με τον Shield Generator, ένα Αμερικανό δημιουργό παιχνιδιών Indie στη Unity με πολύ μεγάλη εμπειρία, σε 50 χρόνια, οι παίκτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να παίζουν παιχνίδια χρησιμοποιώντας διάφορες προηγμένες τεχνολογίες.

Για παράδειγμα, η ωριμότητα της επαυξημένης πραγματικότητας και η πρόοδος στην τεχνολογία των φορητών συσκευών θα επιτρέψει στους χρήστες να παίζουν σχεδόν τέλεια παιχνίδια με εντυπωσιακές μεθόδους.

Επιπλέον, θα αρχίσουμε να ενσωματώνουμε τη νανοτεχνολογία και το biohacking στο σώμα μας.

Για παράδειγμα, μια συσκευή στο κεφάλι μας θα μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για μια φυσική οθόνη, προβάλλοντας τις εικόνες από ένα βιντεοπαιχνίδι απευθείας στα μάτια μας.

Ψηφιακό νόμισμα

Αν και τα κρυπτονομίσματα έχουν τους δικούς τους περιορισμούς, το μέλλον τους φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο.

Σύμφωνα με τον Elliot Minns, μηχανικό λογισμικού που εδρεύει στις ΗΠΑ με 6 χρόνια εμπειρίας, το Bitcoin και το Ethereum θα μειώσουν τη χρήση μεσαζόντων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Παράλληλα, θα προωθήσουν συναλλαγές χωρίς χρεώσεις ή τέλη συναλλαγών.

Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, οι επενδυτές θα δουν την εμφάνιση περισσότερων ψηφιακών νομισμάτων.

Ταυτόχρονα, η τεχνολογία blockchain θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων και των αδυναμιών που σχετίζονται με τα συνήθη κρυπτονομίσματα σήμερα.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Στις ημέρες μας, οι τεχνολογικές αλλαγές συμβαίνουν συνεχώς και εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Έτσι, σε 50 χρόνια, θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη συνείδηση ​​από την τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με Γερμανό εμπειρογνώμονα της AI, οι τεχνολογικές εξελίξεις θα αναγκάσουν τα περισσότερα καθήκοντα να αυτοματοποιηθούν. Τα ρομπότ θα αναλαμβάνουν σχεδόν το ήμισυ όλων των διαθέσιμων θέσεων εργασίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα εφαρμοστεί για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Για παράδειγμα, στην υγειονομική περίθαλψη, στις μεταφορές, και σε πολλούς άλλους τομείς. Ακόμη και η κοινωνικοποίηση μεταξύ των ανθρώπων θα αλλάξει καθώς πολλοί θα έχουν και ρομποτικούς φίλους.

Ο πληθυσμός της Γης

Σε 50 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός θα είναι πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Η πλειοψηφία των ανθρώπων θα ζουν σε πόλεις, οι οποίες θα είναι ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένες. Αυτό θα κάνει τις αρρώστιες να είναι πιο συχνές.

Ωστόσο, ο μέσος όρος ηλικίας θα έχει αυξηθεί κατά πολύ. Ο καρκίνος ενδέχεται να μην έχει νικηθεί. Όμως, δεν θα προκαλεί στους ανθρώπους το άγχος και τον πόνο που προκαλεί σήμερα, καθώς η ανοσοθεραπεία θα αλλάξει ριζικά την επιδημιολογία του καρκίνου παγκοσμίως.

Η ρομποτική χειρουργική θα χρησιμοποιεί την νανοτεχνολογία και θα καταπολεμά τους όγκους χωρίς να αφήνει καθόλου ουλές. Η ακτινοθεραπεία θα καταπολεμά με απόλυτη ακρίβεια τα καρκινογόνα κύτταρα και τις μεταστάσεις, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες 3D κατασκευές.

Έτσι, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι το μέλλον της ιατρικής είναι λαμπρό λόγω της επερχόμενης τεχνολογίας.

Οι κλιματολογικές αλλαγές

Όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, η Νεκρά Θάλασσα θα έχει σχεδόν στερέψει.

Η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει αυξανόμενες θερμοκρασίες που θα επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, αλλά και την παραγωγικότητα της ανθρώπινης εργασίας.

Οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές. Όπως φαίνεται, επιδεινώνονται διαρκώς, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).

Οι πυρκαγιές θα οκταπλασιαστούν μέχρι το 2070 και κάποια μικρά νησιωτικά έθνη θα χαθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι Χειρότερες Δασικές Πυρκαγιές Στην Ιστορία

Οι πόλεμοι

Οι τυχόν πόλεμοι θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τον αέρα, τη στεριά, και τη θάλασσα, αλλά και το διάστημα. Η Σελήνη ήδη αποτελεί μήλον της έριδος για τις υπερδυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν βάσεις.

Σε 50 χρόνια θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις ενδεχόμενες παγκόσμιες συγκρούσεις. Το φεγγάρι είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο οικόπεδο μη ανεπτυγμένης γης πάνω στην οποία κανείς δεν έχει νόμιμη ιδιοκτησία και δεν αποτελεί έδαφος κανενός κράτους.

Το κακό είναι ότι θα υπάρχουν και οπλισμένα ρομπότ που θα ανοίγουν πυρ. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει ήδη στα σκαριά το νέο προηγμένο σύστημα στόχευσης, γνωστό ως ATLAS, το οποίο θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στα οχήματα μάχης.

Τα ταξίδια

Τα αεροπορικά ταξίδια θα είναι πολύ πιο γρήγορα και πιο άνετα. Τα καθίσματα θα μετατοπίζονται και θα αναδιατάσσονται αυτόματα, ώστε να παρέχουν μέγιστη άνεση και χώρο για τους ταξιδιώτες.

Διαφανείς τοίχοι θα πλημμυρίζουν την καμπίνα του αεροσκάφους με φυσικό φως. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε οπουδήποτε στον πλανήτη σε πολύ μικρότερους χρόνους.

Τα αυτοκίνητα

Σε 50 χρόνια τα αυτοκίνητα που καίνε βενζίνη ή πετρέλαιο θα είναι πολύ πιο σπάνια από σήμερα και θα κοστίζουν πολύ ακριβότερα.

Παρόλο που σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο ακριβά, κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι τα μόνα που υπάρχουν, καθώς το πετρέλαιο δεν θα αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Τα αυτοκινούμενα οχήματα είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν στο μέλλον. Τα οχήματα χωρίς οδηγό ήδη θα κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ από το 2020. Έτσι, τα αυτοκίνητα που κάποτε φανταζόμασταν σε ταινίες και βιβλία, πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα πολύ σύντομα.

Φυσικά, πολλοί θα συνεχίζουν να προτιμούν να οδηγούν οι ίδιοι τα αυτοκίνητα τους. Ωστόσο, θα έχουν εντελώς διαφορετική μορφή από αυτή που έχουν σήμερα.

Εσείς πώς φαντάζεστε τον κόσμο μας σε 50 χρόνια?

Αναμφίβολα, η τεχνολογία θα διαμορφώσει ως επί το πλείστον το μέλλον του κόσμου μας σε 50 χρόνια. Κάποιοι από εμάς ενδέχεται να προλάβουμε να βιώσουμε αυτές τις εξελίξεις σε όλη την έκταση τους και φυσικά κάποιοι άλλοι μόνο ένα τμήμα τους.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας και να μας πείτε πώς φαντάζεστε το μέλλον του κόσμου μας στα επόμενα 50 χρόνια, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version