LifeSteps.gr

Disco Elysium: Μια ψυχεδελική αστυνομική ιστορία και όχι μόνο.

Disco Elysium

To Indie RPG game της πρωτοεμφανιζόμενης ZA/Um ήρθε να σαρώσει, δικαίως, τα βραβεία του 2019 και του 2020, χαρίζοντας στον κόσμο το διαμάντι που λέγεται Disco Elysium.

Cake Invaders review

Ένα πτώμα βρίσκεται στην πίσω αυλή ενός ξενοδοχείου , σε ένα ασήμαντο μέρος της τεράστιας πόλης του Revachol. Αυτό αναμένεται να γίνει η σπίθα που χρειάζεται για να ξεσπάσει ολόκληρος εμφύλιος πόλεμος . Ενώ το ρίσκο είναι υψηλό, η αστυνομία θεωρεί πως ικανός να λύσει αυτή την υπόθεση είναι ένας πληγωμένος, αλκοολικός, εθισμένος στην ντίσκο ντετέκτιβ με μακριές φαβορίτες (καλά θα πάει αυτό !).

Η υπόθεση ξεκινάει για τον πρωταγωνιστή μας κυριολεκτικά από το μηδέν, όταν ξυπνάει στο διαλυμένο δωμάτιο του με δυνατό hangover, μετά από τριήμερο συνεχόμενο πιόμα που τον έχει κάνει να ξεχάσει ακόμα και βασικές αρχές της πραγματικότητας.

Με αυτόν τον σουρεαλιστικό και σκοτεινά αστείο τρόπο , δίνεται η δυνατότητα στον παίχτη να χτίσει τον χαρακτήρα του από την αρχή, ανακαλύπτοντας τον τεράστιο ιστορικά κόσμο του Elysium. Τον πρωταγωνιστή μας βοηθά ο ψύχραιμος Kim που στέκεται διπλά μας σαν σταθερή φωνή της λογικής στην Disco παράνοιά μας.

Το Disco Elysium κερδίζει στα χαρακτηριστικά του RPG που χάνονται μέσα στην περιπλάνηση και τη δράση των μεγάλων τίτλων. Έτσι εστιάζει πιο πολύ στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και του μοναδικού κόσμου του που έχει τεράστια ιστορία και ιδεολογικό υπόβαθρο.

Η αστυνομική δουλειά που είναι το κεντρικό μέρος της ιστορίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αυτό όμως που καθιστά το παιχνίδι μια μοναδική εμπειρία είναι η δυνατότητα του να πλανευτείς αναμεσά σε ιδεολογίες, φιλοσοφία και την τρελά του ανθρωπίνου νου μέσω των διάλογων του.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα RPG παιχνίδια, στο Disco Elysium οι πόντοι που συλλέγεις επενδύονται σε μοναδικά χαρακτηριστικά σου, όπως η εμπάθεια , ο θυμός σου, οι εθισμοί σου, και σε μοναδικές σκέψεις όπως το αν επιλέξεις να κάνεις τον ήρωά σου σοσιαλιστή φεμινιστή.

Κάθε απόφαση λαμβάνεται με την ρίψη ζαριού οπότε υπάρχουν πιθανότητες να τα θαλασσώσεις ακόμα και με το να αρθρώσεις μια πρόταση η να κάτσεις σε μια καρεκλά. Κυριολεκτικά είναι το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα που έκανε το να χάνεις μια τόσο αστεία και μοναδική εμπειρία.

Diplomacy Is Not an Option review

Το Disco Elysium σε προκαλεί να ρισκάρεις. Να γίνεις ρεζίλι στους πάντες τραγουδώντας ντίσκο, να εκφράσεις τις ακραίες και μη απόψεις σου, να αστειευτείς με τον θάνατο και τη ματαιότητα του κόσμου. Σου δίνει τη δυνατότητα να καταστραφείς αλλά και να βάλεις τη ζωή σου σε μια τάξη.

Το τρομερό γράψιμο του , το εξαιρετικό voice acting του αλλά και το ταιριαστό-σουρεαλιστικό art του , το καθιστούν ένα φανταστικό παιχνίδι που σχεδόν αγγίζει την πραγματικότητα της ανθρώπινης ζωής. Όπως λέει και η ιδιά η περιγραφή του παιχνιδιού, Become a hero or an absolute disaster of a human being.

Exit mobile version