LifeSteps.gr

We Are Football

We Are Football

Το We Are Football είναι ένας εξομoιωτής προπονητικής, μια δημιουργία του Gerald Kohler, γνωστού στους κύκλους των fan του είδους από την κλασική σειρά Anstoss (On the Ball αγγλιστί). Λόγω της γερμανικής καταγωγής του είχε δώσει περισσότερη έμφαση στο δικό του πρωτάθλημα, την Bundesliga. Το We Are Football δεν φιλοδοξεί να πάρει την θέση του μεγάλου ανταγωνιστή του, του Football Manager, αλλά να καταστήσει περισσότερο προσβάσιμο το είδος σε νέους gamers και εκκολαπτόμενους managers.

Κάθε βδομάδα τα γκολ πέφτουν βροχή
Η δομή της εξομοίωσης είναι χτισμένη γύρω από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της ομάδας σας, τo οποίο συνήθως περιλαμβάνει έναν ή δύο αγώνες και άφθονες διοικητικές δραστηριότητες σχετιζόμενες με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο σας. Έχετε την δυνατότητα να ασχοληθείτε με όλες τις λειτουργίες ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού οργανισμού, από την προπόνηση και την ανάπτυξη των παικτών σας έως τις χορηγίες και την αλληλεπίδραση με τους οπαδούς της ομάδας.

Προσωπικά διασκέδασα αφάνταστα στέλνοντας τις παίκτριες μου στα διάφορα fan clubs για να μιλήσουν με τους οπαδούς και να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον τους για την ομάδα, όταν αυτό ζητήθηκε. Αν δεν "ψήνεστε" ιδιαίτερα για παράπλευρες δραστηριότητες και διοικητικές ασχολίες, αναθέτετε τα πάντα στο κατάλληλο προσωπικό και επικεντρώνεστε μόνο στην επιλογή των παικτών και στις τακτικές που ακολουθεί στο γήπεδο. Ο υπολογιστής φαίνεται να τα καταφέρνει καλά στην διεκπεραίωση των αγγαρειών πράγμα που δείχνει το πόσο καλοφτιαγμένο είναι το A. I.

Re:BF: Κριτική βιντεοπαιχνιδιού

Προσέξτε μην αγοράζετε "παλτά" προχωρημένης ηλικίας γιατί θα σας μείνουν στο ράφι και δεν θα μπορείτε να τα πουλήσετε. Προτιμήστε ταλεντάκια έως 20 ετών, με πολλά αστεράκια, ώστε να αποσβήσετε το κόστος τους και να βγάλετε σημαντικό κέρδος μακροπρόθεσμα. Μπορείτε να τα βουτήξετε εύκολα από τις ανταγωνιστικές ομάδες του ίδιου πρωταθλήματος αλλά και από άλλες χώρες.

Στην επιλογή του football club, δώστε μεγάλη προσοχή στο να επιλέξετε ομάδα με γεμάτο ταμείο, δηλαδή τουλάχιστον με δυο, τρία εκατομμύρια στην μπάντα για να μπορείτε να πετύχετε μερικές μεταγραφές ουσίας ώστε να ρολάρει η ομάδα γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βολοδέρνετε από ομάδα σε ομάδα γιατί η απόλυση θα πηγαίνει σύννεφο. Κάπως έτσι κατάφερα και εγώ και άντεξα 45 χρόνια στην ίδια ομάδα. Ξεπέρασα τα 86 χρόνια σε ηλικία και ακόμα μου ανανεώνουν το συμβόλαιο, με οραματίζομαι σαν συνταξιούχο μάνατζερ που θα πηγαίνει στις προπονήσεις με... μπαστουνάκι.

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην ζωή σας, κάποια πολύ άσχημη εμπειρία η οποία τείνει να σας πάρει από κάτω, το We Are Football είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθεί σε εξαιρετικό και άβλαβες αντικαταθλιπτικό. Παίζοντας θα διασκεδάσετε αβίαστα με το gameplay του, ξεχνώντας προσωρινά ότι σας βασανίζει το μυαλό. Το gameplay προσφέρει μια casual αίσθηση, είναι απλό, εύκολο και δεν είναι προσκολλημένο στις αγκυλώσεις των σκληροπυρηνικών εξομοιωτών του αθλήματος όπως το Football Manager. Δεν χρειάζεται να υπολογίζετε την παραμικρή λεπτομέρεια και να κουράζετε το μυαλό σας με ένα κάρο στατιστικά που αποκαλύπτουν το ποιον ενός παίκτη.

Η ομορφιά είναι στο μάτι του παρατηρητή
Η απεικόνιση του αγώνα είναι λυτή αλλά πετυχαίνει απολυτά τον στόχο της ο οποίος είναι να αντιλαμβάνεστε το στήσιμο της ομάδας και να διακρίνετε αμέσως ποιος από τους παίκτες σας παίζει καλά. Εμένα προσωπικά δεν με ενόχλησε στο ελάχιστο η λιτότητα των γραφικών γιατί σταθμίζω πάντοτε πρώτα το gameplay και μετά την αισθητική. Στο μέλλον ίσως προστεθεί και 3D engine, ένα χαρακτηριστικό που ζητούν έντονα τα μέλη της community του We Are Football. Η οθόνη του αγώνα είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Απεικονίζει άφθονο πληροφοριακό υλικό και δείχνει με καλαίσθητο τρόπο τι συμβαίνει στην διάρκεια του αγώνα δίχως την χρήση κάποιας 3D engine.

Το ποδοσφαιρικό game που μας κάνει να ξεχνάμε τον πόνο μας και να πηγαίνουν κάτω τα φαρμάκια με την απλότητα και την αλληλεπίδραση που προσφέρει. Το interface στις ενότητες του παιχνιδιού που ασχολούνται με την επιλογή παικτών, την προπόνηση τους, την τακτική που ακολουθούν στο γήπεδο και τις οδηγίες που τους δίνετε είναι επίσης εξαιρετικό. Σε κάθε περίπτωση, τα game mechanics σας χαρίζουν ένα σωρό τρόπους για να ρυθμίσετε το στυλ της ομάδας σας και να προσαρμοστείτε στις περιστάσεις των αγώνων δίχως να χάνετε την "μπάλα" σε ατελείωτους στατιστικούς πίνακες. Skills και abilities των παικτών είναι ευδιάκριτα και τα πρώτα σηκώνουν μπόλικη ανάπτυξη αλλά την μεγαλύτερη σημασία την έχουν τα αστεράκια που καταδεικνύουν το level των ικανοτήτων τους.

Πολλά κίτρινα αστεράκια σημαίνει ότι έχετε ένα μεγάλο ταλέντο στα χεριά σας, λιγοστά ότι δεν αξίζει και πολλά πράγματα. Η ανάπτυξη των παικτών προφανώς είναι αρκετά απλή και πολύ εθιστική γιατί, η ποικιλία των skills και το αδιάκοπο progress τους δια της σκληρής προπόνησης και των αγώνων, τους τοποθετούν σε κατάσταση συνεχούς ενδυνάμωσης και εμφυσούν εντός σας μια αναπτυξιακή μανία η οποία απαιτεί να τους βελτιώσετε στο μάξιμουμ. Όσο δυναμώνουν, τόσο αυξάνει και η ικανοποίηση που λαμβάνετε βλέποντας τους στατιστικούς τους πίνακες αλλά και τις γηπεδικές τους επιδόσεις.

Pretty Girls Four Kings Solitaire

Γυναίκες στα πρόθυρα ποδοσφαιρικής κρίσης
Επειδή εγώ έπαιξα για πολλές σεζόν σε ρόλο προπονητή γυναικείας ομάδας της Αγγλίας, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η επαφή που είχα με τις παίκτριες μου. Δηλαδή, μετά από καλές εμφανίσεις κάποιων παικτριών, δεν λησμονούσα να τις επαινέσω ώστε να τους ανεβάσω το ηθικό. Και μάλιστα, για να σας εκμυστηρευτώ και την... αμαρτία μου, μια από τις κοπέλες, από τους πολλούς επαίνους με τους οποίους την... περιέλουσα, αισθάνθηκε άσχημα και με έκανε και εμένα να αισθάνομαι σαν να της “κολλάω”, να την παρενοχλώ.

Την καλύτερη επιθετικό μου επίσης την τσίμπησα από ένα σουηδικό κλαμπ στα 17 της με ελάχιστα χρήματα. Έβγαινε για πολλά χρόνια πρώτη σκόρερ της ομάδας και, όταν την πούλησα στα 32 της σαν χρυσή μεταγραφή που απέφερε στην ομάδα τρία εκατομμύρια ευρώ, αποχώρησε συγκινημένη και έβγαλε ανακοίνωση που έλεγε ότι ήμουν ο καλύτερος προπονητής που συνεργάστηκε ποτέ. Τόσο στενοί είναι οι δεσμοί μεταξύ εσάς ως προπονητές και των παικτών/παικτριών που απαρτίζουν την ομάδα σας ώστε η αλληλεπίδραση να οδηγεί σε έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Το We Are Football είναι μια ευχάριστη εμπειρία που απαιτεί αισθητά μικρότερο χρόνο εκμάθησης απ' ότι το Football Manager. Οι αλληλεπιδράσεις με τον Τύπο είναι σπάνιες και δεν είναι τόσο σημαντικό να μιλάς συνεχώς με τους παίκτες, πάντως έχει ενδιαφέρον. Εστιάζεται στα βασικά mechanics που επηρεάζουν έναν αγώνα και τα αποτελέσματά του και αυτό είναι αξιέπαινο. Αλλά για πολλούς ποδοσφαιρόφιλους, το πρόβλημα με το We Are Football θα είναι ότι κανένα από τα ονόματα που περιέχει δεν είναι αληθινό.

Μπορείτε να επιλέξετε το αγαπημένο σας football club, καταλαβαίνοντας στο περίπου σε ποια αληθινή ομάδα αντιστοιχεί αλλά οι παίκτες, ακόμα και αυτοί που έχουν σχεδιαστεί με βάση εκείνους του πραγματικού κόσμου, έχουν τυχαία ονόματα. Αυτό καθιστά δυσκολότερο για ένα φίλαθλο να δημιουργήσει μια σύνδεση με έναν νεαρό παίκτη/παίκτρια, να νιώσει τον πόνο ενός ηλικιωμένου και φημισμένου αρχηγού και γενικά να επενδύσει συναισθηματικά στην τύχη ενός συλλόγου.

Το παιχνίδι προσφέρει έναν εξαιρετικό editor, τον οποίο στοιχηματίζω πως η κοινότητα θα θέσει γρήγορα σε εφαρμογή για τη δημιουργία παικτών με ονόματα και στατιστικά βγαλμένα από την πραγματικότητα, αυτό όμως δεν αντικαθιστά τις επίσημες άδειες για χρήση των ονομάτων και των εμφανισιακών χαρακτηριστικών των αληθινών παικτών/παικτριών.

Το We Are Football παρουσιάζει το gameplay με απλό τρόπο και καθιστά πολύ εύκολο το προπονητικό σας έργο, μόλις μάθετε πού βρίσκονται τα πάντα και πώς λειτουργούν όλα τα συστήματα. Οι περισσότερες ενέργειες που εκτελείτε είναι διαισθητικές και γρήγορες, καθιστώντας άνετο τον προγραμματισμό της εβδομάδας σας και την διεκπεραίωση της.

Τα όμορφα και έντονα χρώματα υπογραμμίζουν τον χαλαρό αέρα του gameplay και κάθονται καλά στο μάτι. Δυστυχώς, η σχετική προσοχή στον οπτικό τομέα δεν επεκτείνεται στη μουσική, η οποία είναι μέτρια και επαναλαμβανόμενη. Τα ηχητικά εφέ επίσης θα τα χαρακτήριζα επαρκή αλλά καθόλου εντυπωσιακά.

Total War: Warhammer III - Πρώτες εντυπώσεις

Το ποδόσφαιρο είστε εσείς και οι αποφάσεις σας
Το We Are Football ξεκίνησε με ένα σωρό bugs την πορεία του προς τις οθόνες μας, με κάθε update όμως, παρατηρώ μεγάλες βελτιώσεις. Σε τελική ανάλυση, αν το πετύχετε σε προσφορά, κάτω από 20 ευρώ δηλαδή, να είστε σίγουροι ότι θα βγάλει με το παραπάνω τα λεφτά του. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό φυσικά θα είναι να αγαπάτε τους εξομοιωτές της προπονητικής τέχνης.

Δεν έχω ασχοληθεί με το φετινό Football Manager και έτσι δεν γνωρίζω το αν και κατά πόσο έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εγώ πάντως γούσταρα το We Are Football για το εύπεπτο gameplay του και τις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ του προπονητή (εσάς) και της ομάδας του. Το game δεν έρχεται να αντικαταστήσει το θρυλικό Football Manager, το οποίο στοχεύει στους μυημένους του είδους. Είναι σχετικά εύκολο και απευθύνεται σε όλους τους gamers, ακόμα και σε αρχάριους που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της ψηφιακής προπονητικής τους καριέρας.

Πηγή πρωτότυπου άρθρου: GameWorld.gr

Exit mobile version