LifeSteps.gr

Swords of Legends Online review

Το Swords of Legends Online είναι ένα MMORPG που διανέμει μια από τις ευρωπαϊκές publishers την οποία έχω σε μεγάλη εκτίμηση, την γερμανική Gameforge. Η εκτίμησή μου κερδήθηκε από την πρόθεση της εταιρείας να ενστερνιστεί το free to play μοντέλο όταν οι περισσότεροι ανταγωνιστές της ζητούσαν τα... μαλλιοκέφαλα μας για να έχουμε πρόσβαση στα games τους. Τα TERA και Kingdom Under Fire 2 απορρόφησαν αρκετές ώρες από τον χρόνο μου συνεπώς ήταν αναπόφευκτο να ενδιαφερθώ για το Swords of Legends Online, τον τελευταίο τίτλο που κυκλοφορεί η Gameforge, ο οποίος μάλιστα πάτα γερά σε ένα υπέροχο τομέα της κινεζικής κουλτούρας όπου συνδυάζονται οι πολεμικές τέχνες με την μαγεία.

Με μαγεία και πολεμικές τέχνες θα ξορκίσετε το κακό
Η κατανόηση της ιστορίας του Swords of Legends Online και η επιδιωκόμενη απορρόφησή σας στον κόσμο και τους χαρακτήρες του επιβάλλει ένα σωρό “εξωπαιχνιδικές” δραστηριότητες. Το game βασίζεται στο πετυχημένο κινεζικό RPG GuJian το οποίο γέννησε ένα ολόκληρο franchise, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια των υπολογιστών και μεταπηδώντας στον γραπτό λόγο σε μορφή νουβέλας άλλα και στον τηλεοπτικό στίβο σε μορφή τηλεοπτικής σειράς. Η συνέπεια των παραπάνω ήταν η δημιουργία ενός τεράστιου lore το οποίο καθιστά απελπιστικά δύσκολη την κατανόησή του σε όσους δεν έχουν εντρυφήσει σε αυτό.

Συνιστώ μια βόλτα στο YouTube για να απολαύσετε την live action σειρά με τα εξαιρετικά εφέ και τους ταλαντούχους κινεζικούς ηθοποιούς ώστε να νιώσετε αρκετά το κλίμα και την λογική του κόσμου του Swords of Legends Online. Στην συνέχεια δώστε βάση στο συνοδευτικό κείμενο όλων των quests, όσο ακατανόητο και αν σας φαίνεται, γιατί σταδιακά τα αφηγηματικά κουτάκια θα μπουν στην θέση τους. Επίσης να διαβάζετε τις βιογραφίες των χαρακτήρων για περαιτέρω πληροφόρηση.

Πράττοντας όλα αυτά θα ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας ότι βρίσκεστε σε έναν κόσμο οπου η μαγεία συνυπάρχει με τις πολεμικές τέχνες. Σε έναν κόσμο όπου οι δυνάμεις του κακου που συνετρίβησαν στο παρελθόν αρχίζουν να επανακτούν το χαμένο έδαφος. Σε ένα σύμπαν με μαγικά σπαθιά που διαθέτουν ψυχή η οποία δημιουργεί άρρηκτους δεσμούς με τον κατάλληλο αποδέκτη. Το σενάριο εδράζεται στην μεσαιωνική περίοδο που κυβερνούσε την Κίνα η δυναστεία Tang, με όλες τις λεπτομέρειες της εποχής να έχουν παραμείνει αναλλοίωτες. Θα μάθετε σταδιακά για το Qin League, για τα δαιμονισμένα σπαθιά και για τις δαιμονικές λεγεώνες που βρίθουν από αρνητική βιοενέργεια. Η συνέχεια επί της οθόνης σας.

Υπάρχει ένα μοντέλο αρκετά συνηθισμένο στα MMOs το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη κατάρα τους και δεν είναι άλλο από το γνωστό μας pay-to-win. Θέλετε να διαθέτετε τον καλύτερο εξοπλισμό του παιχνιδιού, να σας υπηρετούν τα ισχυρότερα pets, να είστε τόσο δυνατοί που να συντρίβετε τους πάντες στο PVP; Βάλτε βαθιά το χέρι στην τσέπη και πληρώστε ένα σκασμό λεφτά, εκτός από εκείνα που σκάσατε για να αγοράσετε το παιχνίδι.

Η απάντησή μας σε αυτό το μοντέλο είναι αρνητική και άκρως εχθρική συνεπώς θα χαρείτε να μάθετε ότι το Swords of Legends Online δεν το ακολουθεί. Cash shop υπάρχει και ξεχειλίζει από προϊόντα, όλα όμως έχουν κοσμητική άξια και απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους δεν αρκεί το γηγενές customization των χαρακτήρων και θέλουν περισσότερες η συγκεκριμένες επιλογές. Είναι αλήθεια ότι το character customization του Swords of Legends Online δεν παρέχει χιλιάδες επιλογές όπως έχετε συναντήσει σε άλλα MΜΟs, εντούτοις επιτρέπει μεγάλες τροποποιήσεις στην σωματική διάπλαση και στο πρόσωπο του χαρακτήρα.

Στην ζωή προοδεύουν όσοι έχουν κλάση
Τα classes καλύπτουν όλη την πιθανή γκάμα ενός πολεμιστή με υπερφυσικές ικανότητες όμως πάντα θα προσδοκάτε και κάτι καλύτερο, ειδικά αν ασχοληθείτε με παράλληλα playthroughs θέλοντας να δοκιμάσετε εξονυχιστικά τα διαθέσιμα classes. Σας πληροφορώ με χαρά ότι “ψήνονται” τουλάχιστον άλλα τρία classes από τους developers, τα οποία θα έχουν παραπλήσιους ρόλους με τα υπάρχοντα, θα τους υπηρετούν όμως με το προσωπικό τους στυλ.

Για παράδειγμα, ένας Samurai είναι damage dealer σαν τον Berserker, εντούτοις διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του με ασύλληπτη ταχύτητα, ακρίβεια και φινέτσα, είναι το “νυστέρι” και ο Berserker το “τσεκούρι”. Κατι πήρε το... αυτί μου για έναν χαρακτήρα. που μεταμορφώνεται σε αλεπού, είναι healer και θεραπεύει τους ανθρώπους με την αγάπη! Οσμίζομαι ότι θα είναι ο πιο τσαχπίνικος και χαριτωμένος χαρακτήρας του game. Να συγχαρώ εδώ τους developers που άκουσαν το community και έπραξαν το αυτονόητο, μας χάρισαν δηλαδή ισάριθμα character slots με τα classes.

Τα έξι classes εξυπηρετούν όλα τα στυλ παιχνιδιού και δεν περιορίζονται μόνο σε ένα ρόλο άλλα έχουν πάντα και μια εναλλακτική λύση χάρη στο εξαιρετικό σύστημα του specialization. Για παράδειγμα, η Bard την οποία αγάπησα και προχώρησα περισσότερο από τα άλλα classes, είναι μια εξαιρετική damage dealer προξενώντας άφθονο dps εξ’αποστάσεως. Παράλληλα, είναι σε θέση να θεραπεύσει τον εαυτό της άλλα και όλα τα μέλη της ομάδας της, εφόσον συμμετέχει σε επιδρομή σε dungeon, αλλάζοντας οποιαδήποτε στιγμή specialization και μεταπηδώντας από το Dissonance στο Harmony.

Τα specializations χαρίζουν τρομερή ευελιξία, αφήνοντας σας ελεύθερους να αλλάζετε τον τρόπο παιξίματος σας “στο πόδι”, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της κάθε μάχης. Αν προτιμάτε τις μάχες σωμα με σωμα από τα ranged attacks τότε θα κολλήσετε με τα class Berserker και Spearmaster. Τα υπόλοιπα classes συνδυάζουν dps με healing, με τους Summoners να ξεχωρίζουν λόγω της ιδιότητας τους να ελέγχουν πνεύματα που τους συντροφεύουν στην μάχη. Οι μάχες δεν εξαντλούνται στην στρατηγική επιλογή των skills και των specializations άλλα ξεχωρίζουν για τις δυο επιλογές των game mechanics που σχετίζονται με τα attacks.

Στο επίπεδο των game mechanics το οποίο θεωρώ και το σημαντικότερο σε οποιοδήποτε game, το Swords of Legends Online “δίνει ρέστα”. Προσφέρει δυο τρόπους για να βιώσετε την μάχη, δίχως να σας υποχρεώνει να παραχωρήσετε αποκλειστικότητα σε κάποιον από αυτούς. Η πιο άμεση μέθοδος, εκείνη που σας φέρνει πιο κοντά στην δράση, κάνοντας σας να νιώθετε ότι κολυμπάτε σε Action “νερά”, είναι η ταύτιση των skills με τα mouse buttons. Η αφθονία των skills και ο λιλλιπούτειος αριθμός των mouse buttons δεν σας επιτρέπει να τα φορτώσετε όλα πάνω τους, είστε σε θέση όμως να επιλέξετε εκείνα που χρησιμοποιείτε συχνότερα και να τα “μοιράζετε” σαν δαιμονισμένος... κρουπιέρης στους ταλαίπωρους εχθρούς που σας προσεγγίζουν.

Pac-Man Championship Edition DX+

Η δεύτερη επιλογή, η πιο... RPG, εκείνη που δουλεύει κατά κόρον με shortcut keys, θα σας επιβληθεί όταν τα skills αυξηθούν πολύ σε αριθμό. Μπορεί να μην έχει την Action αμεσότητα των mouse buttons, διαθέτει όμως μια στρατηγική ποικιλία την οποία θα εκτιμήσετε τρομακτικά. Το μεγαλοφυές στοιχείο του battle system του εν λόγω game είναι η συνέργεια μεταξύ των skills, η εξάρτηση που έχει το ένα με το άλλο.

Κανείς δεν σας εμποδίζει φυσικά να spamαρετε τα skills, πατώντας ασυνάρτητα τα πλήκτρα όσων έχουν περάσει το cooldown όμως αυτή η τακτική είναι ελάχιστα αποτελεσματική. Αντίθετα, προσέχετε ποια skills ανεφοδιάζουν τις μπάρες και τους δείκτες που βρίσκονται μεταξύ mana και hp bar και χρονομετράτε επακριβώς τις στιγμές που θα τα εξαπολύσετε. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας αλυσίδας επιθετικών skills τα οποία ενισχύουν το ένα το άλλο και προξενούν damage που ανεβαίνει αυξητικά, με τελικό αποτέλεσμα την συντριβή εχθρικών ομάδων, ακόμα και bosses.

Η ταχύτητα και οι αέρινες κινήσεις των μαχητών υπακούν στους κανόνες των κορυφαίων ταινιών πολεμικών τεχνών του σινεμά του Hong Kong με αποτέλεσμα να νιώθετε την ψυχή σας να αγαλλιάζει παρακολουθώντας πολλαπλά και αστραπιαία χτυπήματα να ισοπεδώνουν τους στόχους.

Το σύστημα στόχευσης είναι αυτοματοποιημένο, οδηγώντας σας συνήθως στον πλησιέστερο αντίπαλο, εντούτοις το χειραγωγείτε εύκολα στρέφοντας τον χαρακτήρα και τον κέρσορα σας όπου γουστάρετε. Σοβαρό MMO δίχως τον νόμο του aggro δεν υφίσταται έτσι και στο Swords of Legends Online έχει μεγάλη σημασία ποιος τραβάει την προσοχή των αντιπάλων, κυρίως στα dungeons. Στην ύπαιθρο είναι ευκολότερη η αποφυγή των εχθρικών ομάδων, στα dungeons όμως κινδυνεύετε θανάσιμα με το παραμικρό λάθος.

Όλοι ενωμένοι στον αγώνα
Φτάσαμε λοιπόν στο καλύτερο, στο πιο εξελιγμένο σημείο του game, σε εκείνο όπου πραγματικά “λάμπει” το σύνολο των game mechanics γιατί χρησιμοποιούνται όλα ταυτόχρονα και με την μέγιστη αποδοτικότητα. Το πρώτο dungeon που θα πατήσετε αποτελεί προσωπική σας υπόθεση και ο λόγος υπαρξής του είναι να σας μπάσει στο νόημα της τιτάνιας σύγκρουσης.

Τοποθετεί στο πλευρό σας δυο bots που εξομοιώνουν την παρουσία άλλων users και σας καλεί να διαλύσετε ένα στρατό από απλούς εχθρούς και μερικά bosses, για να σφίξουν λίγο τα πράγματα. Η πιθανότητα να τεζάρετε στην πρώτη προσπάθεια είναι αυξημένη όμως να μην αποθαρρυνθείτε γιατί θα συνηθίσετε γρήγορα την ένταση και θα το περάσετε άνετα τελικά.

Τα dungeons είναι υπόθεση δέκα ατόμων που συνδυάζουν τις δυνάμεις τους για να τσακίσουν μια ορδή τεράτων. Σε αυτά θα μάθετε να συνεργάζεστε τέλεια με τους συμπαίκτες σας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο που επιβάλλει η εκάστοτε στιγμή και εναλλάσσοντας τα specializations του χαρακτήρα σας.

Είναι το αποκορύφωμα του gameplay μαζί με τα νεόφερτα raids τα οποία αυξάνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στους 20 users. Μην σας κάνει εντύπωση αυτό, το επίπεδο δυσκολίας των raids βρίσκεται στα ύψη γιατί περιλαμβάνουν πανίσχυρα bosses. Στα raids δεν παίζει η εύκολη επιλογή των bots η ενός εκ των τριών NPC companions που θα προσεταιριστείτε στην πορεία, το σύνολο των παικτών πρέπει να είναι users. Να ξεκαθαρίσω ότι τα dungeons και τα raids θα τα απολαύσετε πραγματικά αφού αγγίξετε το τρέχων level cap του Swords of Legends Online και φτάσετε στο rank Student.

Marvel’s Avengers

Αυτό προφανώς σημαίνει ότι το endgame content είναι απείρως συναρπαστικότερο από το υπόλοιπο. Η πορεία προς το level cap είναι ένα πολύωρο grinding με αναρίθμητα fetch quests συνεπώς δεν ευνοεί και πολύ την εγκεφαλική διεργασία. Αφού την περάσετε, θα ασχοληθείτε ουσιαστικά με τα dungeons και raids που κορυφώνουν το battle gameplay και θα καταπιαστείτε και με τις παράπλευρες ασχολίες της καθημερινότητας όπως είναι το ψάρεμα, ένα συναρπαστικό παιχνίδι με κάρτες που ονομάζεται Game of Eternity, κυνήγι θησαυρού σε διάφορες περιοχές, crafting, χτίσιμο της προσωπικής σας κατοικίας κ.α. Μια μάτια στον χρονικό ορίζοντα που απαιτούν τα παραπάνω οδηγεί στον πρόχειρο υπολογισμό 20 περίπου ωρών grinding και quests και στην μετάβαση σε ένα endgame περιεχόμενο που, κυριολεκτικά, δεν έχει τέλος, δοθείσης και της συνεχούς ανανέωσης του από μεριάς των developers.


Τοποθεσίες και μελωδίες της ευτυχίας
Το Swords of Legends Online χτίστηκε αρχικά πάνω στην Havoc game engine με εξαιρετικά αποτελέσματα, πριν την επίσημη κυκλοφορία του όμως αναβαθμίστηκε με την βοήθεια της Unreal Engine 4 και τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν. Κάθε τοποθεσία που θα επισκεφτείτε αποπνέει μια ποιητικότητα χαρακτηριστική της ασιατικής κουλτούρας. Οτιδήποτε αντικρίζετε θα σας κάνει να νιώθετε ότι είστε σε έναν ονειρὀκοσμο όπου η μαγεία αποτελεί καθημερινότητα και όχι φαντασίωση.

Βλέπετε τις εποχιακές αλλαγές και τις επιπτώσεις του κλίματος στην γύρω φύση. Απολαμβάνετε τις φορεσιές και το design χαρακτήρων και τεράτων και εντυπωσιάζεστε άμεσα από τα animations που δένουν τελεία με την τεχνοτροπία του Xianxia, υποκατηγορίας του λατρεμένου μου Wuxia. Το δεύτερο περιγράφει και εικονογραφεί τις περιπέτειες των μαχητών πολεμικών τεχνών στην αρχαία Κίνα. Το πρώτο “παντρεύει” τις πολεμικές τέχνες με την ηρωική φαντασία, προσθέτοντας θεούς, αθάνατα όντα, δαίμονες, τέρατα και φαντάσματα, οδηγώντας έτσι αυτόματα τις ιστορίες του σε μυθικά επίπεδα.

Όλο αυτό το οπτικό μεγαλείο υλοποιείται παρέα με μια σοβαρή συνεπεία η οποία δεν είναι άλλη από την τρομακτική αστάθεια στο frame rate. Σε παλιότερα PCs θα παρακολουθήσετε τα frames να ανεβαίνουν στα ουράνια, να χτυπούν κάτι 80ρια και 90ρια και να κάνουν απότομα βουτιά στα 10 και στα 20 όταν πατάτε το πόδι σας σε περιοχες με πολλούς users και εχθρούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα σας βοηθήσει η δυνατότητα μείωσης της ανάλυσης αλλά και η εξαφάνιση των users από την οθόνη σας, τσεκάροντας την σχετική επιλογή. Στα σύγχρονα συστήματα, το Swords of Legends αποδίδει σταθερά πάνω από 60 frames στα 1080p, αν πάτε όμως να “σηκώσετε” την ανάλυση, θα αντιμετωπίσετε και πάλι σκαμπανεβάσματα.

Συνιστώ να παίξετε το Swords of Legends Online με τα αυτιά ορθάνοιχτα για να απορροφήσετε το επικό του soundtrack, το οποίο σας συντροφεύει ασταμάτητα σε όλη την διάρκεια της περιπέτειας. Υπέροχες ασιατικές μελωδίες που ξεχειλίζουν από λυρισμό θα σας κάνουν να νιώσετε ένα με το ονειρικό περιβάλλον ενώ οι θεϊκές φωνές των κινεζων ερμηνευτών, όταν αυτές ακούγονται, θα σας μυήσουν σε μια κουλτούρα εστιασμένη στην αιθέρια ομορφιά.

Το voice acting δεν κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το soundtrack εξαιτίας ενος βουνού απο bugs. Θα εκπλαγείτε ακούγοντας τους χαρακτήρες στα cutscenes να αλλάζουν αυθαίρετα γλώσσα και να μιλούν αγγγλικά απο κινέζικα και τούμπαλιν. Το ανύπαρκτο lip synch επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση και ειναι κρίμα γιατι οι voice actors κάνουν καλή δουλειά στην ερμηνεάα των ρόλων τους.

“Ότι σπέρνεις, θερίζεις”
Οι λάτρεις του PVP θα βρείτε την... υγειά σας όταν ο χαρακτήρας σας φτάσει στο level που το ξεκλειδώνει, το οποίο είναι το 37ο στην παρούσα φάση. Το PVP χωρίζεται στις μεγάλες αρένες, τα έτοιμα πεδία μαχών όπου συγκεντρώνονται παίκτες από αντίπαλα factions και βγάζουν τα... μάτια τους και στο PVP σε οποιαδήποτε περιοχή.

Το τελευταίο είναι φυσικά το ενοχλητικό PVP που θα τσαντίσει αφάνταστα τους PVE players αλλά να είστε βέβαιοι ότι τα άτομα που το προτιμούν, το είδος των users που γνωρίζουμε ως killers, οι τύποι που την βρίσκουν μόνο ενοχλώντας τους υπολοίπους, θα το πληρώσουν ακριβά. Το Swords of Legends Online έχει ένα σύστημα αυτόματης τιμωρίας, κακού κάρμα δηλαδή, το οποίο χωρίζει την ενέργεια ενός χαρακτήρα σε καλό και σε κακό qi. Όποιος σκοτώνει απρόκλητα τους άλλους παίκτες μαζεύει ένα σωρό αρνητικό qi και μετατρέπεται σε ανεπιθύμητο επισκέπτη για όλες τις πόλεις.

Πηγαίνοντας σε μια πόλη, τον αρπάζουν οι φρουροί της και τον πετούν σαν σακί στην φυλακή, με την ποινή να είναι ανάλογη του κακού qi που συσσώρευσαι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο ενοχλητικός user έρχεται στην θέση των θυμάτων του και κυριεύεται από εκνευρισμό, περιμένοντας ακόμα και δεκάδες ώρες έως ότου αποφυλακιστεί.

Το επίσημο PVP που διεξάγεται στις αρένες είναι μια φανταστική διασκέδαση όμως το απολαμβάνετε καλύτερα σε μικρή κλίμακα, μέχρι έξι—επτά άτομα επί της οθόνης ας πούμε. Στις περιπτώσεις αυτές έχετε τον χώρο και τον χρόνο για να αναπτύξετε στρατηγικές και να παίξετε με τους αντιπάλους σας ένα είδος διελκυστίνδας που θα βελτιώσει τρομερά το παιχνίδι σας. Στις πολυπρόσωπες συγκρούσεις το σκηνικό είναι χαοτικό, το lag αρχίζει να χτυπάει κόκκινο, δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε συγκεκριμένους στόχους, πέφτετε θύματα των AOE skills εχθρών τους οποίους δεν έχετε αντιληφθεί καν κ.ο.κ.

Grandia II review

Αξίζει τα λεφτά του
Το Swords of Legends Online χαρακτηρίζεται απο κάμποσα θετικά στοιχεια και αρκετά αρνητικά τα οποία θα μπορούσαν να εκλείψουν. Τα bugs των cutscenes και το προβληματικό localization δείχνουν μια βεβιασμένη παραγωγική διαδικασία και χαντακώνουν το καλό κλίμα του game. Η τεχνολογική υποδομή του όφειλε να είναι σταθερότερη ώστε να μην παρατηρούνται απότομες βουτιές στο frame rate και να είναι κατάλληλα optimized για όλων των ειδών τα συστήματα.

Ευτυχώς, στο νευραλγικότερο σημείο του, στο battle system, το Swords of Legends Online παρουσιάζεται τέλεια ισορροπημένο, με το user interface να προσαρμόζεται απόλυτα στις απαιτήσεις του χρήστη, τα skills να αλληλεπιδρούν καταπληκτικά μεταξύ τους και τους πιθανούς συνδυασμούς χτυπημάτων να εκτείνονται προς το άπειρο. Η αντοχή του στον χρόνο με το μακροπρόθεσμο ξεχείλωμα του endgame content από μόνη της το κάνει να αξίζει τα 40 ευρώ που θα δαπανήσετε για την απόκτηση του.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld

Exit mobile version