LifeSteps.gr

Marvel’s Avengers

Όποιος και όποια πέρασε την παιδική του ηλικία ζηλεύοντας τους υπερήρωες και επιθυμώντας να τους μοιάσει, ας σηκώσει το χέρι του. Διακρίνω ότι δεν υπάρχει ούτε ένα χέρι ασήκωτο συνεπώς ήρθε η ώρα να σας πάω... σηκωτούς με την δύναμη του λόγου σε ένα video game που θα σας προξενήσει μεγάλη ευχαρίστηση αφού πραγματοποιεί τα παιδικά σας όνειρα. Είναι απίστευτο και όμως αληθινό το ότι, μετά την επέλαση του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel την τελευταία 12ετία, δεν προέκυψε ένας AAA τίτλος που να συσπειρώνει εντός του τις διασημότερες φιγούρες της Marvel. Ενδιαφέροντες τίτλοι προέκυψαν σαν τα The Incredible Hulk, Thor : God of Thunder και Iron Man 2, εντούτοις επικεντρώνονταν σε έναν μόνο από τους εικονικούς χαρακτήρες και όχι στο σύνολό τους. Tο Marvel’s Avengers της Crystal Dynamics φιλοδοξεί να διορθώσει την “ζημιά” που προκάλεσε στον ψυχισμό μας η απουσία ενός εξαιρετικού game με την στάμπα της Marvel και τους σημαντικότερους χαρακτήρες της (με εξαίρεση το Marvel Lego Avengers) τα τελευταία χρόνια.

Από το 2017 οι φίλοι της Marvel κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας να απολαύσουν το τελικό προϊόν, χωρίς να έχουν αμφιβολίες για την ποιότητά του. Βλέπετε Crystal Dynamics σημαίνει τρομακτική ποιότητα στα Action Adventures, σημαίνει animations, mechanics και γραφικά εφάμιλλα του αναζωογονημένου Tomb Raider franchise, σημαίνει εξασφαλισμένη απόλαυση για τους gamers.

Ποιος εκδικείται τους Εκδικητές;
Λένε ότι η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί έτσι, από τον τίτλο του ακόμα μας δείχνει το Marvel’s Avengers ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Επίτηδες ο τίτλος είναι αμφίσημος και δεν περιορίζεται σε ένα στεγνό The Avengers. Το Marvel’s Avengers μιλάει ταυτόχρονα για την εταιρεία που δημιούργησε το θαυμαστό σύμπαν των εν λόγω υπερηρώων αλλά και για την Ms. Marvel, την τρισχαριτωμένη Kamala Khan η οποία πρωταγωνιστεί στο έπος με το οποίο θα ασχοληθείτε.

Η μικρή ηρωίδα είναι ο συνδετικός κρίκος που θα ενώσει την διασπασμένη υπερ-ομάδα μετά από ένα τραγικό γεγονός με αμέτρητα θύματα στην πόλη του San Francisco. Μια ημέρα εορτασμού για τους Avengers γίνεται ταφόπλακα για την γραφική πόλη της Καλιφόρνιας. Εκτός από τους νεκρούς και τις τρομερές υλικές καταστροφές, η απελευθέρωση ενός νέου τύπου ενέργειας, μεταμορφώνει ένα σωρό πολίτες σε άτομα με υπερδυνάμεις τις οποίες δυσκολεύονται να ελέγξουν.

Anomaly 2 review

Η αμερικάνικη κυβέρνηση και ο λαός, ψάχνοντας αποδιοπομπαίους τράγους για το δυστύχημα, ρίχνουν το φταίξιμο στους Avengers με αποτέλεσμα η θρυλική ομάδα να βγει εκτός νόμου. Το κενό που δημιουργείται σπεύδει να γεμίσει η εταιρεία Advanced Idea Mechanics, γνωστότερη σε όλους τους Marvel fans με το ακρωνύμιο A.I.M. Αντικαθιστώντας αρχικά τους παραδοσιακούς υπεράνθρωπους με πανίσχυρα ρομπότ διαθέτοντα υψηλή τεχνητή νοημοσύνη, η A.I.M. καταπιάνεται με ένα “κυνήγι μαγισσών”, διώκοντας όλους όσους απόκτησαν υπερδυνάμεις, με την πρόφαση να τους θεραπεύσει.

Ο όρος Inhumans που τους κολλάει είναι εντελώς ειρωνικός αφού οι δυνάμεις της A.I.M. και ο επικεφαλής της είναι κυριολεκτικά απάνθρωποι ενώ οι “μολυσμένοι” είναι άνθρωποι προικισμένοι με εξαιρετικές ικανότητες. Η Kamala ανήκει στους Inhumans , πασχίζει να ελέγξει και να βελτιώσει τα χαρίσματά της και πιστεύει ορθά ότι η μόνη λύση για να σταματήσει ο διωγμός είναι να επιστρέψουν οι Avengers στην ενεργό δράση.

Η αφήγηση αναγνωρίζει και ενισχύει τον επικό χαρακτήρα της ιστορίας στο Marvel’s Avengers ξεκινώντας από ένα πρελούδιο, προχωρώντας στην κυρίως δράση και φτάνοντας σε ένα φινάλε που δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης για τους ήρωες σας. Η τοποθέτηση της Kamala σε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν μια ιδιοφυής απόφαση των σεναριογράφων γιατί η ηρωίδα ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ατόμου “ψημένου” από μικρή ηλικία στο Marvel Universe.

Λατρεύει στους Avengers, έχει απομνημονεύσει όλα τα τεύχη με τις περιπέτειες τους, αντιμετωπίζει όλα τα αναμνηστικά τους αντικείμενα με θρησκευτική ευλάβεια. Το πάθος της ξεπερνά εκείνο πολλών από εμάς των Marvel fans αφού η Kamala συμμετάσχει ενεργά στο Marvel Universe, λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμό κόμικ και σχεδιάζοντας η ίδια μια εξαιρετική ιστορία με τους αγαπημένους της υπερανθρώπους.

Hell is Us: Θα εξερευνήσουμε τη σκοτεινή πλευρά μας!

Και τότε, ξεκίνησε ο χαμός
Το πρελούδιο σας κάνει να γνωρίσετε όλα τα παραπάνω, να ταυτιστείτε απόλυτα με την λατρεία της προς τους ήρωες της Marvel και να νιώσετε την αγωνία της όταν όλα πάνε κατά διαόλου. Στα πλαίσια της εισαγωγής θα βιώσετε μια καταπληκτική σύγκρουση με τις εχθρικές δυνάμεις πάνω στην Golden Gate Bridge, το γνωστότερο ορόσημο του San Francisco μαζί με το Alkatraz.

Η σύγκρουση αυτή είναι ένα κεραυνοβόλο tutorial, μια πρώτη γεύση των βασικών δυνατοτήτων των Avengers. Είναι στημένο έτσι ώστε, τελειώνοντας, να σας αφήσει να ξεροσταλιάζετε περιμένοντας πότε θα τους έχετε ξανά υπό τον έλεγχό σας. Η πλοκή ξεδιπλώνετε γραμμικά έως ότου αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα παροπλισμένο Helicarrier. Η ενεργοποίησή του ανοίγει νέους επιχειρησιακούς ορίζοντες και μετατρέπει την γραμμική εξέλιξη της ιστορίας σε ένα ευρύτατο οικοσύστημα με άφθονα single και multiplayer missions.

Με το Helicarrier και άλλη μια τοποθεσία που θα ανοίξετε στην συνέχεια σαν κομβικά σημεία, επιλέγετε τους στόχους σας και ρίχνεστε στην μάχη για την συντριβή της A.I.M. Τα story missions προωθούν το single player campaign που τιτλοφορείται χαρακτηριστικά Reassemble. Η ανασύνταξη των Avengers διαρκεί ελάχιστο χρονικό διάστημα, κοντά στις 12 με 15 ώρες. Τα story missions περιέχουν την απαιτούμενη δράση και ένα σωρό απολαυστικά cinematics τα οποία καταγράφουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα γεγονότα. Το πρώτο είναι η ακμή της Kamala Khan, η ψυχολογική ενηλικίωση και η ένταξή της στην απόλυτη ηρωική ομάδα. Το δεύτερο είναι η παρακμή ενός ικανότατου επιστήμονα και η παραμόρφωσή του (ψυχολογική και σωματική) σε super villain.

Θα καταβροχθίσετε το σενάριο με μεγάλη ευχαρίστηση, η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη παρατηρώντας ότι το παιχνίδι δεν είναι movie tie-in και δεν έχει την παραμικρή σχέση με την λαογραφία του κινηματογραφικού Marvel Universe. Παίρνω ως δεδομένο ότι λατρεύετε τις ταινίες και τις σειρές με την στάμπα της Marvel τα τελευταία 12 χρόνια όπως και εγώ, εντούτοις ποιος θα προτιμούσε να μετατραπεί σε αλληλεπιδραστική εμπειρία μια ιστορία την οποία καταβρόχθισε ήδη σε κινηματογραφική μορφή αντί για ένα ολοκαίνουργιο έπος με νέους στόχους και εχθρούς;

Here Be Dragons review

Στην περίπτωση της Crystal Dynamics, η παροιμιώδης φράση “όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει” ακυρώνεται πανηγυρικά. Ένα σωρό game designers έσκυψαν πάνω από το υλικό του Marvel’s Avengers, κατασκεύασαν ένα πετυχημένο σύστημα χειρισμού και το προσάρμοσαν ιδανικά στα game mechanics της μάχης, τα οποία κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Οι light και heavy attacks, οι συνδυασμοί τους, οι ζογκλερικές εναέριες επιθέσεις, η στόχευση και η εξαπόλυση των ranged attacks, το βούτηγμα των μικροκαμωμένων εχθρών από πελώρια χέρια, όλα είναι τακτοποιημένα στα ίδια buttons. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε αρκετή ώρα εξάσκησης έως ότου μάθετε τις διαφορές από Εκδικητή σε Εκδικητή, σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να απομνημονεύσετε ένα σωρό κατευθύνσεις και συνδυασμούς πλήκτρων για να επιχειρούν οι χαρακτήρες σας σε τέλεια φυσική κατάσταση.

Η κατανομή των κινήσεων, η δόνηση του χειριστηρίου και τα οπτικά εφέ των υπερδυνάμεων επιτυγχάνουν να εκπέμψουν το μεγαλείο των υπερανθρώπων. Ο Hulk αρπάζει έναν ανθρωπάκο και αρχίζει να τον κοπανάει σαν χταπόδι στο πάτωμα, εναλλακτικά τον χρησιμοποιεί σαν melee weapon πάνω στους συντρόφους του και εσείς νιώθετε την ισχύ του.

Η Kamala αναγκάζει τους εχθρούς της να “μιλήσουν στο χέρι” προεκτείνοντας την παλάμη της σε μια μούντζα πέντε μέτρων που τους λιώνει στον τοίχο σαν κουνούπια. Ο Captain America πετάει την ασπίδα του σαν πολύχρωμη βολίδα, τσακίζοντας κόκαλα και μηχανές. Ο γιος του Odin ενεργοποιεί την ασγκαρντιανή γέφυρα Bifrost και πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία, σαρώνοντας την γη. Η Black Widow μοιράζει πιστολιές και κλωτσιές, ο Iron Man εκτοξεύει απωθητικές ακτίνες και unibeam με ανατριχιαστική συχνότητα, ο Hulk χτυπά παλαμάκια και δημιουργείται... τυφώνας κ.ο.κ.

Ghosts ‘N Goblins Resurrection review

Δεν έχει σημασία ποιος ήρωας ή ηρωίδα βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης, οι κινήσεις τους θα σας μαγέψουν κάνοντάς σας να πιστέψετε ότι παίζετε το καλύτερο Fighting όλων των εποχών. Επίσης, οι ranged επιθέσεις της Black Widow και του Iron Man, με τους υπόλοιπους Εκδικητές να ακολουθούν από κοντά, δίνουν έναν υπέροχο τόνο 3rd Person Shooter στην επική σύγκρουση.

Όλοι οι Avengers είναι υπέροχοι αλλά είναι στο χέρι των Hulk και Thor να σας φέρουν προσωρινά σε επαφή με τους πιθηκοειδείς προγόνους μας. Ισοπεδώνοντας τα levels με τους δύο παντοδύναμους ήρωες θα σηκωθείτε κάποια στιγμή από την καρέκλα που παίζετε και θα αρχίσετε να βαράτε μπουνιές στο στήθος, η κλασική θριαμβευτική κίνηση ενός γορίλλα, είναι άραγε τυχαίο ότι το animation βαδίσματος του Hulk θυμίζει έντονα το πανέμορφο θηλαστικό;

Fallen Enchantress: Legendary Heroes review

Κουστουμαρισμένοι αγροίκοι ή ημίθεοι;
Οι ήρωες σας είναι προικισμένοι με ισχυρές δυνάμεις όμως κανείς τους δεν πρόκειται να μετατραπεί σε θρύλο αν δεν καλλιεργήσετε το ταλέντο τους με μεγάλη μεθοδικότητα. Το μενού όπου συντελείται η ανάπτυξη τους είναι πλούσιο και η πλοήγηση πολύ εύκολη. Στα Objectives καταγράφονται τα missions που έχετε δεχτεί να αναλάβετε και η εξέλιξή τους. Υπάρχει πιθανότητα να μπερδευτείτε λίγο στην επιλογή του επόμενου mission καθότι μπορείτε να ανιχνεύσετε ένα μικρό αριθμό από missions στον χάρτη.

Το μυστικό είναι να διαβάζετε την περιγραφή τους και να επιλέγετε εκείνα που θα χαρίσουν εξοπλισμό και αντικείμενα σε συγκεκριμένους ήρωες ή όσα σχετίζονται με τα δύο factions, των οποίων την εύνοια πασχίζετε να κερδίσετε. Μιλάω για τα Inhuman Alliance και την πασίγνωστη S.H.I.E.L.D. Ο λόγος που θέλετε να τα έχετε καλά μαζί τους είναι τα πανίσχυρα αντικείμενα που σας περιμένουν στους faction vendors, επικά αντικείμενα που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.

Προχωρώντας από τα objectives στο skill tree θα θολώσετε από τις επιλογές που ανοίγονται μπροστά σας. Τα skills χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες υποδιαιρούνται σε τέσσερις έκαστη. Παραλλαγές των light, heavy και ranged attacks διατίθενται για να επιλέξετε ποια κίνηση σας αρέσει περισσότερο, με βάση την αποτελεσματικότητα αλλά και τον χειρισμό της. Οι button musher θα ξεκλειδώσετε τις τεχνικές που εξελίσσονται σε combos ενώ οι υπόλοιποι θα επιλέξετε εναέριες τεχνικές και χτυπήματα που εκτελούνται με ενστικτώδη mechanics όπως είναι το πάτημα και κράτημα ενός button για να βουτήξετε έναν εχθρό από τον... σβέρκο.

Τα μπουκέτα, τα πετάγματα των σφυριών, οι πυροβολισμοί, οι απωθητικές ακτίνες και όλο το οπλοστάσιο των ηρώων σας θα τους καθιστούσε ασταμάτητους αν δεν υπήρχε κάτι για να τους φρενάρει. Το φρένο ονομάζεται Intrinsic Ability και είναι μια μπάρα που αυξομειώνεται αδιάκοπα. Η μείωση επέρχεται όταν ενεργοποιείτε την intrinsic ability του ήρωα με την δεξιά σκανδάλη του χειριστηρίου. Ποτίζετε τον Hulk με οργή ή τον Thor με την κεραύνια ισχύ του Odinforce δυναμώνοντας αισθητά το damage των χτυπημάτων τους; Η intrinsic μπάρα κατεβαίνει με ταχύτητα υπερσύγχρονου ασανσέρ. Ευτυχώς γεμίζει το ίδιο εύκολα όσο αδειάζει, πλακώνοντας στις μπουνιές και στις κλωτσιές τα τσιράκια της A.I.M.

MADiSON: Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Psychological Horror game

Στην κατηγορία Specialty ενός ήρωα διαβάζετε τις λεπτομέρειες των τριών ισχυρότατων Heroic Abilities του. Αυτές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τον ρόλο ενός χαρακτήρα στην μάχη. Για παράδειγμα, η Kamala είναι εξαιρετική healer χάρις στο healing spirit της. Μελετώντας τα heroic abilities διαπιστώνετε ότι διακλαδώνονται με την σειρά τους σε νέες κατηγορίες και σας προτρέπουν να επιλέξετε αν προτιμάτε να διαρκούν περισσότερο, το πόσο αποτελεσματικές είναι και σε ποιο πράγμα.

Στην κατηγορία Mastery έχετε ακόμα περισσότερες επιλογές για να δυναμώσετε τις “φυσιολογικές” και τις ηρωικές δυνάμεις σας. Σκεφτείτε ότι ο τερματισμός του campaign Reassemble θα σας βρει με ελάχιστα από τα διαθέσιμα skills ενεργοποιημένα. Τα missions που ξεπετάγονται κατόπιν στα πλαίσια του ατελείωτου campaign Avengers Initiative απαιτούν επίπεδα ισχύος αφάνταστα ανώτερα από αυτό που βρισκόσαστε. Η δύναμη της ομάδας σας έχει δύο δείκτες, το γενικό power level και το level του κάθε χαρακτήρα. Το γενικό αγγίζει το 150 και το ατομικό κλείνει στο 50, όλα αυτά έως την ώρα που γράφεται το άρθρο φυσικά, άγνωστο που θα φτάσουν με τα συνεχή updates.

Σαν λιοντάρια που επιτίθενται σε πρόβατα
Avengers Initiative καλείται το endgame content, το περιεχόμενο που αποκαλύπτεται αφού ολοκληρώσετε το campaign Reassemble. Είχατε την όρεξη και την ικανότητα να διαλύσετε τα missions του Reassemble και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σας σε αυτό είναι... καπούτ, όμως η οργάνωσή του ζει και βασιλεύει. Νέα missions ξεπετάγονται με απολαυστική συχνότητα στο War Table, εστίες συγκρούσεων που θα αναλάβετε να “σβήσετε” προτού κάψουν την υφήλιο.

Το War Table ανανεώνεται αδιάκοπα με νέα missions και η πλοήγηση είναι πανεύκολη πατώντας σε μια περιοχή και μεταφερόμενοι στις υπόλοιπες με τα L1, R1. Το Avengers Initiative είναι μια ανανεώσιμη πηγή απόλαυσης, δηλαδή δεν δείχνει να έχει τέλος αφού το περιεχόμενο εμπλουτίζεται ασταμάτητα από updates. Η ύπαρξή του ανεβάζει τρομακτικά την αντοχή του Marvel’s Avengers στον χρόνο, υποσχόμενο μήνες ασταμάτητης δράσης.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στη μεγάλη ποικιλομορφία των missions του, πρέπει να επιδοθείτε σε ανελέητο grinding για leveling και απόκτηση epic εξοπλισμού. Θα υποστείτε έναν μικρό ψυχολογικό διχασμό έως ότου αφοσιωθείτε στην αποστολή σας σαν πραγματικοί Avengers. Καλά να συντρίβετε εχθρούς που μοιάζουν μεταξύ τους γιατί θυμίζουν παραλλαγές των ίδιων ρομπότ και δυνάμεων κρούσης με ασπίδες και jet packs. Πως θα ανεχτείτε το θέαμα missions πανομοιότυπων μεταξύ τους, στα ίδια ακριβώς μέρη με το ίδιο φόντο και τα ίδια αντικείμενα;. Η απάντηση είναι απλή και διπλή. Θα παίξετε παρέα με τρία φιλαράκια σας που έχουν το παιχνίδι, αναλαμβάνοντας ο καθένας από έναν χαρακτήρα, προφανώς αυτόν που έχετε αναβαθμίσει περισσότερο.

Dexter Stardust: Adventures in Outer Space

Η μάχη με φιλικά πρόσωπα, το εκπληκτικό multiplayer που προσφέρει το Marvel’s Avengers, δεν παλιώνει ποτέ, θα σας χαρίζει μόνιμα καινούργιες ευχάριστες εμπειρίες. Εκτός από την απόλαυση της μάχης με συμπαίκτες φίλους, τα ευτράπελα που θα συμβούν, την καταστροφή που θα σκορπίσετε παρέα στην A.I.M., θα δείτε τα επίπεδα του χαρακτήρα που χρησιμοποιείτε να ανεβαίνουν γοργά αλλά και το power level δεν θα μείνει πίσω με τόσο πλιάτσικο.

Έχετε υπόψη ότι όλες οι αποστολές του Avengers Initiative είναι multiplayer, αντίθετα από το Reassemble που είναι αποκλειστικά solo εμπειρία. Επιλέγετε λοιπόν τον ήρωα ή την ηρωίδα που θέλετε και σπεύδετε να πατήσετε σε ένα mission. Προτού πατήσετε launch mission πιέζετε το square button για να σας προξενέψει το A.I. με τους πιό συμβατούς παίκτες, σε περίπτωση που δεν έχετε μαζέψει τους κολλητούς σας.

Αν έχετε έναν συμπαίκτη καλώς, αν έχετε δύο ακόμα καλύτερα, αν έχετε τρεις η τετράδα απαρτίζεται μόνο από users και το A.I. δεν θα συμπληρώσει τις κενές θέσεις με ήρωες που θα ελέγχει αυτό. Στις μεγαλύτερες αρετές του Marvel’s Avengers καταλογίζω το αδιάκοπο κέρδος των experience points από όλους τους αγώνες σας. Μπορεί στο single player να συνηθίσετε στους θριάμβους, ειδικά αν παίξετε στο χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας, πράγμα που δεν συνιστώ γιατί θα σας καταστρέψει την εμπειρία καθότι το παιχνίδι είναι στα μέτρα ενός έμπειρου Action player. Η γεύση της ήττας δεν έχει την παραμικρή πίκρα γιατί το xp bar των χαρακτήρων που συμμετείχαν στην μάχη γεμίζει αδιάκοπα. Αντίστοιχα, αν κερδίσετε ένα εξαιρετικό κομμάτι εξοπλισμού, δεν θα μιλάτε πλέον καθόλου για ήττα.

Επιστροφή στο μενού των ηρώων και στη κατηγορία Cosmetics που σας επιτρέπει να επιλέξετε την γκαρνταρόμπα σας. Εδώ συναντάτε το γνωστό τέρας των μικροσυναλλαγών, φαφούτικο όμως και εντελώς ακίνδυνο. Πρέπει να σας τρώει πολύ το χέρι σας για να ξεφορτωθείτε αληθινά χρήματα αγοράζοντας credits όταν μπορείτε να αποκτήσετε τα πάντα παίζοντας τα missions και μαζεύοντας challenge points. Τα Collections είναι μια κατηγορία που αξίζει την προσοχή σας.

Η θέαση κλασικών τευχών της σειράς των Avengers θα σας σπρώξει να τρέξετε σε πατάρια, σκονισμένες βιβλιοθήκες ή σε ψηφιακά εμπορικά καταστήματα για να βουτήξετε ξανά στις καταπληκτικές ιστορίες που ομόρφυναν την παιδική σας ηλικία. Διαβάζοντάς τες θα ομορφύνετε και πάλι την ζωή σας, απολαμβάνοντας την αειθαλή γοητεία τους. Τα τεύχη έχουν και σημαντικότερο λόγο ύπαρξης, ο οποίος επηρεάζει το gameplay. Ενισχύουν τα στατιστικά των υπερηρώων σας και αυξάνουν την δύναμή τους πέρα από τον εξοπλισμό και το level που έχουν ανέβει. Στα Intelligence και Codex μενού της ίδιας κατηγορίας θα καταβροχθίσετε ένα σημαντικό ποσοστό του τεράστιου lore των Avengers.

Martha is Dead

Στο Gear σας περιμένει η αναβάθμιση του εξοπλισμού σας η οποία είναι εντελώς απλοποιημένη αλλά διαθέτει αρκετό βάθος για όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά μαζί της. Αρκεί το πάτημα του L2 για να αντικατασταθεί όλος ο εξοπλισμός σας με items υψηλότερου power από αυτά που φοράτε, δεν χρειάζεται δηλαδή καν να τα ξεδιαλέξετε.

Η προσεκτική επεξεργασία των items σας δείχνει ότι μπορείτε να τα προσαρμόσετε στο στυλ του παιχνιδιού σας. Δίνετε βάση στα bonuses που χαρίζουν, εντοπίζετε εκείνα που ανταποκρίνονται στον τρόπο δράσης σας και κρατάτε τα χρησιμότερα, αναβαθμίζοντας τα κατόπιν. Παρατηρώντας τους χαρακτήρες σας στην μάχη διαπιστώνετε ότι ο εξοπλισμός τους προσθέτει δυνάμεις οι οποίες γίνονται ορατές από την χρωματική τους διάσταση. Είναι ωραίο να απολαμβάνετε το πράσινο χρώμα των ακτινών Γάμμα και σε άλλους ήρωες πλην του Hulk, ας πούμε.

Το Awareness είναι το χρησιμότερο game mechanic εκτός μάχης. Πιέζοντας τον σταυρό του χειριστηρίου προς τα πάνω, εμφανίζονται τα εικονίδια όλων των σημαντικών σημείων της περιοχής στην οποία βρίσκεστε. Με το Awareness δεν χάνετε ποτέ τον δρόμο σας προς το επόμενο objective, ανακαλύπτετε όλα τα κιβώτια που κρύβουν εξοπλιστικούς θησαυρούς και γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας. Το σημαντικότερο, διακρίνετε καθαρά τα αδύνατα σημεία των bosses ώστε να μην χαραμίζετε τις δυνάμεις σας άσκοπα.

Είναι φανερό ότι η Crystal Dynamics ενσωματώνει στην προγραμματιστική της ομάδα πολλούς Bruce Banner, ιδιοφυΐες δηλαδή στο γράψιμο του προγραμματιστικού κώδικα. Δυστυχώς κανείς τους δεν μεταμορφώνεται στον θηριώδη Hulk για να σηκώσει γρήγορα το βάρος του “φορτώματος” μετά από την ήττα της ομάδας σας in game. Τα loading times είναι συχνά και ανυπόφορα, παρότι έχει γίνει αξιότιμη προσπάθεια να μετριαστεί η ενόχληση της αναμονής με ένα σωρό από gameplay tips και τις γιγαντιαίες φιγούρες των ηρώων να λαμβάνουν θέσεις μάχης. Αξιοσημείωτη καθυστέρηση στο loading συναντάτε επίσης στην διάρκεια της μετακίνησης των ηρώων σας από την μια περιοχή του χάρτη στην άλλη με την χρήση του Quinjet.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η καθυστέρηση έχει κάποιο νόημα, αισθητικό και ουσιαστικό. Η κάμερα περιστρέφεται γύρω από τον playable χαρακτήρα και τους ήρωες/ηρωίδες που επιλέξατε για companions. Τα animations τους ενόσω προετοιμάζονται για την λαίλαπα της μάχης είναι ξεκαρδιστικά. Προσωπικά ξεχώρισα το χαριτωμένο shadow boxing της Kamala και τις ασθμαίνουσες κινήσεις του Hulk που δείχνει να τον τρώει η οργή. Ο ουσιαστικός λόγος για την καθυστέρηση του loading στο Quinjet είναι η δυνατότητά σας να περιηγηθείτε στα μενού του χαρακτήρα σας και να ρυθμίσετε τα αξόδευτα skill points, αντικαθιστώντας παράλληλα τον παλιό εξοπλισμό με καινούργιο και καλύτερο. Την διαδικασία την κάνετε και πριν την επιλογή τοποθεσίας για ταξίδι αλλά είναι καλό ότι σας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία αν την χρειαστείτε, πριν αρχίσει το γλέντι.

Μια κακοφωνία από μεταλλική καταστροφή
Δείρατε κόσμο, λειώσατε μεταλλικά κορμιά, σπάσατε του κόσμου τα αντικείμενα και αναρωτιέστε γιατί δεν σας αφήνει το παιχνίδι να διαλύσετε τα πάντα στα πελώρια σκηνικά του. Δεν είστε αχάριστοι, εκτιμάτε ότι το καταστρέψιμο υλικό στα levels είναι πλούσιο, προσδοκάτε όμως περισσότερα πράγματα, σας τρώει η μανία της καταστροφής. Προφανώς ο ρεαλισμός πάει περίπατο όταν ο Hulk είναι ανίκανος να αρπάξει αυτοκίνητα και φορτηγά και να τα πετάξει σαν πετραδάκια στους εχθρούς, όταν ο Thor και ο Iron Man δεν τρυπούν, πετώντας με φόρα, τους τοίχους μιας πολυκατοικίας για να περάσουν σαν κομήτες από την άλλη πλευρά. Ο λόγος που το level destruction δεν είναι απόλυτο εστιάζεται στην φύση των Avengers. Οι υπερήρωες σας δεν είναι μανιακοί villains για να επιθυμούν την ισοπέδωση πόλεων και εγκαταστάσεων, αντίθετα προσπαθούν να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής και τα ενδεχόμενα θύματα.

Έλλειψη “ρεαλισμού”, καθόλου ενοχλητική όμως, θα διαπιστώσετε και στα platform mechanics. Είναι αναπόφευκτο τα υπεράνθρωπα όντα σας να αρπάζονται από τις πλατφόρμες με υπερφυσικό τρόπο, επιμηκύνοντας τα μέλη τους πέρα από κάθε φυσικό όριο ή ρίχνοντας άλματα που καλύπτουν εκατό μέτρα τουλάχιστον. Γαντζώνονται σε ειδικές επιφάνειες, αρπάζουν κλαδιά για να γεφυρώσουν χάσματα και τρέχουν σε τοίχους με ιλιγγιώδη ταχύτητα, γεμίζοντάς σας δέος. Θα λατρέψετε το Platform στοιχείο γιατί τσαλαπατά τους φυσικούς νόμους αλλά ίσως ξενερώσετε όταν προσπαθήσετε να φτάσετε μια πλατφόρμα πολλά μέτρα πάνω από το έδαφος με τον Hulk και δεν το καταφέρετε.

Η λύση είναι απλή, ξαναπαίξτε την ίδια αποστολή με τον Iron Man ή τον Thor, τους ήρωες που δεν εμποδίζονται από τις αποστάσεις και τα ύψη γιατί έχουν το χάρισμα του πετάγματος. Αλήθεια, δεν θα ήταν λειτουργική η δυνατότητα να αλλάζετε τους ήρωες σας κατά βούληση μέσα στα levels, εφόσον δεν παίζετε την αποστολή με φίλους σε multiplayer πλαίσιο; Θα ήταν πάντως ο μοναδικός λόγος για να το πράξετε αυτός που προανέφερα, η εύκολη πρόσβαση σε δύσκολα σημεία. Καταρχάς, αποκλείεται να βαρεθείτε τον χειρισμό του χαρακτήρα που επιλέξατε εντός της μικρής διάρκειας μιας αποστολής, εξάλλου η επιλογή έγινε με βάση την προτίμησή σας σε αυτόν.

Στην συνέχεια, αντιλαμβάνεστε ότι το A.I. των companions του Marvel’s Avengers γνωρίζει καλά πως να χειρίζεται τους χαρακτήρες που του εμπιστεύεστε. Οι companions έχουν στην διάθεσή τους μόνο τα skills που τους έχετε ξεκλειδώσει και αναπτύξει, συνεπώς παίζουν ακριβώς όπως θα παίζατε εσείς αν είχατε τον έλεγχό τους. Γνωρίζοντας τα παραπάνω είστε σε θέση να συμπεριφερθείτε σαν πραγματικοί Captain America, φτιάχνοντας το επιθετικό πλάνο της ομάδας σας ακριβώς όπως το θέλετε, υπολογίζοντας ποιος θα κάνει τι στην κάψα της μάχης.

Το A.I. του αντίπαλου στρατοπέδου  στο Marvel’s Avengers δεν πάει πίσω σε ετοιμότητα και ικανότητα διαχείρισης των δυνάμεών του. Το θηριοτροφείο που σας εναντιώνεται περιέχει τουλάχιστον 50 διαφορετικά είδη εχθρών όμως, σχήμα οξύμωρο, αφού λιανίσετε χιλιάδες, ριζώνει μέσα σας η εντύπωση ότι αντιμετωπίζετε τα ίδια πλάσματα ξανά και ξανά. Είναι εσφαλμένη εντύπωση και θα την ξεφορτωθείτε, εξετάζοντας προσεκτικά τις εχθρικές δυνάμεις.

Οι πιο αναγνωρίσιμοι και... φθηνιάρηδες αντίπαλοι είναι τα τσιράκια της A.I.M. με την προσωπίδα μελισσοκόμου που είναι ταυτόσημα πλέον με την διαβολική οργάνωση, σε αυτούς ταξιδεύει ο νους όταν ακούμε το όνομά της. Οι εχθροί με τους εξωσκελετούς είναι ένα φοβερό εμπόδιο που επιβάλλει την συνεργασία όλης της ομάδας προκειμένου να γονατίσετε την health bar τους. Τα adaptoids είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Θυμίζουν terminators σε υγρή μορφή και τα συντριπτικά χτυπήματα που τους καταφέρνετε δεν δείχνουν να προξενούν σοβαρές ζημιές. Είναι πολύ επιθετικά με ύπουλα διαδοχικά χτυπήματα τα οποία άλλοτε μπλοκάρονται και άλλοτε όχι, αναγκάζοντάς σας να έχετε μόνιμα το νου στις οπτικές ενδείξεις.

Andro Dunos II

Η εμφάνιση των bosses στο Marvel’s Avengers δεν είναι πολύ συχνή όμως σας χαρίζουν τις επικότερες μάχες του παιχνιδιού, συγκρούσεις που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι στέκεστε μπροστά σε πραγματικό μεγαλείο. Γνώριμα ονόματα του Marvel Universe συγκαταλέγονται στους θανάσιμους αντιπάλους σας, “βδελύγματα”, “ψυχικοί οργανισμοί που ξέρουν μόνο να σκοτώνουν”, “σκληροί προϊστάμενοι” και άλλα ζόρικα φυντάνια λιγότερο γνωστά. Ακούγεται αιρετικό και όμως, κάποια boss fights μπορούν να συγκριθούν με τις θρυλικές μάχες που δώσατε σαν Kratos στα God of War. Τα boss fights είναι η απόλυτη δοκιμασία των δεξιοτήτων σας στον χειρισμό των υπερηρώων, θα εφαρμόσετε όσα διδαχτήκατε χωρίς το παραμικρό λάθος για να τα περάσετε.

Το στομάχι μας δεν αντέχει τις αποτυχίες
Το φόντο των missions είναι συχνά το ίδιο ή μοιάζει απελπιστικά με άλλα που ολοκληρώσατε, όμως το Marvel’s Avengers πασχίζει να διαφοροποιήσει το περιεχόμενό τους με πολλά είδη αποστολών. Τα missions που περιλαμβάνουν control points, σημεία σε δωμάτια τα οποία καλείστε να υπερασπίσετε απέναντι σε συνεχείς επιθέσεις, δείχνουν φτιαγμένα για multiplayer. Τα mega hives είναι missions που παραπέμπουν σε θρυλικά Arcades του παρελθόντος όπου η ομάδα σας μάχεται να καθαρίσει διαδοχικά τους ορόφους ενός κτίσματος από τις εχθρικές δυνάμεις. Στα villain sectors σας περιμένουν bosses για να σας εξηγήσουν το... όνειρο, τα iconic missions εστιάζονται στην ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου ήρωα κ.ο.κ.

Καταβάλλετε τρομερές προσπάθειες για να οδηγήσετε την ομάδα σας σε απανωτούς θριάμβους και αντιλαμβάνεστε ότι η μηχανή γραφικών του παιχνιδιού καταβάλλει επίσης υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθει. Φορτωμένη με το τεράστιο βάρος των γραφικών, animations, particle effects, motion blur και ένα σωρό φανταστικών εφέ, πασχίζει να τα βγάλει πέρα σαν γαϊδούρι στον ανήφορο. Τα καταφέρνει τις περισσότερες φορές όμως οι μαζικότερες μάχες βλέπουν το frame rate να κατρακυλάει. Χάνει επίσης την ισορροπία της στα cinematics όταν προσεγγίζετε το τέλος του single player campaign. Ευτυχώς δύσκολα θα διακρίνετε τα προβλήματα γιατί θα είστε απασχολημένοι με την συντριβή των πάντων.

Voice acting, ηχητικά εφέ και ένα εξαιρετικό soundtrack εξαπολύονται από τα ηχεία του μηχανήματος σαν ηχητικός ανεμοστρόβιλος με σκοπό να σας εντυπωσιάσουν και να σας απορροφήσουν στο κλίμα του. Οι voice actors στο Marvel’s Avengers έχουν πάρει στα σοβαρά την δουλειά τους και αποδίδουν σωστά τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων. Οι ήχοι των υπερδυνάμεων, των εχθρικών βολών, των όπλων που εκτοξεύουν οι υπερηρωές σας διακρίνονται και τονίζουν την σημασία του κάθε αντικειμένου και ενέργειας. Το soundtrack που συνέθεσε ο Bobby Tahouri (Rise of the Tomb Raider) ξεδιαλέγει τα θέματα του κάθε ήρωα/ηρωίδας, τονίζοντας ηχητικά την προσωπικότητά τους. Είναι υπέροχο αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τα κομμάτια των Scorpions και των Iron Maiden που πετάγονται εμβόλιμα σε σκηνικά-ορόσημα για να σας ξεσηκώσουν. Όπως και να το κάνουμε Heavy Metal IS the Law.

Στο όνομα των Εκδικητών, χτυπώ
Αν αποφασίσετε να αγοράσετε το Marvel’s Avengers αξίζει να σκεφτείτε σοβαρά και την παράλληλη αγορά ενός gamepad. Το gamepad που διαθέτετε ενδέχεται να αγγίξει και να ξεπεράσει τα όρια του μετά από άφθονες ώρες άγριου ψηφιακού ξυλοδαρμού. Για εμένα το Marvel’s Avengers διαθέτει όλα τα φόντα ώστε να συγκριθεί με τα τρία καλύτερα video games όλων των εποχών που φιλοξένησαν ομάδες υπερανθρώπων της Marvel.

Είναι σαν τα Marvel Ultimate Alliance με λιγότερους ήρωες και απείρως καλύτερα γραφικά. Έχει την squad based φιλοσοφία του γνωστού αριστουργήματος, ακόμα και όταν παίζετε μόνοι με συντροφιά το A.I. Ξεχειλίζει από δράση στην οποία παρέχει εύκολη πρόσβαση δια του ευκολόχρηστου χειρισμού. Τα core mechanics του είναι εθιστικά όσο δεν πάει, γεγονός που θα το διαπιστώσετε κάθε φορά που εμπλέκεστε σε μάχη. Το μεγαλύτερο αβαντάζ του είναι η παρουσία των ηρώων με τους οποίους μεγαλώσαμε και αγαπούμε σφόδρα.

Football Manager tips για την ελληνική Superleague

Αν η προηγηθείσα ανάλυση του παιχνιδιού δεν κατάφερε να σας πείσει για την αξία του, σας έχω τρεις γλυκύτατες λέξεις που όλοι μας περιμένουμε να ακούσουμε σε κάθε video game του οποίου αγαπάμε το gameplay, “ανέξοδη επέκταση περιεχομένου”. Το χέρι σας θα μπει μονάχα μια φορά στην τσέπη για να πιάσει το πορτοφόλι, την στιγμή που θα αγοράσετε το Marvel’s Avengers. Από εκεί και πέρα, συχνά πυκνά θα βλέπετε στο κεντρικό μενού του Playstation ή όποιας πλατφόρμας χρησιμοποιείτε, ότι σας περιμένει ένα update file για “κατέβασμα”.

Το file μπορεί να είναι αρκετά gigabytes ανάλογα με το τι έχει να σας προσφέρει. Ετοιμαστείτε για τον ερχομό του Hawkeye και της Kate Bishop σαν playable χαρακτήρες, την εμφάνιση του αγαπημένου μας “τοιχοσκαρφαλωτή” Spider-Man μέσα στο 2021, εξάπλωση της ιστορίας με ολοκαίνουργια missions και πιθανή μετακίνηση του Avengers Initiative πέρα από την A.I.M., με φρέσκα και εξίσου ισχυρά evil factions να σας κοντράρουν για την κυριαρχία του κόσμου. Οι περιπέτειες σας στο τιμόνι των Avengers μόλις ξεκίνησαν και οι λάτρεις της Marvel θα το γουστάρουν αφάνταστα, ανεξάρτητα από την βαθμολογία του.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld​

Exit mobile version