LifeSteps.gr

Pac-Man Championship Edition DX+

Το 2007 ήταν μια ιστορική στιγμή για τον θρυλικό Ιάπωνα game designer Toru Iwatani. Ο “πατέρας” του Pac-Man ασχολήθηκε για τελευταία φορά με τον αγαπημένο του ήρωα, επιβλέποντας την δημιουργία του Pac-Man Championship Edition DX+. Δεν μιλάμε ούτε για reboot, ούτε για re-imagining ούτε για ένα σωρό άλλα “re” που ενδέχεται να πηγάσουν από το σκάλισμα της αγγλικής γλώσσας. Μιλάμε για ένα πραγματικό remake του αριστουργήματος του, μια ανακατασκευή του Pac-Man όπως ακριβώς θα ήταν αν τα Xbox 360 και PS3 είχαν κυκλοφορήσει την δεκαετία του 1980.

Martha is Dead

Δίχως να προδίδει τις βαθιές ρίζες του κλασικού arcade, ο Iwatami προσάρμοσε τον ήρωα στα αισθητικά δεδομένα της νέας χιλιετίας, μετατοπίζοντας μάλιστα και το gameplay προς το κυνήγι του χρόνου, σε μια πετυχημένη προσπάθεια να πυκνώσει το σασπένς. Το Pac-Man Championship Edition DX+ δεν έχει την βούλα του Iwatami πάνω του φέρει όμως το σπέρμα της ιδιοφυΐας του, επεκτείνοντας τις καινοτομίες του Championship Edition με αρκετές όσο και εύστοχες προσθήκες.

Η επιδρομή του κίτρινου φαταούλα
Η συναισθηματική διάσταση του Pac-Man Championship Edition DX+ συναντάται στο νοσταλγικό κύμα που θα κατακλύσει όσους από εσάς είχαν την τύχη να παίξουν το πρωτότυπο και κάποια από τα παρακλάδια του στα Arcades, στο Atari 2600 και στις λοιπές κονσόλες. Αν απουσιάζουν οι ευχάριστες εμπειρίες του χειρισμού του κίτρινου παμφάγου από τις αναμνήσεις σας τότε το παιχνίδι είναι μια ευφυέστατη εξάσκηση στην αντιδραστικότητα, δίχως συναισθηματικό περιεχόμενο, ουσιαστικές αποφάσεις και συναρπαστική αφήγηση.

Η ασχολία σας από level σε level και από mode σε mode είναι να αντιδράτε ακαριαία στα συμβάντα, προσπαθώντας να προστατέψετε το avatar σας από τον χαμό (φάγωμα από τα φαντάσματα-διώκτες) και να ικανοποιήσετε την ακόρεστη πείνα του για πόντους. Η κεντρική ιδέα του gameplay του πρωτότυπου έχει μεταφερθεί αναλλοίωτη και στην νέα περιπέτεια του αγαπημένου ήρωα. Όσο και να ψάξετε σενάριο δεν πρόκειται να βρείτε ούτε για δείγμα γιατί περιττεύει.

Στο Maze-Action περιβάλλον του, ο Pac-Man τρέχει σαν μανιακός τρώγοντας τα λαχταριστά χάπια που σκεπάζουν τους διαδρόμους του εκάστοτε λαβύρινθου. Ο κίτρινος φιλαράκος δεν δείχνει να βαρυστομαχιάζει με τίποτα αφού, εκτός από τα χάπια που κατεβάζει με το κιλό, έχει αρκετή όρεξη για να καταβροχθίσει και μια μεγάλη γκάμα φρούτων. Αυτά εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο την στιγμή που ο Pac-Man αδειάζει το δεξιό ή το αριστερό τμήμα του λαβυρίνθου από το… κουκιδικό φορτίο του, τα χάπια δηλαδή. Υποψιάζεστε ότι ο λαίμαργος ήρωας πρόσθεσε τα φρούτα στην δίαιτά του επειδή είναι νοστιμότερα των χαπιών, αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθούν οι άφθονοι πόντοι που του χαρίζουν.

CastleStorm review

Στον χειρισμό του Pac-Man οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εμπορικότητα του franchise. Η κίνηση του σε δύο άξονες (οριζόντια, κάθετα) καθιστά προσβάσιμη την χειραγώγηση του και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στην νέα του περιπέτεια, στα controls έχει προστεθεί και ένα κουμπί που ενεργοποιεί μια από τις βόμβες που κουβαλάει ο Pac. Όχι, ο παιδικός σας ήρωας δεν αποφάσισε να μετατραπεί σε τρομοκράτη στην ωριμότητά του.

Οι βόμβες είναι ένα ταιριαστό game mechanic που εμπλουτίζει την αέναη και μονότονη περιφορά του χαρακτήρα μέσα στον λαβύρινθο. Ρίχνοντας μια βόμβα, όλα τα φαντάσματα που βρίσκονται στο κατόπι σας, επιστρέφουν ταχύτατα στην αφετηρία τους, σώζοντας την ζωή του στριμωγμένου ήρωα. Προφανώς, οι βόμβες διευκολύνουν την ζωή σας αφού σας επιτρέπουν να αποφύγετε την σίγουρη απώλεια ζωών. Ο αριθμός τους δε είναι αρκετά μεγάλος, αρκεί να τις αναζητήσετε και μέσα στα φαντάσματα που τις κουβαλάνε, τρώγοντας τα πρώτα φυσικά. Η κατάχρησή τους επιφέρει την ποινή των μειωμένων πόντων και της μειωμένης ταχύτητας αλλά αυτό δεν τίθεται ως πρόβλημα όταν βρίσκεστε σε απόσταση φιλιού από ένα φαντασματάκι.

Δεν υπάρχουν φιλικά φαντάσματα στον λαβύρινθο
Τα φαντάσματα που λιγουρεύονται τον Pac-Man πρέπει να έχουν σπουδάσει... διοίκηση επιχειρήσεων γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η μανία τους για συγχωνεύσεις, ευτυχώς όχι επιχειρήσεων όμως αλλά των σωμάτων τους σε ένα τεράστιο φίδι. Ο αριθμός τους ανεβαίνει διαρκώς αν ο κίτρινος καταβροχθιστής δεν πάρει το βιταμινούχο χαπάκι του και δεν τα κάνει όλα μια χαψιά. Τα πολυάριθμα φαντάσματα καθιστούν τρομακτική απόλαυση την κατάποση τους από τον χαρακτήρα, εντούτοις οδηγούν σε αποπροσωποποίηση των εχθρικών δυνάμεων.

Οι (Μεγάλοι) παλιοί θα θυμάστε ότι τα τέσσερα φαντάσματα που αντιμετώπισε ο Pac-Man στο ντεμπούτο του είχαν ονόματα και συγκεκριμένες συμπεριφορές και διαθέσεις. Μην αγχώνεστε, θα τα συναντήσετε και εδώ όσο φουσκώνετε το high score σας, την περισσότερη ώρα όμως θα είστε αντιμέτωποι με το καταραμένο φίδι από φαντάσματα. Ο “σιδηρόδρομος” που κυνηγάει εδώ τον ήρωα θυμίζει σαΐτα που κινείται ευθύβολα έως ότου βρει τον στόχο της. Ζυγιάζοντας το λουκούλλειο γεύμα δεκάδων φαντασμάτων με τα φαντάσματα που διέθεταν χαρακτήρα στο παρελθόν και συνυπολογίζοντας ότι, οι εχθροί σας είναι ζωηροί και αρκετά ευφυείς όταν δρουν μεμονωμένα, θα καταλάβετε ότι το τρενάκι φαντασμάτων ήταν μια εξαιρετική ιδέα.

Scarlet Nexus review

Η επόμενη εξαιρετική ιδέα, καινοτόμα σε σχέση με τον προκάτοχο του παιχνιδιού, είναι τα νυσταλέα φαντάσματα. Το θράσος των φασματικών κατοίκων του λαβυρίνθου δεν έχει όρια. Σας θεωρούν τόσο ασήμαντους και ακίνδυνους ώστε δεν διστάζουν πλέον να το ρίξουν στον ύπνο στους διαδρόμους, σαν να μην τρέχει τίποτα. Δυστυχώς για αυτούς τρέχει κάτι, ο Pac-Man από δίπλα τους. Τα φαντάσματα ξυπνούν με το παραμικρό προσπέρασμα του ήρωα, τσαντίζονται και αρχίζουν το κυνήγι, έξαλλα γιατί διακόψατε τον ύπνο τους.

Η φρέσκια συμπεριφορά των φαντασμάτων σας οδηγεί σε σχεδιασμό πρωτότυπων στρατηγικών. Παρατηρείτε τις θέσεις τους στον λαβύρινθο, σχεδιάζετε την πορεία σας, περνάτε σαν βολίδα δίπλα από τους κοιμήσηδες και συνθέτετε με πονηρό τρόπο μια ουρά από φαντάσματα που σας κυνηγούν. Στην όλη διαδικασία υπάρχει όμως και μια παγίδα την οποία θα διαπιστώσετε γρήγορα. Αν η πορεία που χαράζετε δεν είναι βέλτιστη, δεν αφήνει περιθώρια για ελιγμούς, θα βρεθείτε σε αδιέξοδο με ένα νυσταλέο φάντασμα μπροστά και 50 φαντάσματα πίσω από την πλάτη σας.

Τρώγοντας τα χάπια και όπου φύγει φύγει
Στην καρδιά του Pac-Man Championship Edition DX+ συναντάτε και πάλι το κυνηγητό, μια καταδίωξη που θυμίζει κλέφτες και αστυνόμους, με την ανατρεπτική διαφορά ότι ο Pac-Man και οι διώκτες του αλλάζουν διαρκώς ρόλους. Τα game mechanics και τα ενσωματωμένα features των φαντασμάτων συνεργάζονται με καταπληκτικό τρόπο για να διατηρήσουν αμείωτη την ένταση και το ενδιαφέρον του κυνηγητού. Τι απαιτεί από εσάς το παιχνίδι σε πρώτη, μη ανταγωνιστική, φάση; Ταχύτητα και αντοχή. Οι επιτυχίες του ήρωα, το χλαπάκιασμα φαντασμάτων, χαπιών και φρούτων, οδηγεί αργά αλλά σταθερά στην αύξηση της ταχύτητας του παιχνιδιού. Ο Pac-Man και τα φαντάσματα αρχίζουν να τρέχουν σαν αγωνιστικά αυτοκίνητα με κλαταρισμένα φρένα και εσείς πασχίζετε να ελέγξετε τον ήρωα, στρεσάροντας τα αντανακλαστικά σας στο έπακρο.

Για να αποφευχθούν τα μοιραία ή τυχαία λάθη, ο Pac-Man σπινιάρει μια χαρά στρίβοντας στις γωνίες, κερδίζοντας έτσι ταχύτητα και μεγαλώνοντας την απόσταση από τους διώκτες τους. Με ένα απλό game mechanic νιώθετε ότι έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στην διεύθυνση της καταδίωξης αφού μπορείτε να ξεπεράσετε τους εχθρούς σε ταχύτητα. Σας πιάνει ναυτία από τον τρελό ρυθμό, τα αντανακλαστικά σας προδίδουν και το τέλος διαφαίνεται στον ορίζοντα υπό την μορφή δυο φαντασμάτων που πάνε να σας κλείσουν σαν σάντουιτς.

Το slow motion game mechanic επεμβαίνει για να σας χαρίσει τον έλεγχο την στιγμή που νομίζετε ότι τον χάσατε. Η ταχύτητα επιβραδύνεται τρομακτικά δίνοντας σας τον χρόνο να σκαρφιστείτε ένα σχέδιο απόδρασης από την παγίδα το οποίο μπορεί να μην είναι άλλο από το να στρίψετε στην πλησιέστερη στροφή του λαβυρίνθου. Για να κουμαντάρετε όλους τους μηχανισμούς και κανόνες του παιχνιδιού χρειάζεστε αντοχή, πνευματική αντοχή. Την αποκτάτε με ενεργειακά ποτά, καφέδες και με την συνεχή προπόνηση στους λαβυρίνθους του Pac-Man Championship Edition DX+.

Η πεμπτουσία του παιχνιδιού βρίσκεται στην ποικιλία των λαβυρίνθων (mazes) και των modes. Ο τερματισμός των πρώτων είναι ζήτημα ολίγων ωρών, ύστερα από αυτόν αρχίζει στην πραγματικότητα το παιχνίδι. Το Pac-Man Championship Edition DX+ δεν είναι φτιαγμένο για παίκτες που γουστάρουν να τερματίσουν ένα σεναριογραφημένο single player αρκετών ωρών και μετά να το πετάξουν στην άκρη.

Είναι φτιαγμένο για κυνηγούς του σκορ, για άτομα που λατρεύουν τα επιτεύγματα και παίζουν με μοναδικό σκοπό να τοποθετήσουν το όνομά τους στην κορυφή της παγκόσμιας βαθμολογικής κατάταξης. Οι 14 λαβύρινθοι ολοκληρώνονται σχετικά εύκολα και το πρώτο πέρασμά τους γίνεται για να μάθετε τα κατατόπια. Αφού αποτυπώσετε τις διαδρομές και τις θέσεις των φαντασμάτων+χαπιών στο μυαλό σας, θα επιστρέψετε με λαίμαργη διάθεση.

Dexter Stardust: Adventures in Outer Space

Οι λαβύρινθοι υποδιαιρούνται σε τέσσερα είδη modes που διαφοροποιούν τους αντικειμενικούς σκοπούς σας. Τα αγαπημένα μου είναι τα Score Attack και Ghost Combo γιατί είναι τα πλουσιότερα σε αριθμούς. Στο Score Attack αμολάτε τον Pac-Man για πέντε ή δέκα συνεχόμενα λεπτά, καταβροχθίζοντας μανιωδώς όλα τα συστατικά της δίαιτας του, χάπια, φρούτα και φαντάσματα.

Στο Ghost Combo, αντιμετωπίζετε το άδειασμα του λαβύρινθου από τα χαπάκια σαν ένα μέσο για να εμφανιστούν περισσότερα νυσταλέα φαντάσματα, τα οποία θα προσθέσετε σε μια τεράστια αλυσίδα που σας κυνηγάει. Όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, δηλαδή το φίδι από φαντάσματα είναι τόσο μεγάλο που καταλαμβάνει ένα σωρό διαδρόμους του λαβυρίνθου, κατεβάζετε ένα power pellet, ένα σούπερ χαπάκι που κάνει φαγώσιμα τα φαντάσματα, και πέφτετε με τα μούτρα στο γεύμα. Τα σκορ χτυπάνε χιλιάδες και εκατομμύρια πόντους και στα δύο modes και η αφθονία θα ικανοποιήσει τις ανάγκες σας για αστρονομικά ποσά.

Στα Time Trial modes, τα φαντάσματα παραγκωνίζονται εντελώς και αποτελούν απλά μια ενόχληση την ώρα που σκουπίζετε τους λαβυρίνθους από χάπια και φρούτα. Η επιτάχυνση του ήρωα και η γνώση της δομής ενός λαβυρίνθου είναι τα απαραίτητα προσόντα για να καθαρίσετε τον αριθμό φρούτων που σας ζητούνται. Το σκαρφάλωμα στην κλίμακα των σκορ είναι μακρύ και δύσκολο. Θα περάσετε πολλές ώρες τελειοποιώντας τους χρόνους και μεγιστοποιώντας την παραγωγή πόντων, επιλέγοντας πάντοτε τα ακριβότερα φρούτα και αλυσιδωτά φαντάσματα με γνώμονα το σύστημα του σκορ. Παλεύοντας με τους πόντους θα νοσταλγήσετε τον τεράστιο αριθμό επιπέδων του πρωτότυπου, την υπόσχεση ότι, όσο καλά και αν παίξετε, όσους λαβύρινθους και αν αδειάσετε, θα σας περιμένει ένας καινούργιος την επόμενη στιγμή.

Λαβύρινθοι ή τόπος εκτελέσεως φαντασμάτων;
Η μονοτονία του κυνηγιού του σκορ σπάει αρκετά από την μοναδική δομή του κάθε λαβύρινθου. Δύο λαβύρινθοι είναι πολύ δύσκολο να τιθασευτούν και αυτό τους κάνει να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα τερέν. Στο Darkness ο Pac-Man παίζει με αναπηρία, τρέχει μέσα στο σκοτάδι με μοναδικές φωτιστικές πηγές το σώμα του και τα φαντάσματα. Στο Half, ο αδηφάγος κιτρινιάρης είναι υποχρεωμένος να ενεργεί μόνιμα στο μισό τμήμα του λαβυρίνθου περιορίζοντας έτσι το πιθανό σκορ και τις απαραίτητες διαδρομές για εντυπωσιακούς ελιγμούς. Το Highway με τις τεράστιες λωρίδες που χαρίζουν άπλα στον ήρωα για να μασουλήσει χιλιάδες χάπια στην σειρά ανήκουν στα αγαπημένα μου, μαζί με το Dungeon, η δομή του οποίου μου θυμίζει top down RPG.

Η διαρρύθμιση των λαβυρίνθων καθορίζει και την στρατηγική που θα ακολουθήσετε, τις τροχιές που θα σας οδηγήσουν στην μεγιστοποίηση του σκορ. Στους λαβύρινθους θα βρείτε και την οπτική απόλαυση που αναζητάτε και απαιτείτε από μια περιπέτεια του Pac-Man σε σύγχρονα μηχανήματα. Οι σχεδιαστές του Pac-Man Championship Edition DX+ είναι πολύ γενναιόδωροι στην χρωματική παλέτα και στον φωτισμό που χρησιμοποιούν. Οι λαβύρινθοι και τα φαντάσματα ξεχειλίζουν από χρώμα και φως σε μια καλλιτεχνική τελειότητα που θυμίζει εσωτερικό κορυφαίας ντίσκο. Μέσα από τον οπτικό πανζουρλισμό ξεπηδά και ένα ηχητικό πανδαιμόνιο με γνώριμους και αναμενόμενους ήχους. Χορευτική μουσική συνοδεύει τα waka waka του χαρακτήρα σας, τα “τιτιβίσματα” των φαντασμάτων, τα καμπανάκια που βαρούν ενημερώνοντας ότι πετύχατε γερή μπάζα πόντων.

Παιχνίδια λαιμαργίας
Η συγκίνηση του κυνηγιού που μας υποχρέωσε όλους να ρίξουμε περιουσίες σε μορφή κερμάτων ή χαρτονομισμάτων αλλά και ατελείωτες ώρες στους τίτλους με πρωταγωνιστή τον Pac-Man, συναντάται αναλλοίωτη και εντονότερη από ποτέ στο Pac-Man Championship Edition DX+. Με τα νέα game mechanics και τα αναβαθμισμένα features το παιχνίδι γάτας και ποντικιού ανάμεσα στον Pac-Man και τα φαντάσματα εξυψώνεται στο επίπεδο ενός διανοητικού γρίφου.

Andro Dunos II

Μυαλό και αντανακλαστικά πασχίζουν να κουμαντάρουν τον κίτρινο φαταούλα στις αποδοτικότερες διαδρομές, με απώτερο σκοπό την μετατροπή του παίκτη σε πραγματικό βιρτουόζο. Οι αισθητικές προσθήκες σε συνδυασμό με το εθιστικό gameplay θα σας οδηγήσουν στην έκσταση. Είναι δυνατό να διατυπωθεί σαν παράπονο η έλλειψη multiplayer mode σε split screen ή Co-Op μορφή; Να χαλαστείτε από την απουσία single player campaign ή την ανυπαρξία εκατοντάδων διαδοχικών λαβυρίνθων; Είναι αλλά δεν αλλάζει το τελικό συμπέρασμα, το ότι η μορφική ταυτότητα, η εθιστικότητα και η ακαταμάχητη αλληλεπίδραση που προσφέρει ο Pac-Man είναι παρούσες και ισχυρές όσο ποτέ άλλοτε.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld​

Exit mobile version