LifeSteps.gr

Trials of Fire review

Ψοφάω για τα games με κάρτες. ‘Οποια ταμπέλα και αν κολλήσω πάνω τους, Collectible Card Games, Deck-Building Tactical Roguelike κ.ο.κ. η αίσθηση που αποκομίζω ασχολούμενος μαζί τους είναι αντίστοιχη του ακούσματος ενός λατρευτού μουσικού άλμπουμ. Επιλογή κομματιού, αναμονή μέχρι ο υπολογιστής να το σταμπάρει και ενεργοποιήσει και στην συνέχεια αφήνομαι να με παρασύρει ο ρυθμός. Την αξία των εν λόγω games φαίνεται πως γνωρίζουν καλά τα μέλη της ανεξάρτητης εταιρείας ανάπτυξης Whatboy Games, η οποία μετράει μόλις τρία έτη από την γέννησή της στο πολύβουο Λονδίνο. Η φιλοσοφία της εν λόγω εταιρείας είναι η δημιουργία ανεξάρτητων τίτλων, επικεντρωμένων αποκλειστικά στο εθιστικό gameplay loop. Το Trials of Fire που είναι και η πρώτη της προσπάθεια στην gaming βιομηχανία υπακούει στους παραπάνω κανόνες.

Είναι ένα Turn-Based Strategy με Roguelike αρετές και φυσικά άφθονο Deck-Bulding αφού οι μάχες, οι ικανότητες και ο εξοπλισμός των χαρακτήρων σας βασίζεται σε ένα σωρό από κάρτες.

Σε έναν κατεστραμμένο κόσμο είστε η μόνη ελπίδα
Το αφηγηματικό του πλαίσιο είναι μετά-αποκαλυπτικό, δείχνοντας για μια ακόμα φορά την απαισιόδοξη τάση των σύγχρονων developers να μας ταξιδεύουν σε ρημαγμένους κόσμους. Ένα μελαγχολικό cinematic με υπέροχη μουσική υπόκρουση σας πληροφορεί ότι εισέρχεστε σε ένα κόσμο βυθισμένο στο χάος. Η μοναδική ελπίδα των κατοίκων του για αποκατάσταση της τάξης είστε εσείς, αμέσως λοιπόν φορτώνεστε ένα δυσβάσταχτο βάρος στους ώμους σας. Η πρώτη θετική εντύπωση που αποκομίζετε είναι η ποικιλία που προσφέρει το σεναριακό πακέτο του Trials of Fire. Δεν αντιμετωπίζετε ένα single player campaign αλλά επτά ξεχωριστά quests, το καθένα τους με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης αλλά και απαιτήσεις.

Το Trial of Fire είναι ο συχνότερος σταθμός του ταξιδιού σας διότι είναι ένα αενάως επαναλαμβανόμενο quest ιδανικό για το grinding που απαιτεί το ξεκλείδωμα όλων των χαρακτήρων αλλά και των καρτών των deck τους. Το Water Gem είναι ένα καλό quest για δίωρο ζέσταμα και στην συνέχεια έχετε το God Hunter για μεγαλύτερες προκλήσεις. Σας προτείνω να παίξετε και τα τρία quests που ανέφερα, το ένα μετά το άλλο ώστε να εντρυφήσετε στο lore του Trials of Fire. Αν ασχοληθείτε μόνο με το Trial of Fire και δεν αγγίξετε τα υπόλοιπα, θα ξενερώσετε εντελώς με την πλοκή, μένοντας τελικά με την πικρή γεύση μιας ρηχής ιστορίας η οποία διήρκεσε... τρία boss battles και δεν είχε σοβαρή κατάληξη. Στο quest Nian’s Rampage θα απολαύσετε άλλη μια μικρή “φέτα” πλοκής και, από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα quests είναι challenges που στοχεύουν στο να βελτιώσουν τρομακτικά το παιχνίδι σας.

Εξαντλητική διαχείριση πόρων
Το Trials of Fire είναι χωρισμένο σε δύο κόσμους, τον τακτικό χάρτη όπου μετακινείτε τα πιόνια σας σαν επιτραπέζιο παιχνίδι και τα πεδία των μαχών στα οποία εισέρχεστε όταν συναντάτε εχθρικά όντα. Η μάχη διεξάγεται εξολοκλήρου με τις κάρτες που διαθέτουν τα decks των αντίπαλων παρατάξεων. Η πολυπλοκότητα του Camp mechanic είναι αντιπροσωπευτική του απροσμέτρητου βάθους που έχει το gameplay του Trials of Fire. Η ομάδα σας έχει δύο πολύ σημαντικές μπάρες οι οποίες φθείρονται με γοργό ρυθμό όσο σεργιανίζετε στον χάρτη. Το morale της ομάδας αρχίζει να κατρακυλά αν αγνοήσετε επί μακρόν το main quest που έχετε επιλέξει και εστιάζετε όλες τις ενέργειές σας στο να χτυπήσετε όλα τα σημεία του χάρτη , τα οποία κρύβουν διαμάχες, κρίσιμες επιλογές, πιθανά side quests ή εύκολο πλιάτσικο.

Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος μιας τόσο μεγάλης παράκαμψης από τον αντικειμενικό σας στόχο, δεν είναι άλλος από την ανάγκη ενίσχυσης της ομάδας σας. Οι μάχες, τα side quests και το loot χαρίζουν αφειδώς πολύτιμο εξοπλισμό, πόρους και ένα σωρό νέες κάρτες για να ενδυναμώσετε το deck του κάθε χαρακτήρα. Το morale υπάρχει για να σας αποτρέψει από το να περιφέρεστε με τις ώρες μέχρι να ικανοποιηθείτε από την δύναμη της ομάδας σας και να ακολουθήσετε τελικά το main quest.

Μια απολαυστική παράμετρος του game είναι το ότι ο χάρτης είναι πραγματικά open world, ανοικτός από την αρχή και σας επιτρέπει να ταξιδέψετε οπουδήποτε γουστάρετε πάνω του. Είναι στο χέρι σας αν θα καταχραστείτε την ελευθερία που σας δίνετε ή αν θα συνδυάσετε “δουλειά με διασκέδαση”, θα σαρώσετε δηλαδή όλα τα εικονίδια ερωτηματικού που τον στιγματίζουν και υποδηλώνουν αλληλεπίδραση αλλά μόνο αν βρίσκονται στην ίδια ευθεία με το main quest.

Swords of Legends Online review

Στην μορφή του χάρτη αλλά και στην φύση των events που τον σκεπάζουν θα κατανοήσετε το μεγαλύτερο πρόβλημα του Trials of Fire, την απουσία ενός ταλαντούχου art director. Η ομάδα σας μοιάζει με χάρτινα πιόνια επιτραπέζιου που τσουλούν πάνω σε χάρτινο τερέν. Οι λεπτομέρειες στον χάρτη είναι ανεπαρκείς, εφάμιλλες του χαρτονιού ενός φθηνού επιτραπέζιου όπου αναπαριστώνται καμμένα δάση και ερημότοποι. Τα quests και τα events που αντιμετωπίζετε αναπαριστώνται αποκλειστικά με κείμενο, πουθενά artwork, πουθενά οπτικά ερεθίσματα για να ενισχύσουν την όποια εντύπωση προκαλούν.

Προσωπικά λατρεύω βέβαια την τακτική των Choose Your Own Adventure περιπετειών με τις πολλαπλές επιλογές και στο Trials of Fire η εν λόγω τακτική πάει ένα βήμα παραπέρα, πληροφορώντας σας επακριβώς για τις πιθανότητες επιτυχίας ή αποτυχίας και τι αυτές συνεπάγονται. Εντούτοις, η απουσία εικόνων, έστω και εσκεμμένα από πλευράς designer επειδή βλέπει όλο το game σαν ζωντανεμένο βιβλίο, βλάπτει το εξαιρετικό σύνολο. Ευτυχώς που υπάρχουν οι δεκάδες κάρτες για να χαρούν επιτέλους οι οφθαλμοί σας και λίγο ποιοτικό artwork. Οι εικόνες που τις κοσμούν είναι υπέροχες και η ομορφιά επεκτείνεται και στα πορτρέτα των χαρακτήρων σας αλλά και στον εξοπλισμό τους.

Marvel’s Avengers

Επιστροφή στα χαρακτηριστικά που συνδέονται με το Camp mechanic και ειδικά στο Stamina bar. Αν το αγνοήσετε, η αντοχή της ομάδας μειώνεται γοργά με την κίνηση πάνω στον χάρτη και, όταν το status σας αλλάξει από fresh σε tired, exhausted κ.ο.κ., στην επόμενη μάχη θα φορτωθείτε ένα σωρό άχρηστες κάρτες, μειώνοντας σημαντικά τις στρατηγικές σας επιλογές. Η αποκατάσταση του Stamina επιβάλλει άμεσα rest δηλαδή Camp, η ανάπαυση όμως προϋποθέτει φαγητό και ασφαλή τοποθεσία.

Όπως καταλάβατε, η χρήση του Camp είναι συχνότατη αλλά δεν περιορίζεται μόνο στην αναπλήρωση του Stamina. Σε κατάσταση ανάπαυσης μπορείτε να αναβαθμίσετε κάρτες και εξοπλισμό αν διαθέτετε τα απαραίτητα crafting materials και mystic herbs, να ξεφορτωθείτε μια skill card που δεν σας αρέσει από ένα αντικείμενο, να την προσθέσετε στο deck ενός χαρακτήρα, να θεραπεύσετε το μόνιμο injury που έπαθε κάποιος στην μάχη ή στα events.

Η καλή τράπουλα ισούται με πολεμικούς θριάμβους
Το χτίσιμο ενός deck και οι μάχες είναι οι συναρπαστικότερες διαδικασίες που σας περιμένουν στον μαγικό κόσμο του Trials of Fire. Δίχως καλές κάρτες στα decks των χαρακτήρων δηλαδή κάρτες που προξενούν τρομερό damage, χαρίζουν ισχυρά buffs ή έχουν μεγάλη συνέργεια με τις υπόλοιπες, κάθε μάχη θα εξελίσσεται σε προσωπικό σας Γολγοθά. Ο αριθμός των εννιά playable χαρακτήρων από τους οποίους επιλέγετε την τριάδα που θα παίξει το εκάστοτε playthrough είναι ικανοποιητικός γιατί ο καθένας τους συμπληρώνει τον άλλο.

Το υπέροχο της υπόθεσης είναι ότι η ρευστότητα των decks, η εύκολη και ολοκληρωτική παραμετροποίησή τους, σας επιτρέπει να δώσετε στους ήρωες και τις ηρωίδες σας όποιους ρόλους θέλετε. Για παράδειγμα, ο Hunter είναι φανταστικός στο να μοιράζει θάνατο με ranged attacks όμως είστε σε θέση να τον σπρώξετε σε melee αναμετρήσεις και να τον χρησιμοποιήσετε σαν tank. Η Warlord είναι καταπληκτική melee fighter γιατί όμως να διακινδυνεύσετε την ακεραιότητά της όταν μπορεί να σταθεί στα μετόπισθεν και να μοιράζει buffs ενισχύοντας απίστευτα τους συμπολεμιστές της;

Here Be Dragons review

Η μάχη εκτελείται σε ένα χάρτη με εξάγωνα και σκεπασμένο με διάφορα εμπόδια τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην διεξαγωγή της. Διεξάγεται σε γύρους και διαθέτει μια φοβερή καινοτομία, το willpower. Οι θιασώτες των CCG θα αναγνωρίσουν στον πόρο αυτό το κλασικό mana που χρησιμοποιείται για όλες τις ενέργειές σας. Οι διαφορές με το willpower είναι ότι, πρώτον, αρχίζετε με μηδενικό απόθεμα και, δεύτερον, αυξάνετε την ποσότητά του αξιοποιώντας ή θυσιάζοντας τις κάρτες σας. Κάθε κάρτα κοστίζει έναν μικρό ποσό willpower για να χρησιμοποιηθεί αλλά μπορεί να θυσιαστεί, προσθέτοντας το willpower της στο γενικό pool για να το αξιοποιήσετε αλλιώς. Με αυτό τον ιδιοφυή μηχανισμό, το game σας υποχρεώνει να σκεφτείτε εντατικά για το ποιες κάρτες θα θυσιάσετε για willpower, ποιες θα χρησιμοποιήσετε, σε ποιόν θα τις χρησιμοποιήσετε και τι ρόλο θα έχει ο κάθε χαρακτήρας της τριάδας.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, για να νικήσετε τους αντιπάλους σας πρέπει να λύσετε ένα σωρό ακόμα απολαυστικά προβλήματα. Να αποφασίσετε ποιον χαρακτήρα θα τοποθετήσετε πίσω από φυσικά εμπόδια καλύπτοντάς τον από τις ranged επιθέσεις. Ποιος θα αναλάβει το βάρος της επίθεσης, ποιος θα κάνει buffs, πως θα παιχτούν τα είδη των καρτών σας. Οι κάρτες έχουν πολλαπλές χρήσεις. Τις πετάτε στο τερέν ενεργοποιώντας τις ικανότητές τους, buffs, damage, κίνηση. Τις ανακυκλώνετε για willpower, για να προσθέσετε defense σε έναν χαρακτήρα που κινδυνεύει, για να του επιτρέψετε να κινηθεί. Αν δεν σας αρέσουν καθόλου, τραβάτε άλλες ανάλογα με τον αριθμό των redraw που έχετε δικαίωμα. Αυτές οι ευέλικτες κάρτες λοιπόν είναι οι πόροι που τροφοδοτούν την τριάδα σας και καθιστούν την κάθε μάχη μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η ποικιλία των εχθρών καθορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Το A.I. παρουσιάζεται αρκετά ευφυές ώστε να χρησιμοποιεί τα περιβαλλοντικά εμπόδια προς όφελός του, να κινείται όταν σας βλέπει ότι πάτε να περικυκλώσετε τα πιόνια του, να κάνει summon ένα σωρό τέρατα, καλύπτοντας με αυτά τους ευάλωτους μάγους του. Οι κάρτες του summoning είναι από τις πιο σωτήριες που διαθέτετε γιατί τα summoned πλάσματα χτυπούν γερά και αποσπούν την προσοχή του εχθρού από τους χαρακτήρες σας. Εκτός από τους συμβατικούς αντίπαλους θα αντιμετωπίσετε και bosses με ειδικές ικανότητες, ισχυρά skill cards και τεράστια αντοχή. Οι συγκρούσεις με αυτά είναι οι πιο δύσκολες δοκιμασίες τις οποίες θα ξεπεράσετε μετρώντας προσεκτικά τις κινήσεις σας.

Hell is Us: Θα εξερευνήσουμε τη σκοτεινή πλευρά μας!

Στα αλισβερίσια των καρτών και των χαρακτήρων προσθέστε και τον μηχανισμό των combo strikes για να πωρωθείτε περισσότερο. Η τοποθέτηση των πιονιών σας στον χάρτη έχει μεγάλη στρατηγική σημασία. Εκτός από τα εμπόδια που σας προστατεύουν από ranged επιθέσεις και τα chock points στα οποία αναγκάζετε τους melee εχθρούς να επιτίθενται ένας ένας, εξουδετερώνοντας την αριθμητική υπεροχή τους, είστε σε θέση να τους περικυκλώσετε. Κυκλώνοντας έναν μοναχικό εχθρό με δύο ή, ακόμα καλύτερα, και με τους τρεις χαρακτήρες σας, ενεργοποιείτε τα combo strikes, δηλαδή αποκτάτε την δυνατότητα ενός ή δύο ανέξοδων συμπληρωματικών επιθέσεων. Με τα combo strikes, η συντριβή του εχθρικού health επιταχύνεται και η νίκη στην μάχη έρχεται γρηγορότερα.

Το Roguelike συστατικό του Trials of Fire είναι φυσικά η τυχαιότητα του κάθε quest-playthrough που αναλαμβάνετε. Τυχαία events, τυχαία τοποθέτηση κινούμενων εχθρών στον χάρτη, τυχαία rewards σε κάθε πετυχημένη μάχη και επιλογή. Τι μένει τελικά αφού ολοκληρώσετε ένα playthrough; Μένουν τα xp που κέρδισαν οι χαρακτήρες σας με πολύ κόπο, τα οποία μεταφράζονται σε soul levels, τα οποία με την σειρά τους ξεκλειδώνουν ένα σωρό πολύτιμες skill cards για να τελειοποιήσετε τα decks σας. Ταυτόχρονα αποκτάτε πρόσβαση και στους “κλειδωμένους” χαρακτήρες του roster συνεπώς το grinding σε διαφορετικά quests είναι ο μοναδικός τρόπος για να βάλετε στο χέρι όλες τις κάρτες και τους χαρακτήρες του παιχνιδιού.

Θα σας συγκινήσει η προσπάθεια των δημιουργών του Trials of Fire να ζωντανέψουν τις μάχες οι οποίες δεν διαφέρουν φαινομενικά από επιτραπέζιες συγκινήσεις. Ηχητικά και οπτικά εφέ επιστρατεύονται για να προσδώσουν έναν αέρα εντυπωσιασμού. Βέλη σφυρίζουν στον αέρα και προσγειώνονται στους εχθρούς με τον χαρακτηριστικό τους ήχο, κεραυνοί χτυπούν από ψηλά με το ανατριχιαστικό τους “κρααακ”, φωτιές ψήνουν κορμιά τσιτσιρίζοντας. Τα εφέ είναι εξαιρετικά αλλά το soundtrack, αν εξαιρέσουμε το εναρκτήριο cinematic, δεν ξεχωρίζει σε τίποτα.

Οικονομικά προσιτό και τρομερά ποιοτικό
Αν αναζητάτε ένα κορυφαίο Deck-Building game για να περάσετε πολλές ευχάριστες ώρες τότε το Trials of Fire είναι η ιδανικότερη επιλογή. Το μεγάλο του ατού είναι το απεριόριστο replayability. Τα quests είναι ζήτημα αν κρατούν κοντά στο δίωρο το καθένα όμως, μέχρι να αποκτήσετε όλες τις κάρτες και να συμπληρώσετε το roster των χαρακτήρων, θα μετρήσετε πολλά περάσματα σε quests άρα δεκάδες ώρες συναρπαστικών μαχών και επιλογών. Η Roguelike φύση του εξασφαλίζει ότι κάθε quest θα προσφέρει καινοτόμες συγκινήσεις ώστε να μην νιώσετε ποτέ ότι παίζετε “μια από τα ίδια”. Το χτίσιμο των decks και του εξοπλισμού και η σύνθεση ενός τέλειου συνδυασμού καρτών θα καταναλώσει πολλούς πνευματικούς σας πόρους και θα σας χαρίσει τεράστια ικανοποίηση όταν τα καταφέρετε. Το Trials of Fire υστερεί λίγο στην παρουσίαση όμως η ουσία του, το εθιστικό gameplay, το καθιστά ακαταμάχητο για τα 17 ευρώ της τιμής του.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld

Exit mobile version