LifeSteps.gr

House Flipper review

Αν συγκαταλέγεστε στους οπαδούς του αρχιτέκτονα Σπύρου Σούλη και των εκπομπών του “Άλλαξέ το” και “Με Το Δεξί” θα λατρέψετε το House Flipper. Η άγνωστη εταιρεία ανάπτυξης Empyrean περιήλθε πρόσφατα υπό την ομπρέλα της γνωστής εταιρείας διανομής PlayWay. Η τελευταία δεν σκορπίζει άσκοπα την υποστήριξή της, την προσφέρει μόνο σε δημιουργικές ομάδες οι οποίες έχουν να παρουσιάσουν κάτι πρωτότυπο, κάτι πραγματικά καινοτόμο στον χώρο των video games.

Η Empyrean (θα την βαφτίζαμε και “απείριαν” λόγω περιορισμένης εμπειρίας) αποφάσισε να μεταφέρει στις οθόνες μας το κλίμα και την απόλαυση που πηγάζει από εκπομπές σαν του Σπύρου Σούλη και του πρώτου διδάξαντα εξ’ Αμερικής στο είδος, Extreme Makeover: Home Edition. Στο House Flipper είστε ένας “γιατρός” σπιτιών, ένας θεραπευτής αυτού του απόλυτα αναγκαίου υλικού αγαθού, το οποίο παρακμάζει με τα χρόνια όπως και οι ιδιοκτήτες του. Είστε έτοιμοι να αναστηλώσετε ένα σωρό ρημαγμένες οικίες και, ίσως, να ανακαλύψετε ανάμεσά τους την ονειρική σας κατοικία;

Ρημαδιό ζωή και σπίτι
Στο μυαλό σας, από μικρά παιδιά ακόμα, οι λέξεις καθαριότητα δωματίου, βάψιμο, σοβάτισμα, μετακίνηση επίπλων και σύνδεση συσκευών έχουν οργανωθεί σε μια ομάδα λέξεων της οποίας προΐσταται η λέξη αγγαρεία. Διαβάζοντας την περιγραφή του House Flipper θα σας γεννηθεί μια μεγάλη απορία. Είναι δυνατόν ένα σωρό αγγαρείες σε ψηφιακή μορφή να μας συναρπάσουν και να μας αποτρέψουν από το να παρατήσουμε το video game σε πέντε λεπτά; Παίζοντας το House Flipper θα δώσετε θετική απάντηση.

Το σενάριο του παιχνιδιού είναι η ιστορία του ψηφιακού σας αντιπροσώπου, ενός δουλευταρά εργάτη που βγάζει δουλειά ολόκληρου συνεργείου ανακαινίσεων στην… καθισιά του. Την πλοκή την γράφετε εσείς με τις καθημερινές επιλογές σας. Επιλέγετε σε ποιους πελάτες θα κάνετε την χάρη να πάτε για να σουλουπώσετε τα σπίτια τους. Επιλέγετε αν θα ασχοληθείτε ενεργά με την βιομηχανία του house flipping, δηλαδή την αγορά ρημαγμένων σπιτιών, την ανακαίνισή τους και την μεταπώληση με μεγάλο κέρδος.

Τις περισσότερες ώρες στο House Flipper θα τις περάσετε σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, πολεμώντας με το χάος που δημιούργησαν οι προηγούμενοι κάτοικοι των σπιτιών. Ναι, πολεμάτε στο πλευρό της τάξης ενάντια στις λεγεώνες της βρωμιάς και της φθοράς, απλά αντί να κρατάτε σπαθί και ασπίδα κρατάτε σφουγγαρίστρες, πινέλα, ρολά και ταβανόβουρτσες. Δεν θα πιστεύετε το πόσο εθιστικό είναι το φτιάξιμο ενός σπιτιού. Το House Flipper θεωρείται εξομοιωτής μιας επαγγελματικής δραστηριότητας, η ομορφιά του όμως βρίσκεται στο σύστημα χειρισμού που προσομοιάζει την απλότητα των Clicker.

Το mouse είναι το όπλο στον πόλεμο που ανοίγετε και ο κόσμος είναι ορατός στην οθόνη σας σε πρώτο πρόσωπο. Με το δεξί πλήκτρο του εμφανίζετε το κυκλικό μενού των εργαλείων που διαθέτετε και τα επιλέγετε εύκολα και γρήγορα. Για να διευκολυνθεί περισσότερο η δουλειά σας, το ίδιο το παιχνίδι σας πληροφορεί τι χρειάζεστε σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε μια πρόκληση που συναντάτε για πρώτη φορά. Με το εργαλείο ανά χείρας, πλησιάζετε το σημείο που χρήζει καθαρισμού, βαψίματος κ.τ.λ. και το αριστερό πλήκτρο του mouse αρχίζει την δουλειά του.

Το House Flipper ενσωματώνει τις δύο αγαπημένες μεθόδους του point & click gameplay, το πάτημα και το κράτημα του πλήκτρου. Τα σκουπίδια αφανίζονται με ένα μόνο κλικάρισμα. Η τοποθέτηση επίπλων γίνεται με ένα κλικάρισμα αν και, θα σας χρησιμεύσει πολύ η δυνατότητα περιστροφής τους γιατί πολλά δωμάτια είναι στενότερα και από κελιά φυλακής.

Ο καθαρισμός των παραθύρων, το βάψιμο των τοίχων, το σοβάτισμα, η εξολόθρευση της σκόνης από την σκούπα σας, όλα σας αναγκάζουν να κρατήσετε πατημένο το αριστερό πλήκτρο έως ότου ολοκληρωθούν. Θα συναντήσετε και μια ανατριχιαστική διαδικασία η οποία, ακριβώς επειδή στοχεύει στην εξόντωση αηδιαστικών πλασμάτων, αποφέρει και μεγάλη ικανοποίηση.

Orcs Must Die! 3

Η βρώμα και η εγκατάλειψη πολλών σπιτιών έχει τραβήξει στα δωμάτια τους ορδές από κατσαρίδες οι οποίες στήνουν φωλιές και περιφέρονται σαν να τους ανήκει το μέρος. Με μια ηλεκτρική σκούπα ρουφάτε τα σιχαμερά έντομα και συντρίβετε τις φωλιές τους, κερδίζοντας μια θριαμβευτική νίκη για την ανθρωπότητα ενάντια στο ανθεκτικότερο είδος εντόμων. Η απλότητα της διεπίδρασης με το εσωτερικό περιβάλλον των σπιτιών και τους κήπους που τα κυκλώνουν, σας επιτρέπει να απορροφηθείτε στην ανακαίνιση και να χάσετε την αίσθηση του χρόνου.

Το δεύτερο συναρπαστικό χαρακτηριστικό της διεπίδρασης με το σπιτικό χάος είναι η σταδιακή μεταμόρφωσή τους. Η ασχήμια βαράει τα μάτια σας σαν βαριοπούλα βλέποντας σκισμένες τραπεζαρίες, βουνά από σκουπίδια, μαυρισμένα έπιπλα και ξεβαμμένους τοίχους. Νοιώθετε την ανάγκη να αλλάξετε την άθλια εικόνα που βλέπετε και, με τις πράξεις σας, το καταφέρνετε αργά και σταθερά. Αυτό τον ρόλο έχουν και οι εικόνες πριν-μετά που τραβιούνται αυτόματα από τα καθαρισμένα σπίτια, να σας χαρίσουν ικανοποίηση για τα κατορθώματά σας.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της καθαριότητας
Τα πολυτιμότερα όπλα στον αγώνα σας ενάντια στην υλική φθορά και βρώμα είναι ηλεκτρονικής μορφής. Ένα laptop και ένα tablet σας συντροφεύουν μόνιμα με τις χρησιμότερες πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες εργασίας, το store όπου αγοράζετε όλα τα αντικείμενα που σας χρειάζονται, την λίστα των perks, των υποψήφιων αγοραστών και των σπιτιών που διατίθενται προς πώληση. Στα mail του laptop περιμένουν τα μηνύματα των ατόμων που έχουν ανάγκη της τεχνογνωσίας σας στο σουλούπωμα κατοικιών.

Τα κείμενα τους είναι αρκετά αόριστα όσον αφορά το σύνολο των εργασιών που μας ζητούν να διεκπεραιώσουμε όμως το λεξιλόγιο και η δομή τους χαρίζουν αβίαστα το γέλιο. Ένας άντρας μας ζητάει να καθαρίσουμε το πυρηνικό καταφύγιο που έχτισε επί εποχής ψυχρού πολέμου για να φιλοξενήσει εκεί την πεθερά του. Μια κοπέλα μας παρακαλεί να της τοποθετήσουμε ένα νέο σώμα καλοριφέρ γιατί το προηγούμενο το έκλεψε ο πρώην της. Τέτοιες ιστορίες καθημερινής τρέλας σας φτιάχνουν την διάθεση στα mails.

FIFA Ultimate Team: Τα κακώς κείμενα του

Στο map of jobs του laptop αντικρίζετε την κάτοψη μιας προαστιακής γειτονιάς με όμορφα σπίτια, τα οποία προφανώς χρειάζονται την βοήθειά σας για να γίνουν ομορφότερα. Οι δουλειές που σας αναθέτουν σε αυτό το μενού έχουν μια ειδοποιό διαφορά από τις υπόλοιπες, δεν πληρώνετε τα υλικά ανακαίνισης από την τσέπη σας. Οι συνηθισμένοι πελάτες σας λένε τι επιθυμούν να κάνετε στο σπίτι τους και σας πληρώνουν την τιμή της δουλειάς μόλις την ολοκληρώσετε.

Αν είστε άσχετοι από οικονομική διαχείριση και αρχίσετε να ξοδεύετε αφειδώς μπογιές, να αγοράζετε ακριβά έπιπλα δίχως λόγο κ.ο.κ., ίσως φτάσετε στο σημείο του ελλειμματικού προϋπολογισμού, να ξεπεράσουν δηλαδή οι δαπάνες σας τα έσοδα και να βάλετε από την τσέπη σας για να μαστορέψετε το σπίτι ενός πελάτη. Οι πελάτες των προαστίων, η αφρόκρεμα των πελατών σας θα λέγαμε, σας δίνουν εξαρχής ένα παχυλό ποσό, σας ενημερώνουν για τις προτιμήσεις τους και σας αφήνουν να κάνετε την δουλειά σας.

Συνεπώς στα προάστια δεν βάζετε το χέρι στον τραπεζικό σας λογαριασμό αλλά μοχθείτε να πετύχετε τους στόχους σας με τα χρήματα που διέθεσε ο πελάτης. Οι δουλειές είναι πιο χρονοβόρες και σύνθετες από εκείνες που σας αναθέτει η... πλέμπα αλλά είναι σίγουρο ότι θα τα φέρετε βόλτα όπως πάντα.

Στο portfolio του laptop περιέχονται οι φωτογραφίες όλων των ανακαινίσεων και των αγοραπωλησιών που έχετε εκτελέσει επιτυχώς. Είναι μια ενότητα οπτικής απόλαυσης με φωτογραφίες των χώρων πριν και μετά από την επέμβασή σας, μια ενότητα της οποίας η παρακολούθηση, θα σας σπρώξει να συγχαρείτε τον εαυτό σας για την καλή δουλειά, χτυπώντας τον ελαφρά στην πλάτη.

Τρίβετε, σκουπίζετε, σοβατίζετε, χτίζετε, γκρεμίζετε, βάφετε και τοποθετείτε συσκευές σε όλα τα δωμάτια των σπιτιών που εργάζεστε. Με τόσες εξαντλητικές δραστηριότητες ήταν επιβαλλόμενη η παρουσία ενός συστήματος ανάπτυξης του χαρακτήρα που θα λειτουργήσει και σαν κίνητρο για να ασχοληθείτε συστηματικότερα με τις αγγαρείες.

Καλωσορίσατε λοιπόν στο τρίτο χαρακτηριστικό της διεπίδρασης με το House Flipper που θα σας εθίσει αρκετά για να “χώσετε” πάνω από 20 ώρες στο παιχνίδι. Μετά από το χρονικό αυτό όριο θα έχετε φουσκώσει τον λογαριασμό σας με χρήματα, θα έχετε μεγιστοποιήσει τα perks, θα έχετε ολοκληρώσει όλες τις δουλειές, άρα δεν θα έχετε πλέον κίνητρο να ασχοληθείτε περαιτέρω.

Έως τότε, η ανάπτυξη του χαρακτήρα θα σας σπρώχνει αδιάκοπα σε νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Οι ικανότητες σας χωρίζονται σε ένα μικρό αριθμό από κατηγορίες perks, τα cleaning, painting, handyman, demolition, building, negotiation και gardener. Η κάθε κατηγορία υποδιαιρείται σε τρεις κατηγορίες με τρία perks στην καθεμιά. Το παιχνίδι μας πληροφορεί για το τι πρέπει να κάνουμε για να αποκτήσουμε νέα perks με αποτέλεσμα να κανονίζουμε ώστε, οι επόμενες δουλειές μας, να έχουν συγκεκριμένο προφίλ.

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που θα σας δημιουργήσει το House Flipper είναι η δυσκολία εντοπισμού της τρισκατάρατης σκόνης. Τα πονηρά ακάρεα δεν είναι πάντοτε ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Ενώ διακρίνετε καθαρά τους ιστούς αραχνών, τα χυμένα υγρά και την μπίχλα πάνω στα έπιπλα, μερικά είδη σκόνης έχουν ιδιότητα χαμαιλέοντα, καλύπτονται από το χρώμα του τοίχου και το μέγεθος των επίπλων. Υπάρχει λύση για το πρόβλημα, βρίσκεται στην κατηγορία cleaning και ονομάζεται penetrating vision.

Στο τρίτο επίπεδο αναβάθμισης του perk, το μέγιστο, το σύνολο της σκόνης σε ένα οίκημα είναι ορατή στο mini map οπότε τα βγάζετε πέρα μαζί της πολύ εύκολα πλέον. Αντίστοιχες επιλογές θα κάνετε και στις υπόλοιπες κατηγορίες με γνώμονα τις δραστηριότητες που επαναλαμβάνετε συχνότερα. Το upgrade system του χαρακτήρα με την ποικιλία των perks επιταχύνει πολύ τις αγγαρείες και τις καθιστά ολοένα και ελκυστικότερες όσο περνούν οι ώρες.

Capcom Arcade 2nd Stadium: Μία νέα ρετρό συλλογή!

To perks tree κατοικεί στο tablet σας, την δεύτερη ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτετε για να διεκπεραιώνετε τις δουλειές σας. Το ίδιο μηχάνημα φιλοξενεί την λίστα με τους πιθανούς αγοραστές σπιτιών και τις προτιμήσεις τους, μια κάμερα για να αποθανατίζετε καλλιτεχνικά τους χώρους που ξεβρομίζετε και το store. Το online κατάστημα του House Flipper μοιάζει με μια Amazon.com που ειδικεύεται αποκλειστικά σε προϊόντα ανακαίνισης σπιτιών.

Τα διαθέσιμα αντικείμενα είναι εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες αλλά το παιχνίδι εξαλείφει το βαρετό και χρονοβόρο ψάξιμο με δύο εύστοχους μηχανισμούς. Στο πλαίσιο του search που διαθέτει το κατάστημα ψάχνετε τα υλικά που σας ενδιαφέρουν και αυτά εμφανίζονται αυτόματα για να τα επιλέξετε. Το search του store θα σας χρειαστεί μόνο στις ανακαινίσεις των σπιτιών που πρόκειται να αγοράσετε, ποτέ στις αγγαροδουλειές που αναλαμβάνετε με χρηματικό αντίτιμο.

Ghosts ‘N Goblins Resurrection review

Το γιατί είναι απλό και ιδιοφυές σε επίπεδο design. Ας υποθέσουμε ότι αναλάβατε να καθαρίσετε, βάψετε, σοβατίσετε, χτίσετε και ότι άλλο, μερικά δωμάτια του σπιτιού ενός πελάτη. Πατώντας το avatar σας στον χώρο ενός δωματίου, βλέπετε αυτόματα στα δεξιά τι χρειάζεται το μέρος και τι ποσοστό από τα χρειαζούμενα έχετε πετύχει. Οι περισσότερες λίστες περιλαμβάνουν έπιπλα και σπιτικές εγκαταστάσεις που οφείλετε να αγοράσετε.

Αντί για την αναμενόμενη αλληλουχία tablet-store-search-αγορά αντικειμένου, ανοίγετε με το πάσο σας το tablet και κάνετε κλικ στο δωμάτιο που βρίσκεστε. Ένα μενού σας δείχνει τις αγγαρείες που έχετε αναλάβει και, τα αντικείμενα που πρέπει να αγοραστούν, παρουσιάζονται σε μορφή εικονιδίων. Πατώντας πάνω τους, το tablet σας οδηγεί αυτόματα στο store και στο προϊόν. Το αγοράζετε και αρχίζετε την δουλειά σας.

The Shore

Πουλάτε και αγοράζετε μια συνοικία στην καθισιά σας
Μετά από αρκετές ώρες σκληρής και διασκεδαστικής δουλειάς θα παρατηρήσετε ότι ο τραπεζικός σας λογαριασμός διαθέτει πολλά ψηφία. Τότε θα ασχοληθείτε με το κυρίως πιάτο του gameplay, την αγοραπωλησία σπιτιών. Στο tablet σας υπάρχει εξαρχής μια λίστα από σπίτια που απευθύνονται σε αγοραστές με κανονικά, χοντρά ή πολύ χοντρά πορτοφόλια. Αντικρίζετε ένα σπίτι που σας αρέσει για να το μετατρέψετε σε γραφείο σας; Το αγοράζετε και μεταφέρετε εκεί τα συμπράγκαλά σας αντί να παλεύετε να κάνετε κατοικήσιμη την χόβολη με την οποία ξεκινήσατε το παιχνίδι.

Ασφαλώς τα σπίτια που αγοράζετε έχουν ανάγκη άμεσης ανακαίνισης για να θεωρηθούν ανθρώπινα καθώς είναι θαμμένα κάτω από τόνους σκουπιδιών, σκόνης, φθαρμένων τοίχων και επίπλων, ενοχλητικών εντόμων που τα έχουν επιλέξει για βασίλειο τους. Οι κήποι τους βρίσκονται επίσης σε άθλια κατάσταση και χρειάζονται μπόλικη περιποίηση. Στην περίπτωση που επιλέξετε το σπίτι για γραφείο, δεν χρειάζεται να το ανακαινίσετε πλήρως, αρκεί να φτιάξετε ένα δωμάτιο όπως γουστάρετε και το υπόλοιπο κτίσμα να το αγνοήσετε.

Η πιο επικερδής λύση είναι να το ανακαινίσετε και να το δώσετε για πλειστηριασμό. Η ανακαίνιση περνά από τα αρχικά στάδια που ήδη γνωρίζετε δουλεύοντας σε τόσα σπίτια, τον καθαρισμό τους δηλαδή από σκόνες και σκουπίδια. Στην συνέχεια, παίζετε με τα έπιπλα βλέποντας τις αντιδράσεις των πιθανών αγοραστών, οι οποίοι είναι πάντα οι ίδιοι, όσα σπίτια σας και αν έχουν αγοράσει, γεγονός που δείχνει μια προχειρότητα στον σχεδιασμό του παιχνιδιού.

Πέραν του προβλήματος αυτού, αφουγκράζεστε τις αντιδράσεις των αγοραστών και μεταμορφώνετε την οικία με βάση αυτές. Τοποθετώντας την σε πλειστηριασμό, οι αγοραστές δηλώνουν ξεκάθαρα ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του σπιτιού, επιτρέποντάς σας την διόρθωση των προβλημάτων και την επίτευξη της μέγιστης τιμής πώλησης. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τα κέρδη μερικών πλειστηριασμών θα σας απαλλάξουν σχεδόν από το μεροδούλι-μεροφάι της καθημερινής σας εργασίας και θα σας επιτρέψουν να επικεντρωθείτε αποκλειστικά στην ανακαίνιση και μεταπώληση των δικών σας σπιτιών.

Τα γραφικά του House Flipper δεν χαρακτηρίζονται σπουδαία αλλά αρκετά ικανοποιητικά. Τα εξεζητημένα έπιπλα, τα έργα τέχνης και ένα σωρό σπιτικά στολίδια θα σας εντυπωσιάσουν με τον σχεδιασμό τους, σε σημείο να σας βάλουν στο “τριπάκι” να τα αποκτήσετε στην πραγματικότητα. Θα αναρωτηθείτε γιατί, με τέτοια γραφικά, το frame rate χοροπηδάει κάποιες στιγμές, γιατί η οθόνη κολλά για μερικά δευτερόλεπτα προτού συνεχίσει η πορεία του χαρακτήρα σας.

Βρίσκεστε μπροστά σε μια περίπτωση φτωχού optimization και είναι κρίμα γιατί χαλάει την απορρόφηση σας σε κρίσιμες στιγμές. Η μουσική επένδυση κρατάει χαμηλούς τόνους και αφήνει τους ήχους των εργαλείων σας να ακούγονται περισσότερο στο περιβάλλον. Μετά τις πρώτες ώρες παιχνιδιού, επιβάλλεται το mute και η τοποθέτηση της δική σας μουσικής συλλογής για να δώσετε ρυθμό στο gameplay.

Όσοι είναι παλληκάρια την ζωή τους την περνούν στις σκαλωσιές
Στο House Flipper το ταξίδι είναι πολύ σημαντικότερο από τον προορισμό. Δεν δίνετε δεκάρα για το πόσα λεφτά έχει ο χαρακτήρας σας στην τράπεζα, σας ενδιαφέρουν οι “ζεν” δραστηριότητες του σε κάθε σπίτι και η κατάκτηση των perks. Είστε ένας αισθητικός κατοικιών που εξαφανίζει την φθορά και την ασχήμια και επιβάλλει την ομορφιά και την καθαριότητα. Ας μην γελιόσαστε, οι δυνατότητες επέμβασης στο περιβάλλον δεν είναι απεριόριστες. Είναι ανέφικτο το γκρέμισμα ενός σπιτιού, το ξήλωμα πεζοδρομίων, δεν έχει σημασία όμως.

Γουστάρετε να σπάτε τοίχους με την βαριοπούλα, να σκοτώνετε κατσαρίδες με την σέσουλα, να μαθαίνετε τα κόλπα των ηλεκτρολόγων και των υδραυλικών συνδέοντας πρίζες, φωτιστικά, μπάνια και νεροχύτες. Ο νους και τα χέρια σας θα είναι αφοσιωμένα για δεκάδες ώρες στην ζωή του ηρωικού εργάτη γιατί οι δουλειές του θα σας χαλαρώνουν και θα σας μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα.

Hell is Us: Θα εξερευνήσουμε τη σκοτεινή πλευρά μας!

Οι developers υποστηρίζουν σθεναρά το προϊόν τους με συνεχή DLCs σαν τα Garden Flipper και HGTV. Νέα σπίτια και πληθώρα αντικειμένων προστέθηκαν καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας ενός ονειρικού κήπου στις αγορασμένες ιδιοκτησίες σας. Τον φτιάχνετε, τον βάζετε να πάρει μέρος σε διαγωνισμό για τον καλύτερο κήπο και το σκορ που πετυχαίνετε προστίθεται στην τιμή του ακινήτου που τον φιλοξενεί.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld

Exit mobile version