LifeSteps.gr

Medieval Dynasty review

Medieval Dynasty

Το Medieval Dynasty είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης πρώτου προσώπου που συνδυάζει στοιχεία αυτού του είδους με στοιχεία διαχείρισης πόλης και κοινωνικής προσομοίωσης. Αν έχετε παίξει ποτέ τα Harvest Moon Games και Kingdom Come, θα περιέγραφα καλύτερα αυτό το παιχνίδι ως ένα συνδυασμό των δύο προαναφερθέντων. 

Shadow Warrior 3 review

Το παιχνίδι μας βάζει στη θέση του ανιψιού ενός ατόμου με συγκεκριμένη φήμη που φτάνει στην κοιλάδα μόνο για να ανακαλύψει ότι ο θείος του σκοτώθηκε από ληστές. Σας υποδέχεται ο Uniegost ο οποίος πρόκειται να ενεργήσει ως ο χαρακτήρας που σας δίνει τις βασικές αποστολές και σας καθοδηγεί στο τι να κάνετε. Το Medieval Dynasty αφήνει έναν ορισμένο βαθμό ελευθερίας από την αρχή, αλλά πολλοί από τους μηχανισμούς του είναι κλειδωμένοι πίσω από τις βασικές αποστολές της ιστορίας του παιχνιδιού.

Μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού θα νιώσετε ότι παίζετε ένα RTS, ένα παιχνίδι στρατηγικής πραγματικού χρόνου σε μικρή κλίματα και σε πρώτο πρόσωπο, δηλαδή μέσα από τα μάτια ενός πιονιού σας. Σαν τίμιος εξομειωτής μεσαιωνικών συνθηκών διαβίωσης, η ζωή σας στο Medieval Dynasty είναι μια ζωή καθημερινού μόχθου, ειδικά στις πρώτες του ώρες. Ευτυχώς, το σύστημά του θυμίζει τα αγαπημένα Elder Scrolls, ανεβάζοντας τα skills ανάλογα με την χρήση που τους κάνετε άρα δεν βαριέστε ποτέ ακόμα και όταν μια δραστηριότητα είναι επαναλαμβανόμενη.

Το παιχνίδι σας επιτρέπει να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή οπουδήποτε στον εκτεταμένο χάρτη, αρκεί να μην εφάπτεται ο καταυλισμός σας με άλλο χωριό. Φυσικά η εγγύτητα σε ορισμένα πράγματα επιβάλλεται εφόσον θέλετε να επιβιώσετε. Είναι απαραίτητο να χτίσετε σχετικά κοντά σε χωριό ώστε να κάνετε τις απαραίτητες δοσοληψίες αλλά και τις κοινωνικές σας επαφές γρήγορα, δίχως να χρειάζεται να μετακινήστε στου... διαόλου την μάνα!

Είναι πολύ σημαντικό ο καταυλισμός σας να είναι δίπλα σε πηγές φαγώσιμων προιόντων όπως είναι τα μούρα και τα μανιτάρια. Θα υπάρξουν μέρες που θα τις περάσετε συλλέγοντας καρπούς ώστε να έχετε να φάτε στην συνέχεια αλλά και να ανταλλάξετε το όποιο πλεόνασμα με τα γειτονικά χωριά. Τέλος, το χωριό σας θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σε ποτάμι γιατί θα χρειαστείτε τα ψάρια του αλλά και για ένα πιο σοβαρό λόγο. Μεσαίωνας είναι, οι άνθρωποι τότε δεν ήξεραν και πολλά από σωματική υγιεινή και μπάνια άρα, αντιλαμβάνεστε ότι, μετά από τις εργασίες της μέρας, μύριζαν έντονα!

Στις αγροτικές εργασίες, στο κυνήγι, στις κατασκευές κ.τ.λ. η μυρωδιά του χαρακτήρα σας είναι ασήμαντη. Πατώντας σε ένα χωριό, πηγαίνετε να μιλήσετε με κόσμο για να εμπορευτείτε πράγματα, να τους ελκύσετε στο χωριό σας ή να αναζητήσετε σύντροφο. Σύντομα αντιλαμβάνεστε ότι δυσκολεύονται να σας μιλήσουν γιατί μυρίζετε άσχημα. Οι λύσεις στο πρόβλημα αυτό είναι είτε μια βουτίτσα στο πλησιέστερο ποτάμι, είτε μια αυτοσχέδια λεκάνη με νερό την οποία θα φτιάξετε και θα χρησιμοποιείτε.   

Sifu review

Εκτός από τα φαγώσιμα και το νερό για να μην πεθάνετε από πείνα και δίψα, πρέπει ταυτόχρονα να συλλέγετε και τα απαραίτητα υλικά για να φτιάξετε στοιχειώδη εργαλεία όπως ένα τσεκούρι για να αποκτήσετε καυσόξυλα ή δόρατα με τα οποία θα κυνηγήσετε. Οι βασικές αποστολές του παιχνιδιού επικεντρώνονται στην εκμάθηση των βασικών μηχανισμών, επιθυμώντας να σας μάθουν το γρηγορότερο όλα τα κόλπα.

Ο σημαντικότερος μηχανισμός αποδεικνύεται το χτίσιμο του πρώτου σας σπιτιού όπου μπορείτε να μαγειρεύετε, να κοιμόσαστε και να αποθηκεύετε τα πράγματά σας. Οι κάτοικοι των χωριών στα οποία θα ταξιδέψετε προμηθεύουν, εκτός από αγαθά πάσης φύσεως και υποψήφιους κατοίκους της πόλης σας, ένα σωρό δευτερεύουσες αποστολές οι οποίες ανταμείβουν με νομίσματα, συνταγές και νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Σε επίπεδο μηχανισμών παιχνιδιού επιβίωσης, πρέπει να λάβετε υπόψη σας το ενεργειακό σας επίπεδο, την πείνα, τη δίψα, την υγεία και το μέγιστο απόθεμα πραγμάτων που μπορείτε να κουβαλήσετε. Αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο όταν εκτελείτε μια εργασία όπως το κυνήγι ή η οικοδόμηση ενός κτίσματος. Υπάρχουν φορές που θα ξεχαστείτε και, στην προσπάθειά σας να μαζέψετε όσο περισσότερες πρώτες ύλες μπορείτε, θα επιβαρυνθεί η κινησή σας σε σημείο να επιστρέφετε στο σπίτι σας πιο αργά και από σαλιγκάρι! Αν οι μηχανισμοί επιβίωσης σας δυσκολεύουν πολύ, μπορείτε μέσω των επιλογών του κεντρικού μενού να τους εξαλείψετε.  

Η υπόληψη σας είναι καθοριστικός παράγοντας για πολλά πράγματα. Αν σας υπολείπτονται οι χωρικοί, σας προσφέρουν τα προιόντα τους αλλά αγοράζουν και τα δικά σας σε καλύτερες τιμές. Οι γυναίκες που μιλάτε είναι πιο δεκτικές στο φλέρτ και μπορείτε να τις παντρευτείτε ευκολότερα. Τα άτομα που προσεγγίζετε για να στελεχώσουν την πόλη σας, αποδέχονται εύκολα την πρόσκλησή σας.

Ο αριθμός των κτιρίων που μπορείτε να χτίσετε επηρεάζετε επίσης από τη φήμη της δυναστείας σας. Περισσότερη φήμη σημαίνει και αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των κτιρίων που μπορείτε να κατασκευάσετε. Αυτό θα σας επιτρέψει να επεκταθείτε ακόμη περισσότερο και με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσλάβετε περισσότερους χωρικούς για να εγκατασταθούν και να εργαστούν στο χωριό σας. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι όπως είπα και πριν, αν δεν έχετε σωστή διοίκηση του χωριού σας, η ευτυχία των ανθρώπων θα πέσει και θα αρχίσουν να το εγκαταλείπουν ομαδικά.

Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν θα συμβεί, πρέπει να δείτε ότι οι χωρικοί έχουν αρκετό φαγητό, στέγη και ξύλα για να αντιμετωπίσουν το κρύο. Το παιχνίδι αλλάζει αμέσως μορφή όταν η πόλη σας αποκτήσει αρκετό κόσμο, επιτρέποντάς σας να διαχειρίζεστε πλέον τους πολίτες σας και να ασχολείστε μόνο σε όσες δουλειές δεν μπορούν να κάνουν αυτοί καλά. Αφού μελετήσετε τα στατιστικά τους και τοποθετήσετε τον καθένα στην κατάλληλη θέση, πρέπει να τους ελέγχετε συνέχεια για να βεβαιωθείτε ότι κάνουν την δουλειά που τους αναθέσατε, όχι επειδή τεμπελιάζουν αλλά επειδή άλλαξε μια εποχή και αυτό που έκαναν διακόπηκε εκ των πραγμάτων.

Ghost of Tsushima review

Οι τέσσερεις εποχές του χρόνου και οι εναλλαγές τους είναι ένα βασικός παράγοντας για οτιδήποτε κάνετε. Προγραμματίζετε τις σοδειές με βάση την εποχικότητα όπως και αρκετές ακόμα εργασίες ενώ, όταν μια εποχή δεν έχει πολύ δουλειά (θερισμό, φύτευμα, κόψιμο ξύλων κ.ο.κ.), ασχολείστε με την αναζήτηση νύφης ώστε να αποκτήσετε απογόνους για την δυναστεία σας. Η δημιουργία χρονοδιαγράμματος επιβάλλεται από ένα σημείο και ύστερα ώστε να μην ξεμείνετε από πρώτες ύλες, απαραίτητα προιόντα αλλά και από χρήμα.

Η φορολογία είναι ένας βραχνάς στο Medieval Dynasty που δεν αποτινάζεται με τίποτα, δεν υπάρχει δυνατότητα επανάστασης και εξόντωσης του λόρδου της περιοχής που απαιτεί τους φόρους του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η εκτροφή ζώων είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα η οποία επίσης επιβάλλει συστηματική διαχείριση των ζωντανών για να μην ψοφήσουν από έλλειψη φροντίδας. Μια μέρα στο παιχνίδι είναι ένας ολόκληρος μήνας φαντάζεστε λοιπόν πόσο γρήγορα αλλάζουν οι εποχές!    

Ορισμένες καλλιέργειες μπορούν να φυτευτούν μόνο σε μια εποχή και να μαζευτούν σε μια άλλη. Από την άλλη, το κρύο θα σας επηρεάσει τον χειμώνα, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί και να φοράτε πιο ζεστά ρούχα αν δεν θέλετε να έχετε προβλήματα όταν αρχίσει να πέφτει το χιόνι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την ύπαρξη καυσόξυλων για να προστατεύονται όλοι από το κρύο.

Οπτικά το παιχνίδι είναι υπέροχο, και παρόλο που τα μοντέλα των χαρακτήρων κινούνται ρομποτικά μερικές φορές, εντούτοις εξακολουθούν να είναι όμορφα. Αντιμετώπισα κάποιες δυσλειτουργίες εδώ και εκεί, αλλά για ένα παιχνίδι με τόσους πολλούς μηχανισμούς όπως το Medieval Dynasty, τα σφάλματα είναι αρκετά διαχειρίσιμα. Το σύστημα χειρισμού είναι πολύ εύκολο στο να το χειριστείτε, με πίνακες να ανοίγουν γρήγορα και να εξηγούν τις λειτουργίες τους. Ταυτόχρονα, το τεχνολογικό επίπεδο είναι συνυφασμένο με τα κτίρια με συνέπεια να γνωρίζετε από τα μενού τους πως θα τα αναβαθμίσετε, οδηγώντας ένα βήμα παραπέρα την αναπτυσσόμενη πόλη σας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ ρεαλιστική, είτε πρόκειται για τους χωρικούς με τους οποίους συναναστρέφεστε, είτε για τα ζώα που κυνηγάτε. 

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει η μικροδιαχείριση, ωστόσο, και γι' αυτούς, αυτό το παιχνίδι θα αποδειχθεί αρκετά απαιτητικό γιατί, όσοι περίμεναν ότι το χωριό τους θα γίνει λίγο πιο αυτοσυντηρούμενο μετά από δώδεκα ώρες, θα βρεθούν προ εκπλήξεως. Για παράδειγμα, 40 ώρες παιχνιδιού αρκούν για να έχετε μια ευημερούσα πόλη υπό τις διαταγές σας αλλά θα δείτε ότι ακόμα έχετε να κάνετε πολλές εργασίες μόνοι σας και να υπερασπιστείτε τους ανθρώπους σας από ληστρικές ομάδες.

Εάν μπορείτε να αντέξετε τη μικροδιαχείριση, το παιχνίδι είναι εξαιρετικά άνετο και ανακουφιστικό. Υπάρχει επίσης μια αίσθηση υπερηφάνειας και ολοκλήρωσης βλέποντας το μικρό χωριουδάκι σας να μετατρέπεται σε μια πολυσύχναστη μητρόπολη. Εάν ο σεβαστός όγκος των μηχανισμών του παιχνιδιού σας φαίνεται τρομακτικός, θα τον συνηθίσετε πολύ γρήγορα.

Legacy of the Beast: Powerwolf και Iron Maiden μαζί

Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι ότι δεν μπορώ να φτιάξω τον εαυτό μου στο παιχνίδι! Ήθελα να φτιάξω μια γυναίκα αγρότισσα αλλά δεν προβλέπεται, επικοινώνησα με τους ανθρώπους της εταιρείας και με διαβεβαίωσαν για αυτό, είπαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν γιατί θα άλλαζε όλο το σενάριο που είναι προσαρμοσμένο σε άντρα πρωταγωνιστή. Βέβαια τα ίδια λέγανε για την προοπτική τρίτου προσώπου και το συνεργατικό παιχνίδι (co - op mode) και πρόσθεσαν ήδη το πρώτο, με το δεύτερο να το αναμένουμε το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου.

Exit mobile version