LifeSteps.gr

Disciples: Liberation review

Disciples: Liberation

Χρειάζεται να εξετάζουμε προσεκτικά κάθε μας επιλογή καθώς προοδεύουμε στο Disciples: Liberation. Πρόκειται για ένα τακτικό RPG όπου θα μοιράσουμε το χρόνο μας ολοκληρώνοντας αποστολές και θα μεγαλώνουμε την επιρροή μας σε κάποια ή και όλες τις τέσσερις φατρίες που δραστηριοποιούνται στον κόσμο του. Στις μάχες θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας, σε μια τιτάνια προσπάθεια να βελτιστοποιήσετε την ομάδα σας ώστε να επιβιώσετε στις δυσκολότερες μάχες που αντιμετωπίζετε, βρίσκοντας τον σωστό συνδυασμό μονάδων για κάθε πρόκληση. 

Lone McLonegan review

Το σενάριο του Disciples: Liberation είναι πλουσιότατο και όλες μας οι αναζητήσεις εστιάζουν σε αυτό, όμως οι μηχανισμοί της μάχης είναι ο πραγματικός πυρήνας του παιχνιδιού. Μια λανθασμένη επιλογή μέσα στην κάψα της μάχης μπορεί να κρίνει το παιχνίδι ενώ μια κακή επιλογή διαλόγου ίσως οδηγήσει σε προβλήματα στην πορεία, θα αλλάξει σίγουρα την κατεύθυνση της ηθικής πυξίδας του χαρακτήρα όμως δεν πρόκειται να οδηγήσει σε game over.

Η ιστορία επικεντρώνεται στον χαρακτήρα μας, την Avyanna, μια μισθοφόρο, και τον απατεώνα σύντροφό της, Orion, που προσπαθούν να ολοκληρώσουν ένα συμβόλαιο για την εξόντωση ενός ιερέα. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι μαγικές δυνάμεις της Avyanna που είχε από την παιδική ηλικία, μεταφέρουν και τον Orion σε μια μαγική πόλη γνωστή ως Yllian. Οι δυο τους ανακαλύπτουν ότι η Yllian βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου, κρυμμένη από όλους και μέσω αυτού μπορούν να επισκεφτούν οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου.

Ο απώτερος στόχος μας είναι ο εντιμότερος που υπάρχει δηλαδή να φέρουμε την ειρήνη στον κόσμο τους, το Nevendaar, ενώνοντας τις τέσσερις αντιμαχόμενες φατρίες: την Empire, την Elven Alliance, τις Undead Hordes και τις Legions of the Damned. Θα χρησιμοποιούμε την Yllian ως την κύρια βάση των επιχειρήσεων μας, στρατολογώντας μονάδες που προέρχονται από αυτές τις φατρίες. Για τον σκοπό αυτό, θα ολοκληρώσουμε διάφορες αποστολές κατευνάζοντας ή εκνευρίζοντας σταδιακά αυτές τις τέσσερις ομάδες. Η επιρροή μας αυξάνεται διαρκώς αν ολοκληρώνουμε τις αποστολές με ευνοϊκό τρόπο για την εκάστοτε φατρία συνεπώς δεν μας συμφέρει καθόλου το να τις παραλείπουμε.

Παρἀλληλα με τον αγώνα μας για να κερδίσουμε την εύνοια των φατριών, παρατηρούμε ότι η δομή και η ροή των αποστολών είναι αυτή που αναμένουμε και έχουμε συνηθίσει από τα αγαπημένα μας RPG.  περισσότερων από τις εργασίες είναι αρκετά βασική. Ένας NPC παρέχει την αποστολή, αυτή καταγράφεται στο ημερολόγιό μας, την σημαδεύουμε όταν το θέλουμε, ακολουθούμε το σημείο στον χάρτη που δείχνει που ακριβώς βρίσκεται ο στόχος μας και ξεκινάμε προς τα εκεί. Στην διάρκεια μιας αποστολής καλούμαστε να πάρουμε ηθικές αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν σε κάποιο βαθμό το πως θα καταλήξει το σκηνικό αλλά διαμορφώνουν σταδιακά και την συμπεριφορά του χαρακτήρα μας.

The Legend of Tianding review

Για παράδειγμα, αν οι αποφάσεις που λαμβάνουμε διαμορφώσουν έναν αδυσώπητο χαρακτήρα τότε είναι αναπόφευκτο να προσελκύσουμε την εύνοια των δαιμονικών δυνάμεων, τουτέστιν Legions of the Damned. Σε κάποιες περιπτώσεις ήμαστε αναγκασμένοι να διαλέξουμε πλευρά, δεν μπορούμε να τα έχουμε καλά και με τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις. Εκεί, η απόφασή μας σταθμίζεται από το πόσο γουστάρουμε την μια ή την άλλη φατρία. Παραδείγματος χάριν εγώ γούσταρα πολύ τα Elves και την Empire γιατί χρησιμοποιούσα περισσότερο τις μονάδες τους.     

Στον πυρετό της μάχης είναι η στιγμή όπου το Disciples: Liberation λάμπει περισσότερο. Κάθε σύγκρουση λαμβάνει χώρα σε ένα πεδίο μάχης που καθορίζεται από ένα πλέγμα, στο οποίο οι μονάδες μας κινούνται και πολεμούν, διαθέτοντας έναν καθορισμένο αριθμό κινήσεων και δράσεων ανά γύρο. Σωστά το καταλάβατε, οι μάχες διεξάγονται σε γύρους και επιβάλλουν μεγάλη στρατηγική σκέψη προτού κάνουμε την οποιαδήποτε κίνηση καθώς, ένα απλό λάθος μπορεί να μας κοστίσει την μάχη.

Σε μια σύγκρουση αδιαφόρησα επιδεικτικά για κάτι κιούπια που βρίσκονταν στο κέντρο του χώρου και επιτέθηκα άμεσα και άγρια στις εχθρικές μονάδες. Λίγους γύρους αργότερα διαπίστωσα μετά λύπης ότι τα κιούπια περιείχαν εκρηκτικές ύλες οι οποίες πυροδοτήθηκαν και μετέτρεψαν τα μέλη της ομάδας μου σε Πασχαλινή λαμπάδα, χρονιάρες μέρες που είναι! Προσοχή λοιπόν στο περιβάλλον, εκτός από τα επικίνδυνα αντικείμενα υπάρχουν και τετράγωνα του πλέγματος με buffs και debuffs, δηλαδή θετικές και αρνητικές επιδράσεις για τον χαρακτήρα που θα πατήσει πάνω τους.

Ας υποθέσουμε ότι μπήκατε σε μια μάχη δίχως να ανανεώσετε την υγεία (health) σας από την προηγούμενη σύγκρουση και βλέπετε ένα τετράγωνο με ένα buff που αναζωογονεί την ενέργειά σας. Εννοείτε ότι θα τρέξετε προς το μέρος του για να το βουτήξετε πριν το πάρουν οι εχθροί ώστε να απολαύσετε τις ευεργεσίες του.   

Medieval Dynasty review

Κάθε μονάδα που έχετε επιλέξει για την ομάδα σας έχει μοναδικές παθητικές ικανότητες και επιθέσεις που την κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλη. Ευτυχώς, οι μάχες είναι πολύ συχνές και άκρως ικανοποιητικές και μας δίνουν ένα πολύ σημαντικό όπλο για να τις επιταχύνουμε όποτε χρειάζεται. Βλέπετε, αν έχουν μαζευτεί αρκετές μονάδες στο πεδίο της μάχης, μέχρι να κουνηθούν, να ενεργοποιήσουν τις επιθέσεις τους και να τις εξαπολύσουν, περνά πολύς χρόνος και αυτό σημαίνει ότι οι μάχες μπορεί να κρατήσουν αρκετά λεπτά.

Για να το αποφύγετε, επιλέγετε την επιτάχυνση του animation, των κινήσεων των μονάδων, κατά 200% τουλάχιστον και έτσι, η διάρκεια της μάχης ψαλιδίζεται στο μισό και κάτω. Μια επιλογή αντίστοιχη του auto resolve που αγαπάμε σφόδρα στην σειρά Total War είναι και το conquer που εμφανίζεται όταν η εχθρική ομάδα είναι πολύ κατώτερη της δικής μας. Πατώντας το, η μάχη διεξάγεται αυτόματα και οδηγούμαστε απευθείας στην οθόνη των αποτελεσμάτων, δίχως απώλειες φυσικά. 

   

Για να κερδίζουμε στις μάχες και να προοδεύσουμε στο Disciples: Liberation θέλουμε να βρούμε τον σωστό συνδυασμό μονάδων για την ομάδα μας πριν από μια μάχη. Μια υγιή ποικιλία περιλαμβάνει μονάδες που θεραπεύουν, άλλες που κάνουν μαζική ζημιά σε ολόκληρη περιοχή και άλλες που βλάπτουν συγκεκριμένους αντιπάλους οι οποίοι δείχνουν ανοσία σε άλλα είδη επιθέσεων. Επεξεργαζόμαστε την ομάδα μας πάντα πριν από έναν αγώνα, αντικαθιστώντας τις απώλειες, προσέχοντας αν το leadership της ηρωίδας επιτρέπει να προσθέσουμε περισσότερα άτομα και, εξοπλίζουμε τους χαρακτήρες μας με τα καλύτερα αντικείμενα που διαθέτουμε.

Φυσικά η Avyanna, ως η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, είναι και ο χαρακτήρας που σηκώνει την μεγαλύτερη παραμετροποίηση σε όλα τα επίπεδα. Διαθέτει ένα ολόκληρο δέντρο από δεξιότητες (skills) τα οποία δυναμώνουν την κλίση της προς την ωμή βία αλλά και την μαγεία. Φοράει επίσης πολλά εξαρτήματα εξοπλισμού με κατηγοριοποίηση αντίστοιχη της αξίας τους. Σαν αποτέλεσμα των όσων ειπώθηκαν, η Avyanna είναι ένας χαρακτήρας που καλύπτει τα πάντα, προξενώντας τρομακτική ζημιά με τα συμβατικά της όπλα, ρίχνοντας ξόρκια και θεραπεύοντας τους συμμαχητές της.

FIFA Ultimate Team: Τα κακώς κείμενα του

Οι λιγοστοί companions που αποκτούμε ολοκληρώνοντας την κάθε περιοχή είναι η δεύτερη γραμμή της επίθεσης μετά την Avyanna. Οι ικανότητές τους είναι καταστροφικές όσο δεν παίρνει αλλά δεν μας αφήνει το παιχνίδι να τους έχουμε όλους στην ίδια ομάδα, προφανώς γιατί η πλάστιγγα θα γείρει τρομακτικά προς το μέρος μας. Λάτρεψα την δυνατότητά τους να χτυπούν από το σκοτάδι, να παγώνουν τους εχθρούς με ξόρκια, να αντέχουν σε ένα σωρό χτυπήματα, προστατεύοντας την υπόλοιπη ομάδα.     

Εκτός της Avyanna και των companions της που σχετίζονται με το βασικό σενάριο, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι αναλώσιμα γιατί αντικαθίστανται εύκολα στην Yllian, πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο. Δεν έχει σημασία επίσης και σε τι επίπεδο ήταν ο σκοτωμένος γιατί μπορούμε να τον προπονήσουμε στην Yllian και να τον φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο με την Avyanna. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ξαναφορτώσουμε το τελευταίο save μας σε περίπτωση που χάσουμε δύο ή τρεις στρατιώτες γιατί θα τους αναπληρώσουμε εύκολα.

Εδὠ διακρίνουμε και την σημασία της φήμης που πρέπει να διατηρούμε με τις διάφορες φατρίες. Στην περίπτωση που μια φατρία είναι εχθρική απέναντί μας, ποτέ δεν θα έχουμε πρόσβαση στις ισχυρότερες μονάδες της και αυτό θα μας βλάψει τρομακτικά σε προχωρημένο στάδιο της περιπέτειας. Δεν είναι όλες οι μάχες υποχρεωτικές, αντίθετα μπορούμε να τις αποφύγουμε απομακρυνόμενοι από τον εχθρικό στρατό, ακόμα και όταν αυτός κινείται και μας κυνηγάει. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε με προσοχή τις μάχες που δίνουμε και έτσι μονο επιβιώνουμε στον άγριο κόσμο του Disciples: Liberation. 


Άφθονη δράση αλλά και πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση σε μαγευτικά μέρη προσφέρει το Disciples: Liberation, με έναν φανταστικό κόσμο όπου το καλό και το κακό δεν θεωρούνται απόλυτα. Μας δίνει άπειρες ευκαιρίες να βυθιστούμε στην τακτική μάχη του παιχνιδιού, χρησιμοποιώντας έξυπνα τις μονάδες μας σε κάθε σύγκρουση. Χρησιμοποιούμε τις αποστολές για να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε ότι θα διαθέτουμε τους σωστούς συμμάχους στο πλευρό μας, companions και μονάδες προτού οδηγηθούμε στην τελική σύγκρουση. 

Exit mobile version