LifeSteps.gr

Διπλό αφιέρωμα στον Ματίας Αλμέιδα και στην φετινή ΑΕΚ

Αλμέιδα

Στην δύση της τρέχουσας αγωνιστικής σεζόν, οι διοικούντες και οι παίκτες της ΑΕΚ μετά την απομάκρυνση της από τις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος εξαιτίας των αρνητικών της αποτελεσμάτων και τον αναπάντεχο αποκλεισμό της από τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Κυπέλλου, θέλουν να βρουν στο πρόσωπο του Ματίας Αλμέιδα, τον άνθρωπο που θα τους επαναφέρει στις επιτυχίες. Αλλά ποιος είναι ο Ματίας Αλμέιδα; Θα το μάθουμε ευθύς αμέσως στο νέο μου άρθρο για λογαριασμό του Lifesteps, μαζί με έναν απολογισμό στην φετινή κακή πορεία των κιτρινόμαυρων της Αθήνας.

Τα χρόνια του Αλμέιδα ως ποδοσφαιριστής

Ο Ματίας Χεσούς Αλμέιδα γεννήθηκε στο Αζούλ της Αργεντινής στις 21 Δεκεμβρίου του 1973. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ρίβερ Πλέιτ, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, τη βοήθησε να κατακτήσει 3 πρωταθλήματα Αργεντινής και ένα Κόπα Λιμπερταδόρες το 1996. Στη συνέχεια πήρε το δρόμο για την Σεβίλλη, στην οποία αγωνίστηκε για μία σεζόν. Να σημειωθεί ότι συμπαίκτης του στην ομάδα της Ανδαλουσίας ήταν ο δικός μας Βασίλης Τσιάρτας.

Από το 1997 μέχρι το 2005, ο Αλμέιδα ήταν κάτοικος Ιταλίας, αγωνιζόμενος κατά χρονολογική σειρά στις Λάτσιο, Πάρμα, Ίντερ και Μπρέσια. Ήταν μέλος της dream team της Λάτσιο μαζί με τους Βερόν, Νέντβεντ, Σιμεόνε, Μαντσίνι, Νέστα και άλλους, με την οποία έφτασε στην κατάκτηση της Serie A το 2000, δύο Κυπέλλων Ιταλίας και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1999. Το χαϊλάιτ του στους Λατσιάλι ήταν ένα γκόλ που σημείωσε κόντρα στην Πάρμα του Τζίτζι Μπουφόν και έδωσε την νίκη στην ομάδα του.

Σάντιο Μανέ: Το λιοντάρι του Μέρσεϊσαϊντ

Από το 2000 μέχρι το 2002, μεταγράφηκε από τη Λάτσιο, στην Πάρμα, με την οποία κατέκτησε ένα Κύπελλο Ιταλίας. Μετέπειτα μεταγράφηκε στην Ίντερ, στην οποία αγωνίστηκε για 2 χρόνια μαζί με αρκετούς Λατινοαμερικάνους αστέρες της εποχής. Η παραμονή του στην Ιταλία τελείωσε τη σεζόν 2004-05, αγωνιζόμενος στην Μπρέσια, η οποία τότε τερμάτισε δεύτερη από το τέλος. Το καλοκαίρι του 2005 συμφώνησε με την Κίλμες της Αργεντινής για να συνεχίσει την καριέρα του αλλά η παραμονή του στην ομάδα δεν κράτησε πολύ, λόγω του αποκλεισμού της από την φάση των ομίλων του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Η ατυχής πορεία της Κίλμες ανάγκασε τον Αλμέιδα να πάρει την απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο, αλλά ενάμιση χρόνο μετά την πήρε πίσω, αφού μετακόμισε στο Όσλο για την Λιν, με την οποία δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε πολλούς αγώνες. Μετά το πέρασμα του από τη Νορβηγία, αποσύρθηκε εκ νέου από το ποδόσφαιρο μέχρι να ξαναγωνιστεί το πρώτο μισό του 2009 στην Φένιξ της Αργεντινής, με την οποία αποβλήθηκε σε δύο ματς που έδωσε με την φανέλα της.

Ο Αλμέιδα κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του το καλοκαίρι του 2011, ως παίκτης της Ρίβερ Πλέιτ, έχοντας την ατυχία να βρίσκεται στο ρόστερ της ομάδας που υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Β Αργεντινής. Στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία αγωνίστηκε με το εθνόσημο της χώρας του σε 35 αγώνες, πετυχαίνοντας ένα γκολ, ενώ συμμετείχε σε δύο Μουντιάλ, το 1998 και το 2002.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Δ μέρος)

Το πέρασμα του Αλμέιδα από τους πάγκους

Η πρώτη ομάδα που προπόνησε ο Ματίας Αλμέιδα ήταν η Ρίβερ Πλέιτ, αμέσως μετά το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, την οποία κατάφερε να προβιβάσει στην Α κατηγορία. Το ίδιο κατόρθωμα έκανε με την επόμενη του ομάδα την Μπάνφιλντ, στην οποία πρόσφερε τις υπηρεσίες του από το 2012 έως το 2015, ενώ στη συνέχεια ανηφόρισε για το Μεξικό και συγκεκριμένα στην Τσίβας Γουαδαλαχάρα.

Ο Αργεντίνος προπονητής κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του Μεξικού σε αρκετές επιτυχίες, αρχής γενομένης από την κατάκτηση του Κυπέλλου Μεξικού το 2015, τον πρώτο τίτλο για την Γουαδαλαχάρα μετά το 2006. Έπειτα ακολούθησαν ένα Σούπερ Καπ Μεξικού (2015) και ένα νταμπλ το 2017.

Το κύκνειο άσμα του Αλμέιδα στην χώρα των Αζτέκων ήταν η κατάκτηση του CONCACAF Champions League το 2018, μια επιτυχία του Αργεντίνου προπονητή, που δεν την ευχαριστήθηκε για πολύ αφού τον Ιούνιο του 2018 αποχώρησε από την Τσίβας, επικαλούμενος διαφορές με την διοίκηση της ομάδας. Η τελευταία ομάδα που είχε την ευκαιρία να προπονήσει ήταν η Σαν Χοσέ που αγωνίζεται στο MLS της Αμερικής, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει κάτι με τους Έρθκουικς, με τις δύο πλευρές να τραβούν χωριστούς δρόμους στις 18 Απριλίου του 2022, λίγες μέρες προτού η ΑΕΚ τον κάνει δικό της.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Γ' μέρος)

Ο απολογισμός της φετινής ΑΕΚ και πως ο Αλμέιδα έγινε κάτοικος Νέας Φιλαδέλφειας

Η ΑΕΚ μετά την τέταρτη θέση της περσινής περιόδου, προχώρησε σε αλλαγές στο ρόστερ της πριν την έναρξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων στον δεύτερο γύρο του Europa Conference League. Στο ρόστερ της Ένωσης προστέθηκαν παίκτες με κυριότερους τον Στάνκοβιτς από την Σάλτσμπουργκ,, τον Μήτογλου και τον διεθνή στην Εθνική μας ομάδα Γιώργο Τζαβέλλα και ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ.

Στα μάτς με τους Βόσνιους της Βελέζ Μόσταρ, η ΑΕΚ υπέστη έναν άδικο αποκλεισμό στη διαδικασία των πέναλτι. Συγκεκριμένα ηττήθηκε στην Βοσνία με 2-1 , ενώ στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ, ο Πέτρος Μάνταλος με γκολ στο 90+8 έστειλε το ματς στην παράταση, στην πρώτη σεζόν που δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη για την Ένωση και τους φίλους της.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (B μέρος)

Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός δεν άφησε απτόητους τους ιθύνοντες της ΑΕΚ, οι οποίοι προχώρησαν σε ηχηρές μεταγραφές, όπως αυτή του Τσούμπερ, του Άμραμπατ, του Μισελέν, ενώ επέστρεψαν στην Ένωση οι Βράνιες και Αραούχο. Με αυτό το ρόστερ οι υποστηρικτές της ΑΕΚ ήλπιζαν να πετύχουν τους εγχώριους στόχους τους, θέλοντας να επιστρέψουν στις παλιές καλές εποχές. Τα στραβοπατήματα φάνηκαν από τον Σεπτέμβριο, στην ισοπαλία 3-3 της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, με τους Κρητικούς να ανατρέπουν το εις βάρος τους 0-3 στα τελευταία λεπτά του αγώνα και να παίρνουν έτσι το βαθμό της ισοπαλίας.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, η ΑΕΚ προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να παραμείνει σε διαφορά που μπορεί να απειλήσει τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, έστω και χωρίς τον Μιλόγεβιτς, ο οποίος απομακρύνθηκε απ' τον πάγκο της ομάδας τον Νοέμβριο, με τη θέση του να παίρνει ο τέως προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, Αργύρης Γιαννίκης, αλλά στο τελευταίο παιχνίδι της για το 2021 στο πρωτάθλημα, η Ένωση δεν κατάφερε να κερδίσει για δεύτερη φορά φέτος τον ΟΦΗ, ο οποίος έφυγε νικητής απ' το ΟΑΚΑ με 1-2.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Α μέρος)

Στη συνέχεια ακολούθησε η αγωνιστική καθίζηση της ΑΕΚ με αρκετά οδυνηρά αποτελέσματα όπως οι ήττες της στο πρωτάθλημα, αρκετές από αυτές εντός έδρας (1-2 με Παναιτωλικό και Βόλο), ενώ δεν κατάφερε να αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο (συνολικό σκορ 1-2), με δύο γκολ του Δικεφάλου του Βορρά στις καθυστερήσεις, στο ματς του ΟΑΚΑ. Ο Αργύρης Γιαννίκης απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Ένωσης μετά την συντριπτική νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ με 3-0 στο αθηναϊκό ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής.

Η διοίκηση της ΑΕΚ αποφασίζει ότι μέχρι το τέλος της σεζόν, την ομάδα αναλαμβάνει ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος, ως υπηρεσιακός προπονητής των κιτρινόμαυρων. Τελικά στον μαραθώνιο των 26 αγωνιστικών της κανονικής περιόδου, η ΑΕΚ τερματίζει στην τρίτη θέση 19 και 7 βαθμούς πίσω από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Πριν τα πλέι-οφ η ΑΕΚ κάνει δικό της τον αρχηγό της Εθνικής Πολωνίας, Γκρεγκόρζ Κρικόβιακ, ως ελεύθερο από τη ρωσική Κράσνονταρ. Δυστυχώς στα 6 παιχνίδια των πλει-οφ μέχρι στιγμής η ΑΕΚ δεν κατάφερε να πετύχει κάτι το αξιόλογο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κοντά στο να χάσει τις προνομιούχες θέσεις που δίνουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (η ΑΕΚ βρίσκεται στην 5η θέση αυτή τη στιγμή).

ΑΕΛ: Η ποδοσφαιρική εξέγερση του θεσσαλικού κάμπου πριν από 34 χρόνια

Για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, οι άνθρωποι της Ένωσης αποφάσισαν ότι ο Αργεντίνος Ματίας Αλμέιδα είναι ο ιδανικός προπονητής για την ΑΕΚ της νέας αγωνιστικής σεζόν. Η μάχη για τα υπόλοιπα 3 ευρωπαϊκά εισιτήρια (ο Ολυμπιακός έχει στην ουσία εξασφαλίσει το πρωτάθλημα) αναμένεται σκληρή μέχρι την τελευταία αγωνιστική των πλέι-οφ και όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ εύχονται τη νέα σεζόν εκτός από την είσοδο στο νέο της γήπεδο, να αγωνιστούν στην Ευρώπη με έναν νέο άνθρωπο στο τιμόνι, που εκ των πραγμάτων φαίνεται να είναι πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες τους στους κιτρινόμαυρους και να τους οδηγήσει στο δρόμο των επιτυχιών.

Exit mobile version