LifeSteps.gr

Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Ρέιντζερς: Αφιέρωμα στους δύο φιναλιστ του τελικού του Europa League

Άιντραχτ

Την Τετάρτη 18 Μαΐου (δηλαδή αύριο), η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση ποδοσφαίρου ρίχνει αυλαία για την φετινή αγωνιστική περίοδο με τον τελικό μεταξύ δύο ομάδων που κανείς δεν περίμενε να βρεθούν τόσο ψηλά και συγκεκριμένα την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και την ιστορική Ρέιντζερς Γλασκώβης, με τον νικητή του ζευγαριού να παίρνει μαζί με το βαρύτιμο τρόπαιο του Europa League και ένα εισιτήριο για το Champions League της επόμενης σεζόν. Στο παρόν άρθρο, θα μάθουμε πώς έφτασαν οι δύο μονομάχοι στον τελικό της Σεβίλλης και τους πολυτιμότερους παίκτες των δύο μονομάχων.

Διπλό αφιέρωμα στον Ματίας Αλμέιδα και στην φετινή ΑΕΚ

ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΠΕΤΟΥΝ ΨΗΛΑ
Το αφιέρωμά μας έχει ως αφετηρία την Φρανκφούρτη της Γερμανίας, στην οποία έχει έδρα η Άιντραχτ, η μία εκ των δύο φιναλίστ του τελικού του Europa League. Μετά την απώλεια της πρώτης τετράδας στην Bundesliga της περασμένης περιόδου, η Άιντραχτ έδωσε φόκους, τόσο στις εγχώριες, όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά στην πορεία κέρδισε μια αξιόλογη παρουσία στο φετινό Europa League, λόγω του τερματισμού της στην 11η θέση του Γερμανικού πρωταθλήματος και του πρόωρου αποχαιρετισμού της απ' το κύπελλο, εξαιτίας της ήττας της από την Βάλντχοφ Μάνχαϊμ με 2-0 στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης.

Μερικοί ποδοσφαιριστές που συνέθεσαν την φετινή Άιντραχτ, ήταν ο μόνιμος πορτιέρο της ομάδας της Γερμανίας, Κέβιν Τράπ, ο Αλμαμί Τουρέ, ο Εβάν Εντινγκά, ο Φίλιπ Κόστιτς, οι Γιαπωνέζοι Καμάντα και Χασέμπε, ο Σεμπάστιαν Ρόντε, ο Μπορέ και ο Γκονζάλο Πασιένσια. Η γερμανική ομάδα στην φάση των ομίλων κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό, την Φενερμπαχτσέ και την Αντβέρπ. Η ευρωπαϊκή πορεία των "αετών" ξεκίνησε με το αριστερό καθώς γκέλαρε μέσα στην Commerzbank-Arena, φέρνοντας ισοπαλία 1-1 με την Φενερμπαχτσέ, αλλά απέφυγε την ήττα στις καθυστερήσεις καθώς ο Τραπ απέκρουσε το πέναλτι του δικού μας Δημήτρη Πέλκα.

Η πρώτη νίκη των Γερμανών ήρθε στην Αμβέρσα του Βελγίου κόντρα στην ομώνυμη ομάδα της πόλης, χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πασιένσια στις καθυστερήσεις. Έπειτα ακολούθησαν δύο σερί νίκες επί του Ολυμπιακού, 3-1 στην Φρανκφούρτη και 2-1 στον Πειραιά, με την δεύτερη να έρχεται με γκολ στις καθυστερήσεις του Χάουγκε, παίρνοντας το τρίποντο στο ίδιο χρονικό σημείο με τον ίδιο τρόπο, όπως στην Αμβέρσα. Το νικηφόρο σερί των Γερμανών σταμάτησε στο σπίτι τους, φέρνοντας ισοπαλία 2-2 με την Αντβέρπ, παίρνοντας τον βαθμό της ισοπαλίας στις καθυστερήσεις με τέρμα του Πασιένσια.

Στο τελευταίο παιχνίδι της στους ομίλους, η Άιντραχτ έφερε ξανά ισοπαλία (1-1) με την Φενέρμπαχτσε, αλλά της ήταν αρκετή για να τερματίσει πρώτη, έναντι των τριών άλλων ομάδων. Για την φάση των 16 της διοργάνωσης, η Άιντραχτ ήρθε αντιμέτωπη με την Ρεάλ Μπέτις, με το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων να διεξάγεται στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν της Σεβίλλης, όπου η γερμανική ομάδα έφυγε με την νίκη από την ισπανική πόλη, χάρη σε τέρματα των Κόστιτς στο 14' και Καμάντα στο 32', ενώ ο Φεκίρ ισοφάρισε προσωρινά στο 30' σε 1-1. Το σκορ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, αν ο Μπορέ ευστοχούσε στο πέναλτι που εκτέλεσε στο 52'.

Σάντιο Μανέ: Το λιοντάρι του Μέρσεϊσαϊντ

Στην ρεβάνς της Φρανκφούρτης οι γηπεδούχοι κρατούσαν την πρόκριση μέχρι το 90' οπότε ο Ιγκλέσιας με δικό του γκολ έστειλε το ματς στην παράταση, στην οποία χρειάστηκε το αυτογκόλ του Ροντρίγκεζ στην τελευταία φάση για να πάρει η Άιντραχτ το εισιτήριο για τους 8 της διοργάνωσης, όπου θα ξαναβρεί μπροστά της μια άλλη ισπανική ομάδα, την Μπαρτσελόνα.

Στην Commerzbank-Arena, η Άιντραχτ προηγήθηκε με φοβερό μακρινό σουτ του Κνάουφ, αλλά η Μπάρτσα έφυγε από την Φρανκφούρτη με μια βολική για αυτήν ισοπαλία με γκολ του Φεράν Τόρες στο 66'. 7 μέρες αργότερα, στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης, η Άιντραχτ έδωσε μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές παραστάσεις της φετινής σεζόν, καθώς απέδρασε με την πρόκριση από το μεγαλύτερο στάδιο της Ευρώπης. Τον χορό των γκολ άνοιξε στο 4ο λεπτό ο Κόστιτς με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, ενώ ο Μπορέ διπλασίασε με "κεραυνό" στο 36' τον αριθμό των τερμάτων της Άιντραχτ, ενώ στα μισά του δεύτερου μέρους, ο Σέρβος αριστερός χαφ σημείωσε το τρίτο τέρμα της ομάδας του.

Στη συνέχεια, η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά δεν κατάφερε να στείλει το ματς στην παράταση, παρά τα τέρματα των Μπουσκέτς και Ντεπάι στις καθυστερήσεις. Το τελικό σφύριγμα του Μάικλ Όλιβερ ολοκλήρωσε άλλη μια μεγάλη έκπληξη, από τις αρκετές της διοργάνωσης, με τους παίκτες της Άιντραχτ να πανηγυρίζουν μπροστά σε 80000 θεατές, εκ των οποίων οι 30000 ήταν φίλοι της γερμανικής ομάδας την πρόκρισή της, επί μιας ιστορικής ομάδας που ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο.

Τελευταίο εμπόδιο για τον τελικό, ήταν άλλη μια φονέας των γιγάντων, αυτή τη φορά, από την Αγγλία, η Γουέστ Χαμ, που άφησε εκτός διοργάνωσης, την διοργανώτρια ομάδα του τελικού, Σεβίλλη στους 16 και εν συνεχεία την Λιόν, χάρη στην εκτός έδρας νίκη της με 3-0 επί των Γάλλων. Η γερμανική ομάδα δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα στις αναμετρήσεις της με την αγγλική ομάδα, καθώς πέρασε στον τελικό με δύο νίκες εις βάρος της Γουέστ Χαμ.

Chart Show: Η επιστροφή μίας αγαπημένης μουσικής εκπομπής

Η πρώτη νίκη σημειώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου με 1-2, χάρη στα δύο τέρματα του Καμάντα στο 1ο και στο 54ο λεπτό, με τον Αντόνιο να ισοφαρίζει προσωρινά για τα "σφυριά". Στον επαναληπτικό της Φρανκφούρτης, η Άιντραχτ κλείδωσε το εισιτήριο για τον τελικό της Σεβίλλης με το γκολ του Μπορέ στο 26', ενώ 8 λεπτά νωρίτερα είχαν αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι της Γουέστ Χαμ, λόγω της αποβολής του Κρέσγουελ.

Με την λήξη του αγώνα, χιλιάδες φίλοι της Άιντραχτ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Φρανκφούρτης για να πανηγυρίσουν μαζί με τους παίκτες της ομάδας τους την πρόκριση στον τελικό, με την ελπίδα να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου στο παιχνίδι της Σεβίλλης και τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο μετά το 1980, ενάντια στην ιστορική Ρέιντζερς.

ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!
Καλοκαίρι του 2012: Ένας ιστορικός σύλλογος της Σκωτίας, η Glasgow Rangers, υποβιβάζεται από την Premiership, στην 4η κατηγορία λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά οι φίλοι των "μπλε" της Γλασκώβης δεν άφησαν ποτέ μόνη την ομάδα τους γεμίζοντας κάθε φορά το Άιμπροξ, όταν έπαιζε το ιστορικό αυτό κλάμπ.

Αυτή η ιστορική ομάδα, χωρίς αξιόλογους παίκτες, σοβαρή διοίκηση και χορηγούς κατάφερε να ξαναεπιστρέψει σύντομα στην κορυφαία κατηγορία της Σκωτίας με σκοπό να ρίξει από την κορυφή την μισητή αντίπαλο της, Σέλτικ και το κατάφερε πέρσι, έχοντας ως προπονητή τον μεγάλο βετεράνο άσο της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ και μάλιστα αήττητη, μαζεύοντας συνολικά 102 βαθμούς, έναντι 77 των Κελτών της Γλασκώβης.

Τα καλύτερα πρωταπριλιάτικα ψέματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό

Δυστυχώς φέτος η Ρέιντζερς έχασε εκτός από τον Τζέραρντ, ο οποίος προπονεί την Άστον Βίλα και την ευκαιρία να επαναλάβει το περσινό της κατόρθωμα, τερματίζοντας εντέλει στην δεύτερη θέση πίσω από την πρωταθλήτρια Σέλτικ, των δικών μας Γιώργου Γιακουμάκη και Βασίλη Μπάρκα. Όμως η Ρέιντζερς έχει μια ευκαιρία να πανηγυρίσει εγχώριο τίτλο, καθώς το ερχόμενο Σάββατο αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Σκωτίας κόντρα στην Χαρτς.

Το ρόστερ της ομάδας του παλαίμαχου Ολλανδού Τζοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ, απαρτίζουν (ενδεικτικά) ο Άλαν Μακ Γκρέγκορ, ο αρχηγός της Τζέιμς Ταβερνιέ, ο Τζον Λούντστραμ, ο Γκλεν Καμαρά, ο Άαρον Ράμσεϊ, ο Αλφρέντο Μορέλος και ο Κεμάρ Ρουφ. Η Ρέιντζερς άρχισε τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις από τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με την σουηδική Μάλμε από την οποία δέχτηκε δύο ήττες με το ίδιο σκορ (1-2).

Ο αποκλεισμός αυτός από την σουηδική ομάδα, οδήγησε την Ρέιντζερς στα πλέι οφς του Γιουρόπα Λιγκ, όπου για να προκριθεί στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης έπρεπε να αποκλείσει την Αλασκέρτ από την Αρμενία, με την νίκη της επί των Αρμένιων στην Γλασκώβη (1-0) να της είναι αρκετή. Για την ιστορία το ματς στην Αρμενία έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα. Στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, η Ρέιντζερς κληρώθηκε με την Λιόν, την Σπάρτα Πράγας και την Μπρόντμπι από την Δανία. Η πορεία της Ρέιντζερς στους ομίλους ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο καθώς στα δύο πρώτα της ηττήθηκε τόσο στην Γλασκώβη από την Λιόν με 0-2, όσο και στην Πράγα από την Σπάρτα Πράγας με 1-0.

Τα ματς με την Μπρόντμπι στην Γλασκώβη και στην Δανία ήταν καθοριστικής σημασίας για να συνεχίσει η Ρέιντζερς στην Ευρώπη. Τελικά η ομάδα από την Σκωτία δεν ηττήθηκε σε κανένα απ' τα δύο παιχνίδια, κερδίζοντας την Μπρόντμπι 2-0 εντός και μετέπειτα πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας (με σκορ 1-1) μέσα στην δανέζικη πόλη. Στη συνέχεια ακολούθησε το ματς με την Σπάρτα Πράγας στο Άιμπροξ, το οποίο ήταν ένας τελικός για την δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ για την φάση των 16 του Europa League και η Ρέιντζερς το κατάφερε καθώς κέρδισε 2-0 τους Τσέχους, χάρη σε δύο τέρματα του Μορέλος, στο 15' και στο 48'.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Δ μέρος)

Στο τελευταίο ματς της στους ομίλους, η Ρέιντζερς αντιμετώπισε εκτός έδρας την Λιόν, με την οποία έφερε ισοπαλία 1-1, μένοντας έτσι για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι αήττητη και απαγορεύοντας παράλληλα το δικαίωμα στους "Λιονέ" να πανηγυρίσουν το 6 στα 6 στη διοργάνωση. Το τέλος της φάσης των ομίλων την βρίσκει στη δεύτερη θέση, πίσω από την πρώτη Λιόν, αλλά μπροστά από τις άλλες δύο ομάδες, Σπάρτα Πράγας και Μπρόντμπι. Στα μπαράζ της φάσης των 16, η Ρέιντζερς ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ στις αναμετρήσεις της με την Μπορούσια Ντόρτμουντ του Έρλινγκ Χάαλαντ και της παρέας του, η οποία τερμάτισε τρίτη στον όμιλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Όμως η Ρέιντζερς έτριξε τα δόντια της στους Βεστφαλούς από το πρώτο κιόλας παιχνίδι στο Signal Iduna Park, βάζοντας 4 τέρματα έναντι 2 της Ντόρτμουντ, με όλη την φίλαθλη κοινότητα να μένει άφωνη μετά από αυτήν την μεγάλη νίκη των Σκωτσέζων. Στην ρεβάνς της Γλασκώβης, η Ρέιντζερς κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία το υπέρ της 4-2, φέρνοντας ισοπαλία 2-2 με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, αφήνοντας έξω ένα μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.

Τσέλσι- Το αβέβαιο μέλλον των πρωταθλητών Ευρώπης

Επόμενος αντίπαλος για τους μπλε της Γλασκώβης, ο Ερυθρός Αστέρας, τον οποίο συνέτριψαν 3-0 εντός έδρας, ενώ στο Μαρακανά του Βελιγραδίου, ηττήθηκαν με 2-1, αλλά αυτή η ήττα δεν έκοψε τα πανηγύρια στους φίλους και στους παίκτες της Ρέιντζερς για την πρόκρισή της στους οκτώ του Europa League. Στην κλήρωση των προημιτελικών, η Ρέιντζερς απέφυγε μεγαθήρια όπως τις Μπαρτσελόνα, Λειψία (την οποία αντιμετώπισε στα ημιτελικά) και Αταλάντα, πέφτοντας πάνω στην Μπράγκα από την Πορτογαλία.

Στην Μπράγκα, η Ρέιντζερς ηττήθηκε από την ομώνυμη ομάδα με 1-0 αλλά η ρεβάνς της Γλασκώβης, ήταν το πρώτο από τα δύο μεγάλα αποτελέσματα που πανηγυρίστηκαν έξαλλα την φετινή σεζόν από κάθε φίλαθλο των "μπλε" της Γλασκώβης. Ο αρχηγός της Ρέιντζερς, Ταβερνιέ, αρχικά έδωσε προβάδισμα για την πρόκριση στην ομάδα του με δύο του γκολ στο Α ημίχρονο, αλλά οι Πορτογάλοι έστειλαν το ματς στην παράταση με τέρμα του Κάρμο στο 83'.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Γ' μέρος)

Το χρυσό γκολ που έστειλε την Ρέιντζερς στα ημιτελικά, πέτυχε ο Ρουφ στο 101' με την Μπράγκα να μην καταφέρνει στη συνέχεια να αντιδράσει. Μόνο ένα εμπόδιο έμεινε για την Ρέιντζερς να περάσει στον τελικό της Σεβίλλης και αυτό ήταν η Λειψία που στόχευε στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Η Λειψία απέκτησε το αβαντάζ για τον τελικό της Σεβίλλης με την νίκη της στην Red Bull Arena με 1-0 επί της Ρέιντζερς, χάρη στο γκολ του Ανχελίνο 5 λεπτά πριν την λήξη, αλλά μια εβδομάδα αργότερα η δεύτερη κατάφερε τελικά να χαμογελάσει στο τέλος.

Τα δύο τέρματα του Ταβερνιέ και Καμαρά στο πρώτο ημίχρονο, έδωσαν το πλεονέκτημα στην Ρέιντζερς για την πρόκριση στο τελικό, όμως στο 71' ο μεγάλος σταρ της Λειψίας, Ενκουνκού μείωσε σε 2-1, ισοφαρίζοντας παράλληλα σε 2-2 το συνολικό σκορ μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά ο Λούντστραμ λύτρωσε την ομάδα της Σκωτίας πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ δέκα λεπτά αργότερα, δίνοντας εκ νέου το εισιτήριο του τελικού στους μπλε της Γλασκώβης.

Χρειάστηκαν μερικά δραματικά λεπτά μέχρις ότου ο άρχοντας του αγώνα να σφυρίξει το τέλος της αναμέτρησης και να δώσει το έναυσμα στους παίκτες, το προσωπικό και τους φίλους της Ρέιντζερς να πανηγυρίσουν την μεγάλη αυτή πρόκριση στον τελικό της Τετάρτης, όπου θα αντιμετωπίσουν την τρίτη κατά σειρά γερμανική ομάδα, την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Παράλληλα, η Ρέιντζερς επιστρέφει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2008, όπου ηττήθηκε στο Μάντσεστερ από την Ζενίτ με 2-0 για το τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ελπίζοντας αυτή τη φορά να πανηγυρίσει τον δεύτερο της ευρωπαϊκό τίτλο.

ΑΕΛ: Η ποδοσφαιρική εξέγερση του θεσσαλικού κάμπου πριν από 34 χρόνια

Ευελπιστούμε ότι το αυριανό παιχνίδι, το οποίο θα ξεκινήσει στις 22:00 και θα μεταδοθεί από τα COSMOTE SPORT 1 HD, COSMOTE SPORT 4K και από την ΕΡΤ1, να προσφέρει θέαμα στο κοινό, το οποίο θα αφιερώσει τουλάχιστον δύο ώρες από το χρόνο του για τον μεγάλο τελικό του UEFA Europa League και ευχόμαστε σε αυτήν την μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο μονομάχων να κερδίσει ο καλύτερος. Τα υπόλοιπα, αύριο στις οθόνες μας!

*πηγή κυρίας φωτογραφίας: uefa.com

Exit mobile version