LifeSteps.gr

Colonize prologue review

Colonize

Σαν φαν των city-building και strategy games με μεγάλη ικανοποίηση είδα ένα καινούριο παιχνίδι, το Colonize να προσπαθεί να μπει σφήνα στα δεκάδες παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά. Ο εν λόγω τίτλος λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας τον 17ο αιώνα. Όπως γίνεται σ΄ αυτά τα παιχνίδια πρέπει να φτιάξουμε την πόλη μας ξεκινώντας από το μηδέν μέχρι να αναπτυχθούμε πλήρως ώστε να καταφέρουμε να επιβιώσουμε.

Αυτό που παρατήρησα μόλις το ξεκίνησα το Colonize είναι οι αρκετές ελλείψεις που λογικά υπάρχουν μιας και το παιχνίδι είναι σε early access όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολλούς τίτλους τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή δεν έβρισκα πως θα έρθουν περισσότεροι κάτοικοι στο μικρό μου χωριό ώστε ν΄αναλάβουν τις αναγκαίες εργασίες για να τρέξει ομαλά το χτίσιμο της πόλης μου. Υπάρχουν αρκετά πράγματα για να ικανοποιήσουν τους φαν του είδους όπως η εναλλαγή μέρας-νύχτας αλλά και μπόλικα στατιστικά που καλύπτουν αυτά που πρέπει να ξέρουμε.

Βέβαια η δυσκολία του ειδικά στην αρχή είναι μεγάλη γιατί μας λείπουν τ΄ απαραίτητα για να κρατήσουμε τους settlers μας ικανοποιημένους ώστε να δουλεύουν απρόσκοπτα. Χωρίς ξύλα και πέτρες πως να φτιαχτούν τα απαραίτητα κτίρια;. Ευτυχώς μπορούμε να κάνουμε trade τ΄αγαθά που μας λείπουν αλλά θα πρέπει να έχουμε κάτι στο απόθεμα για να δώσουμε. Υπάρχουν και διάφορες αποστολές που μπορούμε να εκτελέσουμε όπως και η επικοινωνία με την Αγγλία.

Αυτό που δεν κατάλαβα ήταν γιατί οι κάτοικοι μου έχαναν την ζωή τους χωρίς να τους λείπει κάτι σημαντικό όπως η τροφή για παράδειγμα. Μάλλον το A.I. είναι προβληματικό στην αρχή απ΄ότι φαίνεται. Από γραφικά και ήχο το Colonize είναι μια χαρά όπως επίσης και η απόδοση του σ΄ένα σύστημα μέτριο για την εποχή. Εκεί δεν υστερεί ευτυχώς. Το παιχνίδι μου θύμισε κάποιο παλιότερο που έπαιζα, το Depraved που δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί τώρα πια χωρίς όμως να έχει τα bugs που υπάρχουν εδώ.

Το Colonize έτσι που το βλέπω έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί σε κάτι πολύ καλό όπως το Banished π.χ. αλλά προς το παρόν θέλει υπομονή μέχρι να φτιαχθεί από τους προγραμματιστές του. Αποκλείεται να το αφήσουν έτσι. Ακόμα και στην γρήγορη ταχύτητα που το βάζω για να επιταχύνω λίγο τις διαδικασίες χτισίματος των απαραίτητων εγκαταστάσεων οι κάτοικοι κολλάνε και δεν δουλεύουν σωστά η περνούν μέσα από τα κτίρια. Χρειάζεται επίσης κάποια αλλαγή και το user interface του για να βρίσκουμε πιο εύκολα τα απαραίτητα.

Ούτε ένα σωστό πλήκτρο για exit από το παιχνίδι δεν έβρισκα αλλά υπήρχε εκεί δίπλα στην επιλογή για fast forward κάτω αριστερά. Στο Colonize υπάρχουν και οι φυλές ντόπιων κατοίκων που σίγουρα θα μας επιτεθούν αν μπούμε στα χωράφια τους. Δεν μου έχουν έρθει ακόμη, είμαι στην αρχή όπως και οι περιβόητοι πειρατές που υπόσχεται το παιχνίδι ότι έχει. Αργότερα όταν θα έχουμε φτιάξει μια αξιόλογη πόλη θα κάνουν τις επιδρομές τους άρα θα πρέπει ν΄έχουμε οχυρώσει σωστά την αποικία μας.

Before We Leave review

Επίσης στο Colonize δεν βρίσκω, στην αρχή τουλάχιστον εκτός από stone,και τ΄απαραίτητα herbs για να γιατρέψω τους κατοίκους μου που είναι ασθενείς. Όπως ανέφερα και παραπάνω έχει αρκετές ελλείψεις που καλό θα είναι να επιλυθούν σύντομα. Μου φαίνεται έτσι όπως το ρίξανε στην αγορά τώρα σαν μια προσπάθεια να μας ανοίξουν την όρεξη για να περιμένουμε περισσότερα στο μέλλον. Το κατάφεραν μπορώ να πω αλλά πρέπει να δουλέψουν σκληρά να ικανοποιήσουν τώρα όλους αυτούς που περιμένουν κάτι μεγάλο.

King of Seas review

Η βαθμολογία που θα έβαζα στο Colonize έτσι όπως μας το έριξαν τώρα θα ήταν πολύ χαμηλή κυρίως για τα πολλά του bugs αλλά και τις ελλείψεις. Έχει πάντως όλες τις δυνατότητες να φτάσει στα επίπεδα του Banished η και να γίνει ακόμα καλύτερο. Υπάρχουν δεκάδες παρόμοιοι τίτλοι city building στην αγορά και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Ένα τυπικό 5/10 για τώρα και στο μέλλον βλέπουμε.

Exit mobile version