LifeSteps.gr

Καθιστική Νόσος: Τι Ασθένειες Προξενεί Η Καθιστική Ζωή

Δεν χωρά αμφιβολία ότι στις ημέρες μας οι περισσότερες δραστηριότητες, είτε βρισκόμαστε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, έχουν να κάνουν με την καρέκλα του γραφείου, αλλά και τον καναπέ. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουμε καθιστική ζωή πολλές ώρες καθημερινά. Όμως, αυτός ο παρατεταμένος χρόνος καθισιού είναι επιβαρυντικός για την υγεία μας. Συνδέεται με μια ομάδα ασθενειών, που έχει ονομαστεί καθιστική νόσος.

Ο κίνδυνος στην καθιστική ζωή

Όλοι οι ειδικοί αναφέρουν πως οποιαδήποτε εκτεταμένη καθιστική στάση, όπως στο γραφείο της δουλειάς μας, ή στην τηλεόραση του σπιτιού, ακόμη και στο κάθισμα του αυτοκινήτου όταν οδηγούμε, μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την υγεία μας.

Οι ανησυχητικές έρευνες

Πολύ πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Loughborough και το Πανεπιστήμιο του Leicester στην Βρετανία, ενοχοποιούν την καθιστική ζωή.

Εκτός του ότι καταπονεί το μυοσκελετικό σύστημα, ευθύνεται και για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και καρκίνου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν περίπου 800.000 άτομα από διάφορες χώρες, τα οποία περνούσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα σε καθιστική δουλειά ή καθιστικό τρόπο αναψυχής, και διαπίστωσαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, και περίπου 125% πιθανότητες για συμπτώματα που συνδέονται με την καρδιαγγειακή νόσο, όπως πόνος στο στήθος (στηθάγχη), ή καρδιακή προσβολή.

Ο αυξημένος κίνδυνος από την καθιστική ζωή μελετήθηκε χωριστά από άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως το κάπνισμα και η υπέρταση.

Μια άλλη επιστημονική έρευνα από το περίφημο Ιατρικό Κολέγιο του Ουισκόνσιν (MCW), υποστηρίζει ότι η καθιστική νόσος έχει παρόμοιους κινδύνους με αυτούς του καπνίσματος.

Αναφέρεται πως όταν παραμένουμε σε καθήμενη στάση για έξι ή περισσότερες ώρες ημερησίως, διατρέχουμε 19% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, από ότι αν καθόμασταν τρεις ή λιγότερες ώρες την ημέρα.

Επίσης, οι ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διαπίστωσαν ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με 14 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις, όπως:

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 128.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα.

Όλοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν καμία από αυτές τις παθήσεις. Κατά τη διάρκεια των 21 ετών που ακολούθησαν, σχεδόν 49.000 άτομα απεβίωσαν.

Τι πρέπει να κάνουμε

Όσο λιγότερο κινούμαστε, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος των ασθενειών που συνδέονται με την καθιστική νόσο.

Το ανησυχητικό είναι ότι η έντονη καθιστική ζωή είναι επιβαρυντική για την υγεία ακόμα κι αν κάποιος γυμνάζεται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Αυτό οφείλεται στις συνήθειες που έχουμε όταν περνάμε πολύ χρόνο στον καναπέ ή στο γραφείο, καθώς τείνουμε να έχουμε διάφορες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η υπερβολική κατανάλωση σνακ ή η κακή διατροφή.

Ως εκ τούτου, η λύση φαίνεται να βρίσκεται στο ότι πρέπει να μειώσουμε δραματικά το καθισιό σε συνδυασμό με τις κακές διατροφικές συνήθειες, και να κινούμαστε ολοένα και περισσότερο.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως μπορούμε να ξεκινήσουμε με το να στεκόμαστε απλά λίγο όρθιοι ή να κάνουμε μερικά βήματα, όποτε έχουμε την ευκαιρία στη δουλειά, ή να σκεφτούμε τρόπους για να περπατάμε λίγο, ενώ εργαζόμαστε.

Στο γραφείο και στο σπίτι

Παραθέτουμε συνοπτικά τι προτείνουν οι ειδικοί να κάνουμε στο σπίτι και στο γραφείο, για να μειωθεί ο κίνδυνος να εμφανισθούν οι ασθένειες που προκαλεί η καθιστική νόσος.

Η επίδραση της κίνησης, ακόμη και όταν είναι χαλαρή και ήπια, μπορεί αποτρέψει την καθιστική νόσο.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι θα κάψουμε και περισσότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και αύξηση της ενέργειας που θα έχουμε μέσα στην ημέρα.

13 Λόγοι που το Περπάτημα Είναι Η Καλύτερη Άσκηση Για Όλους

Είναι ανησυχητική η καθιστική νόσος?

Είναι αλήθεια ότι δεν δημιουργηθήκαμε για να καθόμαστε σε μια καρέκλα ή ένα καναπέ. Παρότι οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής μας καθηλώνουν σε ένα γραφείο ή μπροστά στον υπολογιστή, ωστόσο, μπορούμε να κινούμε συνεχώς το σώμα μας αποφεύγοντας να κάνουμε τα πάντα καθισμένοι.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την καθιστική ζωή μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version