LifeSteps.gr

Superstatic - Glimmering Veil review (2021 release)

Superstatic

Επειδή μου αρέσει να ψάχνω στα underground συγκροτήματα για να βρω κάτι καλό είπα σήμερα να παρουσιάσω το δεύτερο άλμπουμ της ιρλανδικής μπάντας Superstatic που φτιάχτηκε από τον Rustam, το ιδρυτικό μέλος των Rakoth και Umbral Presence, ο οποίος έπαιζε επίσης μπάσο στους Cruachan. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από το ντεμπούτο άλμπουμ των Rakoth, "Superstatic Equilibrium", ωστόσο αυτή τη φορά ο Rustam (με το όνομα Alex) έχει στραφεί στο doom death metal από το folk pagan metal που έπαιζε πιο πριν.

Στο "Glimmering Veil" η μουσική έγειρε περισσότερο προς το funeral doom metal, έγινε πιο σκοτεινή και πιο περίπλοκη, ενσωματώνοντας στοιχεία τρόμου. Ταυτόχρονα, οι στίχοι βασίζονται σε έργα των Harlan Ellison, Wilhelm Hauff, Stephen King και Arthur Machen και στα βιντεοπαιχνίδια Morrowind και System Shock 2, γεγονός που κάνει την ακρόαση του "Glimmering Veil" ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και απρόβλεπτη. Την βασική κιθάρα στο cd αυτό ανέλαβε ο έμπειρος και γνωστός μας από πολλές αξιόλογες συμμετοχές και δημιουργίες Sergei Lazar (Arkona, Rossomahaar), ο οποίος έχει επίσης μιξάρει το άλμπουμ.

Το master του άλμπουμ έγινε από τον Tom Waltz, γνωστό από τη δουλειά του με τους Venom, Annihilator, Dopethrone και πολλούς άλλους καλλιτέχνες. Εγώ επειδή παρακολουθούσα την ρωσική μέταλ σκηνή ήξερα τον Rustam από τις προηγούμενες δουλειές που είχε κάνει και ήταν πολύ αξιόλογες. Βέβαια εδώ προσπαθεί σε ένα πολύ διαφορετικό είδος από το κλασικό για πολλούς pagan metal ρωσικής προέλευσης αλλά τα πηγαίνει περίφημα και στο βαρύ doom από ότι ακούω.

Το μόνο πρόβλημα που έχω σε όλα σχεδόν τα underground συγκροτήματα είναι η έλλειψη επαρκών στοιχείων αφού βασίζομαι κυρίως σε ότι αναφέρει η εταιρεία τους για αυτούς. Αλλά ότι έχω βρει μερικές φορές βγαίνει πολύ καλύτερο από πολυδιαφημισμένες μπάντες που γνωρίζει όλος ο κόσμος. Ειδικά στο death /doom έχω πολλά άγνωστα συγκροτήματα που όμως αξίζουν για ορισμένους φανατικούς της σκηνής. Όταν καταφέρνω να βρω τα στοιχεία που χρειάζονται για μια αξιοπρεπή παρουσίαση τα βάζω αμέσως.

Μερικές φορές βοηθάνε και τα παιδιά στέλνοντας πολύτιμο υλικό φωτογραφικό κυρίως και κάποια βιογραφικά στοιχεία απαραίτητα για να τους μάθει ο κόσμος. Εδώ σε ένα τέτοιο δύσκολο είδος και underground είναι και η βαθμολόγηση ανάλογη. Πολλά από τα παιδιά δεν θέλουν να εμφανίζονται πιο έξω και είναι σεβαστή η επιλογή τους, άλλοι δεν κάνουν καν ζωντανές εμφανίσεις η περιορίζονται μόνο στην πόλη που δημιουργήθηκαν.

Helevorn - Aamamata review

Βέβαια η μουσική είναι απαιτητική και δεν δέχεται περίεργες συμπεριφορές αλλά πάντα οι καλλιτέχνες είναι εκκεντρικοί και έχουν τις προτιμήσεις τους. Είναι ένας χώρος που ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και αν δεν κάνεις τα βήματα που χρειάζονται μένεις πίσω και μετά χάνεσαι στο πλήθος. Και ειδικά μπάντες αξιόλογες από μικρότερες χώρες η σε αδιάφορες δισκογραφικές που δεν τους προωθούν όσο πρέπει για να αποκτήσουν όνομα.

Saor - Origins review

Εγώ πάντως θα βάλω ένα καλό βαθμό στα παιδιά για την δημιουργία τους και ελπίζω στην τρίτη κυκλοφορία τους να έχουν καταφέρει να χτυπάνε στα ίσια μεγαλύτερες μπάντες του είδους  που μπορεί να είναι πολλές αλλά οι περισσότερες είναι στην underground σκηνή και θέλουν κάποιο σπρώξιμο εκ μέρους μας. Ειδικά στο death doom metal δεν μου έρχονται και τόσες πολλές στο μυαλό που είναι φημισμένες και προβάλλονται πολύ από τα μέσα. Στο funeral doom είναι μερικές ωραίες κλασικές μπάντες αλλά και εκεί υπάρχει χώρος για βελτίωση και κάποιο φρέσκο αίμα.

Τέλος πάντως για να μην πολυλογούμε ας βάλω ένα 8/10 σαν ένδειξη ότι περιμένω και κάτι καλύτερο στο μέλλον από τα παιδιά. Και σε μια μεγαλύτερη εταιρεία διανομής τους εύχομαι για να βγουν και λίγο παραέξω από τα στενά πλαίσια του underground metal που μπορεί σε μένα που το ψάχνω να μου αρέσει αλλά οι υπόλοιποι χάνουν αξιόλογες μπάντες λόγω αυτού του αποκλεισμού σε κλειστά όρια.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.I Have No Mouth, And I Must Scream
2.Mutabor
3.House Dagoth
4.Edge
5.I Am The Doorway
6.The Rose Garden
7.Remember Citadel

Η σύνθεση της μπάντας για αυτό το cd αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Tauro Alterfour - Ντραμς
P. C. Stevens - Κιθάρα
Ryan Erwin - Κιθάρα
Rustam Shakirzyanov - Φωνητικά, μπάσο

Είδος: Death / Doom metal​

Το cd κυκλοφόρησε στις 15 Οκτωβρίου του 2021 από την εταιρεία Solitude Productions.

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 72 λεπτά.

Μπορείτε να αγοράσετε το cd από εδώ.

Exit mobile version