LifeSteps.gr

Οδηγός επιβίωσης για το καλοκαίρι

καλοκαίρι

Διανύοντας ήδη το μισό του φετινού καλοκαιριού θα μπορούσαμε να πούμε πως για αρκετούς ίσως να έχει ξεκινήσει ήδη, να ξεκινάει τώρα ή να επρόκειτο να ξεκινήσει λίγο αργότερα. Το μόνο σίγουρο είναι πως το καλοκαίρι αποτελεί μία εποχή έντονων συναισθημάτων. Παρακάτω θα αναλύσω τι εννοώ.

Το καλοκαίρι ανέκαθεν έχει συνδυαστεί με μία μακρά περίοδο διακοπών. Από το σχολείο ήδη σαν παιδιά περιμέναμε με ανυπομονησία τον Ιούνιο, τον μήνα που θα έκλειναν για σχεδόν τρεις μήνες τα σχολεία, όσο δηλαδή διαρκεί το καλοκαίρι. Σαν ενήλικες έναν ολόκληρο χρόνο περιμένουμε την πολυπόθητη άδεια του καλοκαιριού. Πιέζουμε τον εαυτό μας υποσχόμενοι σε αυτόν να του δώσουμε το δώρο του κάποιες μέρες μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί όμως, το καλοκαίρι «πρέπει» να περνάμε καλά;

Κυρίως όμως, γιατί δεν πρέπει κάθε περίοδο να περνάμε καλά; Έχει κυριαρχήσει ανά τα έτη, με αποκορύφωμα τα τελευταία με την «εισβολή» των social media και των influencers στις ζωές μας, η πεποίθηση πως τα καλοκαίρια οφείλουν να είναι συνυφασμένα με διακοπές. Ακριβές διακοπές σε νησιά, σε πολυτελή ξενοδοχεία, με φαγητά και ξέφρενες νύχτες είναι η «αποδεκτή» πλέον τακτική.

Έχουμε μιλήσει ξανά για τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στον ψυχισμό μας. Σήμερα όμως, θα μιλήσουμε για το πως θα «επιβιώσουμε» όχι από τον καύσωνα (για αυτόν υπάρχουν αρκετά σχετικά άρθρα), αλλά από το νέο μοντέλο καλοκαιριού που πλασάρεται συνεχώς μπροστά μας.

  1. Αρχικά απομακρύνσου από τα social media. Ο νούμερο ένα κανόνας πάντα και όχι άδικα. Όσο λιγότερο θα παρακολουθείς από την «κλειδαρότρυπα» την φαινομενική ζωή των ακολούθων σου τόσο περισσότερο θα δίνεις σημασία και χρόνο στην πραγματική δική σου.
  2. Χαλάρωσε. Η ουσία των διακοπών κρύβεται στην ετυμολογία της ίδιας της λέξης. Διακοπή. Κάνε μία διακοπή από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, από το στρες, από την ρουτίνα, κάποιες φορές και από τους ανθρώπους. Ξεκούρασε όσο μπορείς το σώμα και άδειασε το μυαλό σου από τις υπέρογκες πληροφορίες.
  3. Αφιέρωσε χρόνο σε εσένα. Τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να υιοθετήσεις ως νέα τακτική να βάλεις τον εαυτό σου και τα θέλω σου ως προτεραιότητα. Ακόμα και αν αυτά είναι διαφορετικά από της πλειοψηφίας το να ικανοποιήσεις τις δικές σου ανάγκες αποτελεί μία ύψιστη μορφή self care. Φρόντισε την υγεία σου, ξεκούρασε το σώμα σου, περιποιήσου τον εαυτό σου.
  4. Κάνε κάτι διαφορετικό. Είτε αυτό είναι μία εκδρομή, μία συνάντηση με φίλους που είχες καιρό να κάνεις, μία νέα δραστηριότητα, ένα νέο βιβλίο, η επίσκεψη σε ένα καινούριο μαγαζί. Κάνε όμως, κάτι διαφορετικό. Το μάτι είναι ο αποδέκτης και ο πομπός νέων εικόνων που έχει ανάγκη ο ψυχισμός και ο εγκέφαλός μας.
  5. Θέσε νέους στόχους. Ίσως τώρα να έχεις τον χρόνο να κάνεις μία ανασκόπηση όσων ήθελες να πετύχεις όλη τη χρονιά και το στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι. Ακόμη μπορείς να τροποποιήσεις ή να θέσεις επιπλέον στόχους για το υπόλοιπο του έτους. Οι ανάγκες μας αλλάζουν, το ίδιο και οι στόχοι μας.
  6. Ζήσε το τώρα. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, και δεν είναι ψέματα. Πάντα ελπίζουμε σε ένα επόμενο καλοκαίρι που θα είναι καλύτερο από το φετινό. Που θα έχουμε όσα δεν είχαμε φέτος, περισσότερα χρήματα, έναν σύντροφο, μεγάλη παρέα, διακοπές σε κάποιο εξωτικό νησί. Βρες την αλήθεια και την ευτυχία μέσα σε όσα ήδη έχεις φέτος, αυτό το καλοκαίρι, και ζήσε το στην καλύτερη εκδοχή που αυτό μπορεί να γίνει.

«Εκμεταλλεύσου» λοιπόν, το φετινό καλοκαίρι και μετέτρεψε το σε έναυσμα για μία νέα χρονιά που θα σε βρει πιο χαλαρό, πιο ξεκούραστο και πιο έτοιμο να κατακτήσεις περισσότερο συνειδητοποιημένος τους στόχους σου. Σπάσε τη φούσκα που σου πλασάρεται για το «ιδανικό» καλοκαίρι και κάνε ό,τι σε κάνει να νιώθεις εσύ ασφαλής. Προστάτευσε την ενέργειά σου και μην την σπαταλάς είτε σε δραστηριότητες εκτός της ιδιοσυγκρασίας σου είτε σε ανθρώπους που δεν ταιριάζεις.

Exit mobile version