Ενώ έχουμε φύγει από τον παραδοσιακό δίσκο βινυλίου εδώ και πολύ καιρό, εντούτοις το αναλογικό μέσο παραμένει πάντα επίκαιρο. Μάλιστα, στις ημέρες μας είναι της μόδας οι καλλιτέχνες να κυκλοφορούν την μουσική τους και σε βινύλιο. Στον οδηγό θα δούμε πως μπορούμε από την φωτογραφία στο εξώφυλλο του δίσκου, να τον εντοπίσουμε αυτόματα στο δωρεάν Spotify, έτσι ώστε να ακούσουμε ψηφιακά όλα τα κομμάτια του άλμπουμ.
Η αναβίωση του βινυλίου
Πολλοί από εμάς ζήσαμε τη χρυσή εποχή του δίσκου βινυλίου, όταν τα LP και τα 45άρια κυκλοφορούσαν σε χιλιάδες αντίτυπα. Όμως, και στις ημέρες μας υπάρχει μια αξιοσημείωτη επιστροφή του βινυλίου, όπως προκύπτει από τις επίσημες στατιστικές των εταιρειών.
Πρόσφατες εκθέσεις της Βρεταννικής BPI, και της αμερικάνικης RIAA, αναφέρουν ότι για τα έτη 2016 και 2017 οι πωλήσεις CD μειώθηκαν κατά πολύ σε σχέση με τις αντίστοιχες του βινυλίου, που αυξήθηκαν κατά μέσο όρο διετίας σε 35,7%, ακολουθώντας από κοντά το streaming των συνδρομητικών υπηρεσιών.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1998, όπου το βινύλιο είχε πάλι μεγάλες κυκλοφορίες με καλλιτέχνες όπως οι All Saints και Massive Attack.
Να μην μιλήσουμε βέβαια για τα 80's που ο δίσκος βινυλίου βρισκόταν σχεδόν παντού, και κυριαρχούσε σε όλα τα επίσημα διαγράμματα των στατιστικών.
Το πικάπ επέστρεψε
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εγκυρότατη "The Guardian", αυτή η άνοδος που παρατηρήθηκε στον δίσκο βινυλίου, ιδίως στις Αγγλόφωνες χώρες, έκανε τα πικάπ ένα από τα πιο απαραίτητα gadgets για το 2017.
Μόνο οι Βρετανοί αγόρασαν 3,2 εκατομμύρια LPs το περασμένο έτος. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 53%, και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός πωλήσεων βινυλίου από το 1991, όταν το Stars των Simply Red ήταν το bestselling album.
Σε αυτό βέβαια συνέβαλλε και η απόφαση διάσημων καλλιτεχνών να κυκλοφορήσουν τις νέες επιτυχίες τους και σε δίσκο βινυλίου, όπως τα δυο αδέρφια Gallagher των Oasis, και ο δημοφιλής Άγγλος Ed Sheeran που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και όχι μόνο.
Record Player
Έτσι λοιπόν, μια νέα web εφαρμογή που ονομάζεται Record Player μας δίνει τη δυνατότητα με ένα πάτημα, να ακούσουμε όλα τα κομμάτια που περιέχονται στον δίσκο βινυλίου, σε ψηφιακή μορφή μέσα από όλες ανεξαιρέτως τις συσκευές μας.
Google Cloud Vision API
Το Record Player χρησιμοποιεί το API του Cloud Vision της Google σε συνδυασμό με το API του Spotify. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τραβήξουμε με το κινητό μας μια φωτογραφία στο εξώφυλλο του άλμπουμ, και βέβαια να έχουμε την εφαρμογή του Spotify εγκατεστημένη στο PC ή το κινητό.
Στη συνέχεια, η εικόνα θα αποσταλεί στο API του Google Vision, το οποίο θα μας βρει την ψηφιακή μορφή του άλμπουμ με όλο το μουσικό περιεχόμενο του, έτσι ώστε να το αναζητήσει στο Spotify, και αυτό με την σειρά του θα μας παραπέμψει σε όλη την συλλογή για να την ακούσουμε επιτόπου.
Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν μιλάμε για "White label" δίσκο βινυλίου, που συναντάμε σε ανεξάρτητες παραγωγές της ηλεκτρονικής μουσικής, καθώς εξ ορισμού δεν υπάρχει καν φωτογραφία στο εξώφυλλο.
Πάντως, εμείς όταν "ξεθάψαμε" βινύλιο με αρκετές γρατσουνιές από τη χρυσή εποχή των 80's, με κομμάτια του θρυλικού Rory Gallagher (απλή συνωνυμία με τους αδερφούς Oasis), διαπιστώσαμε ότι το Record Player κάνει καλά την δουλειά του.
Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ίδιο, και καλύτερο ενδεχομένως αποτέλεσμα, θα έχουμε και σε νεότερα άλμπουμ.
Από τον δίσκο βινυλίου στα ακουστικά του κινητού
Για να υλοποιήσουμε αυτό τον ιδιαίτερο αυτοματισμό, εκείνο που πρέπει αρχικά να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε την σελίδα του Record Player από εδώ.
Κατόπιν πρέπει να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας στο Spotify, που όπως αναφέρθηκε πρέπει να είναι ήδη εγκατεστημένο, έτσι ώστε να δώσουμε το δικαίωμα στην εφαρμογή να αποκτήσει την πρόσβαση.
Μόλις συνδεθούμε, δεν έχουμε παρά να τραβήξουμε επιτόπου μέσα από την web εφαρμογή, μια φωτογραφία το εξώφυλλο του δίσκου βινυλίου, και αν πρόκειται για κινητό θα ξεκινήσει αμέσως η αναζήτηση του άλμπουμ.
Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο άμεσο και διαδραστικό αν προσθέσουμε το ωραίο εικονίδιο του Record Player στην αρχική οθόνη του κινητού μας.
Παρότι θα μπορούσαμε να πληκτρολογήσουμε το όνομα του άλμπουμ στο Spotify, με την συντόμευση της εφαρμογής δεν χωρά αμφιβολία ότι θα το κάνουμε ακόμη πιο γρήγορα, και με δυο - τρία μόνο πατήματα.
Αν είμαστε στο PC και όχι στο κινητό, αρκεί να σύρουμε την φωτογραφία που τραβήξαμε, μέσα στον browser που τρέχει η σελίδα του Record Player.
Αν ο δίσκος βινυλίου είναι πολύ παλιός ή όχι και τόσο γνωστός, ενδέχεται να απαιτηθεί να κάνουμε και δεύτερη αναζήτηση κατόπιν προτροπής της web εφαρμογής, πατώντας στη σχετική ένδειξη "let's try again", που παρατηρούμε παρακάτω.
Στη συνέχεια και αν όλα πάνε καλά, θα εμφανισθούν τα κομμάτια του άλμπουμ. Σε αυτό το σημείο έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε ένα μικρό τμήμα του τραγουδιού απευθείας μέσα από το Record Player.
Μετά η εφαρμογή θα μας παραπέμψει με αυτόματο τρόπο στο app του Spotify, έτσι ώστε να ακούσουμε όλο το κομμάτι, αλλά και τα υπόλοιπα όπως ακριβώς περιέχονται μέσα στον δίσκο βινυλίου.
Εσείς έχετε δίσκους βινυλίου?
Παρότι το βινύλιο τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μια αξιοσημείωτη άνοδο στο εξωτερικό, στην Ελλάδα των ημερών μας αυτή η vinylmania σαφώς δεν υφίσταται, καθώς κυριαρχεί το CD, και η άυλη μορφή αναπαραγωγής ήχου.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι φίλοι του αέναου αναλογικού μέσου, δεν είναι αρκετοί και στην χώρα μας, και ενδέχεται τέτοιου είδους εξειδικευμένες εφαρμογές όπως το Record Player να φανούν χρήσιμες σε πολλούς από εμάς.
Αν θέλετε να μοιραστείτε και την δικιά σας γνώμη συνολικότερα για το βινύλιο, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Nick S. αναφέρει:
η μουσικη βιομηχανια οταν μας σερβιρησε τα ασημενια τρυπια σουβερ παρουσιαζοντας τα ως κατι μεγαλειωδες μια χαρα εβγαλε τα ματια της, αφου με την παροδο του χρονου το φυσικο μεσο εγκαταλειφθηκε (μου κανει εντυπωση που λες οτι πουλιουνται ακομη cd, για δισκους βινυλιου το ξερω, αλλα cd που θα τα παιξεις? )
Τωρα φυσικα προσπαθει να μαζεψει τα ασημαζευτα αναβιωνοντας το βινυλιο αλλα ειναι μαλλον πολυ αργα για δακρυα.
ΑΝ πραγματικα αυτοι οι κυριοι ενδιαφερονταν για τη δουλεια τους κι οχι για μια αρπαχτη θα πρεπε τουλαχιστο να επενδυσουν ωστε να βγει ενα ΝΕΟ μεσο ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ εγγραφης που τουλαχιστο να φερνει ως νεο χαρακτηρηστικο την ελειψη φθορας (θα μπορουσε να ειναι και απλα η αναβαθμιση του δισκου βινυλιου με καποιο καλυτερο υλικο)
Μία εταιρεία είχε βγάλει ένα turnable που λειτουργεί με laser, ώστε να είναι συμβατό με όλους τους παλιούς δίσκους, και να έχει μηδενική φθορά.
https://www.youtube.com/watch?v=W_4sooWCh_Y
Τώρα γιατί το βίντεό τους είναι 144p, αυτό κανείς δεν το ξέρει.
ναι, το θυμαμαι, αλλα εκτος οτι δεν εποιασε, δεν ειναι αναλογικη αλλα ψηφιακη η αναπαραγωγη.
Η laser ακτινα αναγκαστικα πρεπει να κωδικωποιηθει με AD και στη συνεχεια να αποδιαμορφωθει με ενα DAC.
Η αναλογικη εγγραφη και αναπαραγωγη χωρις να μετατραπει το σημα σε ψηφιακο απο το μεσο μεχρι τα ηχεια ειναι εντελως αλλο πραγμα, και επι του παροντος δεν υπαρχει αφθαρτο τετοιο μεσο. Αυτο δε σημαινει ομως οτι δε μπορει να υπαρξει..