Το πολύ αλάτι στο μαγείρεμα μπορεί να συμβεί και στα καλύτερα σπίτια, πόσο μάλιστα αν μαγειρεύουμε συχνά από χόμπι, ή για να περιορίσουμε τα έξοδα μας. Είτε πρόκειται για φαγητό που θα το μοιραστούμε με καλεσμένους, είτε το κάναμε για να το απολαύσουμε μόνοι μας, δεν χρειάζεται να το πετάξουμε, ούτε να μας πάρει από κάτω, καθώς υπάρχουν τρόποι να διορθώσουμε την απροσεξία μας με μερικές εύκολες ενέργειες.
Η αρχή το ήμισυ του παντός
Όταν πρόκειται για πολύ αλμυρές σούπες, ή φαγητά με υπερβολικά πολύ αλάτι στο όριο της "λύσσας", τα οποία μαγειρεύονται ήδη, αλλά έχουν πολλά υγρά που θα μειωθούν έτσι και αλλιώς στην διαδικασία του βρασίματος, μπορούμε εύκολα να απομακρύνουμε την αλμυρότητα τους, χύνοντας απλά όλο το ζουμί.
Πάμε δηλαδή για λίγο πίσω στην αρχή, και τα αντικαθιστούμε με νέα υγρά, προσθέτοντας όμως μερικά καρυκεύματα ακόμη, μαζί με 2-3 πατάτες για να αποκαταστήσουμε τις τυχόν απουσίες στη γεύση που προέκυψαν από την αφαίρεση των υγρών.
Ενώ είναι βέβαιο ότι μέρος του υπερβολικού αλατιού θα έχει απορροφηθεί από το κρέας και τα τυχόν λαχανικά που προϋπήρχαν στο φαγητό, ωστόσο, μεγάλο μέρος του αλατιού θα έχει απομακρυνθεί μαζί με το υγρό.
Νερό στη διάσωση
Αν διαπιστώσουμε ότι ρίξαμε πολύ αλάτι την ώρα που το φαγητό μαγειρεύεται, και ιδίως αν πρόκειται για πολύ αλμυρές σούπες, και φαγητά με πολλά υγρά, η διάσωση μπορεί να γίνει με το κρύο νεράκι, αντί να αδειάσουμε όλο το ζουμί.
Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε με 1/4 της κούπας, αφήνοντας το φαγητό να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά, και σταδιακά να αυξάνουμε την ποσότητα έως ότου ικανοποιηθούμε με το αποτέλεσμα.
Εφόσον απαιτηθεί αρκετά περισσότερη ποσότητα νερού έως ότου αισθανθούμε ότι απομακρύνθηκε το πολύ αλάτι, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερα στερεά τρόφιμα, με καλύτερη ιδέα τα λαχανικά, και την προσθήκη μαγειρεμένου λευκού ρυζιού που έχει πλυθεί με νερό.
Σε αυτή την περίπτωση, ναι μεν η ποσότητα του φαγητού που μαγειρέψαμε θα έχει αυξηθεί, ωστόσο, είναι πολύ καλύτερα να μας περισσέψει για να το φάμε κάποια άλλη στιγμή, από το τα το πετάξουμε, ή να το φάμε και να "λυσσάξουμε" από την τόσο αλμυρή γεύση.
Όξινα υλικά
Χρησιμοποιώντας ένα όξινο συστατικό, όπως το λευκό ξύδι, η μουστάρδα, ή ο χυμός λεμονιού, μπορούμε για να μειώσουμε το πολύ αλάτι, αυξάνοντας ταυτόχρονα την γεύση. Ωστόσο, αυτό το τέχνασμα θα λειτουργήσει κυρίως στο μαγείρεμα με το ταψί και τα ψητά φαγητά.
Όπως και με το κρύο νερό που είδαμε προηγουμένως, πρέπει να ξεκινήσουμε με μια μικρή ποσότητα, και αφού δοκιμάζουμε το φαγητό ανά τακτά διαστήματα, αναλόγως προσθέτουμε έως το επιθυμητό αποτέλεσμα της ισορροπίας του πιάτου μας.
Τα γαλακτομικά
Τα γαλακτοκομικά υλικά κάνουν τις γεύσεις πιο ήπιες, και ανάλογα το φαγητό ενδέχεται να εξουδετερώσουν το πολύ αλάτι. Ενώ η προσθήκη τέτοιων υλικών δεν μειώνει την ποσότητα του αλατιού στο πιάτο, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της έντονης αλμυρής γεύσης.
Ως εκ τούτου είναι ιδανική λύση αν πρόκειται για πολύ αλμυρές σάλτσες μακαρονάδας, ακόμη και αν έχουν βάση την ντομάτα, όπου μπορούμε να προσθέσουμε μια ελαφριά κρέμα γάλακτος ή γάλα, ανθότυρο, τυρί ρικότα, ή γιαούρτι.
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε για τα αλμυρά λαχανικά,και να τα συνδυάσουμε με ένα ήπιο τυρί, όπως ανθότυρο, ricotta, ή μοτσαρέλα. Μερικοί ξένοι σεφ προτείνουν και γάλα, ή κρέμα γάλακτος, σε σούπες που είναι πολύ αλμυρές.
Ζάχαρη, γιατί όχι?
Οι μεγάλοι σεφ πολλές φορές προσθέτουν ζάχαρη στο μαγείρεμα τους, όχι βέβαια για να διορθώσουν κάποιο λάθος, αλλά γιατί θεωρούν ότι μια τέτοια ενέργεια σε κάποια φαγητά θα ενισχύσει τον χαρακτήρα τους. Μάλιστα, σε κάποιες αλμυρές συνταγές προσθέτουν και σοκολάτα.
Έτσι λοιπόν, στη περίπτωση μας, ένας ακόμη τρόπος να εξουδετερώσουμε το πολύ αλάτι είναι να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη, αφού η γλυκιά της γεύση είναι βέβαιο ότι θα "αντιμιλήσει" στην αλμυρή, και θα την περιορίσει σε ένα βαθμό.
Αν πρόκειται για σκουρόχρωμες σάλτσες ή σούπες, μπορούμε να προσθέσουμε την καφετιά ζάχαρη, εφόσον υπάρχει στην διάθεση μας. Η ζάχαρη σε γενικές γραμμές μπορεί να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα σε ένα αλμυρό φαγητό που έχει βάση την ντομάτα.
Αν το φαγητό μας είναι ήδη έτοιμο
Στην περίπτωση που καθυστερήσαμε πολύ να ανακαλύψουμε την απροσεξία με το αλάτισμα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη φέτα ξερό ψωμί, καθώς είναι το ιδανικό υλικό που θα λειτουργήσει σαν σφουγγάρι και θα απορροφήσει το πολύ αλάτι.
Πρέπει να το αφήσουμε μέσα στην κατσαρόλα τουλάχιστον για δέκα λεπτά να σιγοβράζει, χωρίς να σβήσουμε το μάτι, και αφού το αφαιρέσουμε, κατόπιν προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η απλή ενέργεια εξουδετερώνει το πολύ αλάτι στο φαγητό, αλλά ενδέχεται να μην εξαλείψει εντελώς την αλμυρή γεύση, καθώς το φαγητό είχε ήδη γίνει, και καθυστερήσαμε πολύ να ενεργήσουμε.
Η πατάτα και ο μύθος
Αν διαπιστώσουμε ότι ρίξαμε πολύ αλάτι την ώρα που το μαγείρεμα του φαγητού βρίσκεται σε εξέλιξη, και πρόκειται για κατσαρόλα, μπορούμε να ρίξουμε μια ολόκληρη πατάτα με το δέρμα της, καλά πλυμένη, και να την αφήσουμε να μαγειρευτεί και αυτή. Την αφαιρούμε πριν το σερβίρισμα.
Το τέχνασμα της πατάτας θεωρείται από πολλούς ως ένας αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης του αλατιού λόγω του αμύλου που περιέχει, καθώς στο βράσιμο έχει την ιδιότητα να απορροφά τα υγρά. Έτσι μαζί με το νερό δεσμεύεται και κάποια ποσότητα του αλατιού.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η πατάτα δεν είναι βέβαιο ότι θα εξαλείψει την αλμυρή γεύση. Μάλιστα αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται για μύθο. Ως εκ τούτου, αξίζει ίσως να το δοκιμάσουμε αν όλα τα άλλα αποτύχουν.
Το κυριότερο κόλπο για να αποφύγουμε το πολύ αλάτι
Η μητέρα όλων των μυστικών για να αποφύγουμε το πολύ αλάτι στο φαγητό, είναι να μην το ρίχνουμε απευθείας πάνω από τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και το ταψί.
Αντιθέτως θα πρέπει να έχουμε συγκεντρώσει την ελεγχόμενη ποσότητα που απαιτείται σε ένα μικρό μπολάκι, έτσι ώστε το διαχειριστούμε αποτελεσματικά και να αποφύγουμε το λάθος.
Οι επαγγελματίες μάγειρες συνήθως όταν ρίχνουν αλάτι στις κατσαρόλες τους, σηκώνουν το χέρι που κρατά το αλάτι πολύ ψιλά, έτσι ώστε να ελέγχουν αποτελεσματικά με τα μάτια τους τη ροή της ποσότητας που πέφτει από το χέρι στο μαγειρικό σκεύος.
Εσείς πως τα πάτε με το μαγείρεμα?
Ως γνωστόν, το αλάτι δεν κάνει και πολύ καλό στην υγεία μας, ωστόσο, από την άλλη νοστιμεύει το φαγητό, και για αυτό το λόγο είναι το μοναδικό υλικό μαγειρικής που δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα μας.
Έτσι λοιπόν αν συγκεντρώσουμε τη σωστή ποσότητα που απαιτείται σε ένα μπολάκι, πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, και στη συνέχεια το προσθέτουμε ελεγχόμενα, κερδίζουμε διπλά.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Αφήστε μια απάντηση