LifeSteps.gr

Fury Unleashed review

Το Fury Unleashed αποτελεί περίτρανη απόδειξη της σπουδαιότητας των game mechanics έναντι των καινοτομιών σε οποιονδήποτε τομέα, της ρεαλιστικής αφήγησης και του πλούτου μιας παράγωγης. Το εν λόγω παιχνίδι είναι γέννημα θρέμμα της πολωνικής εταιρείας ανάπτυξης Awesome Games Studio η οποία ευλογεί τα... γενιά της ξεκινώντας από το όνομα που επέλεξε και τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς έτσι ότι η πρωτοτυπία δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες της.

Αρχίζοντας από τα χαμηλά, με ανεξάρτητους τίτλους που απέτυχαν παταγωδώς εμπορικά όπως το ελαφρώς "εμετικό" Duel: The Art of Combat με κάτι σκουλήκια που "τρώνε τα λυσσακα τους" σε άχρωμα πεδία μαχών, είχαν την πρώτη τους σοβαρή επιτυχία με το Yet Another Zombie Defense. Μιλάμε για ένα σκληροπυρηνικό Tower Defense με έντονο το Action στοιχείο και πασπαλισμένο με υπερβολικές δόσεις σπλατεριας. Η σύντομη ενασχόληση μου με αυτό με έπεισε ότι η πενταμελής Awesome Games Studio ήταν πολύ κοντά στο να κάνει πράξη τα όσα υπόσχεται το όνομα της και πράγματι, αρχές του 2020, κυκλοφόρησε τον καλύτερο τίτλο της μέχρι στιγμής, το Fury Unleashed.

Ο βασιλιάς των στερεότυπων
Αρκούν μερικά μόλις δευτερόλεπτα παιξίματος στο Fury Unleashed για να αποκτήσετε την υπέροχη αίσθηση ότι παίζετε ένα αμάλγαμα του θρυλικού Action, Metal Slug και του λιγότερο γνώριμου αλλά εξίσου αξέχαστου Comix Zone. Το Metal Slug υπήρξε "έρωτας με την πρώτη ματιά" για όσους το απόλαυσαν στα Arcades την δεκαετία του 1990 η το αποκτήσαν και το ξεφτίλισαν στην κονσόλα Neo-Geo.

Το Comix Zone ήταν ένα δυναμικό Beat 'Em Up με εξαιρετικό animation για την εποχή και την ευφυή ιδέα της τοποθέτησης της δράσης στις σελίδες ενός περιοδικού κόμικ. Το Fury Unleashed δανείζεται την αισθητική και των δυο τίτλων, τοποθετώντας την δράση σε πάνελ ζωντανεμένων κόμικς, με τα εκπληκτικά animations και την ακρίβεια στόχευσης 360 μοιρών που χαρακτηρίζει το Metal Slug.

Dexter Stardust: Adventures in Outer Space

Ο ρόλος σας στο παιχνίδι είναι αυτός του Fury, ενός ψηφιακού Ραμπο, που έχει σαν μοναδικό σκοπό της ζωής του να επιλύει τα προβλήματα του πυροβολώντας τα στην μάπα. Ο Fury ελέγχει με χαρακτηριστική άνεση κάθε όπλο που πέφτει στα χεριά του και δεν δείχνει να πτοείται ούτε από το μέγεθος, ούτε από τον αριθμό των πλασμάτων που θέλουν να τον εξοντώσουν.

Το "βασίλειο" του Fury εκτείνεται σε μόλις τρεις κόσμους οι οποίοι υποδιαιρούνται σε τρία levels συν μια αρένα οπού κάνει την εμφάνιση του το μεγάλο αφεντικό του εκάστοτε κόσμου, προσπαθώντας να ολοκληρώσει ότι δεν κατάφεραν οι δούλοι του, να ξεκάνει τον Fury δηλαδή. Κάθε κόσμος αποτελεί το εσωτερικό ενός κόμικ συγκεκριμένης θεματολογίας με στερεοτυπικούς κακούς να προσφέρουν "ευκολοχώνευτους" στόχους.

Στo Awakening of the Ancient Gods σας περιμένουν λεγεώνες από σατανικούς σαμάνους, νεκροζωντανους, δηλητηριώδη έντομα και αλλά απαίσια οντά που υπηρετούν τους διαβολικούς θεούς του Αμαζονίου. Στο Operation Crimson Dusk "οι Γερμανοί ξανάρχονται", με πωρωμένους νάζι και πανίσχυρα μηχανικά κατασκευάσματα να προσπαθούν να αλλάξουν το ρου της ιστορίας και να διασώσουν το Ράιχ από την συντριβή.

Στο Earth' s Last Stand, ο Fury αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή της σύντομης καριέρας του, μια στρατιά από εξωγήινους πανέτοιμους να εισβάλλουν και να μετατρέψουν τον πλανήτη μας σε οικόπεδο. Οι ψυχολόγοι λένε ότι η αλλαγή περιβάλλοντος κάνει κάλο στην ψυχολογία μας. Θα το διαπιστώσετε περίτρανα στο Fury Unleashed, μετακινούμενοι από τον ένα κόσμο στον επόμενο και βιώνοντας διαφορετικά συναισθήματα χάρη στην καλπάζουσα φαντασία που σας κάνει να νιώθετε Indiana Jones στον Αμαζόνιο, William "B. J." Blazkowicz από Wolfenstein στην ναζιστική βάση και πρωταγωνιστής της ταινίας Independence Day στο μητρικό σκάφος των εξωγήινων.

Martha is Dead

Σπλατερ με κόμικ περιτύλιγμα
Τα επίπεδα του Fury Unleashed είναι δομημένα σαν κόμικ πανελς και το κάθε πάνελ αποτελεί ένα ξεχωριστό δωμάτιο γεμάτο εχθρούς, θανάσιμα εμπόδια και ανταμοιβές. Από οπτικής πλευράς, τα γραφικά είναι υπέροχα και συνδυάζουν πετυχημένα την κόμικ αισθητική με έντονα και πλούσια χρώματα, αξιομνημόνευτους χαρακτήρες και γράμματα καδραρισμένα ώστε να δημιουργούν την εντύπωση της ανάγνωσης ενός ζωντανεμένου κόμικ. Τα animations είναι πρώτης τάξεως, ειδικά όσα διαθέτει ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας και, το σημαντικότερο, ανταποκρίνονται αυτόματα στις οδηγίες που παρέχετε μέσω χειριστηρίου η πληκτρολογίου και mouse.

Το σύστημα χειρισμού είναι απλά τέλειο και θα το εκτιμήσουν σφοδρά οι οπαδοί του Metal Slug. Ο Fury είναι ικανός να κινείται σφαίρα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, να εκτελεί δίπλα και τριπλά άλματα, να προσγειώνεται με φούρια στα κρανία των εχθρών του και, την ίδια στιγμή, να πυροβόλα σε εύρος 360 μοιρών γύρω από το σώμα του.

Αρχικά πίστεψα ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσω mouse και πληκτρολόγιο θεωρώντας ότι το mouse προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ευστοχία από το χειριστήριο. Διαψεύστηκα δοκιμάζοντας το χειριστήριο και διαπιστώνοντας ότι, η ανάθεση της στόχευσης και του auto fire στον δεξί μοχλό, επιτρέπει τρομακτική ακρίβεια στις βολές, με ταυτόχρονη δυνατότητα για απεριόριστους ελιγμούς. Ταυτόχρονα, τα άλματα και όλες οι υπόλοιπες ικανότητες του ήρωα εκτελούνται πολύ καλύτερα με το χειριστήριο.

Το fast travel είναι ένα εξαιρετικό game mechanic που σας γλιτώνει από το να διασχίζετε ξανά και ξανά τα ίδια δωμάτια του επίπεδου, όποτε φτάνετε σε αδιέξοδο, Δεν θα υπήρχε πρόβλημα με το πισωγύρισμα αν είχαμε respawn των εχθρών, συνεπώς περισσότερες ευκαιρίες για συγκομιδή πολυτίμων πόρων. Με το options button του χειριστηρίου βλέπετε όλα τα δωμάτια του χάρτη που βρίσκεστε, διακρίνετε αυτόματα ποια δωμάτια δεν έχετε εξερευνήσει και τηλεμεταφερεστε στην είσοδο τους, αν το επιθυμείτε.

Μίλησα για πόρους και ο πολυτιμότερος όλων είναι το ink, το μελάνι που χρησιμοποιείτε για να αναβαθμίσετε τον ήρωα. Το χρυσό μελάνι είναι το νόμισμα που ανταλλάσσετε με τους NPCs που εμπορεύονται αντικείμενα και υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα. Το health ink τέλος είναι η μοναδική σας ελπίδα για να παρατείνετε της ζωή σας σε ένα πέρασμα, όταν το health σας έχει φαγωθεί από τα εχθρικά χτυπήματα και τις παγίδες.

Ο ήρωας δημιουργείται, δεν γεννιέται
Το Fury Unleashed βασίζεται μεν στην καταιγιστική δράση αλλά επιβάλλει και ώριμη σκέψη αν επιθυμείτε να επιβιώσετε αρκετά ώστε να κάνετε το κάθε πέρασμα σας να μετράει πραγματικά. Οι στρατηγικές επιλογές αρχίζουν πριν ακόμα πέσετε με τα μούτρα στην δράση, πηγαίνοντας στο upgrade hero κομμάτι του κόμικ μενού. Εκεί απολαμβάνετε εκ πρώτης όψεως το εκτενέστατο skill tree του ήρωα και αποφασίζετε ποια από τα skills του θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε αρκετά ώστε να τον ανεβάσετε κάμποσα levels και να κονομήσετε μπόλικα skill points. Οι επιλογές παραμετροποίησης του ήρωα υπάρχουν για να τροποποιείτε την μορφή του ώστε να μην βαριέστε βλέποντας το ίδιο ακριβώς avatar. Οι επιλογές εξοπλισμού είναι περιορισμένες αλλά ουσιαστικότερες γιατί σας επιτρέπουν να επιλέξετε τα ranged και melee όπλα με τα οποία θα ξεκινήσετε.

Μεγάλη απόλαυση θα αντλήσετε από τον πινάκα των στατιστικών που καταγράφει την πορεία σας. Όσο τα νούμερα προσεγγίζουν αστρονομικά επίπεδα, θα παθιάζεστε ολοένα και περισσότερο με το παιχνίδι, επιστρέφοντας για "ένα ακόμα πέρασμα" αφού γνωρίζετε ότι τα κατορθώματα σας, όσο μικρά και αν είναι, δυναμώνουν τον χαρακτήρα και καταγράφονται στο συνολικό μακελειό άρα έχουν νόημα. Στην ενότητα upgrade hero θα κάνετε και μια πολύ ευχάριστη διαπίστωση, ανακαλύπτοντας ότι ο διαθέσιμος εξοπλισμός στο παιχνίδι είναι πολυάριθμος και ξεκλειδώνεται σταδιακά με βάση τα σχεδιαγράμματα που ανακαλύπτετε τυχαία. Ένα παράπονο έχω από την παραμετροποίηση του ήρωα και αυτό είναι το ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω σαν αρχικό loadout τα πανίσχυρα όπλα που ξεκλειδώνω με τόσο κόπο στο παιχνίδι. Ήθελα την δυνατότητα να τα έχω στα χεριά μου εξαρχής.

Εδώ οι developers θα υποστήριζαν ότι έτσι το επόμενο πέρασμα θα ήταν πολύ εύκολο αλλά μια τέτοια άποψή δεν αποτελεί σοβαρό αντίλογο. Το Fury Unleashed, αν και φαινομενικά μικρό, είναι εξαιρετικά βάρβαρο και δεν θα το τερματίσετε εύκολα ούτε στο easy επίπεδο δυσκολίας. Το hard επίπεδο προσφέρει ακριβώς τα όσα υπόσχεται, με τους εχθρούς να είναι ενοχλητικά ζόρικοι και να διαλύουν γρήγορα το health σας αν δεν προσέξετε. Υπάρχουν και δυο κρυμμένα επίπεδα δυσκολίας που σας αναμένουν αν ξεμπερδέψετε με τα υπόλοιπα συνεπώς, ακόμα και με τα καλύτερα όπλα στην κατοχή σας, ο δρόμος προς την νίκη δεν είναι καθόλου εύκολος άρα, η δυνατότητα να τα έχετε εξαρχής, δεν θα δημιουργούσε αξιοσημείωτη ανισορροπία στο gameplay.

Το κόλπο με τον μετρητή του combo είναι ένα κίνητρο που γαρνίρει την δράση και σας αναγκάζει να κινείστε γρήγορα, καταπολεμώντας την παρόρμηση να σκοτώνετε αργά και μεθοδικά τους εχθρούς σας, πηγαίνοντας βήμα- βήμα από επίπεδο σε επίπεδο. Μια εξτρά τακτική που αποτρέπει την νωχελικοτητα είναι η ανανέωση του health των εχθρών όταν αλλάζετε οθόνη και επιστρέφετε. Τα combos αυξάνουν δραματικά την ποσότητα του ink που αποκομίζετε ανά kill και σας παρέχουν σύντομη προστασία από το damage, προτρέποντας σας να επιτίθεστε ασταμάτητα.

Ένα πράγμα θα εξαφανιζόταν αν είχατε την δυνατότητα να επιλέξετε τον ξεκλειδωμένο εξοπλισμό εξαρχής και αυτό θα ήταν οι στρατηγικές επιλογές εντός του κάθε περάσματος. Οι οθόνες ειδικά και τα επίπεδα γενικά είναι γεμάτα μπαούλα με τυχαίο εξοπλισμό με τον οποίο αντικαθιστάτε τον υπάρχοντα η τον ρευστοποιείτε σε ink αν δεν σας χρειάζεται. Εφόσον θα είχατε εξαρχής τον εξοπλισμό που προτιμάτε, όλος ο εξοπλισμός στα levels θα πήγαινε για ρευστοποίηση και θα χανόταν εντελώς το μυστήριο του τι σας περιμένει σε κάθε μπαούλο και αν το επόμενο όπλο που θα σας τύχει θα είναι καλύτερο εκείνου που κρατάτε.

Yakuza: Like A Dragon review

Δεν φταίνε τα τέρατα μα κάθε αφεντικό
Οι περισσότεροι εχθροί στο Fury Unleashed είναι πολύ επικίνδυνοι και καταστρέφουν γρήγορα το health bar σας αν δεν αποφύγετε τα χτυπήματα και τις βολές τους. Αρκετοί αντίπαλοι είναι κρυμμένοι στο φόντο και ξεπετάγονται όταν τους πλησιάσετε, γεγονός που προσδίδει σασπένς στην πορεία σας. Τα επίπεδα κρύβουν υψηλόβαθμα τέρατα με μεγάλη ανθεκτικότητα τα οποία θα σας ζορίσουν ιδιαίτερα, στριμώχνοντας σας σε γωνίες. Τα mini bosses που ελλοχεύουν σε συγκεκριμένα δωμάτια, σας δίνουν μια μικρή γεύση από το τελικό boss που σας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες στο τέρμα των τριών επίπεδων κάθε κόσμου.

Στην αντιμετώπιση των bosses επιστρατεύετε όλες τις ικανότητες του ήρωα και γίνεστε ξεφτέρια στο multitasking. Πυροβολείτε προς την σωστή κατεύθυνση ενώ ταυτόχρονα αποφεύγετε τις βολές και τα χτυπήματα τους πηδώντας δεξιά και αριστερά, κάνοντας dashing στον αέρα, σκύβοντας και πετώντας χειροβομβίδες.

Στα bosses οι πολύτιμες super powers σας, η δυνατότητα να παγώνετε τους εχθρούς σας και να μπαίνετε σε bullet time, εξουδετερώνονται όποτε πρέπει να αρκεστείτε στις χειροβομβίδες, στα drones και στα turrets, αν τα αποκτήσατε μέχρι την στιγμή του boss fight φυσικά. Με όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που συμβαίνουν στο Fury Unleashed, θα χρειαστείτε πάνω από δέκα ώρες να το τερματίσετε, εκτός και αν επιλέξετε την οδό του easy mode από την αρχή. Για να ξεκλειδώσετε τα πάντα, να σκοτώσετε όλα τα bosses (τρία διαφορετικά ανά κόσμο), και να απολαύσετε το συνολικό περιεχόμενο, μαζί με τα achievements, θα απασχοληθείτε άνετα για ένα 20ωρο.

Hades

Είμαι μεγάλος φαν των Co-Op και το θεωρώ το αγαπημένο μου multiplayer mode συνεπώς ήταν αναπόφευκτο να δοκιμάσω το γρηγορότερο το Co-Op του Fury Unleashed. Αρχικά προσπάθησα να συνδεθώ online με κάποιον gamer για να το γλεντήσουμε παρέα όμως στάθηκε αδύνατον να συνδεθώ στα ανοικτά παιχνίδια που ανακάλυψα, γεγονός εξοργιστικό που δείχνει ταυτόχρονα ότι υπάρχει κάποιο θέμα με την διασύνδεση. Συνιστώ να πείσετε ένα φίλο σας να το αγοράσει η να τον προσκαλέσετε στο σπίτι σας για να το παίξετε αφού δεν υποστηρίζει split screen, όλη η δράση διεξάγεται στην ίδια οθόνη άρα παίζεται άνετα στο ίδιο μηχάνημα.

Μιλάμε για καθαρόαιμο Co-Op mode οπού παίζετε σχεδόν σαν σιαμαίοι με τον συμπαίκτη σας γιατί δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αλλάξει οθόνη η να προχωρήσει παραπέρα δίχως να είναι και ο άλλος δίπλα. Σε αρκετές οθόνες θα αρχίσετε να αισθάνεστε κλειστοφοβικα με τόσο κόσμο ασφυκτικά πιεσμένο στα λιγοστά πλαίσια τους.

Η ομορφιά του εν λόγω Co-Op mode είναι ότι λειτουργείτε πραγματικά σαν μονάδα με τον συμπαίκτη σας. Μοιράζεστε τους στόχους, τους πόρους και τα όπλα, μάχεστε πλάτη με πλάτη όταν σας περικυκλώνουν, προστατεύετε ο ένας τον άλλο όταν διακρίνετε κίνδυνο και φυσικά, ρίχνετε άπειρο γέλιο με κάθε αψυχολόγητη ενέργεια, δική σας η του συμπαίκτη. Χρειάζεται να προσθέσω ότι τα bosses θα... κακοπαθήσουν ενάντια σε δυο υπερ-στρατιωτες;

Football Manager tips για την ελληνική Superleague

Καιρός για μάχη τώρα
Το Fury Unleashed είναι ένα απροσδόκητα κάλο Roguelike Action από ένα ανεξάρτητο στούντιο που δείχνει σημάδια τρομακτικής βελτίωσης από τίτλο σε τίτλο. Τα game mechanics του είναι εθιστικα όσο δεν πάει άλλο, το σύστημα χειρισμού είναι φανταστικό, οι αισθητικές του επιρροές από θρυλικά βιντεοπαιχνίδια το καθιστούν μοναδικό "γλύκισμα" για τους οφθαλμούς σας. Το replayability του είναι εξασφαλισμένο και, το σημαντικότερο από οτιδήποτε άλλο, σας επιτρέπει να βγάλετε το άχτι σας μετά από μια ζόρικη ήμερα, να αποσυμπιεστείτε με απολαυστικό τρόπο.

Αρχική δημοσίευση:  Gameworld

Exit mobile version