LifeSteps.gr

EA Sports UFC 4 review

Η κακοτυχία μιας εταιρείας ανάπτυξης μπορεί να εξελιχτεί εύκολα σε καλοτυχία μιας άλλης. Δείτε τι συνέβη με την αγαπητή μας THQ. Κανένας οπαδός του MMA δεν ήθελε να διανοηθεί ότι, η εταιρεία ανάπτυξης των WWE Smackdown, είχε τα κότσια και το ταλέντο να δημιουργήσει ένα αξιόλογο video game βασισμένο στο Ultimate Fighting Championship. Η κυκλοφορία του UFC 2009: Undisputed σφράγισε τα στόματα των αμφισβητιών και το παιχνίδι σάρωσε σε εμπορικότητα και ποιότητα. Ενθαρρυμένη από το άρτιο αποτέλεσμα, η THQ προχώρησε στην παραγωγή δύο sequels εξίσου ποιοτικών αλλά με μεγάλες διακυμάνσεις στην εμπορικότητα τους. Ο θρίαμβος του UFC Undisputed 3 υποσχόταν ότι η σειρά θα εξακολουθήσει την πορεία της αλλά η χρεωκοπία της THQ φρέναρε την διαδικασία. Την σκυτάλη πήρε η Electronic Arts με το EA Sports UFC και τα δύο sequels του. Η τριάδα έδειχνε σημάδια βελτίωσης από τον ένα τίτλο στον επόμενο, όμως έπρεπε να έρθει φέτος το τέταρτο μέρος της σειράς για να απολαύσετε μια αυθεντική εμπειρία MMA.

Το στέφανο της νίκης θέλει προπόνηση και ξύλο
Στο EA Sports UFC 4 γράφετε την ιστορία της ζωής σας ή μάλλον, την ιστορία ενός αθλητή του MMA που ξεκινά από την βάση της πυραμίδας του πρωταθλήματος και προσπαθεί, με πολλούς κόπους και αγώνες, να σκαρφαλώσει στην κορυφή της. Το Career mode είναι ο πρώτος σταθμός του παιχνιδιού. Με δομή εκτεταμένου tutorial, θα σας μυήσει στα μυστικά του χειρισμού και της ανάπτυξης του αθλητή σας και θα σας παρατήσει στην συνέχεια για να κολυμπήσετε μόνοι σας στο πιο αδυσώπητο πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών του κόσμου. Η δομή του είναι αρκετά γραμμική, δηλαδή ακολουθεί το δίπτυχο προπόνηση-αγώνας που επαναλαμβάνεται αενάως. Στην συνέχεια του άρθρου θα διαπιστώσετε ότι, κάτω από την ομπρέλα της προπόνησης ή αλλιώς Training Camp, κρύβονται αρκετές συναρπαστικές δραστηριότητες.

Πόσο φανταστική είναι η παρουσία της stamina bar στον αγώνα. Στην αρχή μοιάζει με έναν απαράδεκτο τρόπο φρεναρίσματος της επιθετικής ορμής των μαχητών. Έχετε σχεδιάσει στο μυαλό σας ένα συνδυασμό χτυπημάτων εκπληκτικής ισχύος, μια βροχή από φάπες και κλωτσιές που θα έλιωνε και τα μούτρα του Hulk. Πλησιάζετε τον αντίπαλο, πατάτε με λύσσα τα buttons, τα χτυπήματα εκτελούνται, η μπάρα του stamina αδειάζει και ο αθλητής σας χτυπά πλέον σαν... 90χρονος. Η stamina δεν υπάρχει επειδή ο game designer είναι σαδιστής και θέλει να σας βασανίσει. Αφενός, είναι μια ρεαλιστική παρενέργεια που αντιμετωπίζουν και οι πραγματικοί αθλητές, αφετέρου, η παρουσία της μεταβάλλει τον ρυθμό της δράσης. Σκεφτείτε την εξέλιξη ενός αγώνα όπου ο ένας παίκτης θα κούναγε για πάντα το κορμί και το κεφάλι του μαχητή του πέρα δώθε και μπρος πίσω, αποφεύγοντας ή μπλοκάροντας εκ των πραγμάτων σχεδόν όλες τις επιθέσεις.

Στο UFC 4 θα πειραματιστείτε ίσως με την θρυλική μέθοδο peek-a-boo του Mike Tyson αν γουστάρετε όμως δεν θα αποφεύγετε συνέχεια τις εχθρικές επιθέσεις, είστε αναγκασμένοι να δράσετε έξυπνα και δυνατά. Ελέγχετε την ενεργειακή οικονομία του αθλητή σας, επιλέγετε επιθέσεις και άμυνες που δεν θα εξαλείψουν την stamina αφήνοντάς τον αβοήθητο. Ο τεράστιος αριθμός τεχνικών και συνδυασμών χτυπημάτων δείχνει αβάστακτος στην αρχή για όποιον δεν έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός από τα περασμένα UFC. Αρχικά, ο αθλητής σας έχει αρκετές κινήσεις για να σπέρνει την καταστροφή στους εχθρούς του, οι οποίες στην συνέχεια πολλαπλασιάζονται αδιάκοπα με το εξαιρετικό σύστημα των Connections.

Το σύστημα χειρισμού είναι τρομερό, ένα σοβαρό δείγμα της δουλειάς και της δημιουργικότητας που χαρακτηρίζει κάθε κομμάτι του UFC 4. Τα buttons της πρόσοψης του χειριστηρίου ανταποκρίνονται στα τέσσερα μέλη του σώματος του αθλητή ή της αθλήτριας σας, χαράσσοντας αυτόματα στο μυαλό μια νοητική εικόνα που θα σας διευκολύνει αφάνταστα. Την ώρα της ανταλλαγής χτυπημάτων πατάτε ενστικτωδώς τα buttons γνωρίζοντας ότι το X εκτινάσσει την αριστερή γροθιά, το Y την δεξιά κ.ο.κ. Μοιράζοντας με άνεση γροθιές και κλωτσιές, έχετε κατά νου ότι τα shoulder buttons και οι “σκανδάλες” έχουν τροποποιητική λειτουργία, συνδυαζόμενα με τα βασικά buttons μεταμορφώνουν τα απλά χτυπήματα σε σύνθετα. Οι κλωτσιές στα πόδια γίνονται γονατιές, οι γροθιές γίνονται αγκωνιές, στριφογυριστά χτυπήματα, πέτσινες ρουκέτες που σπάζουν πλευρά, γροθιές σε στυλ Superman.

Η επιτυχία του συστήματος χειρισμού σας σπρώχνει να μάθετε και να εκτελέσετε ολοένα και περισσότερες τεχνικές και συνδυασμούς. Ψάχνοντας να βρείτε το εύρος των διαθέσιμων χτυπημάτων νιώθετε το σαγόνι σας να αγγίζει το πάτωμα από την έκπληξη. Ένα δάσος από αληθινούς αθλητές του UFC, κυριολεκτικά δεκάδες σκληροτράχηλοι μαχητές, είναι έτοιμοι να σας μάθουν τις τεχνικές τους με μια απλή προϋπόθεση, να σας συμπαθήσουν. Το παιχνίδι σας πληροφορεί ότι χρειάζεστε ένα rival για να προσελκύσετε οπαδούς, έναν ανταγωνιστή που θα δημιουργήσετε κοροϊδεύοντας τον στα social media και ρίχνοντας του επίσης ξεγυρισμένες φάπες όταν με το καλό τον αντιμετωπίσετε στο ρινγκ. Όλους τους υπόλοιπους μαχητές θα τους κάνετε φίλους σας, φερόμενοι με ευγένεια στα social media. Ο φιλικός μαχητής γίνεται προσβάσιμος μέσω της επιλογής Connections στο Training Camp και, δαπανώντας λίγα weakly points και μπόλικα χρήματα, μπαίνει μαζί σας στο ρινγκ και περιμένει υπομονετικά να τον κοπανήσετε με την τεχνική που σας μαθαίνει.

Το πλήθος των χτυπημάτων προς εκμάθηση θα σας κάνει να αναρωτηθείτε πως είναι δυνατόν να χωρέσουν τόσοι συνδυασμοί, τέτοιος αριθμός εντυπωσιακών κινήσεων στα κεφάλια των MMA μαχητών, σε κρανία που κουδουνίζουν σαν καμπάνες από το πολύ ξύλο. Δεν έχει σημασία, το σημαντικό είναι ότι έχετε γρήγορη και μόνιμη πρόσβαση σε όλες τις τεχνικές, ακόμα και εντός των αγώνων. Έτσι, σχεδιάζετε στο πόδι την επιθετική στρατηγική σας και αλλάζετε ανά πάσα στιγμή προσέγγιση, μπερδεύοντας κυρίως τους ανθρώπινους αντιπάλους παρά το A.I. που είναι ως γνωστόν παντογνώστης.

Εμπρός απ΄ το γυαλί να βγάλετε διαμάντι
Η ανάπτυξή του αθλητή σας είναι μια πολύωρη και απολαυστική διαδικασία με πολυπλοκότητα και βάθος ισάξιο ενός CRPG. Εισέρχεστε στο μενού Fighter Evolution πατώντας τον δεξιό μοχλό και βλέπετε ένα σωρό κατηγορίες και λίστες να ξεδιπλώνονται μπροστά σας. Την πληθώρα τεχνικών και συνδυασμών χτυπημάτων, λαβών κ.ο.κ. συμπληρώνουν τα εξίσου σημαντικά χαρακτηριστικά του αθλητή σας όπως είναι η ανθεκτικότητά του σώματος και του πηγουνιού του στα χτυπήματα, η ισχύς των γροθιών και των κλωτσιών του, η ικανότητα του να επανέρχεται από τραυματισμούς. Στις κατηγορίες αυτές η επέμβασή σας είναι άμεση με το ξόδεμα των evolution points που κερδίζετε κάνοντας Sparring, την απολαυστικότερη ασχολία σας στο Training Camp.

Οποιοσδήποτε αγώνας σε ανταγωνιστικό άθλημα επιβάλλει χιλιάδες ώρες προπόνησης για ελάχιστα λεπτά εκρηκτικής δράσης. Στο UFC 4 αυτό αναπαρίσταται με μια χούφτα εβδομάδες που προηγούνται της μεγάλης σύγκρουσης. Πέραν των Connections-Invite Fighters τα οποία αναλύσαμε και το Hype που αυξάνει τους οπαδούς σας άρα και τα ποσά που θα λαμβάνετε από συμβόλαια με χορηγούς ανά αγώνα, η φυσική σας θέση δεν είναι άλλη από το Sparring. Εκεί εφαρμόζετε τις γνώσεις σας στις πολεμικές τέχνες πάνω σε “αφράτους” βοηθούς προπόνησης, ενδυναμώνοντας παράλληλα όλες τις τεχνικές που χρησιμοποιείτε. Οι training partners θα σας δυσκολέψουν μόνο στα μωρουδιακά βήματα στον χώρο, όταν οι τεχνικές είναι κενές από αστέρια και xps. Λίγοι αγώνες αργότερα θα σας βρουν να βλαστημάτε θεούς και δαίμονες για τα γυάλινα σαγόνια των συνεργατών σας στην προπόνηση, για την τάση τους να ξαπλώνουν στο πάτωμα σαν τεμπέληδες και να μην το κουνάνε.

Η μανία σας οφείλεται στο ότι, αν δεν ολοκληρώσετε τις απαιτήσεις του sparring session δεν θα μαζέψετε τα evolution points που μεταβιβάζονται κατόπιν στην ενίσχυση όλων των αρετών του avatar σας. Συνάμα, όσο περισσότερη ώρα παριστάνει ο βοηθός σας τον σάκο του μποξ, τόσο γεμίζουν με xps οι χρησιμοποιούμενες τεχνικές. Ακούγεται αιρετικό όμως το σύστημα ανάπτυξης των χτυπημάτων διαμέσου της συχνής και πετυχημένης χρήσης τους, θα σας ευχαριστήσει όσο και το αντίστοιχο των The Elder Scrolls. Το καταπληκτικό είναι ότι η τελειοποίηση του χαρακτήρα σε μια τεχνική δεν περιορίζεται στην ισχύ της και σε ένα αφηρημένο σύστημα αναπαράστασης με αστέρια και αριθμούς.

Διακρίνετε, με τα ίδια σας τα μάτια, την μεταμόρφωση των animations, την αλλαγή της ταχύτητας στην κίνηση, την άνεση στην χρήση της. Πλέον βλέπετε με άλλο μάτι τις επιθέσεις και τον αθλητή σας, το άψυχο κατασκεύασμα μετατρέπεται σε αναπτυσσόμενο ον με ορατή εξελικτική διαδικασία βασισμένη στις επιλογές και πράξεις σας. Το φανταστικό σύστημα ανάδρασης πάει πακέτο με τις στοχευμένες επιλογές στις πτυχές του αθλητή που σας ενδιαφέρουν. Στην προσπάθειά μου να δημιουργήσω τον απόλυτο striker, “έγραψα” κανονικά τα wrestling και brazilian jiu jitsu. Υπήρξαν άσχημες συνέπειες από αυτή την απόφαση όποτε ένας έμπειρος παλαιστής “κλείδωνε” τα μέλη του μαχητή μου και τον έβγαζε εκτός μάχης. Εσείς θα ακολουθήσετε την δική σας τροχιά, η οποία ίσως να περιλαμβάνει ένα κράμα τεχνικών πάλης και χτυπημάτων για να ανταποκρίνεται ο αθλητής σας σε όλες τις προκλήσεις.

Οι προκλήσεις είναι σπαρμένες σε τρεις κατηγορίες μάχης. Στην όρθια φάση οι strikers έχουν το πάνω χέρι και πόδι. Τινάζοντας τα μέλη τους σαν οχιές, δαγκώνουν τον αντίπαλο μέχρι να ματώσει και να πέσει ξερός στο πάτωμα. Τα χτυπήματα αποδυναμώνουν σχετικά γρήγορα το health του κορμιού του εχθρού, κάνοντας τον επιρρεπή σε λαβές και πάλη εδάφους. Το δεύτερο συμβάν στο ρινγκ είναι το σύστημα clinch. Ο χαρακτήρας σας πλησιάζει και αρπάζει τον αντίπαλο από το σβέρκο. Με τους μονομάχους σφιχταγκαλιασμένους, αρχίζει ένα άγριο πανηγύρι χτυπημάτων. Αγκωνιές και γονατιές βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της επίθεσης και τα υπόλοιπα χτυπήματα ακολουθούν. Το εν λόγω game mechanic είναι υπεύθυνο για άγρια και αιματηρά στιγμιότυπα.

Η τελευταία φάση του δράματος είναι οι λαβές. Με επιδέξιες κινήσεις ρίχνετε τον εχθρό στο πάτωμα και αρχίζουν τα “κλειδώματα” των μελών του με απώτερο σκοπό το submission, την υποταγή του ενόψει του αβάσταχτου πόνου. Η ωραιότερη φάση της πάλης είναι το game mechanic ground & pound. Πετυχαίνετε την ενεργοποίησή του και ο αθλητής σας στέκεται πάνω από τον ταλαίπωρο εχθρό κερνώντας τον αλύπητα ντιρέκτ και κροσέ στα μούτρα. Έχετε δει και αγαπήσει σίγουρα τους MMA αθλητές να πράττουν τον προαναφερόμενο βομβαρδισμό χτυπημάτων με την πρώτη ευκαιρία, όταν διαπιστώσουν ότι η άμυνα του αντίπαλου έπεσε προσωρινά. Το ground & pound και το αντίστοιχο mechanic όπου ο εχθρός έχει σωριαστεί με την πλάτη στον τοίχο του κλουβιού και εσείς τρέχετε και τον αρχίζετε στα μπουκέτα, είναι τα game mechanics με τον πιο βίαιο και συναρπαστικό αντίκτυπο.

Οι τραυματισμοί είναι η μεγαλύτερη κατάρα για κάθε αθλητή, το γεγονός που μας κάνει αυτόματα να συνοφρυωνόμαστε με οργή. Το UFC 4 σας δίνει την δυνατότητα να απαλλαγείτε από τους τραυματισμούς και τα οργισμένα φρύδια, ξοδεύοντας week points ή μπόλικα χρήματα σε in game φυσιοθεραπείες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μακαρίσετε τον game designer διότι ο ρεαλισμός, δηλαδή ο παροπλισμός του αθλητή σας για πολύ καιρό, θα κατέστρεφε κάθε πιθανότητα νίκης και διασκέδασης. Νιώθοντας τον έντονο εκνευρισμό που σας πιάνει όταν ένας άγαρμπος training partner σας τραυματίζει σε πόδια, πλευρά κ.τ.λ. αντιλαμβάνεστε από τι σας γλιτώνει η εύκολη εξάλειψη των τραυματισμών.

Εκτός δικτύου αλλά εντός πώρωσης
Τα Offline Modes είναι μια επιλογή του κεντρικού μενού που οφείλετε να ξεκοκαλίσετε αν έχετε την πρόθεση να γίνετε ο καλύτερος MMA μαχητής όλων των εποχών. Ένα μεγάλο μπράβο στην Electronic Arts που χώρεσε εκεί γραπτούς και αλληλεπιδραστικούς κανόνες (τα αγαπητά μας tutorials) καλύπτοντας όλο το φάσμα των αποριών που δημιουργούνται στους παίκτες όταν έρχονται σε επαφή με ένα τόσο πολύπλοκο παιχνίδι. Στο practice mode θα μάθετε απ’ έξω και ανακατωτά όλες τις τεχνικές που έχετε αποκτήσει και θα αναπτύξετε συγκεκριμένα συστήματα επιθέσεων που θα σας χρησιμεύσουν στις πιο ανταγωνιστικές μονομαχίες. Τα tutorials και τα training manuals θα σας λύσουν όποιες απορίες σας απέμειναν μετά τις πρώτες μάχες του Career Mode. Αναλύουν τα πάντα με τρομακτική λεπτομέρεια και η προσφερόμενη γνώση θα σας μετατρέψει σίγουρα σε καταπληκτικό μαχητή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τους tutorial αγώνες του Career εξασφαλίζουν την ολοκληρωτική σας μύηση στα μυστικά του UFC 4.

Η Online αρένα είναι μια εμπειρία που οφείλετε να δοκιμάσετε ακόμα και αν είστε παθιασμένοι single players. Οι αγώνες εκεί θα σας κάνουν να αντιληφθείτε ότι τα πάντα είναι πιθανά, όπως συμβαίνει και στους αληθινούς αγώνες του MMA. Τα κυρίαρχα modes είναι τα πρωταθλήματα και το Blitz. Το τελευταίο είναι ένα καταπληκτικό τουρνουά με διαδοχικούς αγώνες, το οποίο αλλάζει τους κανόνες του αδιάκοπα. Στο δικό μου playthrough ευτύχησα να πέσω σε κανόνες που επέτρεπαν την χρήση γροθιών άρα ήταν ιδανικοί για τον kickboxer μου. Στους αγώνες που ακολούθησαν μύτες έσπασαν, μάπες πρήστηκαν, το δάπεδο του οκταγώνου γέμισε αίμα, ντιρέκτ, κροσέ και άπερκατ έπεσαν βροχή και δεν υπήρξε ούτε μια μάχη που να μην ήταν αμφίρροπη. Έχετε συναντήσει σίγουρα συχνά το φαινόμενο των άδειων online modes σε πολλά παιχνίδια, την απουσία κάθε ένδειξης ζωής πλην του A.I., η οποία υποδηλώνει φυσικά ότι το παιχνίδι είναι “πεθαμένο”. Το UFC 4 αντίθετα είναι ολοζώντανο και πολύ ζωηρό.

Ελάχιστα δευτερόλεπτα σας χωρίζουν από την στιγμή της αναζήτησης αντιπάλου στο διαδίκτυο έως την ανεύρεσή του και την έναρξη του αγώνα. Σας συμβουλεύω να μην δώσετε την παραμικρή σημασία στο επίπεδο του αντίπαλου προφίλ, μην σας εκφοβίσει το ότι σας περνά δέκα, είκοσι και τριάντα levels. Το μόνο που θα σας ενδιαφέρει είναι να πάρετε τις νίκες σας όπου και όπως μπορείτε, και θα τις έχετε να είστε βέβαιοι. Το level αντικατοπτρίζει τον χρόνο ενασχόλησης του αντιπάλου με το παιχνίδι και όχι το skill level του. Από την στιγμή που θα εισέλθετε στο οκτάγωνο, όλα τα στοιχήματα είναι άκυρα.

Θα διαπιστώσετε ότι οι αντίπαλοί σας είναι σοβαροί παίκτες που δεν επιχειρούν να σας νικήσουν με μπαμπεσιές. Για παράδειγμα, βλέποντας ότι εσείς χρησιμοποιείτε τον χαρακτήρα που κατασκευάσατε για το Career mode, τοποθετούν εναντίον σας τον αντίστοιχο δικό τους ενώ θα μπορούσαν να βάλουν τους ισχυρότερους μαχητές του roster σαν τον Conor McGregor. Ακόμα χειρότερα, θα σας πέταγαν για αντίπαλο τον Bruce Lee και τους fighters που αποκτούνται εύκολα με πληρωμή αληθινών χρημάτων. Οι περισσότεροι αντίπαλοι σας συγχαίρουν στο τέλος για τον αγώνα, δείχνοντας ότι γνωρίζουν τι εστί savoir faire και οδηγώντας σας να τους συμπεριφερθείτε με την ίδια ευγένεια.

Σε όποια γωνία και αν κρυφτεί, η γκιλοτίνα θα πέσει
Μέσα στο οκτάγωνο θα σας κυριέψει η έξαψη. Συνηθισμένοι να πολεμάτε με τον δικό σας τρόπο, θα τα βρείτε σκούρα αν ο αντίπαλος ακολουθεί άλλη τακτική. Έστειλα τον δημιουργημένο χαρακτήρα μου, έναν striker ολκής, ενάντια στον παλαιστή του εχθρού. Στην αρχή, οι γροθιές και οι κλωτσιές μου έσκαγαν σαν ρουκέτες στα μούτρα και το κορμί του, φτάνοντας στο σημείο να τον ξαπλώσουν στο πάτωμα και να μου επιτρέψουν να του σκάσω μερικές γρήγορες ενόσω ήταν κάτω. Φτάνει ο δεύτερος γύρος και νιώθω σίγουρος για την νίκη.

Μια ομοβροντία χτυπημάτων και ο αντίπαλος σωριάζεται πάλι στο πάτωμα. Κάθομαι από πάνω του περιμένοντας να του ρίξω την χαριστική βολή. Ο κερατάς αντιστρέφει τα πράγματα παίζοντας με επιδεξιότητα το χαρτί του submission και, ξαφνικά, ο αθλητής μου βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Λίγα λεπτά αργότερα, ο αγώνας τελείωσε με ήττα δικιά μου γιατί ο μαχητής μου ήταν πολύ αδύναμος στις λαβές για να αντέξει την επίθεση και υπέκυψε τελικά. Να είστε έτοιμοι για αμέτρητες ανατροπές σε κάθε online αγώνα.

Swords of Legends Online review

“Παλιά μου τέχνη κόσκινο” είναι τα microtransactions για την Electronic Arts, η εταιρεία όμως δείχνει να σέβεται επιτέλους τις επιθυμίες των gamers και την αποστροφή τους προς αυτό το ύπουλο μοντέλο πρόσθετων χρεώσεων. Τα αντικείμενα προς πώληση στο UFC 4 είναι είτε αδιάφορα, είτε μπορούν να αποκτηθούν παίζοντας. Τα αδιάφορα είναι τα κοσμητικά αντικείμενα, το όνειρο των φιγουρατζήδων ή όσων θέλουν να φτιάξουν έναν χαρακτήρα απρόσμενης αισθητικής. Τα ενδιαφέροντα είναι οι χαρακτήρες σαν τον Bruce Lee και τον Tyson Fury που περιμένουν να τους εντάξετε στο roster σας. Η απόκτηση του μέγα Bruce, της εμβληματικής φιγούρας των πολεμικών τεχνών, είναι μια εσωτερική ανάγκη που ζητά να ικανοποιηθεί. Η βέλτιστη μέθοδος ικανοποίησής της είναι ο τερματισμός του Career Mode στο σκληρότερο επίπεδο δυσκολίας. Θα σας βγάλει την πίστη έως ότου το κατορθώσετε, θα μουσκέψετε χαρτομάντιλα από τα δάκρυα λύσσας που θα τρέξουν όμως το έπαθλο είναι θρυλικό.

Έχετε συναντήσει ποτέ στα video games ντροπαλούς υπότιτλους; Στο UFC 4 θα τους συναντήσετε. Βασικά η περίεργη “συμπεριφορά” τους οφείλεται σε bug και όχι σε απόκτηση ξαφνικής συνειδητότητας του κειμένου. Αναφέρομαι στους διαλόγους με τον Coach Carter, τον προσωπικό σας Mickey σε περίπτωση που βλέπετε τον εαυτό σας σαν νέο Rocky. Στις οδηγίες που σας μοιράζει απλόχερα πριν από τους πρώτους αγώνες στο WFA (τον ξοφλημένο πλέον οργανισμό που διοργάνωνε αγώνες MMA έως το 2006), οι υπότιτλοι παίζουν κρυφτούλι, μια εμφανίζονται, μια εξαφανίζονται. Το ταχυδακτυλουργικό κόλπο της εξαφάνισης εκτελεί παραδόξως και ο Coach Carter. Εκεί που τον συνηθίσατε και τον φαντάζεστε να στέκεται δίπλα σας όταν θα φοράτε την ζώνη του πρωταθλητή, απροειδοποίητα βγαίνει από το κάδρο, χάνεται από την ιστορία, η παρουσία του περιορίζεται σε άψυχα μηνύματα.

Outriders review

Η παρουσίαση των MMA Events είναι φαντασμαγορική, συναγωνίζεται τους αγώνες του WWE σε αίγλη, θεατρικότητα και λατρεία από το παθιασμένο κοινό. Το UFC 4 μεταφέρει αυτούσια την αίσθηση του MMA αρχίζοντας από τα επουσιώδη, την υποδοχή των αθλητών στο οκτάγωνο, τα φλας, τα ουρλιαχτά των οπαδών και την εκκωφαντική μουσική. Συνεχίζει με τις χαρακτηριστικές χειρονομίες των αθλητών προς τους αντιπάλους τους. Εκεί έριξα το γέλιο της ζωής μου και ενδέχεται να συμβεί το ίδιο σε εσάς. Επιλέγοντας την κίνηση κατά την οποία, ο αθλητής μου δείχνει τον εχθρό και γελάει σαν να λέει “χαχα, κοίτα έναν καραγκιόζη” με έπιασε νευρικό γέλιο. Αυτό προέκυψε επειδή ο χαρακτήρας μου ήταν πιο γελοίος και από κλόουν με τα πεταχτά μαλλιά και την πυγμαχική μασέλα που τον έδειχνε σαν φαφούτη!

Μετά τον περιορισμένο αριθμό χειρονομιών σκάνε μύτη τα φανταστικά animations των αθλητών και ο ρεαλιστικός αντίκτυπος των χτυπημάτων στα κορμιά. Όταν εξαπολύσετε ένα κροσέ ή μια στριφογυριστή κλωτσιά που προσγειώνεται με την ταχύτητα μικροσκοπικού μετεωρίτη στην μούρη του αντιπάλου, περιμένετε να δείτε έναν κρατήρα να ανοίγει στην σάρκα. Αυτό δεν συμβαίνει όμως θα απολαύσετε τις μελανιές, τα πρηξίματα και τα αίματα που εμφανίζονται από χτύπημα σε χτύπημα, την οπτική επιβεβαίωση της ισχύος των επιθέσεων σας. Τα μέρη του σώματος που βομβαρδίζονται, τραυματίζονται σταδιακά, χάνοντας την δύναμή τους και καταλήγοντας σε αιφνίδια knockdowns.

Το θέαμα απογειώνεται με την παρακολούθηση των συντριπτικότερων χτυπημάτων σε slow motion. Βλέποντας, σε αργή κίνηση, το πέλμα του μαχητή σας να τσακίζει το κεφάλι του αντιπάλου και να τον πετάει ξέπνοο στο δάπεδο, θα σας γεμίσει ευχαρίστηση. Animations, γραφικά και slow motion highlights είναι τόσο ισχυρά ερεθίσματα ώστε θα πιάσετε τον εαυτό σας να εκτελεί ασυναίσθητα τις κινήσεις του avatar. Το soundtrack του UFC 4 είναι ο παράδεισος των οπαδών του hip hop ενώ λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικότατο εμετογόνο για εμένα και όσους δεν γουστάρουν ιδιαίτερα την συγκεκριμένη μουσική. Έχει εδραιωθεί πλέον η αντίληψη φαίνεται ότι το να ακούς έναν ατάλαντο τύπο να ξερνάει ρίμες επαναλαμβάνοντας την λέξη “σκρόφα” 150 φορές είναι πιο αρρενωπό από ένα καλό metal ή ροκ κομμάτι. Ας δοξάσουμε μαζί τον... Κύριο για την επιλογή mute και την ύπαρξη των ακουστικών.

FIFA Ultimate Team: Τα κακώς κείμενα του

Νοκ άουτ στον πρώτο γύρο
Το EA Sports UFC 4 “μπάλωσε” με μεγάλη επιτυχία τις τρύπες και τα κενά σε gameplay και παρουσίαση που ζήσατε παίζοντας τους προκατόχους του. Δεν υπάρχει προγενέστερο ή σύγχρονο video game που να συγκρίνεται μαζί του στην αναπαράσταση του UFC. Οι βίαιες εικόνες του συναγωνίζονται με άνεση την αγριότητα των αγώνων MMA. Τα game mechanics του, ο τεράστιος αριθμός από τεχνικές, η ρεαλιστική αναβάθμισή τους δια της χρήσης, ο άνετος χειρισμός, όλα τους σας οδηγούν στο να πειραματιστείτε με ένα τεράστιο φάσμα από επιθετικές και αμυντικές τακτικές. Τέρμα το button mashing με την κρυφή ελπίδα ότι τα χτυπήματα θα πιάσουν στόχο. Το EA Sports UFC 4 είναι ένα Fighting για σκεπτόμενους παίκτες, με απεριόριστη διάρκεια και replayability, τα οποία υπόσχονται να αποσβέσουν το κόστος των 50+ ευρώ.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld

Exit mobile version