LifeSteps.gr

Gibbon: Beyond the Trees review

Gibbon: Beyond the Trees cover art

Αναπτυξιακές ομάδες εκφράζουν ολοένα και πιο συχνά τις ανησυχίες τους για υπαρκτά περιβαλλοντικά προβλήματα μέσα από τα βιντεοπαιχνίδια τους. Με το Gibbon: Beyond the Trees, η Broken Rules θίγει το θέμα της αποψίλωσης των τροπικών δασών, που φιλοξενούν απειλούμενα είδη, όπως οι Γίββωνες, οι οποίοι και πρωταγωνιστούν στο Side-scrolling Action/Platformer της.

Unpacking review

Η Broken Rules ιδρύθηκε το 2009 από τους Felix Bohatsch, Jan Hackl και Peter Vorlaufer. Οι τρεις τους γνωρίστηκαν, όταν φοιτούσαν στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Οι συμφοιτητές και μετέπειτα συνέταιροι ανέπτυξαν από κοινού κατά τη διάρκεια των σπουδών τους το And Yet It Moves. Το Puzzle-Platformer με τα γραφικά που δημιούργησαν από χαρτί, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ, έμελλε να γίνει το πρώτο εμπορικό παιχνίδι της εταιρείας τους.

Ακολούθησαν κατά σειρά το Chasing Aurora για το Wii U, το Secrets of Raetikon στο Steam, το Old Man's Journey για PC, Nintendo Switch, PS4, Xbox One, Android, iOS και το Eloh μόνο για τα κινητά. Κοινό στοιχείο σε όλα τους είναι τα γραφικά, που έχουν φιλοτεχνηθεί στο χέρι, και η νεότερη προσθήκη στον κατάλογό της, που μας απασχολεί σε αυτό το review, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Broken Rules έχει συνεργαστεί επίσης με άλλες εταιρείες για τη μεταφορά παιχνιδιών σε διάφορες πλατφόρμες.

Το Gibbon: Beyond the Trees είναι λοιπόν το πιο πρόσφατο παιχνίδι από το αυστριακό στούντιο και προστέθηκε το 2021 στη συνδρομητική υπηρεσία Apple Arcade. Στις 11 Μαΐου του 2022 και λίγο μετά τη σχετική ανακοίνωση στο Indie World Showcase, ξεκίνησε να πωλείται για το Nintendo Switch. PC και Mac ακολούθησαν ύστερα από επτά ημέρες. Η παρουσίαση, που διαβάζετε, βασίστηκε στην έκδοση για το μηχάνημα της ninty.

Το Gibbon: Beyond the Trees μας ταξιδεύει στα παρθένα δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι Γίββωνες περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους πάνω σε πανύψηλα δέντρα. Οι μικροί σε μέγεθος και ευκίνητοι πίθηκοι μετακινούνται κυρίως, χρησιμοποιώντας τα μακριά χέρια τους.

Ταλαντεύονται, αρπάζοντας κλαδιά, ακόμη και όταν απέχουν μεταξύ τους 15 μέτρα. Αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 55 χιλιομέτρων ανά ώρα και καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με αυτό τον τρόπο! Μπορούν να προσγειωθούν επιπλέον με ασφάλεια από ύψος 8 μέτρων. Κατεβαίνουν σπάνια στο έδαφος, καθώς δεν κινούνται εξίσου γρήγορα εκεί, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν τα έγραψα, για να κάνω επίδειξη γνώσεων… Ας είναι καλά η wikipedia! Η ομάδα ανάπτυξης εμπνεύστηκε από τις πραγματικές ικανότητες των ζώων, πρόσθεσε και μερικές φανταστικές, για να δημιουργήσει τους χαρακτήρες και το gameplay του παιχνιδιού της.

Το βασικό κομμάτι του Gibbon: Beyond the Trees αφηγείται μέσα σε περίπου μία ώρα και χωρίς λόγια την ιστορία μίας οικογένειας Γιββώνων, αποτελούμενης από τρία μέλη. Θα παίζετε πάντα ελέγχοντας έναν νεαρής ηλικίας Γίββωνα σε ζωηρό ροζ χρώμα, που μαθαίνει τα μυστικά της κίνησης από δέντρο σε δέντρο από ένα ενήλικο ζώο, κίτρινου χρώματος παρακαλώ, που έχει στην αγκαλιά το μωρό του.

Θα περάσετε διαδοχικά από 10 κεφάλαια με σύντομα cutscenes να παρεμβάλλονται αραιά και που και τη δράση να μην διακόπτεται από οθόνες «loading». Θα συμβεί μόνο, όταν χάσετε και χρειαστεί, να επιστρέψετε σε προηγούμενο σημείο ενός level.

Στα δύο πρώτα κεφάλαια, θα απολαύσετε τη ζωή στο φυσικό περιβάλλον των υπέροχων πλασμάτων. Όλα δείχνουν τόσο όμορφα και ειρηνικά! Το σκηνικό θα αρχίσει όμως σύντομα, να αλλάζει και να γίνεται εφιαλτικό εξαιτίας των ανθρώπων, που καταστρέφουν τα αιωνόβια δέντρα, βάζοντας φωτιά ή κόβοντάς τα. Τη θέση τους παίρνουν φοίνικες, που χρησιμεύουν στην παραγωγή φοινικέλαιου.

Ακολουθούν χωριά και πολύβουες πόλεις. Διάφορα είδη ζώων, που αιχμαλωτίστηκαν από λαθροκυνηγούς, φορτώνονται σε φορτηγά και ελικόπτερα προς διάφορους προορισμούς στο εξωτερικό. Ο χαρακτήρας σας και η παρέα του θα κυνηγηθούν μάλιστα ανελέητα από λαθροθήρες, που επιβαίνουν σε μηχανάκι και οπλοφορούν.

Όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα Alto's Adventure και Alto's Odyssey από το στούντιο Team Alto, δύο παιχνίδια που ανήκουν στο Endless Runner είδος, ο χαρακτήρας κινείται αυτόματα. Για την ακρίβεια, ο γιββωνάκος περπατάει μόνος του, όμως θα βάλετε εσείς το χεράκι σας, για να τρέξει, να ταλαντευτεί από δέντρο σε δέντρο, να γραπωθεί όπως ο Ταρζάν από φυτά, που κρέμονται σαν σχοινιά και να κάνει άλματα.

Δύο ικανότητες θα έχετε στη διάθεσή σας από την αρχή στο Gibbon: Beyond the Trees. Για να χρησιμοποιήσει ο Γίββων τα χέρια του και να πιαστεί από κλαδιά, μπαλκόνια και σκεπές κτιρίων, καλώδια, αλυσίδες, ακόμη και τα χέρια του κίτρινου συνοδοιπόρου του, που σπεύδει συχνά να βοηθήσει, θα χρειαστείτε το κουμπί που αντιστοιχεί στην ενέργεια Swing.

Ο χαρακτήρας θα συνεχίσει, να ταλαντεύεται, θα αναπτύσσει μάλιστα και ταχύτητα, για όσο θα κρατάτε πατημένο το πλήκτρο και θα βρίσκονται στην πορεία του αντικείμενα από τα οποία είναι δυνατόν, να γραπωθεί. Όταν το αφήσετε, δε θα πέσει κατακόρυφα στο έδαφος, αλλά θα φύγει προς τα εμπρός με την απόσταση, που θα καλύψει στον αέρα, να εξαρτάται από τη φόρα.

Αν πάλι το ζώο προσγειωθεί σε επιφάνεια στην οποία μπορεί να σταθεί, τότε κάνετέ το να τρέξει ή να κατηφορίσει με ταχύτητα σε κεκλιμένο επίπεδο. Όταν αφήσετε το κουμπί Run/Slide, ο Γίββων θα πραγματοποιήσει άλμα. Η συγκεκριμένη ικανότητα θα σας βοηθήσει επίσης, να χρησιμοποιήσετε τέντες και ομπρέλες σαν τραμπολίνα.

Προστίθεται στο τρίτο κεφάλαιο του Gibbon: Beyond the Trees μία θεαματική ακροβατική φιγούρα, που δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ικανότητες των συγκεκριμένων ζώων! Πρόκειται για μία ανάποδη τούμπα στον αέρα, που θα προσφέρει μεγάλη ώθηση στον ήρωά σας, αν συνδυαστεί με επιτυχία με Swing ή Slide.

Το πλάνο ανοίγει πολύ και ο χαρακτήρας δείχνει μικρός, όταν πλησιάζετε σε μία επικίνδυνη χαράδρα η την όχθη ενός ποταμού… Η αποτυχία να περάσετε απέναντι σε τέτοιες περιπτώσεις στοιχίζει τη ζωή στον Γίββωνα και σας στέλνει σε προγενέστερο σημείο ενός κεφαλαίου για να ξαναδοκιμάσετε. Τα combo και η εκτέλεσή των ικανοτήτων την κατάλληλη στιγμή είναι τελικά τα κλειδιά για να τα καταφέρετε!

Όταν με το καλό τερματίσετε τη βασική περιπέτεια στο Gibbon: Beyond the Trees, θα σας περιμένει το Liberation mode με τις 10 ενότητές του. Ο πρωταγωνιστής είναι αυτή τη φορά ένας Γίββων σε μωβ χρώμα και όλες τις ικανότητες ενεργές από την πρώτη στιγμή. Θα μεταφερθείτε σε αυτή την περίπτωση κυρίως σε αστικά περιβάλλοντα με σκοπό, να ελευθερώσετε αιχμάλωτα ζώα.

Στην πρώτη ενότητα, θα έχετε, να γλιτώσετε από την αιχμαλωσία 10 Γίββωνες. Σε μία άλλη, 10 μαϊμούδες, μετά 10 παπαγάλους και ούτω καθεξής. Τα κλουβιά στα οποία κρατούνται φυλακισμένα τα ζώα, βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορα σημεία στον χώρο και σας υποδεικνύονται με σύμβολα. Αρκεί, να περάσετε μπροστά από ένα κλουβί, για να πετύχετε τον στόχο σας.

Ο κόσμος του Gibbon: Beyond the Trees είναι πολυεπίπεδος, ζωντανός και γεμάτος χρώματα, κίνηση, ήχους και μουσική. Όταν παίζετε στο δάσος, θα δείτε καρπούς να πέφτουν από τα δέντρα, παπαγάλους και άλλα εξωτικά πτηνά να πετούν, μαϊμούδες και διάφορα είδη πιθήκων να περνούν δίπλα από τον χαρακτήρα σας. Θα ακούσετε κελαηδήματα και την χαρακτηριστική φωνή των Γιββώνων, την βροχή που πέφτει.

Behind the Frame: The Finest Scenery review

Στις αστικές περιοχές, οι άνθρωποι δουλεύουν και ψωνίζουν στο παζάρι, οι τουρίστες κυκλοφορούν, τα μηχανάκια κάνουν φασαρία. Στις εφιαλτικές σκηνές από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ο ήχος της φωτιάς που κατακαίει τα πάντα και εκείνος των ηλεκτρικών πριονιών τρυπούν τα αυτιά.

Έχοντας συμπληρώσει αρκετές ώρες, παίζοντας το Gibbon: Beyond the Trees στο Nintendo Switch, κυρίως σε handheld mode, μπορώ να πω, ότι ευχαριστήθηκα το gameplay του, όσο και στα δύο μέλη της σειράς Alto. Εντοπίζω ομοιότητες και με τα παιχνίδια OlliOlli της εταιρείας ανάπτυξης Roll7. Δεν έχουμε εδώ βέβαια snowboard ή skateboard, αλλά οι ρυθμοί είναι γρήγοροι ως καταιγιστικοί και τα combos έχουν σημασία. Η Broken Rules ανέπτυξε ένα παιχνίδι, που διασκεδάζει, γίνεται ακόμη και εθιστικό και περνάει και το οικολογικό μήνυμά της, χωρίς να κάνει κήρυγμα ή να κουράζει.

Exit mobile version