LifeSteps.gr

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV

Η αναμονή τελείωσε, το μεγάλο φινάλε της τετραλογίας Trails of Cold Steel που ακούει στο όνομα The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV, έφτασε στα μπουντρούμια του GameWorld, μελετήθηκε, πέρασε από την διαδικασία της ανατομίας των πολλών τμημάτων του και εκτιμήθηκε αφάνταστα, όπως αναμενόταν.

Martha is Dead

Η τελευταία πράξη της εποποιίας της θρυλικής τάξης Class VII της στρατιωτικής ακαδημίας Thor της Erebonia έχει την κλίμακα που αρμόζει στην κατάληξη μιας σειράς από JRPG η οποία εξελίσσεται επί μια δεκαετία, περιλαμβάνοντας εννιά τίτλους και πολλές εκατοντάδες ώρες συναρπαστικού gameplay. Αποτελεί απευθείας συνέχεια του περασμένου παιχνιδιού της σειράς και πιάνει το νήμα της ιστορίας δύο εβδομάδες μετά την τελική σύγκρουση, η οποία δεν είχε και πολύ ευχάριστα αποτελέσματα για τους ήρωες και τις ηρωίδες σας.

Τα δραματικά γεγονότα που σφράγισαν το The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel ΙΙΙ διαμορφώνουν την πορεία της αφήγησης η οποία αρχίζει με τον “σκληρό πυρήνα” της νέας Class VII να σπεύδει προς διάσωση του κεντρικού πρωταγωνιστή Rean Schwarzer. Καθώς εξελίσσεται το θαρραλέο εγχείρημα των νεαρών ηρώων και ηρωίδων, η ομάδα τους μετατρέπεται σε πόλος έλξης όλων των χαρακτήρων που αγωνίστηκαν στο πλευρό αλλά και ενάντια στις δύο Class VII, διαμορφώνοντας σύντομα μια λεγεώνα από μαχητές η οποία θα ξεκάνει τις σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να οδηγήσουν στο χάος μια ολόκληρη ήπειρο.

Για πάντα νέοι, για πάντα ωραίοι
Ήρθε η ώρα να ρίξετε την εξεταστική σας ματιά πάνω σε ένα νευραλγικό τομέα του έργου τέχνης που μελετούμε, στο σενάριό του. Η σειρά Trails of Cold Steel βασίζεται σθεναρά στην πλούσια αφήγηση που έχει κτίσει επί εκατοντάδες ώρες με αμέτρητες γραμμές διαλόγων, μπόλικα κείμενα και πληθώρα από cinematics. Το ιστορικό ανάλογο της αέναης σύγκρουσης μεταξύ της μιλιταριστικής αυτοκρατορίας Erebonia και του δημοκρατικού Calvard δεν είναι άλλο από την θανάσιμη πάλη του φασιστικού Άξονα και των Συμμάχων που γνωρίζουμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην διάρκεια της σειράς βιώνετε τον αγώνα από το εσωτερικό της ανελεύθερης αυτοκρατορίας, μέσα όμως από τα φρέσκα, καθαρά μάτια μιας ομάδας εφήβων που ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους σε έναν περίπλοκο κόσμο. Τα εν λόγω άτομα, τα οποία είναι στην πλειονότητά τους playable, αντιπροσωπεύουν τις καλύτερες αξίες και τα ιδανικά της ανθρωπότητας, τα οποία διασφαλίζουν συνήθως με πολύ κόπο, παλεύοντας παράλληλα με τους προσωπικούς τους δαίμονες και με εξωτερικές εχθρικές δυνάμεις.

Οι χαριτωμένες υπάρξεις του τεράστιου πραγματικά cast σας γεμίζουν συγκίνηση με τα έντονα συναισθήματα που εκφράζουν, με τον ηρωισμό τους, με την υπεράσπιση της φιλίας, της τιμής, την ανδρεία και την αγάπη τους για την ζωή. Οι ήρωες και οι ηρωίδες λειτουργούν σαν συναισθηματικοί ενισχυτές, προξενώντας σας συνεχώς δυνατά συναισθήματα και αναγκάζοντάς σας παράλληλα να στοχαστείτε πάνω στην εξέλιξη του κόσμου τους που καθρεφτίζει τον δικό μας.

Οι πολιτικές ίντριγκες, τα όνειρα μεγαλομανών, η καταστροφική φιλοδοξία, η αρχομανία και πολλά ακόμα ζητήματα θίγονται και μελετώνται εξονυχιστικά από παιχνίδι σε παιχνίδι. Στο Trails of Cold Steel IV θα βιώσετε την κορύφωση της ιστορίας και θα οδηγηθείτε σε ένα συνταρακτικό φινάλε για το οποίο δεν αποκαλύπτω τίποτα προς αποφυγή των spoilers. Αυτό που σας διαβεβαιώ είναι ότι παίζοντας το Trails of Cold Steel IV θα βγείτε συναισθηματικά πλουσιότεροι.

Στο πλαίσιο αυτό να τονιστεί ότι όσοι έχετε ασχοληθεί με τους προηγηθέντες τίτλους της σειράς ξεκινάτε με μεγάλο πλεονέκτημα. Ένας user που συνδέεται με το πεπρωμένο της Class VII για πρώτη φορά στο τέταρτο παιχνίδι θα ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα του έπους από την ενότητα Backstory στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι περιπέτειες των χαρακτήρων μέχρι τώρα. Η παράθεση κειμένων και φωτογραφιών δεν συγκρίνεται με τίποτα με το βίωμα των περιπετειών από πρώτο χέρι, με τον έλεγχο των χαρακτήρων και το συναισθηματικό δέσιμο που αναπτύξατε με αυτούς, οδηγώντας τους επί εκατοντάδες ώρες σε μάχες και περιπέτειες.

Dexter Stardust: Adventures in Outer Space

Ετοιμαστείτε να χειριστείτε τον μεγαλύτερο αριθμό playable ηρώων και ηρωίδων στην σειρά, αριθμό που αγγίζει το εντυπωσιακό 40. Όλοι οι χαρακτήρες από τα προηγούμενα Trails of Cold Steel επανέρχονται στην ενεργό δράση και ενώνουν τις δυνάμεις τους με ήρωες και ηρωίδες από όλα τα games που φέρουν την ονομασία Trails, μια κολοσσιαία εννιαλογία με τρία αφηγηματικά “τόξα”.

Η εν λόγω εννιαλογία αποτελεί με την σειρά της τμήμα του διευρυμένου franchise The Legend of Heroes της Falcom. Θα υπάρξουν περιστάσεις εντός του Trails of Cold Steel IV που θα βρεθείτε με ένα στρατό δεκάδων χαρακτήρων και δεν θα ξέρετε ποιους να επιλέξετε για την βασική τετράδα και τους λιγοστούς αναπληρωματικούς. Σε άλλες περιπτώσεις καθοδηγήστε από το ίδιο το παιχνίδι στον έλεγχο καθορισμένων ομάδων χαρακτήρων που κινούνται προς έναν κοινό στόχο, από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Andro Dunos II

Εύκολα υποστηρίζει κανείς πως, η τεράστια ποικιλία χαρακτήρων, μειώνει αισθητά την σκηνική τους παρουσία με αποτέλεσμα να παραγκωνίζονται κάποιοι εξαιτίας της αφθονίας. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι αυτό δεν ισχύει γιατί εσείς είστε αυτοί που επιλέγετε την παρέα με την οποία θα πορευτείτε στις περισσότερες μάχες. Τα κριτήρια επιλογής εξαρτώνται αποκλειστικά από τον παίκτη.

Αν θέλετε να ηγηθείτε μιας ομάδας με τις πιο χαριτωμένες υπάρξεις θα ενώσετε την γλυκούλα Altina Orion, την Juna, την Fie, την Musse, την Alisha και τα άλλα τρισχαριτωμένα θηλυκά που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν να έχετε φάει ένα βουνό από γλυκά, παρατηρώντας τες. Ίσως όμως να επιθυμείτε η ομάδα σας να περιλαμβάνει σοβαρούς και μάγκες ήρωες όπως ο Ash, ο Kurt, ο Jusis και ο Rean. Υπάρχει και ένα ακόμα κριτήριο που θεωρώ και το σημαντικότερο όλων διότι ξεφεύγει από τα αισθητικά αποτελέσματα μιας ομάδας και πάει κατευθείαν στην ουσία, στην αποτελεσματικότητά της.

Κατασκευάζοντας ήρωες και ημίθεους
Σε περίπτωση που δεν έχετε ασχοληθεί ξανά με τα Trails of Cold Steel ήρθε η ώρα να μάθετε ότι η παραμετροποίηση των χαρακτήρων είναι ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά τους. Οι μαγικές επιθέσεις που χρησιμοποιούν οι χαρακτήρες (Arts), οι πανίσχυρες πολεμικές τεχνικές που είναι μοναδικές για τον καθένα (Crafts) και τα είδη χτυπημάτων στα οποία επιδίδονται (Slash, Thrust, Pierce, Strike) καθορίζουν την ισχύ μιας ομάδας στο πεδίο της μάχης.

Ενώ τα Crafts και τα είδη χτυπημάτων στα οποία μεσουρανεί είναι προκαθορισμένα στον κάθε χαρακτήρα, τα Arts επιλέγονται από εσάς, με την τοποθέτηση μαγικών σφαιρών εν ονόματι quartz σε ειδικές υποδοχές. Η ανάμειξη των παραπάνω ιδιοτήτων οδηγεί στην εξειδίκευση των ηρώων και των ηρωίδων, δηλαδή στην σύνθεση μιας πολυτάλαντης ομάδας που αντιμετωπίζει με επιτυχία κάθε αντίπαλο. Θα εφοδιάσετε χαρακτήρες με healing Arts μετατρέποντάς τους σε θεραπευτές της ομάδας. Άλλοι θα επωμιστούν το damage dealing και το σπάσιμο των αμυντικών μπαρών του εχθρού.

Ενδεχομένως να έχετε και damage dealers με ειδικότητα στις μαγικές επιθέσεις, εξοπλισμένους με τα ισχυρότερα επιθετικά Arts όλων των στοιχειακών δυνάμεων. Τα τέρατα έχουν τις δικές τους ευαισθησίες σε Arts και είδη χτυπημάτων που θα ανακαλύψετε στην καρτέλα του status τους. Για να είστε σίγουροι ότι διαθέτετε το κατάλληλο “φάρμακο” για τον κάθε αντίπαλο, ίσως να επανδρώσετε την ομάδα σας με τους χαρακτήρες που έχουν το ισχυρότερο proficiency σε Slash, Thrust, Pierce και Strike. Εξασφαλίζετε έτσι ότι διαθέτετε πάντοτε τουλάχιστον έναν χαρακτήρα που προκαλεί εύκολα ανισορροπία (unbalance) στο εκάστοτε mob, δίνοντας το έναυσμα για έξτρα επίθεση εν ονόματι link attack.

Η εξοπλιστική διαδικασία θα σας φάει πολύ χρόνο στο παιχνίδι γιατί νιώθετε την ανάγκη να διοικείτε την καλύτερη ομάδα, ανεξάρτητα από το αν παίζετε στο εφιαλτικό επίπεδο δυσκολίας ή σε εκείνο όπου όλες οι μάχες μοιάζουν με βόλτα στο πάρκο. Τα στατιστικά είναι πάρα πολλά και η περιφορά σας από καρτέλα σε καρτέλα είναι δεδομένη έως ότου αποφασίσετε ποια είναι τα καλύτερα όπλα, quartz και αξεσουάρ για τους ήρωες σας. Για τους λάτρεις των στατιστικών το χτίσιμο της ομάδας αποτελεί μεγάλη απόλαυση, τι γίνεται όμως με όσους δεν εξιτάρονται από τα αστρονομικά ποσά και μπήκαν στην περιπέτεια για να χαρούν την ιστορία της;

Το Trails of Cold Steel IV έχει απλοποιήσει κυριολεκτικά τα πάντα δηλαδή, με το πάτημα ενός κουμπιού, αναθέτετε στο A.I. να εξοπλίσει τους χαρακτήρες σας με τα quartz που είναι αποτελεσματικότερα στην επίθεση, στην άμυνα, στο healing ή με μια ισορροπημένη κατανομή των δυνάμεών τους. Η απλοποίηση επεκτείνεται και στο πεδίο της μάχης αφού, πιέζοντας και πάλι ένα κουμπί, αναθέτετε τον αγώνα στον... αυτόματο πιλότο (A.I.), πάτε για να πάρετε κάτι να τσιμπήσετε και επιστρέφετε στην λήξη της μάχης και στους πίνακες με τα λάφυρα.

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε ηπειρωτική σύρραξη
Οι μάχες είναι ένα θαυμάσιο μείγμα στρατηγικής και φαντασμαγορίας. Διεξάγονται σε γύρους και αρχίζουν την στιγμή που το avatar σας, το οποίο αντιπροσωπεύει την τετραμελή ομάδα που διοικείτε, αγγίζει ή χτυπά το avatar ενός τέρατος. Απώτερος στόχος των μαχών η γρήγορη εξόντωση των mobs και η διατήρηση των health bars σε υψηλά επίπεδα. Όπως θα επιβεβαίωνε και ο μέγας φιλόσοφος της πολεμικής τέχνης Sun Tzu, οι περισσότερες μάχες κερδίζονται προτού ξεκινήσουν. Στο Trails of Cold Steel IV αυτό συνεπάγεται την προετοιμασία των χαρακτήρων σας για να αντιμετωπίσουν κάθε περίσταση και την αναγκαιότητα να έχετε την πρωτοβουλία σε όλες τις μάχες.

Για να το πράξετε, γεμίζετε την assault bar που διακρίνεται δίπλα από τα πορτρέτα των χαρακτήρων σας όταν κινείστε στην ύπαιθρο. Η διαδικασία του γεμίσματος είναι αυτόματη αν έχετε τοποθετήσει το κατάλληλο quartz στους χαρακτήρες σας ή χειροκίνητα, σπάζοντας διάσπαρτες πέτρες. Ακόμα και όταν η assault bar είναι άδεια διεκδικείτε την πρωτοβουλία στην μάχη, πλησιάζοντας μουλωχτά ένα mob, κατεβάζοντας του πισώπλατα ένα χτύπημα και αγγίζοντάς το στην συνέχεια ώστε να αρχίσει η μάχη. Η διαφορά μεταξύ ενός ύπουλου χτυπήματος στην πλάτη και μιας επίθεσης με full assault bar είναι αρκετά σημαντική όπως θα καταλάβετε από το τσακισμένο health των εχθρών με το ξεκίνημα της μάχης, στην δεύτερη περίπτωση.

Για να συντρίψετε την εχθρική αντίσταση ρίχνετε Arts που προξενούν damage και ένα σωρό debuffs, Crafts με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά, συν του ότι το damage τους είναι συνήθως μεγαλύτερο, απλές επιθέσεις και items. Η ταξινόμηση των δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης στην μάχη είναι χωρισμένη σε δύο menu σταυρικού σχήματος και η πρόσβαση γίνεται εύκολα και οργανικά με την κατανομή του κάθε εικονιδίου στον σταυρό και στα face buttons του gamepad. Η δράση εξελίσσεται σε γύρους και η σειρά με την οποία παίζουν οι πολεμιστές διακρίνεται στον μετρητή AT. Η σημασία του να γνωρίζετε ποιος δρα και πότε είναι κεφαλαιώδης για την εξέλιξη της μάχης καθότι σας οδηγεί στο να δώσετε προτεραιότητα στους επικινδυνότερους εχθρούς, κρατώντας τα... λιμά για το κλείσιμο.

Το interface είναι κατατοπιστικότατο και καλύπτει αρκετά μεγάλο τμήμα της οθόνης, δίχως να σας στερεί την οπτική απόλαυση που χαρίζουν τα καλοφτιαγμένα μοντέλα των χαρακτήρων. Η πληροφόρηση σας είναι εμπεριστατωμένη καθώς διακρίνετε ταυτόχρονα όλες τις μπάρες των χαρακτήρων (health, energy), τον αριθμό των craft points για να ξέρετε πότε είστε έτοιμοι να επιτεθείτε με Crafts και τους εφεδρικούς χαρακτήρες. Αφού μάθετε την χρησιμότητα του κάθε πράγματος και της κάθε επιλογής, όλες οι ακόλουθες μάχες μετατρέπονται σε μια χορογραφία στρατηγικών αποφάσεων και της εκτέλεσής τους.

Στο μυαλό σας τρέχουν αλλόφρονες υπολογισμοί για το πως θα γεμίσετε debuffs τους αντιπάλους, πως θα τους διαλύσετε την Break bar για να τους λούσετε στην συνέχεια με critical hits, πως θα ενεργοποιήσετε τα link attacks σας, ποια Break Orders είναι τα κατάλληλα για την περίσταση, ποιος χαρακτήρας πρέπει να κινηθεί στο τερέν για να μην συντριβεί από την διαφαινόμενη εχθρική επίθεση κ.ο.κ. Τα S-Crafts και η επίκληση των Panzer Soldats, των τεράστιων mechs που διαθέτουν οι χαρακτήρες, είναι τα smart bombs σας, μιλώντας με Shoot ‘Em Up ορολογία, οι πιο καταστροφικές επιθέσεις στην διάθεσή σας.

Γιγαντιαία ρομπότ σαρώνουν την γη
Ενώ πασχίζετε να χαλαρώσετε τον εγκέφαλο από την αυξανόμενη πίεση που υφίσταται με τόση έντονη σκέψη, έρχονται και τα Mech Combats για να δώσουν νέα διάσταση στον πόλεμο. Οι μάχες μεταξύ των τεράστιων ρομπότ διεξάγονται επίσης σε γύρους, μεταξύ των χαρακτήρων σας που κοντρολάρουν τα ρομπότ και των εχθρικών ρομπότ που αμφισβητούν την κυριαρχία σας.

Η δομή τους είναι αρκετά ξεχωριστή και απαιτεί από εσάς να έχετε εξοπλίσει τις ατσάλινες μηχανές θανάτου με ειδικά orbs που αυξάνουν τα στατιστικά τους. Η επιλογή των εν λόγω orbs και εκείνη του χαρακτήρα που θα συνδράμει το ρομπότ στην μάχη, κρίνουν και το αποτέλεσμά της. Τα ρομπότ διαθέτουν πανίσχυρες επιθέσεις και την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνονται. Οι χαρακτήρες που παίζουν εναλλάξ μαζί τους στον ίδιο γύρο ενεργοποιούν αμυντικά και επιθετικά Crafts για να τα βοηθήσουν να αποφύγουν μια επίθεση, να τα θεραπεύσουν περαιτέρω ή να προξενήσουν απευθείας damage στον εχθρό.

Η ροή των Mech Combats θυμίζει περισσότερο Beat ‘Em Up παρά RPG γιατί εισέρχεται ο παράγοντας του μπλοκαρίσματος. Ανά πάσα στιγμή ξέρετε ποιον από την ομάδα σας θα χτυπήσει ο εχθρός και αποφασίζετε αν θα τον βάλετε να αμυνθεί, μειώνοντας δραματικά το εισερχόμενο damage ή θα αγνοήσετε τον κίνδυνο και θα επιτεθείτε. Μπλοκάρισμα, καλοζυγιασμένα χτυπήματα σε συγκεκριμένα μέρη της πανοπλίας του εχθρού, επιδιόρθωση, πανίσχυρα Crafts και link attacks συνεργάζονται σε ένα κρεσέντο στρατηγικών αποφάσεων που θα σας καταπλήξει. Το κερασάκι στην τούρτα είναι τα δεκάδες χιλιάδες health points των αντιμαχόμενων και οι φαντασμαγορικές επιθέσεις που ταξιδεύουν τον νου σας στις επιδείξεις θεϊκής ισχύος των Super Saiyan.

Οι περιπλανήσεις σας στο Trails of Cold Steel IV θα εξελιχθούν σε δεκάδες ώρες απολαυστικών μαχών και διαλόγων. Κοντεύοντας τις 70 ώρες θα συνειδητοποιήσετε πως, η μέγιστη απόλαυση που θα αντλήσετε τελικά από το έπος, σχετίζεται με τους αριθμούς. Το level cap της περιπέτειας φαντάζει υπερβολικό για τους αμύητους στα JRPGs και απόλυτα θεμιτό στους φανατικούς οπαδούς τους σαν τον γράφοντα.

200 ολόκληρα levels σας περιμένουν να τα σκαρφαλώσετε, σωριάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες xps στον τεράστιο βωμό τους που είναι χτισμένος από τα κορμιά των τεράτων και των bosses που ξεπαστρεύετε. Το ταξίδι στην κορυφή του όρους των levels δεν είναι απαραίτητο, αντίθετα είναι μάλλον περιττό αφού θα αγγίξετε υπερφυσικά επίπεδα ισχύος όταν φτάσετε στο 150ο-160ο level, θα είστε δηλαδή αρκετά ισχυροί για να ξεκάνετε όλα τα bosses έως και το τελευταίο.

Football Manager tips για την ελληνική Superleague

Το βασικό κίνητρο που σας σπρώχνει προς την κορυφή είναι η μαγεία των αστρονομικών αριθμών που θα περιλαμβάνει η καρτέλα του status των χαρακτήρων σας. Ένα έμμεσο κίνητρο που οδηγεί προς την κατεύθυνση της συστηματικής εξολόθρευσης κάθε πλάσματος που θα συναντήσετε είναι και η ανάγκη της συσσώρευσης sepith με απώτερο σκοπό την τελειοποίηση των quartz.

Η ισχύς που χαρίζουν τα Arts είναι αδιαμφισβήτητη και αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα της παραμετροποίησης όλων των χαρακτήρων. Έχετε απόλυτη ανάγκη τα buffs που ενισχύουν τα στατιστικά της ομάδας, το healing που τους θεραπεύουν όταν έχουν φάει το ξύλο της χρονιάς τους, τα recovery Arts που ανασταίνουν τους πεσόντες. Δεν νοείται πετυχημένη μάχη δίχως τα επιθετικά Arts που στοχεύουν στις στοιχειακές αδυναμίες των εχθρών, σαρώνοντας τις μπάρες τους σαν μαγικοί τυφώνες.

Τα passive buffs συναγωνίζονται σε ισχύ τα active. Σας χαρίζουν περισσότερα sepith ανά σύγκρουση, αναλύουν τους εχθρούς χωρίς να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας, αυξάνουν τα στατιστικά σας και τις πιθανότητες να προκαλέσετε ένα σωρό debuffs στους εχθρούς. Για να αποκτήσετε τα ισχυρότερα quartz και να αναβαθμίσετε τα slots τους στο έπακρο χρειάζεστε αστρονομικά ποσά από sepith τα οποία αντλούνται στις μάχες. Είστε λοιπόν “καταδικασμένοι” να μάχεστε αδιάκοπα για να εξασφαλίσετε τον πολυτιμότερο πόρο που θα καταστήσει ανίκητους τους χαρακτήρες σας.

Το πλήθος των playable χαρακτήρων είναι πιθανό να πετάξει εντός του εγκεφάλου σας την λέξη “αδύνατον” με λαμπερά γράμματα την ώρα που θα υπολογίζετε πόσο sepith απαιτείται για να τους εξοπλίσετε όλους. Μελετώντας ψυχραιμότερα το ζήτημα θα συνειδητοποιήσετε πως κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Η δυνατότητα μετακίνησης των quartz από inventory σε inventory σας ωθεί στο να ενισχύσετε αρκετά quartz για να εξοπλίσετε μίνιμουμ τέσσερις χαρακτήρες και μάξιμουμ έξι-επτά εφόσον ρίχνετε συχνά στην μάχη και τις εφεδρείες σας.

Η γνωστή διέξοδος από τις ζόρικες μάχες είναι παρούσα και στο Trails of Cold Steel IV. Την ώρα που σας γονατίζουν τα χτυπήματα μιας ομάδας ή ενός μοναχικού αλλά πανίσχυρου boss και είστε έτοιμοι να τα παρατήσετε, το παιχνίδι επεμβαίνει προτείνοντας να επαναλάβετε την προσπάθεια ρίχνοντας το επίπεδο δυσκολίας. Με τον τρόπο αυτό είστε σε θέση να παίξετε τις περισσότερες μάχες σε ψηλότερο επίπεδο και να χαμηλώσετε την ένταση των σκληρότερων δοκιμασιών, συνεχίζοντας δίχως διακοπή τον βηματισμό σας προς το φινάλε.

Οι γενναίοι τερματίζουν πρώτοι
Οι αλλαγές που έχει υποστεί το, ούτως ή άλλως υπέροχο, σύστημα μάχης του Trails of Cold Steel IV περιορίζονται στην αποδυνάμωση των Brave Orders. Θα παρατηρήσετε ότι οι Brave Orders κοστίζουν περισσότερο από ότι στο παρελθόν και η αποτελεσματικότητά τους έχει μειωθεί αρκετά με σκοπό να εναρμονιστεί η ισχύ της ομάδας σας με τους εχθρούς και να μην παρουσιάζεστε overpowered. Το αντιστάθμισμα στο υψηλότερο κόστος των Brave Orders είναι η αύξηση των Brave Points στα 7, γεγονός που χαρίζει νέα πνοή στην στρατηγική τους αξία. Πλέον υπολογίζετε με πολύ προσοχή που θα ξοδέψετε τα Brave Points σας αναγνωρίζοντας την αξία αυτού του πόρου.

Κάποιες φορές θα τα φυλάξετε έως ότου γεμίσει στο φουλ η μπάρα τους και θα ενεργοποιήσετε το υπέρτατο link attack εν ονόματι Burst, εξαπολύοντας και τα τέσσερα μέλη της ομάδας σας πάνω στο σύνολο των εχθρών. Σε άλλες περιπτώσεις θα τα ξοδέψετε εστιάζοντας σε πολύ συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους.

Re:BF: Κριτική βιντεοπαιχνιδιού

Για παράδειγμα, βλέπετε ότι οι αντίπαλοι φορτώνουν τα Arts και τα Craft τους, δεν προλαβαίνετε να κόψετε σε όλους την φόρα και αντιλαμβάνεστε ότι θα λουστείτε στο damage τα επόμενα λεπτά. Για να το αποτρέψετε, ενεργοποιείτε το Brave Order της Altina και τοποθετείτε μια ενεργειακή ασπίδα που προστατεύει όλους τους χαρακτήρες από ένα μικρό αριθμό επιθέσεων. Η εν λόγω ασπίδα επιστρέφει το εχθρικό damage στην αφετηρία έτσι έχετε με “ένα σμπάρο δύο τρυγόνια”, ταυτόχρονη προστασία και δωρεάν αντεπίθεση.

Το αντίδοτο για την μειωμένη αποδοτικότητα των Brave Orders είναι το απλό και συναρπαστικό game mechanic που ονομάζεται Trial Chests. Οι παίκτες των προηγούμενων Trails of Cold Steel θα τα θυμούνται με νοσταλγία γιατί ανήκουν στις ενδιαφέρουσες προκλήσεις του έπους. Αντίθετα απ’ ότι πιθανόν θυμάστε πάντως, δεν χρειάζεται εδώ να κυνηγήσετε τα Trial Chests χάνοντας χρόνο με πισωγυρίσματα σε “καθαρισμένες” περιοχές, τηλεμεταφέρεστε εκεί που βρίσκονται όποτε σας καπνίσει.

Για να αντλήσετε τα “καλούδια” που περικλείουν τα chests πρέπει να συντρίψετε τα τέρατα που τα υπερασπίζονται, τα οποία είναι πολυάριθμα και bosses. Όταν έχετε στην ομάδα σας τα άτομα που μπορούν να ξεκλειδώσουν τα chests (είναι προκαθορισμένες δυάδες και τριάδες χαρακτήρων) βεβαιώνεστε ότι διαθέτουν τον βέλτιστο εξοπλισμό και πέφτετε με τα μούτρα στην μάχη. Το κάθε Trial Chest, παράλληλα με xps, sepith κ.ο.κ., αναβαθμίζει μια από τις Brave Orders, ενισχύοντας αυτόματα την ομάδα σας.

Survive 4 Pleasure

Μια δεύτερη διαφορά η οποία γίνεται λιγότερο αισθητή στο παιχνίδι, είναι η αυξημένη δυσκολία που αντιμετωπίζετε (ανάλογα με την περίσταση φυσικά και την δυναμικότητα των εχθρών) στην συντριβή του Break bar τους. Το Break είναι το συναρπαστικό game mechanic που σπαμάρατε άγρια στα περασμένα Trails of Cold Steel. Ο μηδενισμός του Break bar ισοδυναμεί με πλήρη έκθεση των ζωτικών σημείων του εχθρού στα χτυπήματά σας, τουτέστιν απανωτά critical hits.

Ταυτόχρονα ο “σπασμένος” αντίπαλος κατρακυλά στην μπάρα του initiative, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένος σε περισσότερες επιθέσεις. Στο Trails of Cold Steel IV η Break bar σπάζει με πιο αργό ρυθμό και επανέρχεται σχετικά γρήγορα, παραχωρώντας ένα πολύ μικρό παράθυρο εκμετάλλευσης της αδυναμίας των αντιπάλων. Τέρμα λοιπόν οι… 50 δικές σας επιθέσεις έναντι μιας του εχθρού που είχατε συνηθίσει, γεγονός που σας αναγκάζει να επενδύσετε άφθονο χρόνο στην στρατηγική τοποθέτηση του εξοπλισμού σας και την χρήση του στην μάχη.

Αν επιθυμείτε να κομματιάζετε συχνά το Break bar των τεράτων θα τοποθετήσετε τα κατάλληλα quartz στους χαρακτήρες σας και θα χτυπάτε τους στόχους με στοιχειακές και συμβατικές επιθέσεις οι οποίες τους αποσταθεροποιούν, συντρίβοντας την μισητή μπάρα. Μια πολύ ωραία ευκαιρία για να σπάσετε έναν εχθρό σαν κλαράκι είναι η στιγμή που εκείνος αποφασίζει να μπει σε enhanced mode. Τα bosses παρουσιάζουν συχνότερα αυτή την τάση, την οποία πρέπει να διακόψετε προτού ωριμάσει και σας πάρει και σας σηκώσει. Σε enhanced mode τα bosses δεν είναι απλά δυνατότερα ή άτρωτα στα status effects που προξενούν τα Arts σας, είναι σε θέση να εξαπολύσουν τα S-Crafts τους και να σας σκορπίσουν στους πέντε ανέμους.

Την ώρα που εισέρχονται για πρώτη φορά στο εν λόγω mode, το Break bar τους είναι εμφανώς πιο ευάλωτο. Αν το “σπάσετε” θα ακυρώσετε την θανάσιμη επίθεση που είχαν προγραμματίσει και θα δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για γρήγορη αφαίμαξη του health bar τους. Η επικινδυνότητα των bosses οφείλεται, εκτός από την ισχύ των επιθέσεων, και στην αντοχή τους. Τα health bar τους δίνουν την εντύπωση ότι δεν κατεβαίνουν με τίποτα, ακόμα και όταν τους επιτίθεστε με διαδοχικά S-Crafts.

Pretty Girls Four Kings Solitaire

Η αντιμετώπισή τους είναι η μόνη που απαιτεί συνεχή μετακίνηση των χαρακτήρων, περικύκλωση του boss και χρησιμοποίηση όλων των πόρων που διαθέτετε. Αν είστε τυχεροί, θα πέσει στα χέρια σας και ένας άλλος πόρος, πολύ σημαντικός σε όλες τις μάχες, τα AT bonuses. Εντελώς τυχαία κατά την διάρκεια μιας μάχης, θα διακρίνετε δίπλα στα πορτρέτα των χαρακτήρων σας στην AT μπάρα, ένα σωρό εικονίδια τα οποία προαναγγέλλουν την απόκτηση ενός πανίσχυρου bonus.

Τα AT bonuses κρατούν μόνο ένα γύρο συνεπώς πρέπει να τα αξιοποιήσετε την κατάλληλη στιγμή ειδάλλως χάνονται. Από τα 14 AT bonuses ξεχωρίζει αυτόματα μια τρομακτική πεντάδα, τα sepith up, guard break, zero arts, zero order και deathblow. Αλλοίμονο στο κακόμοιρο τέρας που θα δεχτεί επίθεση από χαρακτήρα σας με deathblow, δεν πα να έχει 700 χιλιάδες health points, θα σβήσει σαν κεράκι με την πρώτη. Το sepith up είναι τρομερά πολύτιμο δοθέντος των αστρονομικών ποσών από sepith που έχετε ανάγκη για να καλουπώσετε τα quartz σας.

Με ένα guard break σπάτε αυτόματα την μπάρα του εχθρού που πλήττετε και ο κακομοίρης καταδικάζεται αυτόματα σε μια βροχή από critical επιθέσεων οι οποίες συνήθως καταλήγουν στην συντριβή του. Τα zero arts και zero orders αποτελούν “μάννα εξ’ ουρανού” γιατί χτυπάτε αλύπητα και ανέξοδα τους εχθρούς, εξαπολύοντας μάλιστα αυτόματα τα καταστροφικότερα Arts τα οποία, σε κανονικές συνθήκες, οπισθοδρομούν σημαντικά στην AT μπάρα τον χαρακτήρα που τα “φορτώνει”.

Τελικά είστε σε πόλεμο ή σε παιδική χαρά;
Το Trails of Cold Steel IV είναι η χαρά των mini games. Η ροή της περιπέτειας, το απολαυστικό μοτίβο των διαλόγων και των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Zemuria, διακόπτεται από καιρού εις καιρόν όταν ξεστρατίζετε για να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας σε κάποιο mini game.

Τα “παιχνίδια εντός του παιχνιδιού” δεν είναι αμέτρητα, είναι όμως εθιστικά και παρέχουν σοβαρές ανταμοιβές αν τα κυνηγήσετε. Για τους φίλους των Collectible Card Games προσφέρεται και πάλι το Vantage Masters με νέες κάρτες να πέφτουν στο τραπέζι, παρέα με την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε Master cards που σας ήταν απαγορευμένες στο παρελθόν. Η ανάπτυξη ενός δυνατού deck και το εθιστικό gameplay στα πρότυπα του Magic: The Gathering θα απορροφήσει αρκετή ώρα από τον χρόνο σας.

Τα χαρτόμουτρα μεταξύ σας θα μετατραπούν σε... καρέκλες του πλησιέστερου καζίνο παίζοντας Poker και Blackjack με τις ώρες. Τους κανόνες τους γνωρίζετε, το μόνο που απομένει είναι να νικήσετε σε διαδοχικές παρτίδες για να φύγετε από το καζίνο με τις τσέπες γεμάτες mira ή αλλιώς χρήμα. Το Horror Coaster είναι μια ευχάριστη διακοπή από τις λοιπές δραστηριότητες η οποία σας τοποθετεί σε ένα στοιχειωμένο περιβάλλον που πρέπει να καθαρίσετε πυροβολώντας όλα τα όντα από το υπερπέραν.

Total War: Warhammer III - Πρώτες εντυπώσεις

Τα game mechanics του θα σας γεμίσουν νοσταλγία γιατί πηγάζουν από το αξέχαστο και εγκαταλελειμμένο πλέον είδος των Rail Shooters. Δεν προσφέρει αρκετή ποικιλία σε stages, εχθρούς και όπλα για να φάτε πολλές ώρες μαζί του, σας κρύβει όμως ευχάριστες εκπλήξεις αν πιεστείτε και σπάσετε το high score.

Το δεύτερο πιο χρονοβόρο mini game λόγω εθιστικότητας είναι το Pom! Pom! Party. Ο τίτλος παραπέμπει μεν σε Rythym στην πραγματικότητα όμως είναι ένας “κλώνος” του Puyo Puyo Tetris. Στόχος σας να κολλήσετε έναν ατελείωτο αριθμό από χαριτωμένα πλασματάκια σε τριάδες, τετράδες κ.ο.κ. αναγκάζοντάς τα να σκάσουν και να απαλλάξουν τον πεπερασμένο χώρο υποδοχής από την παρουσία τους. Ενώ έχετε λαλήσει από την πανδαισία χρωμάτων ανακαλύπτετε ότι, εκτός του κλασικού game mechanic της περιστροφής και του ζευγαρώματος που γνωρίζετε καλά από το Tetris, υφίσταται και ένα άλλο mechanic που πηγάζει από την σειρά Trails of Cold Steel. Ζευγαρώνοντας με επιτυχία τα πολύχρωμα πλάσματα γεμίζετε την μπάρα των CP που βρίσκεται δίπλα από το τερέν σας. Αγγίζοντας τα 100 CP νέοι ορίζοντες ανοίγουν.

Με τα offensive S-Crafts στην διάθεσή σας γεμίζετε το δοχείο του αντιπάλου με άφθονα Pom Pom, σιγουρεύοντας την ήττα του αφού δεν “παίζει” να τα εξαλείψει προτού πιάσουν... ταβάνι. Με τα defensive S-Crafts επιτίθεστε στα δικά σας τερατάκια, καθαρίζοντας ένα σεβαστό αριθμό από όσα έχουν συσσωρευτεί και απομακρύνοντας έτσι την πιθανότητα του ξεχειλίσματος. Στα mini games θα προσθέσω και άλλες παράπλευρες αλλά λιγότερο συναρπαστικές δραστηριότητες όπως είναι το ψάρεμα. Θα δυσκολευτείτε να κατανοήσετε την αξία του ψαρέματος στην εμπειρία, τα game mechanics του δανεισμένα από τα quick time events δεν θα σας συναρπάσουν. Θα το εκτιμήσετε μόλις συνειδητοποιήσετε ότι το ψάρεμα προσφέρει σημαντικά ποσά sepith.

Όλοι θέλετε να πλουτίσετε και εδώ το μπορείτε
Σας υπόσχομαι ότι το σύνδρομο αποθησαύρισης που χαρίζει τόση ευτυχία σε όλους εμάς τους JRPG fans, θα ικανοποιηθεί με το παραπάνω στο Trails of Cold Steel IV. Συσσωρεύετε αναλώσιμα αντικείμενα (potions), υλικά για να μαγειρεύετε συνταγές, armor και boots για να εξοπλίσετε την ομάδα, accessories για να ενισχύσετε τα στατιστικά των χαρακτήρων και να τους προστατεύσετε από καταστροφικά status effects, βιβλία, όπλα, quartz, sepith, mira και συνταγές. Οι συνταγές μοιάζουν να είναι ότι πιο άχρηστο υπάρχει για να βάλετε στην άκρη όμως τα φαινόμενα απατούν. Ο πολυτιμότερος πόρος σε μια μάχη είναι τα CP, τα Craft points που σας επιτρέπουν να αμολήσετε επιθέσεις που συγκρίνονται σε καταστροφικότητα με μια πυρηνική βόμβα.

Ενώ έχετε ειδικά Arts για να τα ανεβάζετε σταδιακά από γύρο σε γύρο, στα boss battles η ανανέωσή τους είναι απελπιστικά αργή. Τα potions που παρέχουν CP είναι δυστυχώς μετρημένα άρα τα εξοικονομείτε μόνο για πολύ δύσκολες μάχες. Εδώ έρχονται οι συνταγές για να καλύψουν τις ανάγκες σας. Όταν βρεθείτε σε ζόρικη κατάσταση και δεν θέλετε να εξαντλήσετε τα πολύτιμα potions για να βγείτε από αυτή, κατεβάζετε μια από τις συνταγές που ανανεώνουν τα CP και είστε έτοιμοι να επιτεθείτε ξανά με τα Crafts σας.

Cake Invaders review

Το Trails of Cold Steel IV εκπέμπει την μεγαλοπρέπεια ενός τιτάνιου και φαινομενικά άνισου αγώνα μεταξύ μιας ομάδας θαρραλέων ατόμων και ενός συνασπισμού σκοτεινών δυνάμεων που απειλούν να υποδουλώσουν ή και να αφανίσουν τον κόσμο. Είναι το Lord of the Rings, το Star Wars, το Avengers: End Game των JRPGs γεγονός που επιβάλλει θεαματική υποστήριξη από όλους τους τομείς της παραγωγής του.

Είναι αλήθεια ότι τα γραφικά του, όσο υψηλή ανάλυση και αν πιάνουν, δεν καταφέρνουν να αποτινάξουν την αισθητική ενός τίτλου για κονσόλες χειρός. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι περίφημα, τα οπτικά εφέ που ακολουθούν τις επιθέσεις τους θα σας δημιουργήσουν την εντύπωση ότι έχετε θεότητες υπό τις εντολές σας, τα textures όμως που ντύνουν το περιβάλλον και αρκετά animations δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές του έπους. Θα βιώσετε πτώσεις των frames αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις, βαρυφορτωμένες από οπτικά εφέ και animations, συνεπώς δεν επηρεάζεται η αισθητική του Trails of Cold Steel IV από αυτό.

Το voice acting είναι εκπληκτικό σε όποια γλώσσα και αν το ακούσετε, Αγγλικά ή Γιαπωνέζικα. Η παράξενη αλλά αναπόφευκτη συνταγή του αποσπασματικού voice acting ακολουθείται αναγκαστικά και στο τελευταίο κεφάλαιο του έπους. Με εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις να αποτελούν το σύνολο των διαλόγων που προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις σας με τους playable characters και τους NPCs, ήταν αδύνατο να καλυφθούν όλες από τους voice actors. Προτιμήθηκε το full voice acting στα cinematics, το σταθερό voice acting στην πρώτη γνωριμία με ένα χαρακτήρα και η σιωπηλή ανάγνωση των διαλόγων στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό, έχοντας ήδη αποθηκεύσει στον εγκέφαλό σας την φωνή ενός ήρωα ή μιας ηρωίδας, την “παίζετε” αυτόματα όταν διαβάζετε τις γραμμές των βουβών διαλόγων του.

Θα γουστάρετε αφάνταστα το soundtrack του Trails of Cold Steel IV που προσαρμόζεται αρμονικά στις εκάστοτε περιστάσεις. Έχετε κέφι να παίξετε μια πατρίδα Pom! Pom! Party; Υποδεχτείτε ηχητικά εφέ δεκαετίας 1980 και chiptunes για να μπείτε και ακουστικά στο κλίμα του gameplay. Θα σας συναρπάσουν οι “ροκιές” που βαράνε αλύπητα στις μάχες και οι ηχητικές αντιδράσεις των χαρακτήρων που συνοδεύουν κάθε πράξη τους, από το δυνατό χτύπημα που καταφέρνουν στα mobs έως την ενεργοποίηση ενός Art ή Craft και την πολεμική ιαχή που την ακολουθεί.

Η επενδυτική ευκαιρία μιας ζωής
Επενδύοντας γύρω στα 50 ευρώ για να αποκτήσετε το The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε μια από τις καλύτερες επενδύσεις σε video game που θα μπορούσατε να κάνετε. Το έπος που θα σας προσφέρει δεκάδες ώρες διασκέδασης και θα λειτουργήσει σαν συναισθηματική χιονοστιβάδα, εμποτίζοντάς σας με έντονα συναισθήματα, είναι ένα αριστουργηματικό μείγμα πλούσιας μυθοπλασίας και άρτιου gameplay. Τα δύο τμήματά του χωρίζουν ισόποσα τον συνολικό χρόνο παιξίματος και σας προσκαλούν να τα “ξεκοκαλίσετε”.

Το παιχνίδι “σκίζει” σε σχεδιασμό χαρακτήρων, πλοκή, interface, game mechanics, voice acting, αρμονίας μεταξύ όλων των δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης. Να μην ξεχνούμε και το A.I. ασφαλώς το οποίο κάνει ότι μπορεί για να φρενάρει την πρόοδό σας. Δείχνει να κατέχει καλά την τέχνη του πολέμου, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες των υποτακτικών του την κατάλληλη στιγμή. Παρατηρήστε πως προστατεύει μάλιστα με healing abilities τα χτυπημένα τέρατα και πως βάζει στο μάτι πάντοτε τους χαρακτήρες σας που υστερούν σε health. Η ετυμηγορία υπέρ του The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV είναι σαρωτική και πρέπει να κοσμήσει σύντομα την συλλογή σας μαζί με όλα τα “αδερφάκια” του από την σειρά The Legend of Heroes.

Αρχική δημοσίευση: GameWorld

Exit mobile version